Dynia pieczona w piekarniku: przepisy z miodem, cukrem, jabłkami, kurczakiem, wieprzowiną i warzywami

Dynia w piekarniku: przepisy na słodycze i koneserów jasnych dań głównych

Pomarańczowy produkt można śmiało nazwać uniwersalnym. Upiec to inaczej. Jeśli do soczystego miąższu dodasz miód, jabłka, szczyptę cynamonu, otrzymasz pachnący deser. A miłośnicy przekąsek mięsnych będą zachwyceni dynią z kurczakiem lub mięsem mielonym.

Przydatne właściwości produktu

Produkt bogaty w witaminy C, A, B, E. Zawiera rzadki składnik – witaminę T. Miąższ pomarańczy zawiera również niezbędne dla człowieka minerały: wapń, potas, fosfor. A całe to bogactwo jest zachowane w pieczonej dyni, która ma korzystny wpływ na wiele ludzkich narządów i układów.

  • Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Potas, który jest częścią dyni, korzystnie wpływa na pracę serca. Uelastyczniając naczynia, minimalizuje negatywne skutki nadciśnienia.
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dynia pomaga w normalizacji pracy ośrodkowego układu nerwowego, pomaga w walce z bezsennością i zapewnia lepszy sen.
  • Oczyszcza układ moczowy. Owoc pomarańczy to nie tylko skuteczna profilaktyka KSD, ale także wspomaga usuwanie kamieni z nerek, pomaga w leczeniu odmiedniczkowego zapalenia nerek, zapalenia pęcherza moczowego.
  • Regeneruje wątrobę. Jest to pieczona dynia, która przejmuje funkcje hepatoprotektora – leku zdolnego do przywrócenia wątroby na poziomie komórkowym.

Nie spiesz się jednak, aby podziwiać produkt. Dynia może być szkodliwa. Powoduje poważne obciążenie układu pokarmowego i działa przeczyszczająco. Dlatego osoby cierpiące na patologie przewodu żołądkowo-jelitowego konieczne jest ostrożne spożywanie pieczonych potraw. Ponadto nadużywanie dyni może powodować wzrost poziomu cukru we krwi.

4 zasady kulinarnego procesu

Wszystkie przepisy na dynie w piekarniku mają swoje własne subtelności gotowania. Niektóre wymagają pieczenia całych owoców. Inni zalecają obieranie miąższu pomarańczy i krojenie w plastry. Niezależnie od wybranej metody, cztery zasady pomogą Ci upiec dynię w piekarniku.

  • Tykwa stołowa. Istnieje wiele różnych odmian dyni. Do pieczenia lepiej wybrać piękny okrągły owoc. Jednak nie popełnij błędu. Okrągłe dynie mogą być zarówno stołowe jak i ozdobne. Ten ostatni jest bardzo trudny w użyciu. Dynia stołowa różni się od ozdobnej jaśniejszym pomarańczowym „wewnątrz”. Ale ich skóra może być dokładnie taka sama.
  • Wielkość owoców. Jeśli zdecydujesz się upiec cały owoc, odpowiednio preferuj małą dynię. Od gigantów, nawet jeśli planujesz gotować w kawałkach, lepiej odmówić. Duże dynie są zwykle przejrzałe.
  • Dodawanie wody. Pieczenie dyni to bardzo długi proces. Dlatego podczas gotowania konieczne jest okresowe dodawanie wody. Ale najważniejsze, żeby nie przesadzać z płynem. W przeciwnym razie danie okaże się zbyt wodniste.
  • Sprawdzenie gotowości. Średnio zaleca się pieczenie dyni w piekarniku od jednej do dwóch do trzech godzin. To zależy od wielkości płodu. Pieczenie kawałków, których grubość wynosi 1,5 cm, zajmuje około godziny. A jeśli Twoja dynia jest grubsza, potrwa to znacznie dłużej. Aby sprawdzić gotowość, wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i lekko nakłuj widelcem. Jeśli urządzenie wchodzi łatwo, jak w zegarku, danie jest gotowe. Twarda dynia wymaga dalszego pieczenia.
  • Dynia pieczona w piekarniku: 8 opcji gotowania

    Dynia to nie tylko bardzo przydatny, ale także bardzo dietetyczny produkt. Jego zawartość kalorii to tylko 27 kalorii. A jednocześnie służy jako podstawa do przygotowania szerokiej gamy potraw. Właśnie dlatego owoc pomarańczy jest często uwzględniany w programach diet odchudzających. Nie zapominaj, że dodając do dyni wieprzowinę, śmietankę lub cukier znacznie obniżasz jej walory dietetyczne.

    prosty deser

    Opis. Zacznij od najprostszego przepisu. Dynia pieczona w piecu z jabłkami, cynamonem i cukrem ma delikatny, pikantny aromat i niesamowity smak.

    Składniki:

    • dynia – 0,8 kg;
    • jabłka – 0,5 kg;
    • cynamon – szczypta;
    • cukier – 210 g.

    Gotowanie

  • Pokrój dynię, usuń wszystkie nasiona łyżką stołową.
  • Obierz pomarańcze ze skórki.
  • Zważyć miazgę, powinieneś otrzymać 0,5-0,6 kg.
  • Pokrój owoce na kawałki.
  • Jabłka obrać ze skórki i pestek, pokroić w plastry.
  • Wymieszaj surowce.
  • Posyp cukrem i cynamonem.
  • Wymieszać składniki.
  • Gotową masę zapakuj w folię i włóż do formy.
  • Pieczemy w piekarniku w 180-200°C przez 30-50 minut.
  • Przysmak miodowo-orzechowy

    Opis. Dynia pieczona w piekarniku z miodem i orzechami ma wyjątkowy smak i aromat. Do gotowania lepiej wziąć orzechy włoskie i migdały. Takie połączenie nada wyjątkowego smaku słodkiemu przysmakowi.

    Składniki:

    • migdały – pół szklanki;
    • orzechy włoskie – pół szklanki;
    • dynia – 0,8 kg;
    • płynny miód – ćwierć szklanki;
    • masło – 85 g;
    • tymianek – 5 g.

    Gotowanie

  • Migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na dziesięć minut.
  • Następnie spłucz zimną wodą, obierz.
  • Stopić masło.
  • Połącz z miodem.
  • Dodaj orzechy włoskie, tymianek i migdały.
  • Dodaj szczyptę soli i czarnego pieprzu, aby gotowe danie było bardziej pikantne.
  • Wymieszaj masę.
  • Obraną dynię pokroić na duże kawałki.
  • Miąższ pomarańczowy włożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Skrop dynię dressingiem miodowo-orzechowym.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Piec dynię przez 35-45 minut.
  • Z rodzynkami i śmietaną w doniczkach

    Opis. Koniecznie potraktuj swoją domową dynię upieczoną w piekarniku cukrem, rodzynkami i śmietaną. To danie jest oryginalne, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ale będzie to wymagało ceramicznych garnków.

    Składniki:

    • krem (10-15%) – 500-520 ml;
    • dynia – 0,55 kg;
    • cukier – 120 g;
    • rodzynki – 130 g;
    • cukier waniliowy – 5 g;
    • masło – 90 g.

    Gotowanie

  • Aby zmiękczyć rodzynki, namocz je w zimnej wodzie na 10 minut.
  • Pokrój miąższ dyni w kostkę.
  • Posyp pomarańczowy półfabrykat cukrem, zmiażdż wanilią.
  • Wymieszać i pozostawić do zamarynowania na 10-15 minut.
  • Nasmaruj ceramiczne garnki w środku roztopionym masłem.
  • Zanurz kawałki dyni w gotowym pojemniku, posypując je rodzynkami.
  • Całość polać kremem.
  • Garnki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę.
  • Z suszonymi owocami

    Opis. To danie smaczne, zdrowe i oryginalne. Mali wybredni zjadacze to docenią. A mamy będą zachwycone możliwością karmienia swoich dzieci zdrowymi produktami. Przed podaniem pachnące „kieszonki” można posypać cukrem pudrem lub posypać miodem.

    Składniki:

    • soczysta dynia – 0,6 kg;
    • rodzynki – 220 g;
    • suszone morele – 220 g;
    • suszone śliwki – 220 g.

    Gotowanie

  • Umyj wszystkie suszone owoce, zalej je (pojedynczo) wrzątkiem przez pięć do dziesięciu minut.
  • Następnie wysuszyć.
  • Pokrój pomarańczowy owoc na dwie części, usuń pestki.
  • Jeśli wziąłeś młodą, delikatną dynię, możesz użyć produktu w skórce.
  • Pokrój owoce na długie plastry.
  • W każdym z nich wykonaj małe podłużne nacięcie.
  • Plastry dyni faszerować mieszanką suszonych owoców.
  • Piecz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, aż będzie gotowe.
  • Półdynia z mięsem i cukinią

    Faszerowana mięsem i ziemniakami

    Opis. To danie nie należy do kategorii słodyczy i może służyć jako samodzielny pełny posiłek. Faszerowana dynia upieczona w piekarniku nie wymaga krojenia na kawałki. Jest w pełni przygotowana. Sama dynia nie ma wyrazistego smaku, więc zadbaj o niezbędny apetyt, nacierając pomarańczowy miąższ odrobiną soli i pieprzu.

    Składniki:

    • mięso (pierś wieprzowa) – 0,65 kg;
    • dynia – 1,3-1,5 kg;
    • ziemniaki – 0,65 kg;
    • woda – 260 ml;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • cebula – jedna głowa;
    • olej słonecznikowy – 110 ml;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Wlej olej na patelnię, podgrzej.
  • Opuść cebulę, zrumień składnik od czasu do czasu mieszając.
  • Pokrój mięso na kawałki.
  • Włóż na patelnię z cebulą.
  • Piecz wieprzowinę przez pięć minut.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • Wlej ten preparat na patelnię, wymieszaj.
  • Kontynuuj smażenie składników przez kolejne pięć minut.
  • Zagotować wodę.
  • Posolić prażoną masę, pieprzem, przyprawić do smaku.
  • Teraz dodaj wrzącą wodę i zamieszaj.
  • Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień.
  • Gotuj przedmiot przez 30-40 minut.
  • Skup się na stanie ziemniaka, powinien osiągnąć stan półproduktu.
  • Podczas duszenia masy przygotuj dynię.
  • Odetnij wierzch owocu.
  • Ostrożnie, nożem i łyżką stołową, usuń wszystkie „wnętrza”.
  • Garnek z dynią, wcześniej „obrobiony” od środka solą i pieprzem, wraz z „pokrywką” położyć na blasze do pieczenia, piec w temperaturze 180-200 °C przez 40-45 minut.
  • W pieczonych owocach na dnie pojawi się sok, zeskrob go łyżką.
  • Dodaj pachnącą miąższ dyni na patelnię, wymieszaj.
  • Skosztuj warzyw i mięsa, w razie potrzeby dodaj przyprawy.
  • Przenieś duszony kęs z patelni bezpośrednio do garnka z dynią.
  • Na wierzchu obrany czosnek.
  • Zamknij garnek pokrywką.
  • Nasmaruj zewnętrzną powierzchnię dyni wraz z wierzchem olejem roślinnym.
  • Piecz nadziewaną dynię przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
  • Z ryżem i mięsem mielonym

    Opis. Inną opcją na nadziewaną dynię jest użycie mięsa mielonego i ryżu. Do tego apetycznego dania możesz wziąć dowolny rodzaj mięsa mielonego. Pożądane jest użycie brązowego, dzikiego lub czarnego ryżu. Ale jeśli nie możesz znaleźć takiego płatka, możesz wziąć zwykłe, białe.

    Składniki:

    • mięso mielone – 0,55 kg;
    • dynia – 1,3-1,5 kg;
    • cebula – jedna;
    • ryż – szklanka;
    • jajko – trzy;
    • musztarda sucha – 7 g;
    • olej (lub tłuszcz) – 40-50 ml;
    • sucha szałwia – łyżeczka;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Gotuj ryż do połowy ugotowanego.
  • Odetnij wierzch dyni, zeskrob włókna i nasiona.
  • Wewnętrzny miąższ owocu natrzyj musztardą i solą.
  • Aby zapewnić lepsze nasiąkanie, ściany można nakłuć od wewnątrz widelcem.
  • Cebulę posiekać, smażyć na oleju przez pięć minut.
  • Dodaj mięso mielone na patelnię, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
  • Po zdjęciu patelni z ognia do mielonego mięsa dodać szałwię, sól, pieprz, ubite jajka.
  • Połącz mięso mielone z ryżem, dokładnie wymieszaj.
  • Nadziewaj dynię powstałą masą.
  • Ułóż nadziewaną dynię na blasze do pieczenia, dodaj trochę wody do formy.
  • Piecz danie przez półtorej godziny.
  • Okresowo, w miarę odparowywania, dolewać wodę.
  • „Garnek” z kurczakiem i grzybami

    Opis. Upiecz dynię jako garnek z pieczarkami i kurczakiem, aby uzyskać bardzo smaczne, oryginalne i obfite danie, które można zamienić w pachnący gulasz. W tym przypadku dynia nie jest używana jako garnek, ale pokrojona na kawałki. Wszystkie składniki składa się w rękaw i piecze.

    Składniki:

    • dynia – 1,4-1,5 kg;
    • zielenie, zioła – opcjonalnie;
    • filet z kurczaka – 280-300 g;
    • ziemniaki – trzy do czterech roślin okopowych;
    • świeże pieczarki – 150 g;
    • olej roślinny – 90 ml.

    Gotowanie

  • Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni.
  • Dodaj do niego posiekane grzyby.
  • Smaż masę przez pięć minut.
  • Pokrój pierś na kawałki, dodaj do przygotowania cebulowo-grzybowego.
  • Kontynuuj smażenie przez około siedem do dziesięciu minut (w tym czasie filet powinien stać się biały).
  • Teraz dodaj obrane i posiekane ziemniaki.
  • Wlać przyprawy według uznania, wlać trochę wody.
  • Przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
  • Odetnij wierzch dyni i usuń nasiona i włókna łyżką.
  • Środek natrzyj solą i pieprzem.
  • Gotowe nadzienie włóż do powstałego garnka.
  • Dodaj zioła do smaku.
  • Przykryj dynię pokrywką.
  • Całą doniczkę zawinąć w folię.
  • Piecz przez półtorej godziny, nie zapominając o dodaniu wody do formy.
  • Danie z warzywami i dwoma widelcami

    Danie z warzywami sezonowymi

    Opis. Jeśli jesteś miłośnikiem dyni, wypróbuj Orange Miracle z sezonowymi warzywami. Mogą to być pomidory, papryka, cukinia lub cukinia. Słony miękki ser nada potrawie szczególnego uroku i pikanterii.

    Składniki:

    • cukinia – 350 g;
    • dynia – 450-500 g;
    • ser miękki (można wziąć ser, feta, roquefort) – 65 g;
    • suszone zioła lub oregano – do smaku;
    • orzeszki pinii (lub obrane nasiona słonecznika) – garść;
    • śmietana – 80 g;
    • olej słonecznikowy.

    Gotowanie

  • Pokrój obraną dynię na kawałki.
  • Pokrój cukinię w pierścienie lub półpierścienie.
  • Warzywa posyp solą, wybranymi ziołami, pieprzem, posyp olejem roślinnym i wymieszaj.
  • Połóż obrabiany przedmiot na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.
  • Przykryj wierzch warzyw folią, aby sok nie wyparował.
  • Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, następnie zdejmij folię.
  • Kontynuuj gotowanie masy dyniowo-cukiniowej w piekarniku, aż będzie całkowicie ugotowana.
  • Podsmaż orzeszki pinii na patelni.
  • Przełóż ugotowane warzywa na talerz.
  • Do naczynia dodajemy posiekany ser, posypujemy orzechami i zalewamy kwaśną śmietaną.
  • Jeśli zdecydujesz się ugotować dynię w piekarniku, ale nabyłeś przejrzały owoc, nie zniechęcaj się. Nie używaj go do pieczenia. Ale możesz zamienić soczystą miazgę w puree. A jeśli teraz nie planujesz gotować owsianki dyniowej, zapiekanek lub naleśników, przenieś obrabiany przedmiot do pojemnika i włóż go do zamrażarki. Puree dobrze się przechowuje.

    Inne przepisy warzywne

    Ciasta z Dynią

    Ragout z cukinią

    Gulasz w powolnej kuchence

    Ragout z mięsem

    Pieczarki Faszerowane

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author