Gotowanie dżemu to pracochłonny proces. Wszystkie włożone wysiłki opłacają się z nawiązką na widok smukłych rzędów słojów z delikatnością o bogatym rubinowym kolorze. Aby gotowanie dżemu było nie tylko przydatne, ale i interesujące, poznaj lepiej wiśnię, studiując kilka interesujących faktów na jej temat.
- Pochodzi z Persji. Pierwsze drzewa wiśniowe rosły na terenie współczesnego Iranu.
- naturalny antybiotyk. Wiśnia jest bogata w fitoncydy, które hamują rozmnażanie się bakterii i wirusów. W liściach nie ma mniej tych substancji niż w jagodach, dlatego często dodaje się je do warzyw w puszkach w celu długotrwałego przechowywania.
- Jagoda piękna. Wiśnie zawierają dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy. Dlatego starożytne piękności próbowały zjeść jak najwięcej jagód w sezonie wiśniowym.
- Lekarstwo na epilepsję. Gdy farmakologia nie była jeszcze opracowana, lekarze zalecali epilepsom spożywanie wiśni, aby zapobiec napadom lub zmniejszyć ich intensywność.
- Bezpieczne tabletki nasenne. Jeśli chcesz dobrze spać, dobrze jest zjeść wieczorem garść wiśni, kilka łyżek dżemu z herbatą lub wypić pół szklanki soku. Jagody są bogate w melatoninę, która zapewni zdrowy i zdrowy sen.
- Analog aspiryny. Kiedy zjesz 20 jagód, to tak, jakbyś wziął tabletkę kwasu acetylosalicylowego.
- Wiśnie to także wiśnie. Czereśnia to jedna ze 150 odmian ulubionych przez wszystkich jagód. Co ciekawe, w większości języków świata nie ma na to osobnego słowa. Nazywa się to po prostu „słodką wiśnią”.
Deser z kośćmi
Przepis na dżem wiśniowy z pestkami cieszy nie tylko łatwością przygotowania, ale także wynikiem. Syrop i jagody są szczególnie pachnące i zachowują przyjemną cierpkość. Ale jest jeden problem – podczas gotowania wiśnie często tracą kształt i wysychają jak rodzynki. Aby temu zapobiec, skorzystaj z jednej z dwóch metod przygotowania surowców.
Tradycyjny
Osobliwości. Miłym wspomnieniem z dzieciństwa jest miska gotującego się konfitury wiśniowej na kuchence. Pachnąca słodka pianka to najlepsza nagroda dla każdego dziecka. Jeśli chcesz zanurzyć się w przyjemnych wspomnieniach, skorzystaj z tradycyjnej receptury.
Będziesz potrzebować:
- 3,5 kg wiśni;
- 3 kg cukru;
- 1 litr wody.
Gotowanie
Jeśli podążysz za postacią, możesz zrobić deser bez cukru. Wystarczy ugotować wiśnie w kąpieli wodnej do pożądanej konsystencji. Rozłóż obrabiany przedmiot do sterylnych słoików i przechowuj w lodówce.
„Pięć minut”
Osobliwości. Podczas obróbki cieplnej jagody nie tylko tracą niektóre ze swoich przydatnych właściwości, ale także zmieniają swój pierwotny smak. Ponadto przygotowanie zimowej uczty zajmuje dużo czasu od gospodyń domowych. Technologia gotowania „Pięć minut” jest idealna dla tych, którzy chcą zafundować sobie pyszny i zdrowy deser, ale nie chcą długo stać przy kuchence.
Będziesz potrzebować:
- 2 kg wiśni;
- 2 kg cukru.
Gotowanie
Jeśli wiśnie pod cukrem nie dają dobrze soku – to nie ma znaczenia. Umieść pojemnik z obrabianym przedmiotem na małym ogniu. Upał załatwi sprawę.
z morelami
Osobliwości. Dżem wiśniowo-morelowy to kolejna pięciominutowa opcja. Gotuje się równie szybko, ale konsystencja deseru jest gęstsza, aw smaku pojawiają się nowe słodkie nuty. Ze składników wskazanych w przepisie uzyskuje się 500 g dżemu.
Będziesz potrzebować:
- 300 g wiśni;
- 200 g obranych moreli;
- 200 g cukru;
- pół szklanki wody.
Gotowanie
z agrestem
Osobliwości. Jeśli brakuje Ci jasnych, orzeźwiających smaków, spróbuj zrobić konfiturę wiśniową z agrestem. Całe jagody w słoiku wyglądają bardzo estetycznie, a klarowny syrop pięknie bawi się na słońcu. Ten magiczny wygląd uzupełnia równie magiczny smak.
Będziesz potrzebować:
- 500 g wiśni;
- 500 g czerwonego agrestu;
- pięć do dziesięciu liści wiśni;
- 800 g cukru;
- szklanka wody.
Gotowanie
Aby agrest nie pękał podczas gotowania, musisz zrobić z nim jak z wiśniami – każdą jagodę przekłuć wykałaczką. Pozwoli to również agrestowi zanurzyć się w słodkim syropie.
z przyprawami
Osobliwości. Jeśli uzupełnisz przepis na konfiturę wiśniową z nasionami na zimę ulubionymi przyprawami, otrzymasz niesamowicie pachnący deser. Jej smak przeniesie Cię do orientalnej bajki. Każda wiśnia nasączona pikantnym syropem to prawdziwy rarytas, który należy spożywać powoli, popijając mocną herbatą ziołową.
Będziesz potrzebować:
- 2,5 kg wiśni;
- 1,5 kg cukru;
- skórka pomarańczy;
- pięć pudełek kardamonu;
- anyż trzygwiazdkowy;
- dwie laski cynamonu;
- dwa kwiatostany goździków.
Gotowanie
Aby zrobić dżem z mrożonych pestek wiśni, jagody należy rozmrozić. Aby to zrobić, należy je wypłukać w zimnej wodzie, przykryć cukrem i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Aby przywrócić utracony kolor jagodom, nie zapomnij dodać szczypty kwasu cytrynowego.
Dżem wiśniowy bez pestek
Jeśli przygotowujesz dżem jako deser dla dzieci lub jako nadzienie do ciast, lepiej usunąć nasiona z jagód. Można to zrobić na trzy sposoby.
W soku własnym
Osobliwości. Aby ożywić prosty przepis na bezpestkowy dżem wiśniowy na zimę, nie będziesz potrzebować niczego poza samymi jagodami i cukrem. Konsystencja deseru będzie gęsta, a jego smak jak najbardziej naturalny i bogaty.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg obranych jagód;
- 1 kg cukru.
Gotowanie
Niezależnie od tego, jaki przepis na dżem wiśniowy wybierzesz, jeśli ugotujesz go z liśćmi porzeczki lub wiśni, deser stanie się bardziej pachnący. Dodatek ten ma dobre właściwości konserwujące. Przed wylaniem dżemu do słoików należy usunąć liście z przedmiotu obrabianego.
w syropie
Osobliwości. Proste i szybkie w przygotowaniu przysmak z wiśni w syropie. W zależności od tego, ile cukru włożysz do dżemu, jego gęstość jest regulowana. Ale nie powinno być mniej słodkiego piasku niż w przepisie. Od tego zależy bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg obranych jagód;
- 1,5 kg cukru;
- półtorej szklanki wody.
Gotowanie
Aby konfitura była smaczna, zdrowa i sycąca, „nadziewamy” wiśnie kawałkami orzechów (migdały, orzechy laskowe, pistacje lub orzechy włoskie). W takim przypadku musisz usunąć kości za pomocą specjalnego urządzenia, aby same jagody pozostały nienaruszone.
Chutney
Osobliwości. Chutney to potoczna nazwa dziesiątek indyjskich sosów, które są przyrządzane z owoców lub warzyw. Wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem i pikantną ostrością. Kiedy Indie stały się kolonią brytyjską, chutney rozprzestrzenił się w Europie. Zwykle podaje się go do dań mięsnych, pikantnego sera lub tostów.
Będziesz potrzebować:
- szklanka obranych wiśni;
- jedna trzecia szklanki soku wiśniowego;
- jedna trzecia szklanki cukru;
- 10 g mielonego imbiru;
- 3 g gałki muszkatołowej;
- 3 g mielonej czerwonej papryki;
- 3 g mielonego czarnego pieprzu;
- szczypta cynamonu;
- kwiatostan goździka;
- łyżka deserowa skrobi;
- pół łyżeczki soli.
Gotowanie
Chutney można zjeść od razu, ale najlepiej sos powinien zaczekać przynajmniej tydzień. Z każdym dniem stanie się bardziej pachnący i nasycony.
Z czekoladą
Osobliwości. Wiśnia, czekolada i koniak – to cukierki! Ale co, jeśli te same składniki zostaną użyte jako podstawa dżemu? Okaże się zaskakująco smacznym deserem, który stanie się ulubieńcem domowników. Taki preparat można zjeść po prostu łyżką, posmarować tostami lub naleśnikami. Jest również świetnym dodatkiem do deserów.
Będziesz potrzebować:
- 500 g obranych jagód;
- szklanka cukru;
- łyżka soku z cytryny;
- 100 g ciemnej gorzkiej czekolady;
- pół szklanki koniaku;
- ćwierć szklanki wody.
Gotowanie
Do gotowania deserów zimowych nadaje się tylko emaliowana patelnia lub miska ze stali nierdzewnej. Wiśnie w kontakcie z innymi metalami tracą kolor i smak.
z porzeczką
Osobliwości. Porzeczki to jedna z najzdrowszych jagód lata. Jednak nie ma tylu fanów, co wiśnia. A jeśli połączysz dwie jagody w jednym deserze, otrzymasz zupełnie nowy przysmak o oryginalnej konsystencji i smaku.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg obranych wiśni;
- 1 kg czarnej lub czerwonej porzeczki;
- 1 kg cukru.
Gotowanie
W przepisie czarną porzeczkę można zastąpić aronią. Ale w tym przypadku będziesz musiał zagotować dżem dwa lub trzy razy.
z żelatyną
Osobliwości. Przepis na konfiturę wiśniową przyda się tym, którzy lubią rozpoczynać poranek od chrupiących tostów, uzupełnionych pachnącą słodką polewką. Osobliwością tego przepisu jest obecność żelatyny w kompozycji. Ten sekretny składnik pozwala zagęścić deser bez długiego gotowania.
Będziesz potrzebować:
- 700 g obranych jagód;
- 300 g cukru;
- 10 g żelatyny.
Gotowanie
Nie daj się zwieść płynnej konsystencji przedmiotu obrabianego. Gdy ostygnie, żelatyna zacznie zestalać się. Za kilka dni będziesz mieć na zimę gęsty dżem wiśniowy bez pestek.
Z malinami
Osobliwości. Dżem malinowy to słynny przysmak o właściwościach leczniczych. Ale jeśli nie masz szczęścia, żeby się przeziębić, możesz się nudzić pijąc herbatę o tym samym smaku przez cały dzień. A jeśli dodasz maliny z nie mniej zdrowymi wiśniami, dostaniesz coś nowego.
Będziesz potrzebować:
- 900 g obranych wiśni;
- 400 g malin;
- 1,3 kg cukru;
- szklanka wody.
Gotowanie
Jeśli kochasz jogurt, ale martwisz się wpływem smaków na organizm, przygotuj naturalną ucztę. Szklanka kefiru i łyżka dżemu to idealny domowy jogurt dla dorosłych i dzieci.
W wolnej kuchence
Osobliwości. Początkowo multicooker był uważany za urządzenie dla kawalerów i studentów. Ale wykwalifikowane gospodynie domowe odzyskały nowoczesne urządzenie kuchenne i dostosowały do niego prawie wszystkie przepisy. W szczególności w wolnej kuchence możesz ugotować pyszny bogaty dżem.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg obranych jagód;
- 900 g cukru;
- szklanka wody.
Gotowanie
Podczas usuwania pestek z czereśni należy chronić dłonie rękawiczkami. Jeśli tego nie zrobisz, sok z jagód zostanie wchłonięty przez skórę. Całkowite zmycie go z palców zajmie od dwóch do trzech dni.
Z truskawkami
Osobliwości. Słodycz truskawek i cierpkość wiśni to zwycięskie połączenie. Smaki wyrównują się i ozdabiają. Gotowane jagody w płynnym pachnącym syropie to idealny deser na herbatę.
Będziesz potrzebować:
- 500 g obranych wiśni;
- 500 g truskawek;
- 1 kg cukru.
Gotowanie
Piankę z dżemu usuwa się nie tylko dla przejrzystości syropu. Jest to ważne z punktu widzenia przechowywania dżemu. Piana jest skrzepniętym białkiem, które może powodować zakwaszanie i fermentację.
z jabłkami
Osobliwości. Deser jagodowy z jabłkami to oryginalne danie, które urozmaici Twoją codzienną dietę. Dzięki cytrynie i migdałom delikatność nabierze wykwintnych odcieni.
Będziesz potrzebować:
- 500 g obranych wiśni;
- 500 g jabłek;
- 50 g płatków migdałowych;
- 1 kg cukru;
- dwie cytryny.
Gotowanie
Funkcje przechowywania i ratowania przeterminowanych blanków
Przed konserwowaniem wiśni na zimę należy porównać ilość surowców ze średnim tempem spożywania takich deserów w Twojej rodzinie. Na podstawie tych danych musisz wybrać odpowiednią metodę zszywania. Jagody bez pestek, poddane długotrwałej obróbce cieplnej z dużą ilością cukru, mogą być bezpiecznie przechowywane nawet przez dwa i pół roku. Ale możesz przechowywać dżem wiśniowy z nasionami nie dłużej niż rok. Po tym okresie kości zaczynają wydzielać kwas cyjanowodorowy, który jest niebezpieczny dla ludzi.
Jeśli po otwarciu słoika nie zauważyłeś pleśni lub nieprzyjemnego zapachu, sytuację można jeszcze uratować. Musisz zrobić trzy rzeczy.
Gotowanie konfitury wiśniowej jest ciekawe i przyjemne. Słoiki o musującej rubinowej delikatności cieszą oko i pobudzają apetyt. Ale jakość gotowego produktu zależy nie tylko od zgodności z recepturą. Aby dżem przetrwał całą zimę, zwróć uwagę na sterylizację słoików. Muszą być dobrze ugotowane na parze, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Nie zapomnij zagotować zamykanych pokrywek.
Inne domowe przepisy
Solenie arbuzów w słoikach Konfitura z
pomarańczy Konfitura
wiśniowo-śliwkowa
Marynata do pomidorów
Kawior z marchwi na zimę
Smacznego!