Duszona kapusta z kiełbaskami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Duszona kapusta z kiełbaskami - bardzo apetyczny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia;
  • patelnia lub patelnia z grubym dnem do duszenia;
  • deska do krojenia;
  • nóż.

Składniki

świeża biała kapusta 700 gramów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
kiełbaski wołowe 300g
cebula 100 gramów
rafinowany olej roślinny do smażenia
woda 50 ml
sól, pieprz, liść laurowy smak

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić w kostkę lub paski.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Usuń górne liście z kapusty, umyj i posiekaj jak najdrobniej. Aby to zrobić, użyj specjalnej niszczarki lub noża z cienkim ostrzem.

    Drobno posiekaj kapustę.

  • Do duszenia musisz wybrać patelnię lub patelnię z grubym dnem, możesz wziąć żeliwny kociołek. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do wybranego pojemnika do duszenia, dobrze podgrzej i wyślij cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Staraj się nie dolewać za dużo oleju, aby nie przesadzić. W razie potrzeby lepiej dodać odpowiednią ilość oleju roślinnego. W przeciwnym razie danie okaże się bardzo tłuste, a cały smak się pogorszy.

    Włóż cebulę na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym i trochę usmaż.

  • Następnie do cebuli dodajemy kapustę, dolewamy trochę wody, dobrze mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusić kapustę z cebulą przez około 15 minut.

    Do cebuli dodać kapustę, wszystko razem dusić.

  • Po 15 minutach do zawartości dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz i inne wybrane przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aby koncentrat pomidorowy był równomiernie rozprowadzony, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do ugotowania. Jeśli nie lubisz pasty pomidorowej, możesz zastąpić ją kwaśną lub ciężką śmietaną.

    Do potrawy dodajemy sól, pieprz, a na pewno pastę pomidorową.

  • W międzyczasie obierz kiełbaski z folii opakowaniowej i pokrój w kręgi o grubości ok. 1 – 1,5 cm.

    Kiełbasy kroimy w plastry.

  • Podgrzej kolejną patelnię, dodaj nie więcej niż 1 łyżkę. łyżki oleju roślinnego i wlać kiełbaski tak, aby były ułożone w jednej warstwie. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

    Na osobnej patelni usmaż kiełbaski na złoty kolor.

  • Ponieważ kapusta jest prawie gotowa, zdejmij pokrywkę, usuń liść laurowy i wyślij smażone kiełbaski do całkowitej masy. Dobrze wymieszaj, wyłącz ogień i zdejmij pokrywkę.

    Do kapusty dodać smażone kiełbaski, gotować jeszcze kilka minut.

  • Przed podaniem udekoruj posiekanymi świeżymi ziołami.

    Jak widać, gotowanie duszonej kapusty z kiełbaskami wcale nie jest trudne.

  • Kapustę duszoną z kiełbaskami można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Dobrze komponuje się z potrawami z ziemniaków. Na przykład możesz zrobić puree ziemniaczane, ziemniaki smażone lub, w sezonie, gotować młode ziemniaki. Duszona kapustę można również podawać z kaszą jęczmienną, ryżem lub gotowanym makaronem. Latem możesz podawać to danie z lekką sałatką warzywną i skórką chleba. Możesz również użyć tego dania jako nadzienia do ciasta.

    Czy wiedziałeś?   Im cieńsza kapusta zostanie posiekana, tym bardziej soczyste będzie danie.

    Przepis

    Przepis jasno pokazuje, jak łatwe w przygotowaniu jest to danie i jak apetycznie wygląda.

    Duszona kapusta jest niesamowicie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ten przepis jest tak wszechstronny, że możesz go dostosować do własnych upodobań. Na przykład dodaj swój ulubiony rodzaj kiełbasek i kiełbasek, a nawet zastąp je grzybami, jeśli teraz pościsz lub jesteś wegetarianinem. Często gotujesz dania z kapusty? Duszona kapusta z kiełbaskami jest bardzo smaczna. Podobał Ci się ten przepis, czy wolisz gotować taką kapustę bez dodawania kiełbasek?

    Inne przepisy na kapustę

    kiszona kapusta

    leniwe gołąbki

    Kapusta z mięsem mielonym

    leniwe gołąbki

    kapusta z mięsem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author