
Sprzęt i przybory kuchenne: dobra wysoka patelnia, kuchenka, deska do krojenia, szczypce do gotowania, łyżka stołowa, szpatułka, nóż, miska, talerze do serwowania.
Składniki
Składniki | Ilość |
Wieprzowina (steki) | 600 gramów |
Cebula | 250g |
Ziemniaki duże | 4 rzeczy. lub 0,5 kg |
Dynia | 0,5 kg |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Sól | 1 łyżeczka |
mielona papryka | 1 łyżeczka |
suszony czosnek | ½ łyżeczki |
Olej roślinny | 4-5 art. l. |
Gotowanie krok po kroku
Umieść patelnię na kuchence i wlej do niej olej roślinny (4-5 łyżek stołowych). Mięso wieprzowe (stek około 600 gramów) pokroić na duże kawałki o grubości nie większej niż 1 cm. 
Mięso doprawić z obu stron szczyptą soli i posypać również z obu stron świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
Włóż kawałki steku do rozgrzanego oleju i smaż je na dużym ogniu z każdej strony przez 4-5 minut. Nie trzeba dłużej trzymać mięsa na patelni, w przeciwnym razie stanie się suche i twarde. 
Cebulę (1 duża cebula lub 250 gramów), obrać i pokroić w półpierścienie o średniej grubości. 
Dynię (0,5 kg) pokroić w kostkę o szerokości około 2 cm i długości 4-5 cm. 
Po 4-5 minutach mięso odwrócić łopatką lub szczypcami na drugą stronę i smażyć kolejne 4-5 minut. 
Ziemniaki (4 duże bulwy) obrać i pokroić jak dynię na słupki o długości 4-5 cm i szerokości do 2 cm. 
Smażone mięso wyjąć z patelni szczypcami kulinarnymi na talerzu, a na patelnię włożyć posiekaną dynię i ziemniaki, w tłuszczu pozostałym po upieczeniu mięsa. Staraj się nie mieszać warzyw łopatką, ale mieszaj potrząsając patelnią i delikatnie podrzucając warzywa. Rób to co 2-3 minuty. W sumie gotujemy ziemniaki z dynią przez 10 minut. 
Po 10 minutach posolić warzywa pozostałą solą, dodać przyprawy: paprykę (1 łyżeczka) i suszony czosnek (1/2 łyżeczki). 
Połóż rozłożone półpierścienie cebuli na wierzchu i ponownie wymieszaj, lekko podrzucając zawartość patelni. Jeśli nie możesz tak mieszać, to delikatnie mieszaj szpatułką ruchami od dołu do góry. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez około 10 minut. Mieszaj, potrząsając patelnią, aby nic się nie przykleiło. 
Po 10 minutach włożyć do warzyw podsmażone wcześniej kawałki mięsa i przykryć pokrywką. Jeśli sok spłynął z mięsa na talerz, dodaj go również na patelnię. Dusić warzywa z mięsem przez kolejne 5 minut. 
Wyjmij ugotowaną pieczeń z pieca. 
Opcje serwowania i dekorowania
Apetyczną pieczeń na gorąco, ostrożnie, aby nie połamać paluszków ziemniaczanych i dyniowych, ułożyć na porcjowanych talerzach (2-3). Posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekoruj drobno posiekanym świeżym koprem. Osobno pieczeń może być podawana z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw, doprawiona oliwą i sokiem z cytryny.
Przepis
Jak ugotować pyszną dynię z mięsem, zobacz.
Poznałeś przepis na gotowanie dyni z mięsem. Sekret przyrządzania pysznych pieczeni tkwi w prawidłowym i szybkim smażeniu mięsa, aby nie wysychało, oraz w oryginalnym wymieszaniu zawartości patelni, aby nie połamać paluszków warzywnych. Wypróbuj ten przepis i napisz w komentarzach, czy podobało Ci się to danie.