Dżem gruszkowy na zimę: prosty przepis, zrobienie konfitury z cytryny, pomarańczy, czekolady, bez cukru, w wolnowarze, wypiekacz +

Dżem gruszkowy: podstawowy przepis na zimę, opcje gotowania z innymi owocami, przyprawami i „dla dorosłych”

Gruszki nawet po obróbce cieplnej zachowują większość składników odżywczych. Dojrzałe owoce są nasycone potasem, wapniem, witaminą C. Dżem z tych owoców można spożywać z herbatą, płatkami zbożowymi, kanapkami, twarogiem, nawet z mięsem. Każde danie stanie się zdrowsze z pachnącym deserem.

Funkcje gotowania

Możesz zrobić dżem z dowolnych gruszek, ale lepiej wziąć letnie, słodkie odmiany. Odpowiednie są również przejrzałe, „odlatujące” owoce. Zwróć uwagę, aby na owocach nie było brudu, zgnilizny, pleśni. Wyrzuć rażąco uszkodzone kopie.

Ilość cukru można zmieniać niezależnie od przepisu. Wszystko zależy od osobistych preferencji i różnorodności gruszek. Kwaśne, cierpkie, gęste owoce najlepiej obficie posypać cukrem. Więc szybciej nasiąkną, daj sok. Soczyste, pachnące owoce dosładzać umiarkowanie. To samo dotyczy wody. Wodniste gruszki nie wymagają dodatkowego płynu. Owoce „suche” zaleca się rozcieńczyć wodą.

Jeśli wszystko jest obliczone, wzięte pod uwagę, możesz zacząć gotować. Będziesz potrzebować następujących osprzętu i wyposażenia:

  • patelnia;
  • drewniana lub silikonowa szpatułka;
  • ostry nóż;
  • Obieraczka do warzyw;
  • deska do krojenia;
  • popychacz lub automatyczny rozdrabniacz kuchenny;
  • waga;
  • zlewka;
  • klucz do zszywania;
  • pojemniki z pokrywkami do przechowywania;
  • ręcznik.

Przed zszywaniem słoiki należy umyć, wysuszyć i wysterylizować. Po zakończeniu gotowania pokrywki należy dokręcić, a pojemniki odwrócić do góry nogami, aż do całkowitego ostygnięcia. Wystarczy gotować dżem średnio przez godzinę, potem można przechowywać przysmak przez półtora do dwóch lat. Dla aromatu i smaku możesz dodać do przepisu:

  • migdałowy;
  • skórka owocowa;
  • wanilina;
  • alkohol (koniak, brandy, likier);
  • owoc;
  • kwaśne jagody;
  • mielone przyprawy cukiernicze.

W przeciwieństwie do dżemu, który pozwala na stałe elementy, gęste kawałki, całe jagody, dżem powinien być delikatny, rozpływający się w ustach. Dlatego przed krojeniem z gruszek usuwa się skórkę. Używaj tylko miąższu, pokrojonego w kostkę lub plastry.

Wybór przepisu

Deser według poniższych przepisów przygotowywany jest bez sterylizacji. Cukier, sok z cytryny, alkohol, zagęszczacz pełnią rolę naturalnych konserwantów. Pojemniki przed rozłożeniem dżemu wystarczy kilkakrotnie wyparzyć wodą i wysuszyć. Aby nie wątpić w długotrwałą delikatność, zaleca się wysterylizowanie pojemnika w dowolny dogodny sposób.

Klasyczny

Opis. Tradycyjny dżem wytwarzany jest z owoców i cukru z dodatkiem soku z cytryny lub kwasu. Do smaku możesz dodać szczyptę wanilii lub skórki.

Czego potrzebujesz:

  • gruszki – 1 kg;
  • cukier – 500 g;
  • woda – 400 ml;
  • sok z cytryny – łyżeczka.

Jak gotować

  • Owoce opłucz, odetnij skórkę.
  • Pokrój na cztery części, wytnij rdzenie.
  • Zagotować wodę.
  • Plastry owoców włożyć do rondla, zalać wrzątkiem.
  • Gotuj przez kwadrans.
  • Dodaj cukier, dobrze wymieszaj.
  • Zmniejsz ogień, ugniataj masę łyżką lub popychaczem.
  • Gotować przez około 20 minut.
  • Wlej sok z cytryny.
  • Gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Ułóż w pojemnikach korek.
  • jabłko

    Opis. Przysmak jabłkowo-gruszkowy przygotowuje się szybko i prosto. Owoce dobrze się uzupełniają, tworząc dżem o doskonałej konsystencji. W razie potrzeby dodaje się zagęszczacz, aby masa była gęstsza. W razie potrzeby do deseru wlewa się drobno posiekane orzechy lub kandyzowane owoce.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 500 g;
    • jabłka – 500 g;
    • cukier – 500 g;
    • płynna pektyna – 150 ml;
    • mielony cynamon – pół łyżeczki;
    • sok z cytryny – 50 ml.

    Jak gotować

  • Umyj i oczyść owoce.
  • Pokrój na losowe kawałki.
  • Włóż do rondla, posyp cukrem.
  • Podgrzewaj do wrzenia, pamiętając o mieszaniu.
  • Dodaj przyprawę, sok, zagęszczacz.
  • Gotować po ugotowaniu przez około pół godziny na małym ogniu.
  • Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia, przelej do pojemników.
  • Zamiast zagęszczacza można użyć soku jabłkowego. Plastry gruszek zalej cukrem, odstaw na dzień do lodówki. Wlać sok wyciśnięty z jabłek (szklanka na kilogram gruszek), gotować na małym ogniu. Nadmiar płynu zagotuje się, a na patelni pozostanie galaretowaty dżem.

    Pigwa

    Opis. Połączenie jabłkowo-gruszkowe doskonale uzupełniają owoce pigwy, które zwykle nie są spożywane na surowo. Owoce mają delikatny aromat, idealny do robienia dżemów i przetworów.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 500 g;
    • zielone jabłka – 500 g;
    • pigwa – 500 g;
    • cukier – 500 g;
    • woda – 100 ml.

    Jak gotować

  • Owoce umyć, usunąć skórkę.
  • Pokroić w dużą kostkę.
  • Włożyć do rondla, dodać wodę.
  • Wlej połowę cukru.
  • Gotuj na małym ogniu, aż owoce będą miękkie.
  • Dodaj pozostały cukier granulowany, wymieszaj.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Zmiel dowolnym urządzeniem gospodarstwa domowego do stanu puree.
  • Masę zagotować, przelać do przygotowanych pojemników.
  • Jeśli do mielenia masy owocowej używana jest maszynka do mięsa, zaleca się dwukrotne przewijanie mieszanki, aby uzyskać papkowatą konsystencję. Owoce można również przetrzeć przez drobne sitko.

    Z bananem i kiwi

    Opis. Zagęszczacze w zależności od rodzaju nadają deserowi konsystencję o różnej gęstości. Aby dżem przypominał galaretkę, najprościej jest dodać granulki żelatyny. Gotowanie nie zajmie dużo czasu, a dżem uzyska niezbędną gęstość.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – trzy sztuki;
    • banan – trzy kawałki;
    • kiwi – trzy sztuki;
    • cukier – 200 g;
    • sok z cytryny – 20 ml;
    • żelatyna – 10 g.

    Jak gotować

  • Usuń skórkę od banana, pokrój miąższ w kółko.
  • Włóż do rondla z grubym dnem, wlej sok.
  • Obierz gruszki i kiwi.
  • Kroić w kostkę.
  • Wlej cukier, gotuj.
  • Po ugotowaniu dodać granulki żelatyny.
  • Mieszać, gotować, aż nadmiar wilgoci wyparuje (proces może zająć godzinę).
  • Wlać do pojemników.
  • Śliwka

    Opis. Owoce śliwki świetnie nadają się do robienia dżemów, marmolady, przetworów. Deser nabiera przyjemnego burgundowego koloru. Opcjonalnie możesz wziąć inną ilość owoców.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 500 g;
    • śliwka – 500 g;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 50 ml.

    Jak gotować

  • Owoce myjemy, wycinamy pestki, usuwamy pestki.
  • Śliwki włożyć do rondla, zalać wodą.
  • Gotuj po gotowaniu przez pięć minut na małym ogniu.
  • Z gruszek zdjąć skórkę, pokroić w plasterki.
  • Dodaj do rondla, wymieszaj.
  • Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając mieszankę owoców.
  • Wlej cukier.
  • Po rozpuszczeniu gotuj przez minutę, cały czas mieszając.
  • Wyłączyć palnik.
  • Mieszaj przez około pięć minut, usuwając powstałą piankę.
  • Włóż do pojemników, zamknij, pozostaw rolkę do ostygnięcia.
  • Brzoskwinia

    Opis. Piękny „słoneczny” dżem ma delikatny aromat, przyjemny smak. Do przepisu nadają się dojrzałe nektarynki i kwaśne gruszki.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – cztery sztuki;
    • brzoskwinia – cztery sztuki;
    • cukier – 400 g.

    Jak gotować

  • Z gruszek zdjąć skórkę, wyciąć rdzenie.
  • Pociąć na małe kawałki.
  • Usuń pestki z brzoskwiń.
  • Zmiel owoce w robocie kuchennym lub innym urządzeniu kuchennym.
  • Wlej cukier, włóż do pieca.
  • Gotuj po ugotowaniu na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje.
  • Rozdaj do banków, zwiń.
  • Cytrynowy

    Opis. Możesz zrobić tylko skórkę lub sok. Delikatność okaże się pachnąca, lekka, o przyjemnym kwaśnym smaku. Ale prawdziwy smakosz nie szuka prostych sposobów, dlatego zaleca się robienie dżemu z miąższu cytryny.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki dojrzałe lub przejrzałe – 1 kg;
    • cytryna – jedna;
    • cukier – dwie szklanki.

    Jak gotować

  • Opłucz owoce, wytrzyj serwetką.
  • Ostrożnie usuń skórkę z cytryny za pomocą obieraczki do warzyw lub innej wygodnej metody.
  • Pokrój owoce na plasterki.
  • Ostrym nożem pokrój każdy plasterek wzdłuż, zdejmij folię.
  • Usuń nasiona.
  • Oddzieloną miazgę włożyć do rondla.
  • Posyp cukrem.
  • Usuń skórkę z gruszek.
  • Pokrój na losowe plasterki.
  • Dodaj do miąższu cytryny z cukrem, wymieszaj.
  • Postaw patelnię na kuchence, gotuj na małym ogniu do wrzenia.
  • Nie przestając mieszać, zagotuj kawałki gruszek do stanu papkowatego (trwa to około godziny).
  • Wyłącz piec, pozostaw otwarty przedmiot na trzy do czterech godzin.
  • Ponownie rozpal, gotuj, ciągle mieszając.
  • Po osiągnięciu gęstości włóż dżem do słoików, zwiń.
  • Pomarańczowy

    Opis. Przepis można nazwać „Pięć minut”, ponieważ konfitury przygotowuje się łatwo i szybko. W zależności od odmiany miękkość owoców, przygotowanie i gotowanie trwa od 30 do 60 minut.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 1,5 kg;
    • pomarańczowy – jeden;
    • cukier – 500 g.

    Jak gotować

  • Pokrój miąższ obranej gruszki na pół.
  • Wytnij rdzenie.
  • Pokrój w cienkie plasterki.
  • Odetnij skórkę z pomarańczy, drobno posiekaj.
  • Wyciśnij sok z miąższu.
  • Plastry gruszki włożyć do miski.
  • Wsyp cukier, dodaj skórkę i sok.
  • Ugotować na małym ogniu.
  • Po ugotowaniu gotować przez 15 minut.
  • Ułóż w pojemnikach, zwiń.
  • Dżem gruszkowy w słoiku

    miętowa limonka

    Opis. Istnieje kilka możliwości przygotowania deseru o delikatnym miętowym zapachu. Możesz ugotować mieszankę owoców wraz z zielonymi gałązkami, użyć suchych zmiażdżonych liści lub przygotować wywar z mięty, w którym ugotują się plasterki owoców. Gruszki można zmielić na owsiankę, pozostawić w plastrach lub posiekać na miazgę. Możesz również dodać zagęszczacz, aby nadać dżemowi konsystencję przypominającą galaretkę. Poniżej najprostszy sposób na zrobienie miętowego deseru.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 2 kg;
    • limonka – pięć sztuk;
    • cukier – 700 g;
    • liście mięty;
    • cukier waniliowy – łyżeczka.

    Jak gotować

  • Z gruszek zdejmij skórkę, usuń pestki.
  • Pociąć na małe kawałki.
  • Włóż do rondla z grubym dnem.
  • Wsyp cukier, odstaw na chwilę, aby sok się wyróżnił.
  • Zetrzyj skórkę z limonki na drobnej tarce.
  • Odetnij białą warstwę cienkim nożem.
  • Usuń folię z każdego plasterka, usuń nasiona.
  • Posiekaj listki mięty.
  • Do gruszek dodać limonkę, skórkę i zioła.
  • Niech się zagotuje, delikatnie mieszając.
  • Gotuj na małym ogniu, aż owoce będą miękkie.
  • Jeśli tworzy się piana, usuń ją.
  • Po osiągnięciu pożądanej konsystencji przelej do pojemników.
  • Aby nie obierać limonki przez długi czas, posiekaj całą limonkę robotem kuchennym. Dodaj powstały zielony kleik do gruszek.

    imbir

    Opis. Dżem imbirowy harmonijnie uzupełni picie zimowej herbaty, zwłaszcza podczas przeziębień. Możesz użyć suchej przyprawy, ale świeży korzeń jest bardziej soczysty i aromatyczny.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 1,5 kg;
    • cukier – 0,8 kg;
    • świeży imbir – korzeń o długości 3 cm;
    • cytryna – pół owocu.

    Jak gotować

  • Z gruszek zdjąć skórkę, wyciąć nasiona.
  • Kroić w kostkę.
  • Obierz korzeń imbiru, drobno zetrzyj.
  • Obierz cytrynę, wyciśnij sok.
  • Do rondla włożyć plastry gruszki, skórkę, wiórki imbirowe, wlać sok.
  • Posyp cukrem, odstaw na sześć godzin.
  • Włóż do kuchenki, po ugotowaniu gotuj przez 15 minut.
  • Ostudzić, zagotować jeszcze dwa razy po schłodzeniu.
  • Wlej do banków.
  • Czekolada

    Opis. Konfitury czekoladowe z gruszek przypadną do gustu miłośnikom słodyczy. Mimo odmiennego charakteru produktów jest to połączenie idealne. Ilość cukru można zmniejszyć według własnych upodobań. Zamiast chipsów czekoladowych możesz użyć kakao (50 g na kilogram gruszek). Zaleca się stosowanie gotowego deseru na zimno. Okazuje się, że jest to rodzaj pasty czekoladowej o smaku gruszki.

    Czego potrzebujesz:

    • słodkie gruszki – 1,2 kg;
    • cukier – 750 g;
    • sok z cytryny – 50 ml;
    • 60% ciemnej posiekanej czekolady – 250 g.

    Jak gotować

  • Usuń skórkę z owoców.
  • Wytnij, wytnij nasiona.
  • Pokrój cienko.
  • Włóż do rondla, posyp cukrem.
  • Wlej sok z cytryny.
  • Podpal, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Wyłącz kuchenkę, dodaj chipsy czekoladowe.
  • Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
  • Przykryj pergaminem, wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu przez pięć minut.
  • Zmniejszamy ogień, gotujemy 10 minut, pamiętając o mieszaniu, aby masa nie przyklejała się do ścianek i nie przypalała.
  • Wlej do słoików, zamknij.
  • Spróbuj dodać cytrusy do przepisu. Pokrój skórkę z pomarańczy, posiekaj. Wyciśnij sok z miąższu, wymieszaj z cytryną. Dodaj razem ze skórką przed gotowaniem.

    borówka brusznica

    Opis. Jesienny deser o pięknym szkarłatnym kolorze. Gruszki można pokroić w duże plastry lub małe kostki – w zależności od pożądanej konsystencji. Jeśli zmielisz masę owocowo-jagodową przez sito i dodasz zagęszczacz, uzyskasz gęsty dżem przypominający marmoladę. W razie potrzeby możesz wzmocnić smak przyprawami.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 3,5 kg;
    • borówki – 1,5 kg;
    • cukier – 3 kg;
    • woda – 200 ml.

    Jak gotować

  • Usuń skórki i nasiona z gruszki.
  • Pokrój na losowe plasterki.
  • Jagody opłukać, dodać do owoców.
  • Posyp cukrem.
  • Wlej wodę, zagotuj na dużym ogniu.
  • Gotuj przez pięć minut, usuń piankę.
  • Pozostaw na sześć godzin do zaparzenia.
  • Zagotuj masę i mieszając gotuj przez kwadrans.
  • Pozostaw na kilka godzin, ponownie gotuj przez 15-20 minut.
  • Jeśli gęstość jest odpowiednia, przelej do słoików, jeśli nie, powtórz procedurę.
  • dżem gruszkowy

    rozmaryn

    Opis. Pachnący dżem, podobny do masła owocowego, odpowiedni na śniadania, sery i wędliny. Możesz dodać dowolny zagęszczacz lub zrezygnować z niego, jeśli owoce są wystarczająco lepkie, niewodniste.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 2,5 kg;
    • cytryna – jedna;
    • rozmaryn – gałąź;
    • cukier – 550 g;
    • woda – 100 ml;
    • Zagęstnik żelowy – 40 g.

    Jak gotować

  • Z gruszek zdjąć skórkę, wyciąć nasiona.
  • Pokrój na losowe kawałki.
  • Umieść w rondelku z grubym dnem.
  • Wlać wodę, zagotować na małym ogniu.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
  • Wymieszać zmiękczone gruszki.
  • Dodaj gałązkę i skórkę rozmarynu.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, gotuj przez pięć minut.
  • Wlej 500 g cukru, dobrze wymieszaj.
  • Wyjmij zieloną gałąź.
  • Pozostały cukier mieszamy z zagęszczaczem, dodajemy do masy.
  • Zmiel masę blenderem.
  • Doprowadzić do wrzenia, przelać do słoików.
  • Bez cukru

    Opis. Możesz zmniejszyć kaloryczność dżemu, usuwając cukier z przepisu. Delikatność jest mniej słodka, ale zachowuje owocowy aromat. Zaleca się sterylizację słoików przed zapakowaniem, ponieważ deser przygotowywany jest bez głównego konserwanta.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 0,9 kg;
    • woda – 250 ml.

    Jak gotować

  • Usuń skórki i nasiona z owoców.
  • Pociąć na małe kawałki.
  • Włóż do rondla, zalej wodą.
  • Gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
  • Zmiel robotem kuchennym lub popychaczem na gładkie puree.
  • Gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Wlać do pojemników, uszczelnić.
  • Z alkoholem

    Opis. Oryginalne przygotowanie dżemu lub marmolady. Konsystencja smakołyku zależy od ilości zagęszczacza. Aby uzyskać gęstość, po prostu włóż łyżeczkę. Aby ugotować galaretkę, dodaj dwie łyżki, marmoladę – cztery łyżki. Alkohol to nie tylko dodatkowy smak, ale także doskonały konserwant. Gruszki nasączone alkoholem nabierają cierpkiego smaku. Im bardziej aromatyczne wino (możesz wziąć półsłodkie), tym smaczniejszy będzie dżem.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 1 kg;
    • wytrawne białe wino – 75 ml;
    • laska wanilii – jedna;
    • laska cynamonu – jedna;
    • agar-agar – dwie lub trzy łyżeczki;
    • likier lub rum (opcjonalnie) – trzy łyżki.

    Jak gotować

  • Usuń skórkę i nasiona z gruszki.
  • Pokrój na cztery kawałki.
  • Wlej wino na patelnię, dodaj laskę wanilii, laskę cynamonu.
  • Włóż owoce do wina, gotuj przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Owoce wyciągnij łyżką cedzakową, ułóż je w przygotowanych pojemnikach.
  • Usuń strąk i wyjmij z bulionu winnego.
  • Dodaj zagęszczacz.
  • Gotuj do wrzenia, a po minucie.
  • Dodaj alkohol.
  • Zdejmij z ognia, zalej gruszki.
  • Dżem „dla dorosłych” można przygotować z wermutem. Wlać kawałki gruszek posypane sokiem z cytryny, cukier z zagęszczaczem (można wziąć 25 g żelfixu „2:1” na kilogram gruszek). Zagotuj do gęstej konsystencji, dodaj 200 ml alkoholu. Gotuj przez dwie do trzech minut, wlej do słoików.

    Galaretka gruszkowa

    W wolnej kuchence

    Opis. Urządzenie samodzielnie poradzi sobie z gotowaniem w ustawionym trybie. Pozostaje tylko przygotować owoce. Jeśli dżem okazał się płynny, musisz otworzyć pokrywę, ponownie ustawić program na kilka minut.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 100 ml.

    Jak gotować

  • Obierz umyte gruszki ze skórek i strąków nasiennych.
  • Pokrój miąższ na małe kawałki.
  • Włóż do miski, zalej gorącą wodą.
  • Kawałki gruszek posyp cukrem, mieszaj do rozpuszczenia.
  • Zamknij multicooker.
  • Ustaw program „Gaszenie” na dwie godziny.
  • Co 20-30 minut otwórz multicooker, wymieszaj zawartość.
  • Pod koniec programu gotowy dżem przelej do pojemników.
  • Gotowanie deseru w wypiekaczu do chleba jest łatwe, jeśli urządzenie posiada funkcję „Dżem”. Włóż plastry gruszki do pojemnika, posyp równą ilością cukru (lub weź trochę mniej, do smaku), dodaj łyżeczkę kwasku cytrynowego. Ustaw odpowiedni tryb na około godzinę. Wyjmij, włóż do pojemników.

    Każdy przepis na dżem gruszkowy można ulepszyć według własnego uznania. Eksperymentuj z przyprawami, dodatkami owocowymi, zagęstnikami. Gotować w małych partiach. Jeśli zbiory są duże, możesz zrobić deser według różnych przepisów, a następnie wybrać najlepszy. Zamknąć w małych słoikach, aby szybko zjeść smakołyk bez powodowania pleśni.

    A dżem gotuję w kuchence mikrofalowej, jest to łatwe i nic się nie pali. Gruszki bez skórki kroję w drobną kostkę. Zasypiam z cukrem, pół kilo gruszek szklankę cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, żeby gruszki zachowały swój kolor. A w kuchence mikrofalowej w trybie średnim przez 30 minut, rozłóż na gorąco na sterylne słoiki i zwiń.

    Ira_pl, /forum/kak-prigotovit-dzhem-iz-grush

    Dziewczyny!!!! Dziękuję! Gruszek jest dużo i różne stopnie dojrzałości, więc zrobiłam kilka dżemów według różnych receptur. A kilka dni temu wiał bardzo silny wiatr i spadło dużo gruszek, odmian późnych. Ponownie suszone, gotowane. Chcę podzielić się jednym przepisem. Odwiedza nas brat mojego męża, powiedział, że bardzo przypomina miód.

    1 kg gruszek obranych, pokrojonych, (pokroiłam na plastry i kwadraty) 1 cytrynę pokrojoną cienko w krążki, zalałam szklanką wody i gotowałam przez 3 minuty, odcedziłam i przygotowałam syrop na tym bulionie, wlewając 1 kg cukru. Gruszki zasnęły w misce, wlałam syrop i pozostawiłam na noc, a następnie gotowałam w kilku etapach (doprowadziłam do wrzenia i odkręciłam gaz) Dżem przypomina konsystencję gęstej śmietany. Smacznego!

    Emeryt1, http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2654.0

    Inne domowe przepisy

    Dżem gruszkowy
    Lekko solone ogórki
    Dżem gruszkowy
    Gruszki w syropie na zimę
    Kawior z grzybów miodowych

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author