Dżem dyniowy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny dżem z dyni - sprawdzony przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, deska kuchenna, nóż, łyżka, słoiki.

Składniki

Dynia 1kg 500g
Cukier 1 kg
Cytrynowy 1 szt.
Pomarańczowy 1 szt.

Czy wiedziałeś? Aby zrobić dżem, musisz wybrać bardzo dojrzałą dynię, z jasną miazgą, wtedy będzie słodka.

Gotowanie krok po kroku

  • Dynię dobrze myjemy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy wszystkie pestki. Pokrój miąższ dyni w średniej wielkości kostkę. Dynię można zetrzeć na grubej tarce, im mniejsza dynia, tym gęstszy będzie dżem.

    Zdejmij skórkę i pokrój dynię w kostkę.

  • Jeśli zrobisz dżem z samej dyni, smak okaże się specyficzny, dla amatora dodane przyprawy i owoce dodają dodatkowego smaku i aromatu. Dlatego w skład dżemu wchodzi cytryna i pomarańcza. Oprócz przyjemnego smaku i aromatu owoce te dodadzą dżemu lekko kwaskowatości. Cytrynę i pomarańczę umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką, wyjmując wszystkie pestki. Aby nie wyczuć takiej skórki owoców, można je przełożyć przez maszynkę do mięsa lub posiekać w blenderze.

    Cytrynę i pomarańczę kroimy na półpierścienie wraz ze skórką.

  • W głębokim rondlu wymieszać posiekaną dynię, cytrynę i pomarańczę. Zasypiamy 1 kg cukru, dokładnie mieszamy. Pozostaw na 4-5 godzin, aż cukier całkowicie się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Można zostawić na noc.

    Wszystkie przygotowane składniki polać cukrem i wymieszać.

  • Gdy cukier całkowicie się rozproszy, a owoc wypuścił sok, przystępujemy do gotowania dżemu.

    Kiedy dynia z owocami zacznie sok, możesz zacząć robić dżem.

  • Umieść rondel na średnim ogniu i zagotuj. Po ugotowaniu gotuj dżem przez 5 minut, ciągle mieszając.

    Zagotuj dżem i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Następnie zdejmij z ognia i ostudź, aby dynia namoczyła się w syropie.

    Następnie wyłącz palnik i pozwól parzyć się przedmiotowi.

  • Powtarzamy tę procedurę gotowania 3 razy. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć liczbę zagotowań, ponieważ im więcej gotujesz, tym gęstszy będzie dżem.

    Ponownie zagotuj nasz dżem kilka razy.

    Czy wiedziałeś? W tym przepisie na dżem dynia jest konserwowana w całych kawałkach, ponieważ owoce gotuje się natychmiast z dynią. Jeśli chcesz, aby była bardziej delikatna, dodaj cytrynę i pomarańczę, gdy dynia trochę się zmiksuje.

  • Aby dżem był jeszcze bardziej pachnący, podczas gotowania można dodać kilka goździków, kilka groszków ziela angielskiego, laskę cynamonu.

    W razie potrzeby można również dodać cynamon, goździki lub inne przyprawy.

  • Gorący dżem przełóż do czystych, suchych słoików. Słoiki można sterylizować w piekarniku lub na parze. Muszą być całkowicie suche przed włożeniem do nich dżemu.

    Dżem z dyni układamy w wysterylizowanych słoikach.

  • Słoiki zwijamy, odwracamy na pokrywki i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Zrolowany dżem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli nie chcesz zwijać słoików, musisz taki dżem przechowywać w lodówce.

    Zrolowane słoiki należy odwrócić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Gdy dżem całkowicie ostygnie, możesz podać go do stołu. Dżem okazuje się bardzo pachnący, trochę przypominający dynię, w gęstym, lepkim syropie z nutą pomarańczy i cytryny. Gotowy dżem może służyć nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako nadzienie do wypieków. Smacznego!

    Dżem można podawać na stole.

  • Przepis

    Możesz obejrzeć przepis, w którym zobaczysz, jak prosto i łatwo jest zrobić pyszny dżem z dyni, jakich prostych składników będziesz potrzebować, jakiej metody gotowania używamy. Miłego oglądania!

    Jeśli lubisz dżem z dyni, chcesz opisać swoje opcje gotowania, dodać dodatki lub życzenia, a następnie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis na dżem i zaskoczysz rodzinę i przyjaciół!

    Inne przepisy warzywne

    dynia z miodem

    Manti z dynią

    Placki dyniowe

    ciasto dyniowe

    Naleśniki z Dyni

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author