Dżem bez pestek i wiśni na zimę: „Five Minute”, z żelatyną, z czekoladą, z malinami, z truskawkami

Przepis na konfiturę wiśniową (z pestkami i bez): przygotowywanie się na zimową herbatę

Gotowanie dżemu to pracochłonny proces. Wszystkie włożone wysiłki opłacają się z nawiązką na widok smukłych rzędów słojów z delikatnością o bogatym rubinowym kolorze. Aby gotowanie dżemu było nie tylko przydatne, ale i interesujące, poznaj lepiej wiśnię, studiując kilka interesujących faktów na jej temat.

  • Pochodzi z Persji. Pierwsze drzewa wiśniowe rosły na terenie współczesnego Iranu.
  • naturalny antybiotyk. Wiśnia jest bogata w fitoncydy, które hamują rozmnażanie się bakterii i wirusów. W liściach nie ma mniej tych substancji niż w jagodach, dlatego często dodaje się je do warzyw w puszkach w celu długotrwałego przechowywania.
  • Jagoda piękna. Wiśnie zawierają dużo witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy. Dlatego starożytne piękności próbowały zjeść jak najwięcej jagód w sezonie wiśniowym.
  • Lekarstwo na epilepsję. Gdy farmakologia nie była jeszcze opracowana, lekarze zalecali epilepsom spożywanie wiśni, aby zapobiec napadom lub zmniejszyć ich intensywność.
  • Bezpieczne tabletki nasenne. Jeśli chcesz dobrze spać, dobrze jest zjeść wieczorem garść wiśni, kilka łyżek dżemu z herbatą lub wypić pół szklanki soku. Jagody są bogate w melatoninę, która zapewni zdrowy i zdrowy sen.
  • Analog aspiryny. Kiedy zjesz 20 jagód, to tak, jakbyś wziął tabletkę kwasu acetylosalicylowego.
  • Wiśnie to także wiśnie. Czereśnia to jedna ze 150 odmian ulubionych przez wszystkich jagód. Co ciekawe, w większości języków świata nie ma na to osobnego słowa. Nazywa się to po prostu „słodką wiśnią”.

Deser z kośćmi

Przepis na dżem wiśniowy z pestkami cieszy nie tylko łatwością przygotowania, ale także wynikiem. Syrop i jagody są szczególnie pachnące i zachowują przyjemną cierpkość. Ale jest jeden problem – podczas gotowania wiśnie często tracą kształt i wysychają jak rodzynki. Aby temu zapobiec, skorzystaj z jednej z dwóch metod przygotowania surowców.

  • Blanszowanie. Za pomocą łyżki cedzakowej zanurz jagody na kilka sekund we wrzącej wodzie. Skórka zmięknie, a wiśnie nie odkształcą się podczas gotowania.
  • Przebicie. Za pomocą wykałaczki lub igły nakłuć każdą jagodę w pobliżu miejsca, w którym znajduje się cięcie. Dzięki temu wiśnie nie tylko zachowają swój kształt, ale również będą dobrze nasycone syropem cukrowym.
  • Tradycyjny

    Osobliwości. Miłym wspomnieniem z dzieciństwa jest miska gotującego się konfitury wiśniowej na kuchence. Pachnąca słodka pianka to najlepsza nagroda dla każdego dziecka. Jeśli chcesz zanurzyć się w przyjemnych wspomnieniach, skorzystaj z tradycyjnej receptury.

    Będziesz potrzebować:

    • 3,5 kg wiśni;
    • 3 kg cukru;
    • 1 litr wody.

    Gotowanie

  • Napełnij jagody wodą, zagotuj i wyłącz ogień. Zostaw na noc.
  • Rano wyjmij jagody łyżką cedzakową i przenieś je do osobnego pojemnika.
  • Dodaj cukier do bulionu wiśniowego i zagotuj. Kontynuuj gotowanie przez kolejne dziesięć minut, stale usuwając pianę.
  • Zalej jagody wrzącym syropem i podpal. Od momentu zagotowania gotuj przez pięć minut, usuwając pianę.
  • Podziel na sterylne słoiki i zwiń.
  • Jeśli podążysz za postacią, możesz zrobić deser bez cukru. Wystarczy ugotować wiśnie w kąpieli wodnej do pożądanej konsystencji. Rozłóż obrabiany przedmiot do sterylnych słoików i przechowuj w lodówce.

    „Pięć minut”

    Osobliwości. Podczas obróbki cieplnej jagody nie tylko tracą niektóre ze swoich przydatnych właściwości, ale także zmieniają swój pierwotny smak. Ponadto przygotowanie zimowej uczty zajmuje dużo czasu od gospodyń domowych. Technologia gotowania „Pięć minut” jest idealna dla tych, którzy chcą zafundować sobie pyszny i zdrowy deser, ale nie chcą długo stać przy kuchence.

    Będziesz potrzebować:

    • 2 kg wiśni;
    • 2 kg cukru.

    Gotowanie

  • Posyp jagody cukrem i odstaw, aż sok zacznie się wyróżniać.
  • Połóż przedmiot na ogniu i zagotuj.
  • Od momentu zagotowania gotuj przysmak przez pięć minut.
  • Dozuj do sterylnych pojemników i zamknij.
  • Jeśli wiśnie pod cukrem nie dają dobrze soku – to nie ma znaczenia. Umieść pojemnik z obrabianym przedmiotem na małym ogniu. Upał załatwi sprawę.

    z morelami

    Osobliwości. Dżem wiśniowo-morelowy to kolejna pięciominutowa opcja. Gotuje się równie szybko, ale konsystencja deseru jest gęstsza, aw smaku pojawiają się nowe słodkie nuty. Ze składników wskazanych w przepisie uzyskuje się 500 g dżemu.

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g wiśni;
    • 200 g obranych moreli;
    • 200 g cukru;
    • pół szklanki wody.

    Gotowanie

  • Każdy kawałek moreli podzielić na pół.
  • Z wody i cukru przygotuj syrop.
  • Gdy wszystkie granulki się rozpuszczą, przenieś morele i wiśnie do wrzącego syropu.
  • Od momentu zagotowania dżemu kontynuuj podgrzewanie przez pięć minut.
  • Przenieść do sterylnego pojemnika i zamknąć.
  • z agrestem

    Osobliwości. Jeśli brakuje Ci jasnych, orzeźwiających smaków, spróbuj zrobić konfiturę wiśniową z agrestem. Całe jagody w słoiku wyglądają bardzo estetycznie, a klarowny syrop pięknie bawi się na słońcu. Ten magiczny wygląd uzupełnia równie magiczny smak.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g wiśni;
    • 500 g czerwonego agrestu;
    • pięć do dziesięciu liści wiśni;
    • 800 g cukru;
    • szklanka wody.

    Gotowanie

  • Z wody i cukru przygotuj syrop. Mieszanina powinna się zagotować i stać się jednorodna.
  • Umieść jagody i liście w dużej misce.
  • Zalej jagody gorącym syropem i odstaw na pięć godzin.
  • Podgrzej dżem do wrzenia, a następnie – kolejne pięć minut.
  • Pozwól przedmiotowi parzyć przez pół godziny, a następnie ponownie gotuj przez pięć minut od momentu wrzenia.
  • Powtórz proces naparu/podgrzewania ponownie, usuń liście wiśni, a gotowy przysmak rozprowadź w sterylnych słoikach i korku.
  • Aby agrest nie pękał podczas gotowania, musisz zrobić z nim jak z wiśniami – każdą jagodę przekłuć wykałaczką. Pozwoli to również agrestowi zanurzyć się w słodkim syropie.

    z przyprawami

    Osobliwości. Jeśli uzupełnisz przepis na konfiturę wiśniową z nasionami na zimę ulubionymi przyprawami, otrzymasz niesamowicie pachnący deser. Jej smak przeniesie Cię do orientalnej bajki. Każda wiśnia nasączona pikantnym syropem to prawdziwy rarytas, który należy spożywać powoli, popijając mocną herbatą ziołową.

    Będziesz potrzebować:

    • 2,5 kg wiśni;
    • 1,5 kg cukru;
    • skórka pomarańczy;
    • pięć pudełek kardamonu;
    • anyż trzygwiazdkowy;
    • dwie laski cynamonu;
    • dwa kwiatostany goździków.

    Gotowanie

  • Posyp jagody cukrem i pozostaw na pięć godzin.
  • Podgrzej obrabiany przedmiot do wrzenia, usuń piankę i pozostaw na cztery godziny.
  • Przyprawy włożyć do serwetki z tkaniny lub gazy i zawiązać na supeł.
  • Torebkę włożyć do dżemu, ponownie podgrzać do wrzenia i ponownie parzyć przez cztery godziny.
  • Powtórz cykl podgrzewania/zaparzania jeszcze dwa razy.
  • Po piątym zagotowaniu wyjmij torebkę z przyprawami, a sam dżem wlej do sterylnych słoików i zwiń.
  • Aby zrobić dżem z mrożonych pestek wiśni, jagody należy rozmrozić. Aby to zrobić, należy je wypłukać w zimnej wodzie, przykryć cukrem i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Aby przywrócić utracony kolor jagodom, nie zapomnij dodać szczypty kwasu cytrynowego.

    Dżem wiśniowy bez pestek

    Jeśli przygotowujesz dżem jako deser dla dzieci lub jako nadzienie do ciast, lepiej usunąć nasiona z jagód. Można to zrobić na trzy sposoby.

  • Ręcznie. Wiśnię podzielić rękoma na dwie części lub pokroić nożem. Wyjmij kość. Ta metoda jest najłatwiejsza, ale powoduje, że jagody tracą dużo soku.
  • Dostosowanie. Może być zmechanizowany lub ręczny. Jeśli masz radziecką prasę do czosnku, spójrz na końce jej dźwigni. W większości przypadków są to urządzenia do usuwania kamieni.
  • Spinka do włosów. W miejscu mocowania łodygi przekłuć jagodę zakrzywionym końcem spinki do włosów. Chwyć kość i wyjmij ją. Możesz zrobić to samo z otwartą szpilką.
  • Konfitura wiśniowa w misce

    W soku własnym

    Osobliwości. Aby ożywić prosty przepis na bezpestkowy dżem wiśniowy na zimę, nie będziesz potrzebować niczego poza samymi jagodami i cukrem. Konsystencja deseru będzie gęsta, a jego smak jak najbardziej naturalny i bogaty.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg obranych jagód;
    • 1 kg cukru.

    Gotowanie

  • Posyp wiśnie cukrem.
  • Gdy wiśnie zagotują się, gotuj przedmiot i gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Po pięciu godzinach ponownie zagotuj przyszły dżem i gotuj przez pięć minut.
  • Po kolejnych pięciu godzinach powtórz ogrzewanie.
  • Gdy dżem jest gorący, przelej go do sterylnych słoików i zwiń.
  • Niezależnie od tego, jaki przepis na dżem wiśniowy wybierzesz, jeśli ugotujesz go z liśćmi porzeczki lub wiśni, deser stanie się bardziej pachnący. Dodatek ten ma dobre właściwości konserwujące. Przed wylaniem dżemu do słoików należy usunąć liście z przedmiotu obrabianego.

    w syropie

    Osobliwości. Proste i szybkie w przygotowaniu przysmak z wiśni w syropie. W zależności od tego, ile cukru włożysz do dżemu, jego gęstość jest regulowana. Ale nie powinno być mniej słodkiego piasku niż w przepisie. Od tego zależy bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg obranych jagód;
    • 1,5 kg cukru;
    • półtorej szklanki wody.

    Gotowanie

  • Zalej cukier wodą i zagotuj miksturę. Gotuj, aż wszystkie granulki się rozpuszczą.
  • Wiśnie zalać wrzącym syropem i odstawić na 3 godziny.
  • Zagotuj przyszły dżem. Zmniejsz palnik do minimum i gotuj przez 40-50 minut.
  • Rozłóż deser do sterylnych słoików i zamknij.
  • Aby konfitura była smaczna, zdrowa i sycąca, „nadziewamy” wiśnie kawałkami orzechów (migdały, orzechy laskowe, pistacje lub orzechy włoskie). W takim przypadku musisz usunąć kości za pomocą specjalnego urządzenia, aby same jagody pozostały nienaruszone.

    Chutney

    Osobliwości. Chutney to potoczna nazwa dziesiątek indyjskich sosów, które są przyrządzane z owoców lub warzyw. Wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem i pikantną ostrością. Kiedy Indie stały się kolonią brytyjską, chutney rozprzestrzenił się w Europie. Zwykle podaje się go do dań mięsnych, pikantnego sera lub tostów.

    Będziesz potrzebować:

    • szklanka obranych wiśni;
    • jedna trzecia szklanki soku wiśniowego;
    • jedna trzecia szklanki cukru;
    • 10 g mielonego imbiru;
    • 3 g gałki muszkatołowej;
    • 3 g mielonej czerwonej papryki;
    • 3 g mielonego czarnego pieprzu;
    • szczypta cynamonu;
    • kwiatostan goździka;
    • łyżka deserowa skrobi;
    • pół łyżeczki soli.

    Gotowanie

  • Rozcieńczyć skrobię w soku.
  • Połącz resztę składników i zagotuj. Gotuj przez cztery minuty.
  • Powoli wlewaj masę skrobiową, cały czas mieszając.
  • Gdy przedmiot ponownie się zagotuje, zdejmij go z ognia.
  • Mieszaj od czasu do czasu, aż mieszanina całkowicie ostygnie.
  • Przełóż sos do sterylnego słoika, zakręć pokrywkę i wstaw do lodówki.
  • Chutney można zjeść od razu, ale najlepiej sos powinien zaczekać przynajmniej tydzień. Z każdym dniem stanie się bardziej pachnący i nasycony.

    Z czekoladą

    Osobliwości. Wiśnia, czekolada i koniak – to cukierki! Ale co, jeśli te same składniki zostaną użyte jako podstawa dżemu? Okaże się zaskakująco smacznym deserem, który stanie się ulubieńcem domowników. Taki preparat można zjeść po prostu łyżką, posmarować tostami lub naleśnikami. Jest również świetnym dodatkiem do deserów.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g obranych jagód;
    • szklanka cukru;
    • łyżka soku z cytryny;
    • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady;
    • pół szklanki koniaku;
    • ćwierć szklanki wody.

    Gotowanie

  • Wiśnie wymieszać z cukrem, wodą i sokiem z cytryny.
  • Zagotuj mieszaninę i dodaj alkohol. Gotować 25 minut.
  • Zdejmij półfabrykat z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Masę mieszaj, aż przysmak się rozpuści.
  • Podziel na sterylne pojemniki i zamknij.
  • Do gotowania deserów zimowych nadaje się tylko emaliowana patelnia lub miska ze stali nierdzewnej. Wiśnie w kontakcie z innymi metalami tracą kolor i smak.

    z porzeczką

    Osobliwości. Porzeczki to jedna z najzdrowszych jagód lata. Jednak nie ma tylu fanów, co wiśnia. A jeśli połączysz dwie jagody w jednym deserze, otrzymasz zupełnie nowy przysmak o oryginalnej konsystencji i smaku.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg obranych wiśni;
    • 1 kg czarnej lub czerwonej porzeczki;
    • 1 kg cukru.

    Gotowanie

  • Wyjmij porzeczki ze szczotek, przykryj połową cukru i dobrze zapamiętaj.
  • Podgrzewać na małym ogniu do wrzenia, gotować przez kolejne kwadrans.
  • Wiśnia również wlewamy drugą połowę cukru.
  • Gdy wiśnia zacznie sok, zagotuj przedmiot, gotuj przez kwadrans i połącz z porzeczkami.
  • Dobrze wymieszaj dwie masy jagodowe, gotuj i gotuj przez pięć minut.
  • Ułóż w sterylnych słoikach i zwiń.
  • W przepisie czarną porzeczkę można zastąpić aronią. Ale w tym przypadku będziesz musiał zagotować dżem dwa lub trzy razy.

    z żelatyną

    Osobliwości. Przepis na konfiturę wiśniową przyda się tym, którzy lubią rozpoczynać poranek od chrupiących tostów, uzupełnionych pachnącą słodką polewką. Osobliwością tego przepisu jest obecność żelatyny w kompozycji. Ten sekretny składnik pozwala zagęścić deser bez długiego gotowania.

    Będziesz potrzebować:

    • 700 g obranych jagód;
    • 300 g cukru;
    • 10 g żelatyny.

    Gotowanie

  • Wiśnie zalewamy cukrem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
  • Ubij masę cukrowo-jagodową blenderem, dodaj żelatynę i pozostaw na dziesięć minut.
  • Podpal i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania. Pamiętaj, aby usunąć piankę.
  • Wrzuć trochę dżemu do spodka. Jeśli się nie rozprzestrzenia, ale zaczyna gęstnieć, to przysmak jest gotowy.
  • Podziel na sterylne słoiki i zwiń.
  • Nie daj się zwieść płynnej konsystencji przedmiotu obrabianego. Gdy ostygnie, żelatyna zacznie zestalać się. Za kilka dni będziesz mieć na zimę gęsty dżem wiśniowy bez pestek.

    Kobieta robi dżem wiśniowy

    Z malinami

    Osobliwości. Dżem malinowy to słynny przysmak o właściwościach leczniczych. Ale jeśli nie masz szczęścia, żeby się przeziębić, możesz się nudzić pijąc herbatę o tym samym smaku przez cały dzień. A jeśli dodasz maliny z nie mniej zdrowymi wiśniami, dostaniesz coś nowego.

    Będziesz potrzebować:

    • 900 g obranych wiśni;
    • 400 g malin;
    • 1,3 kg cukru;
    • szklanka wody.

    Gotowanie

  • Połącz wodę z cukrem i przygotuj syrop. Zajmie to dziesięć minut od momentu wrzenia płynu.
  • Wlej jagody do syropu, wyłącz palnik i przykryj pojemnik pokrywką. W tej formie przedmiot należy podawać przez pięć godzin.
  • Ponownie zagotuj dżem i gotuj przez co najmniej pół godziny. Im dłużej masa jest podgrzewana, tym będzie grubsza.
  • Podziel na sterylne pojemniki i zwiń.
  • Jeśli kochasz jogurt, ale martwisz się wpływem smaków na organizm, przygotuj naturalną ucztę. Szklanka kefiru i łyżka dżemu to idealny domowy jogurt dla dorosłych i dzieci.

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. Początkowo multicooker był uważany za urządzenie dla kawalerów i studentów. Ale wykwalifikowane gospodynie domowe odzyskały nowoczesne urządzenie kuchenne i dostosowały do ​​niego prawie wszystkie przepisy. W szczególności w wolnej kuchence możesz ugotować pyszny bogaty dżem.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 kg obranych jagód;
    • 900 g cukru;
    • szklanka wody.

    Gotowanie

  • Wsyp cukier do miski urządzenia, wlej wodę i gotuj przez 20 minut w trybie „Grzanie”. Od czasu do czasu otwieraj pokrywkę, aby wymieszać syrop.
  • Dodaj jagody, przełącz na tryb zupy i gotuj przez 20 minut bez zamykania pokrywki, aby zmyć pianę.
  • Deser przelej do sterylnych słoików i zwiń.
  • Podczas usuwania pestek z czereśni należy chronić dłonie rękawiczkami. Jeśli tego nie zrobisz, sok z jagód zostanie wchłonięty przez skórę. Całkowite zmycie go z palców zajmie od dwóch do trzech dni.

    Z truskawkami

    Osobliwości. Słodycz truskawek i cierpkość wiśni to zwycięskie połączenie. Smaki wyrównują się i ozdabiają. Gotowane jagody w płynnym pachnącym syropie to idealny deser na herbatę.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g obranych wiśni;
    • 500 g truskawek;
    • 1 kg cukru.

    Gotowanie

  • Truskawki wymieszać z wiśniami i posypać cukrem.
  • Kiedy jagody zaczną sok, połóż pojemnik na ogniu i zagotuj.
  • Gotować przez 40 minut, ciągle usuwając pianę.
  • Schłodzić i ponownie gotować przez 40 minut.
  • Powtórz cykl chłodno/ciepło jeszcze dwa razy.
  • Przelej dżem do sterylnych słoików i zamknij.
  • Piankę z dżemu usuwa się nie tylko dla przejrzystości syropu. Jest to ważne z punktu widzenia przechowywania dżemu. Piana jest skrzepniętym białkiem, które może powodować zakwaszanie i fermentację.

    Konfitura wiśniowa w misce na stole

    z jabłkami

    Osobliwości. Deser jagodowy z jabłkami to oryginalne danie, które urozmaici Twoją codzienną dietę. Dzięki cytrynie i migdałom delikatność nabierze wykwintnych odcieni.

    Będziesz potrzebować:

    • 500 g obranych wiśni;
    • 500 g jabłek;
    • 50 g płatków migdałowych;
    • 1 kg cukru;
    • dwie cytryny.

    Gotowanie

  • Posyp wiśnie cukrem i wstaw na noc do lodówki.
  • Jabłka zetrzyj na grubej tarce i dopraw sokiem z cytryny.
  • Wyślij jabłka na wiśnie i podpal. Jeśli mieszanina zacznie się palić, dodaj trochę wody.
  • Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez pięć minut.
  • Lekko upiecz orzechy i wyślij je do dżemu.
  • Wlej do sterylnych słoików i zamknij.
  • Funkcje przechowywania i ratowania przeterminowanych blanków

    Przed konserwowaniem wiśni na zimę należy porównać ilość surowców ze średnim tempem spożywania takich deserów w Twojej rodzinie. Na podstawie tych danych musisz wybrać odpowiednią metodę zszywania. Jagody bez pestek, poddane długotrwałej obróbce cieplnej z dużą ilością cukru, mogą być bezpiecznie przechowywane nawet przez dwa i pół roku. Ale możesz przechowywać dżem wiśniowy z nasionami nie dłużej niż rok. Po tym okresie kości zaczynają wydzielać kwas cyjanowodorowy, który jest niebezpieczny dla ludzi.

    Jeśli po otwarciu słoika nie zauważyłeś pleśni lub nieprzyjemnego zapachu, sytuację można jeszcze uratować. Musisz zrobić trzy rzeczy.

  • Naciągnięcie. Syrop przelej przez metalowe sitko do emaliowanego pojemnika.
  • Czyszczenie jagód. Usuń pestki z wiśni.
  • Wrzenie. Połącz jagody z syropem i gotuj przez 40 minut, aby zneutralizować trujące substancje.
  • Gotowanie konfitury wiśniowej jest ciekawe i przyjemne. Słoiki o musującej rubinowej delikatności cieszą oko i pobudzają apetyt. Ale jakość gotowego produktu zależy nie tylko od zgodności z recepturą. Aby dżem przetrwał całą zimę, zwróć uwagę na sterylizację słoików. Muszą być dobrze ugotowane na parze, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Nie zapomnij zagotować zamykanych pokrywek.

    Inne domowe przepisy

    Solenie arbuzów w słoikach Konfitura z
    pomarańczy Konfitura
    wiśniowo-śliwkowa
    Marynata do pomidorów
    Kawior z marchwi na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author