Pomarańczowy produkt można śmiało nazwać uniwersalnym. Upiec to inaczej. Jeśli do soczystego miąższu dodasz miód, jabłka, szczyptę cynamonu, otrzymasz pachnący deser. A miłośnicy przekąsek mięsnych będą zachwyceni dynią z kurczakiem lub mięsem mielonym.
Przydatne właściwości produktu
Produkt bogaty w witaminy C, A, B, E. Zawiera rzadki składnik – witaminę T. Miąższ pomarańczy zawiera również niezbędne dla człowieka minerały: wapń, potas, fosfor. A całe to bogactwo jest zachowane w pieczonej dyni, która ma korzystny wpływ na wiele ludzkich narządów i układów.
- Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Potas, który jest częścią dyni, korzystnie wpływa na pracę serca. Uelastyczniając naczynia, minimalizuje negatywne skutki nadciśnienia.
- Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dynia pomaga w normalizacji pracy ośrodkowego układu nerwowego, pomaga w walce z bezsennością i zapewnia lepszy sen.
- Oczyszcza układ moczowy. Owoc pomarańczy to nie tylko skuteczna profilaktyka KSD, ale także wspomaga usuwanie kamieni z nerek, pomaga w leczeniu odmiedniczkowego zapalenia nerek, zapalenia pęcherza moczowego.
- Regeneruje wątrobę. Jest to pieczona dynia, która przejmuje funkcje hepatoprotektora – leku zdolnego do przywrócenia wątroby na poziomie komórkowym.
Nie spiesz się jednak, aby podziwiać produkt. Dynia może być szkodliwa. Powoduje poważne obciążenie układu pokarmowego i działa przeczyszczająco. Dlatego osoby cierpiące na patologie przewodu żołądkowo-jelitowego konieczne jest ostrożne spożywanie pieczonych potraw. Ponadto nadużywanie dyni może powodować wzrost poziomu cukru we krwi.
4 zasady kulinarnego procesu
Wszystkie przepisy na dynie w piekarniku mają swoje własne subtelności gotowania. Niektóre wymagają pieczenia całych owoców. Inni zalecają obieranie miąższu pomarańczy i krojenie w plastry. Niezależnie od wybranej metody, cztery zasady pomogą Ci upiec dynię w piekarniku.
Dynia pieczona w piekarniku: 8 opcji gotowania
Dynia to nie tylko bardzo przydatny, ale także bardzo dietetyczny produkt. Jego zawartość kalorii to tylko 27 kalorii. A jednocześnie służy jako podstawa do przygotowania szerokiej gamy potraw. Właśnie dlatego owoc pomarańczy jest często uwzględniany w programach diet odchudzających. Nie zapominaj, że dodając do dyni wieprzowinę, śmietankę lub cukier znacznie obniżasz jej walory dietetyczne.
prosty deser
Opis. Zacznij od najprostszego przepisu. Dynia pieczona w piecu z jabłkami, cynamonem i cukrem ma delikatny, pikantny aromat i niesamowity smak.
Składniki:
- dynia – 0,8 kg;
- jabłka – 0,5 kg;
- cynamon – szczypta;
- cukier – 210 g.
Gotowanie
Przysmak miodowo-orzechowy
Opis. Dynia pieczona w piekarniku z miodem i orzechami ma wyjątkowy smak i aromat. Do gotowania lepiej wziąć orzechy włoskie i migdały. Takie połączenie nada wyjątkowego smaku słodkiemu przysmakowi.
Składniki:
- migdały – pół szklanki;
- orzechy włoskie – pół szklanki;
- dynia – 0,8 kg;
- płynny miód – ćwierć szklanki;
- masło – 85 g;
- tymianek – 5 g.
Gotowanie
Z rodzynkami i śmietaną w doniczkach
Opis. Koniecznie potraktuj swoją domową dynię upieczoną w piekarniku cukrem, rodzynkami i śmietaną. To danie jest oryginalne, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ale będzie to wymagało ceramicznych garnków.
Składniki:
- krem (10-15%) – 500-520 ml;
- dynia – 0,55 kg;
- cukier – 120 g;
- rodzynki – 130 g;
- cukier waniliowy – 5 g;
- masło – 90 g.
Gotowanie
Z suszonymi owocami
Opis. To danie smaczne, zdrowe i oryginalne. Mali wybredni zjadacze to docenią. A mamy będą zachwycone możliwością karmienia swoich dzieci zdrowymi produktami. Przed podaniem pachnące „kieszonki” można posypać cukrem pudrem lub posypać miodem.
Składniki:
- soczysta dynia – 0,6 kg;
- rodzynki – 220 g;
- suszone morele – 220 g;
- suszone śliwki – 220 g.
Gotowanie
Faszerowana mięsem i ziemniakami
Opis. To danie nie należy do kategorii słodyczy i może służyć jako samodzielny pełny posiłek. Faszerowana dynia upieczona w piekarniku nie wymaga krojenia na kawałki. Jest w pełni przygotowana. Sama dynia nie ma wyrazistego smaku, więc zadbaj o niezbędny apetyt, nacierając pomarańczowy miąższ odrobiną soli i pieprzu.
Składniki:
- mięso (pierś wieprzowa) – 0,65 kg;
- dynia – 1,3-1,5 kg;
- ziemniaki – 0,65 kg;
- woda – 260 ml;
- czosnek – cztery ząbki;
- cebula – jedna głowa;
- olej słonecznikowy – 110 ml;
- przyprawy.
Gotowanie
Z ryżem i mięsem mielonym
Opis. Inną opcją na nadziewaną dynię jest użycie mięsa mielonego i ryżu. Do tego apetycznego dania możesz wziąć dowolny rodzaj mięsa mielonego. Pożądane jest użycie brązowego, dzikiego lub czarnego ryżu. Ale jeśli nie możesz znaleźć takiego płatka, możesz wziąć zwykłe, białe.
Składniki:
- mięso mielone – 0,55 kg;
- dynia – 1,3-1,5 kg;
- cebula – jedna;
- ryż – szklanka;
- jajko – trzy;
- musztarda sucha – 7 g;
- olej (lub tłuszcz) – 40-50 ml;
- sucha szałwia – łyżeczka;
- przyprawy.
Gotowanie
„Garnek” z kurczakiem i grzybami
Opis. Upiecz dynię jako garnek z pieczarkami i kurczakiem, aby uzyskać bardzo smaczne, oryginalne i obfite danie, które można zamienić w pachnący gulasz. W tym przypadku dynia nie jest używana jako garnek, ale pokrojona na kawałki. Wszystkie składniki składa się w rękaw i piecze.
Składniki:
- dynia – 1,4-1,5 kg;
- zielenie, zioła – opcjonalnie;
- filet z kurczaka – 280-300 g;
- ziemniaki – trzy do czterech roślin okopowych;
- świeże pieczarki – 150 g;
- olej roślinny – 90 ml.
Gotowanie
Danie z warzywami sezonowymi
Opis. Jeśli jesteś miłośnikiem dyni, wypróbuj Orange Miracle z sezonowymi warzywami. Mogą to być pomidory, papryka, cukinia lub cukinia. Słony miękki ser nada potrawie szczególnego uroku i pikanterii.
Składniki:
- cukinia – 350 g;
- dynia – 450-500 g;
- ser miękki (można wziąć ser, feta, roquefort) – 65 g;
- suszone zioła lub oregano – do smaku;
- orzeszki pinii (lub obrane nasiona słonecznika) – garść;
- śmietana – 80 g;
- olej słonecznikowy.
Gotowanie
Jeśli zdecydujesz się ugotować dynię w piekarniku, ale nabyłeś przejrzały owoc, nie zniechęcaj się. Nie używaj go do pieczenia. Ale możesz zamienić soczystą miazgę w puree. A jeśli teraz nie planujesz gotować owsianki dyniowej, zapiekanek lub naleśników, przenieś obrabiany przedmiot do pojemnika i włóż go do zamrażarki. Puree dobrze się przechowuje.
Inne przepisy warzywne
Ciasta z Dynią
Ragout z cukinią
Gulasz w powolnej kuchence
Ragout z mięsem
Pieczarki Faszerowane
Miłego czytania!