Sprzęt i przybory kuchenne: nieprzywierająca patelnia z pokrywką, tarka, nóż, deska do krojenia, łyżka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Pollock | 7-8 szt. |
Cebula | 1-2 szt. |
Marchewka | 1-2 szt. |
Sól | smak |
Przyprawa do ryb | smak |
Kwaśna śmietana | 30 gramów |
Olej roślinny | 20 gramów |
Czysta ciepła woda | 100 ml |
Gotowanie krok po kroku
Opcje dekorowania i serwowania
- Kruchy biały lub brązowy ryż lub zwykłe puree ziemniaczane są idealne do tego dania rybnego jako dodatek.
- Również delikatna ryba w sosie będzie doskonale współgrała z makaronem gryczanym lub z pszenicy durum.
- Duszony mintaj może być również serwowany jako samodzielne danie. Aby była bardziej pachnąca i pikantna, posyp ją posiekanymi ziołami bezpośrednio przed podaniem.
- Zapraszam do uzupełnienia powstałego dania pikantnymi sosami. Doprawią rybę.
- Możesz uzupełnić duszoną rybę pokrojonymi w plasterki świeżymi lub marynowanymi warzywami.
- Możesz również zastąpić śmietanę i wodę ciężką śmietaną. Domowy produkt mleczny nada potrawie wyjątkowy smak.
- A jeśli chcesz, aby danie było syte, posyp je startym twardym serem na pięć minut, zanim będzie gotowe.
Przepis
Ta sugestia może pomóc Ci ugotować pyszny gulasz z mintaja z cebulą i marchewką. Nawet twoje dzieci, które niechętnie jedzą ryby, polubią to danie.
Wcześniej mintaj był bardzo popularną rybą i często pojawiał się na stołach nie tylko w zwykłe dni powszednie, ale także w święta. I nawet dzisiaj, kiedy na półkach w sklepach rybnych można znaleźć duży wybór owoców morza, mintaj nie traci na popularności. I nic dziwnego – bo jest łatwy w czyszczeniu, ma mało kości i szybko się gotuje. Dziś mieliście okazję zapoznać się z recepturą takiego produktu. Podobało ci się? Czy ugotowałbyś duszonego mintaja z cebulą i marchewką dla rodziny i przyjaciół? A może wiesz co dodać do przepisu? Napisz o tym w komentarzach!
Inne przepisy rybne
Pieczony dorsz Łosoś pieczony w piecu
z kremowym sosem kawiorowym Stek z
pieczonego łososia Pieczony
gromadnik
Sterlet z ziemniakami i dekoracją z zielonej fasoli
Smacznego!