Duszony mintaj z marchewką i cebulą krok po kroku przepis ze zdjęciem

Duszony mintaj w śmietanie z marchewką i cebulą - pyszny i niedrogi przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: nieprzywierająca patelnia z pokrywką, tarka, nóż, deska do krojenia, łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Pollock 7-8 szt.
Cebula 1-2 szt.
Marchewka 1-2 szt.
Sól smak
Przyprawa do ryb smak
Kwaśna śmietana 30 gramów
Olej roślinny 20 gramów
Czysta ciepła woda 100 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie czyścimy siedem lub osiem ryb mintaja. Pamiętaj, aby odciąć głowy i ogony, wyczyścić wnętrze i ostrożnie wyciąć wszystkie płetwy.

    Czyścimy tuszki mintaja.

  • Następnie dokładnie myjemy każdą rybę, zmywamy całą czarną folię i kroimy na trzy części.

    Pokrój każdą tuszę na 3 kawałki.

  • Mintaja suszymy z nadmiaru wody, solimy do smaku i doprawiamy mieszanką dla ryb.

    Posolić kawałek, doprawić przyprawami do ryb.

  • 1-2 cebule obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Czyścimy 1-2 marchewki i nacieramy grubą tarką.

    Zetrzyj marchewkę.

  • Stawiamy na ogniu nieprzywierającą patelnię i wlewamy 20 gramów oleju roślinnego.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Gdy olej się rozgrzeje, ułóż wszystkie kawałki ryby blisko siebie na patelni, dodaj posiekaną cebulę i startą marchewkę.

    Włóż rybę na patelnię, a na nią cebulę i marchewkę.

  • Nasmaruj wszystko od góry 30 gramami kwaśnej śmietany i zalej 100 mililitrami ciepłej czystej wody. Ostrożnie wylewaj po bokach, aby wszystkie składniki nie wymieszały się wcześniej.

    Z góry posmaruj składniki naczynia kwaśną śmietaną i dodaj trochę wody.

  • Przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę przez 35-40 minut. Gotowość potrawy można sprawdzić na podstawie stanu marchewki, jeśli zmiękła, można wyłączyć piec.

    Dusić naczynie pod pokrywką.

  • Gdy danie będzie gotowe, ułóż je porcjami na talerzach i podawaj na stole z dodatkiem lub bez.

    Mintaj duszony z marchewką i cebulą według tego przepisu okazuje się soczysty i delikatny.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Kruchy biały lub brązowy ryż lub zwykłe puree ziemniaczane są idealne do tego dania rybnego jako dodatek.
    • Również delikatna ryba w sosie będzie doskonale współgrała z makaronem gryczanym lub z pszenicy durum.
    • Duszony mintaj może być również serwowany jako samodzielne danie. Aby była bardziej pachnąca i pikantna, posyp ją posiekanymi ziołami bezpośrednio przed podaniem.
    • Zapraszam do uzupełnienia powstałego dania pikantnymi sosami. Doprawią rybę.
    • Możesz uzupełnić duszoną rybę pokrojonymi w plasterki świeżymi lub marynowanymi warzywami.
    • Możesz również zastąpić śmietanę i wodę ciężką śmietaną. Domowy produkt mleczny nada potrawie wyjątkowy smak.
    • A jeśli chcesz, aby danie było syte, posyp je startym twardym serem na pięć minut, zanim będzie gotowe.

    Przepis

    Ta sugestia może pomóc Ci ugotować pyszny gulasz z mintaja z cebulą i marchewką. Nawet twoje dzieci, które niechętnie jedzą ryby, polubią to danie.

    Wcześniej mintaj był bardzo popularną rybą i często pojawiał się na stołach nie tylko w zwykłe dni powszednie, ale także w święta. I nawet dzisiaj, kiedy na półkach w sklepach rybnych można znaleźć duży wybór owoców morza, mintaj nie traci na popularności. I nic dziwnego – bo jest łatwy w czyszczeniu, ma mało kości i szybko się gotuje. Dziś mieliście okazję zapoznać się z recepturą takiego produktu. Podobało ci się? Czy ugotowałbyś duszonego mintaja z cebulą i marchewką dla rodziny i przyjaciół? A może wiesz co dodać do przepisu? Napisz o tym w komentarzach!

    Inne przepisy rybne

    Pieczony dorsz Łosoś pieczony w piecu
    z kremowym sosem kawiorowym Stek z
    pieczonego łososia Pieczony
    gromadnik
    Sterlet z ziemniakami i dekoracją z zielonej fasoli

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author