Dynia z mięsem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Obfita i smaczna dynia z mięsem i ziemniakami – prosty przepis 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:  dobra wysoka patelnia, kuchenka, deska do krojenia, szczypce do gotowania, łyżka stołowa, szpatułka, nóż, miska, talerze do serwowania.

Składniki

Składniki Ilość
Wieprzowina (steki) 600 gramów
Cebula 250g
Ziemniaki duże 4 rzeczy. lub 0,5 kg
Dynia 0,5 kg
Zmielony czarny pieprz smak
Sól 1 łyżeczka
mielona papryka 1 łyżeczka
suszony czosnek ½ łyżeczki
Olej roślinny 4-5 art. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Umieść patelnię na kuchence i wlej do niej olej roślinny (4-5 łyżek stołowych). Mięso wieprzowe (stek około 600 gramów) pokroić na duże kawałki o grubości nie większej niż 1 cm.

    dynia z mięsem przepis

  • Mięso doprawić z obu stron szczyptą soli i posypać również z obu stron świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Włóż kawałki steku do rozgrzanego oleju i smaż je na dużym ogniu z każdej strony przez 4-5 minut. Nie trzeba dłużej trzymać mięsa na patelni, w przeciwnym razie stanie się suche i twarde.

    Upiec mięso do ugotowania

  • Cebulę (1 duża cebula lub 250 gramów), obrać i pokroić w półpierścienie o średniej grubości.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Dynię (0,5 kg) pokroić w kostkę o szerokości około 2 cm i długości 4-5 cm.

    Aby przygotować danie, pokrój dynię

  • Po 4-5 minutach mięso odwrócić łopatką lub szczypcami na drugą stronę i smażyć kolejne 4-5 minut.

    Upiec mięso do ugotowania

  • Ziemniaki (4 duże bulwy) obrać i pokroić jak dynię na słupki o długości 4-5 cm i szerokości do 2 cm.

    Smażyć ziemniaki do gotowania

  • Smażone mięso wyjąć z patelni szczypcami kulinarnymi na talerzu, a na patelnię włożyć posiekaną dynię i ziemniaki, w tłuszczu pozostałym po upieczeniu mięsa. Staraj się nie mieszać warzyw łopatką, ale mieszaj potrząsając patelnią i delikatnie podrzucając warzywa. Rób to co 2-3 minuty. W sumie gotujemy ziemniaki z dynią przez 10 minut.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Po 10 minutach posolić warzywa pozostałą solą, dodać przyprawy: paprykę (1 łyżeczka) i suszony czosnek (1/2 łyżeczki).

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Połóż rozłożone półpierścienie cebuli na wierzchu i ponownie wymieszaj, lekko podrzucając zawartość patelni. Jeśli nie możesz tak mieszać, to delikatnie mieszaj szpatułką ruchami od dołu do góry. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa przez około 10 minut. Mieszaj, potrząsając patelnią, aby nic się nie przykleiło.

    Aby przygotować danie, gotuj składniki na wolnym ogniu

  • Po 10 minutach włożyć do warzyw podsmażone wcześniej kawałki mięsa i przykryć pokrywką. Jeśli sok spłynął z mięsa na talerz, dodaj go również na patelnię. Dusić warzywa z mięsem przez kolejne 5 minut.

    Dodaj mięso do ugotowania

  • Wyjmij ugotowaną pieczeń z pieca.

    Obfita i smaczna dynia z mięsem i ziemniakami - prosty przepis

  • Opcje serwowania i dekorowania

    Apetyczną pieczeń na gorąco, ostrożnie, aby nie połamać paluszków ziemniaczanych i dyniowych, ułożyć na porcjowanych talerzach (2-3). Posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekoruj drobno posiekanym świeżym koprem. Osobno pieczeń może być podawana z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw, doprawiona oliwą i sokiem z cytryny.

    Przepis

    Jak ugotować pyszną dynię z mięsem, zobacz.

    Poznałeś przepis na gotowanie dyni z mięsem. Sekret przyrządzania pysznych pieczeni tkwi w prawidłowym i szybkim smażeniu mięsa, aby nie wysychało, oraz w oryginalnym wymieszaniu zawartości patelni, aby nie połamać paluszków warzywnych. Wypróbuj ten przepis i napisz w komentarzach, czy podobało Ci się to danie.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author