Duszony królik: przepisy kulinarne

Jak ugasić królika - przepisy w kotle, piekarniku i powolnej kuchence

Klasycznym daniem z królika jest królik duszony w śmietanie. Delikatne mięso zwierzęcia dobrze komponuje się z mlecznym smakiem. Ponadto prawie niemożliwe jest zepsucie potrawy, zwłaszcza jeśli dodasz do niej pikantne nuty czosnku, rozmarynu, bazylii, pietruszki.

Mówimy jednak, że ani jednej kwaśnej śmietany. A my odważymy się nauczyć, jak dusić królika w kociołku i powolnej kuchence z dodatkiem innych składników. Zacznijmy od kilku praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania mięsa.

Cechy pracy z mięsem króliczym

  • Królik ma wysoką wartość odżywczą. Ale z punktu widzenia gotowania najbardziej atrakcyjnymi częściami tuszy są plecy i nogi.
  • Mięso młodego zwierzęcia jest delikatne i miękkie, ma jasnoróżowy odcień. Można go dusić, a nawet smażyć. Ale stary królik jest szorstki, niezbyt przyjemnie pachnie, jego mięso ma wyraźny czerwony odcień. Jak długo marynować mięso? Można go również używać do duszenia, ale najpierw należy go marynować w wodzie z octem przez 4 godziny. I gotuj więcej.
  • Jeśli zauważysz niebieski odcień na mięsie, masz przed sobą tuszę chudego królika. Nie ma w nim tłuszczu, dlatego wskazane jest używanie takiego mięsa tylko do klopsików lub kotletów.
  • Nie tylko kwaśna śmietana pomaga zdecydować, jak dusić królika, przepisy mogą zawierać mleko, śmietanę, białe wino, owoce cytrusowe. Można ich używać zarówno w procesie duszenia, jak i marynowania. Paleta smaków z tego staje się znacznie bogatsza.
  • Królik duszony w piekarniku zwykle osiąga gotowość po 45-60 minutach. Jednak wcześniej kawałki należy usmażyć na dużym ogniu. Sam proces duszenia powinien odbywać się przy minimalnym płomieniu, aby zachować integralność włókien mięsa.

Gotowanie królika w powolnej kuchence jak na zdjęciu

Nawet profesjonalni kucharze zalecają, aby wiedzieć, jak ugasić królika w powolnej kuchence. Przepisy są bardzo proste i wymagają minimum czasu na przygotowanie.

Gulasz z królika z ziemniakami w wolnym naczyniu

Gulasz z królika z ziemniakami
Będziesz potrzebować:

  • tusza królika – 1,5 kg;
  • ziemniaki – 1 kg;
  • cebula – 2 duże główki;
  • pomidory – 3 duże rzeczy;
  • zielenie – pietruszka i majeranek (mogą być suche);
  • sól i pieprz;
  • woda – 200 ml.

Gotowanie

  • Ustaw tryb „Pieczenie”, usmaż królika, odwróć kilka razy. Po 10 minutach dodać cebulę, podsmażyć razem.
  • Wlej około pół szklanki wody, ustaw tryb „Gaszenie” na godzinę.
  • Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki. Pomidory pokroić, pokroić w plastry.
  • Dodaj warzywa do miski, wlej zielenie i przyprawy, sól. Wlej pozostałą wodę, gotuj przez kolejną godzinę.
  • Przed podaniem posyp ziołami.
  • Królik duszony ze śliwkami

    Będziesz potrzebować:

    • tusza królika – 1,5 kg;
    • suszone śliwki – 250 g;
    • mąka – 2 łyżki stołowe;
    • sok winogronowy – 200 ml;
    • cebula – 1 średniej wielkości głowa;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • pietruszka – 4 gałązki;
    • olej roślinny – łyżka stołowa;
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Pietruszkę umyć i osuszyć, grubo posiekać.
  • Królika podzielić na porcje, obtoczyć w mieszance soli, mąki i pieprzu.
  • W multicookerze ustaw tryb „Multi-cook”, podgrzej olej roślinny w temperaturze 160 °. Smaż każdy kawałek osobno.
  • Włóż królika do miski, dodaj czosnek, cebulę, suszone śliwki i pietruszkę. Wlej sok winogronowy, dodaj pieprz i sól.
  • Ustaw temperaturę na 110° w trybie Multi Cook i gotuj przez 50 minut.
  • Gotowanie królika w kotle i piekarniku

    Technika gotowania duszonego królika z ziemniakami w piekarniku jest podobna do poprzedniego przepisu. Czas gotowania jest jednak krótszy: wystarczy usmażyć mięso, przełożyć do kociołka, włożyć ziemniaki i inne warzywa, dobrze polać bulionem lub kwaśną śmietaną rozcieńczoną wodą. Następnie należy przykryć pokrywką, zagotować na kuchence i wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 180 °.

    Bardziej wyrafinowaną wersją dania jest duszony królik w białym winie, przepis z warzywami.

    Duszony królik w białym winie

    Będziesz potrzebować:

    • tusza królika – 2 kg;
    • świeże pomidory – 8 sztuk średniej wielkości;
    • wytrawne białe wino – 200 ml;
    • czosnek – 8 ząbków;
    • rozmaryn – gałązka lub łyżeczka suchego. Może go zastąpić kolendra lub oregano, jak wolisz;
    • pieprz i sól, olej roślinny.

    Gotowanie

  • Smażyć kawałki królika.
  • Pomidory pokroić w plasterki, rozdrobnić czosnek.
  • Mięso włożyć do formy do pieczenia, posypać pomidorami i czosnkiem, posypać rozmarynem, polać winem. Nie mieszając gotuj na kuchence przez 20 minut: połowę czasu bez przykrycia, aby alkohol wyparował, a kolejne 10 minut pod przykryciem.
  • Przełożyć do piekarnika do pieczenia w temperaturze 190° na 15 minut pod przykryciem.
  • Królik duszony z warzywami

    Królik duszony z warzywami w kotle
    Będziesz potrzebować:

    • tusza królika – 2 kg;
    • marchewki – 3 duże rzeczy;
    • cebula – 2 duże główki;
    • pietruszka – cała wiązka;
    • koperek – także pęczek;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • liść laurowy, pieprz, sól i olej roślinny.

    Gotowanie

  • Kawałki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Warzywa obrać i posiekać, usmażyć.
  • Włóż mięso do kociołka, warzywa na wierzchu, przykryj ziołami i przyprawami. Dodaj tyle wody, aby całkowicie przykryć królika, zagotuj.
  • Zmniejsz płomień do minimum, gotuj przez półtorej godziny.
  • Tyle przepisów, tyle smaków! I za każdym razem duszony królik okazuje się wykwintny, delikatny i szczególnie pachnący.

    – przepisy na duszone króliki

    Inne przepisy na króliki

    Kurczak, wołowina, wieprzowina, pasztet z wątróbek
    króliczych Cały królik w piekarniku Zapiekany
    królik w śmietanie z ziemniakami Zapiekany
    królik
    Królik z czosnkiem w rękawie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author