Gruszki nawet po obróbce cieplnej zachowują większość składników odżywczych. Dojrzałe owoce są nasycone potasem, wapniem, witaminą C. Dżem z tych owoców można spożywać z herbatą, płatkami zbożowymi, kanapkami, twarogiem, nawet z mięsem. Każde danie stanie się zdrowsze z pachnącym deserem.
Funkcje gotowania
Możesz zrobić dżem z dowolnych gruszek, ale lepiej wziąć letnie, słodkie odmiany. Odpowiednie są również przejrzałe, „odlatujące” owoce. Zwróć uwagę, aby na owocach nie było brudu, zgnilizny, pleśni. Wyrzuć rażąco uszkodzone kopie.
Ilość cukru można zmieniać niezależnie od przepisu. Wszystko zależy od osobistych preferencji i różnorodności gruszek. Kwaśne, cierpkie, gęste owoce najlepiej obficie posypać cukrem. Więc szybciej nasiąkną, daj sok. Soczyste, pachnące owoce dosładzać umiarkowanie. To samo dotyczy wody. Wodniste gruszki nie wymagają dodatkowego płynu. Owoce „suche” zaleca się rozcieńczyć wodą.
Jeśli wszystko jest obliczone, wzięte pod uwagę, możesz zacząć gotować. Będziesz potrzebować następujących osprzętu i wyposażenia:
- patelnia;
- drewniana lub silikonowa szpatułka;
- ostry nóż;
- Obieraczka do warzyw;
- deska do krojenia;
- popychacz lub automatyczny rozdrabniacz kuchenny;
- waga;
- zlewka;
- klucz do zszywania;
- pojemniki z pokrywkami do przechowywania;
- ręcznik.
Przed zszywaniem słoiki należy umyć, wysuszyć i wysterylizować. Po zakończeniu gotowania pokrywki należy dokręcić, a pojemniki odwrócić do góry nogami, aż do całkowitego ostygnięcia. Wystarczy gotować dżem średnio przez godzinę, potem można przechowywać przysmak przez półtora do dwóch lat. Dla aromatu i smaku możesz dodać do przepisu:
- migdałowy;
- skórka owocowa;
- wanilina;
- alkohol (koniak, brandy, likier);
- owoc;
- kwaśne jagody;
- mielone przyprawy cukiernicze.
W przeciwieństwie do dżemu, który pozwala na stałe elementy, gęste kawałki, całe jagody, dżem powinien być delikatny, rozpływający się w ustach. Dlatego przed krojeniem z gruszek usuwa się skórkę. Używaj tylko miąższu, pokrojonego w kostkę lub plastry.
Wybór przepisu
Deser według poniższych przepisów przygotowywany jest bez sterylizacji. Cukier, sok z cytryny, alkohol, zagęszczacz pełnią rolę naturalnych konserwantów. Pojemniki przed rozłożeniem dżemu wystarczy kilkakrotnie wyparzyć wodą i wysuszyć. Aby nie wątpić w długotrwałą delikatność, zaleca się wysterylizowanie pojemnika w dowolny dogodny sposób.
Klasyczny
Opis. Tradycyjny dżem wytwarzany jest z owoców i cukru z dodatkiem soku z cytryny lub kwasu. Do smaku możesz dodać szczyptę wanilii lub skórki.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 500 g;
- woda – 400 ml;
- sok z cytryny – łyżeczka.
Jak gotować
jabłko
Opis. Przysmak jabłkowo-gruszkowy przygotowuje się szybko i prosto. Owoce dobrze się uzupełniają, tworząc dżem o doskonałej konsystencji. W razie potrzeby dodaje się zagęszczacz, aby masa była gęstsza. W razie potrzeby do deseru wlewa się drobno posiekane orzechy lub kandyzowane owoce.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 500 g;
- jabłka – 500 g;
- cukier – 500 g;
- płynna pektyna – 150 ml;
- mielony cynamon – pół łyżeczki;
- sok z cytryny – 50 ml.
Jak gotować
Zamiast zagęszczacza można użyć soku jabłkowego. Plastry gruszek zalej cukrem, odstaw na dzień do lodówki. Wlać sok wyciśnięty z jabłek (szklanka na kilogram gruszek), gotować na małym ogniu. Nadmiar płynu zagotuje się, a na patelni pozostanie galaretowaty dżem.
Pigwa
Opis. Połączenie jabłkowo-gruszkowe doskonale uzupełniają owoce pigwy, które zwykle nie są spożywane na surowo. Owoce mają delikatny aromat, idealny do robienia dżemów i przetworów.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 500 g;
- zielone jabłka – 500 g;
- pigwa – 500 g;
- cukier – 500 g;
- woda – 100 ml.
Jak gotować
Jeśli do mielenia masy owocowej używana jest maszynka do mięsa, zaleca się dwukrotne przewijanie mieszanki, aby uzyskać papkowatą konsystencję. Owoce można również przetrzeć przez drobne sitko.
Z bananem i kiwi
Opis. Zagęszczacze w zależności od rodzaju nadają deserowi konsystencję o różnej gęstości. Aby dżem przypominał galaretkę, najprościej jest dodać granulki żelatyny. Gotowanie nie zajmie dużo czasu, a dżem uzyska niezbędną gęstość.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – trzy sztuki;
- banan – trzy kawałki;
- kiwi – trzy sztuki;
- cukier – 200 g;
- sok z cytryny – 20 ml;
- żelatyna – 10 g.
Jak gotować
Śliwka
Opis. Owoce śliwki świetnie nadają się do robienia dżemów, marmolady, przetworów. Deser nabiera przyjemnego burgundowego koloru. Opcjonalnie możesz wziąć inną ilość owoców.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 500 g;
- śliwka – 500 g;
- cukier – 1 kg;
- woda – 50 ml.
Jak gotować
Brzoskwinia
Opis. Piękny „słoneczny” dżem ma delikatny aromat, przyjemny smak. Do przepisu nadają się dojrzałe nektarynki i kwaśne gruszki.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – cztery sztuki;
- brzoskwinia – cztery sztuki;
- cukier – 400 g.
Jak gotować
Cytrynowy
Opis. Możesz zrobić tylko skórkę lub sok. Delikatność okaże się pachnąca, lekka, o przyjemnym kwaśnym smaku. Ale prawdziwy smakosz nie szuka prostych sposobów, dlatego zaleca się robienie dżemu z miąższu cytryny.
Czego potrzebujesz:
- gruszki dojrzałe lub przejrzałe – 1 kg;
- cytryna – jedna;
- cukier – dwie szklanki.
Jak gotować
Pomarańczowy
Opis. Przepis można nazwać „Pięć minut”, ponieważ konfitury przygotowuje się łatwo i szybko. W zależności od odmiany miękkość owoców, przygotowanie i gotowanie trwa od 30 do 60 minut.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 1,5 kg;
- pomarańczowy – jeden;
- cukier – 500 g.
Jak gotować
miętowa limonka
Opis. Istnieje kilka możliwości przygotowania deseru o delikatnym miętowym zapachu. Możesz ugotować mieszankę owoców wraz z zielonymi gałązkami, użyć suchych zmiażdżonych liści lub przygotować wywar z mięty, w którym ugotują się plasterki owoców. Gruszki można zmielić na owsiankę, pozostawić w plastrach lub posiekać na miazgę. Możesz również dodać zagęszczacz, aby nadać dżemowi konsystencję przypominającą galaretkę. Poniżej najprostszy sposób na zrobienie miętowego deseru.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 2 kg;
- limonka – pięć sztuk;
- cukier – 700 g;
- liście mięty;
- cukier waniliowy – łyżeczka.
Jak gotować
Aby nie obierać limonki przez długi czas, posiekaj całą limonkę robotem kuchennym. Dodaj powstały zielony kleik do gruszek.
imbir
Opis. Dżem imbirowy harmonijnie uzupełni picie zimowej herbaty, zwłaszcza podczas przeziębień. Możesz użyć suchej przyprawy, ale świeży korzeń jest bardziej soczysty i aromatyczny.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 1,5 kg;
- cukier – 0,8 kg;
- świeży imbir – korzeń o długości 3 cm;
- cytryna – pół owocu.
Jak gotować
Czekolada
Opis. Konfitury czekoladowe z gruszek przypadną do gustu miłośnikom słodyczy. Mimo odmiennego charakteru produktów jest to połączenie idealne. Ilość cukru można zmniejszyć według własnych upodobań. Zamiast chipsów czekoladowych możesz użyć kakao (50 g na kilogram gruszek). Zaleca się stosowanie gotowego deseru na zimno. Okazuje się, że jest to rodzaj pasty czekoladowej o smaku gruszki.
Czego potrzebujesz:
- słodkie gruszki – 1,2 kg;
- cukier – 750 g;
- sok z cytryny – 50 ml;
- 60% ciemnej posiekanej czekolady – 250 g.
Jak gotować
Spróbuj dodać cytrusy do przepisu. Pokrój skórkę z pomarańczy, posiekaj. Wyciśnij sok z miąższu, wymieszaj z cytryną. Dodaj razem ze skórką przed gotowaniem.
borówka brusznica
Opis. Jesienny deser o pięknym szkarłatnym kolorze. Gruszki można pokroić w duże plastry lub małe kostki – w zależności od pożądanej konsystencji. Jeśli zmielisz masę owocowo-jagodową przez sito i dodasz zagęszczacz, uzyskasz gęsty dżem przypominający marmoladę. W razie potrzeby możesz wzmocnić smak przyprawami.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 3,5 kg;
- borówki – 1,5 kg;
- cukier – 3 kg;
- woda – 200 ml.
Jak gotować
rozmaryn
Opis. Pachnący dżem, podobny do masła owocowego, odpowiedni na śniadania, sery i wędliny. Możesz dodać dowolny zagęszczacz lub zrezygnować z niego, jeśli owoce są wystarczająco lepkie, niewodniste.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 2,5 kg;
- cytryna – jedna;
- rozmaryn – gałąź;
- cukier – 550 g;
- woda – 100 ml;
- Zagęstnik żelowy – 40 g.
Jak gotować
Bez cukru
Opis. Możesz zmniejszyć kaloryczność dżemu, usuwając cukier z przepisu. Delikatność jest mniej słodka, ale zachowuje owocowy aromat. Zaleca się sterylizację słoików przed zapakowaniem, ponieważ deser przygotowywany jest bez głównego konserwanta.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 0,9 kg;
- woda – 250 ml.
Jak gotować
Z alkoholem
Opis. Oryginalne przygotowanie dżemu lub marmolady. Konsystencja smakołyku zależy od ilości zagęszczacza. Aby uzyskać gęstość, po prostu włóż łyżeczkę. Aby ugotować galaretkę, dodaj dwie łyżki, marmoladę – cztery łyżki. Alkohol to nie tylko dodatkowy smak, ale także doskonały konserwant. Gruszki nasączone alkoholem nabierają cierpkiego smaku. Im bardziej aromatyczne wino (możesz wziąć półsłodkie), tym smaczniejszy będzie dżem.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1 kg;
- wytrawne białe wino – 75 ml;
- laska wanilii – jedna;
- laska cynamonu – jedna;
- agar-agar – dwie lub trzy łyżeczki;
- likier lub rum (opcjonalnie) – trzy łyżki.
Jak gotować
Dżem „dla dorosłych” można przygotować z wermutem. Wlać kawałki gruszek posypane sokiem z cytryny, cukier z zagęszczaczem (można wziąć 25 g żelfixu „2:1” na kilogram gruszek). Zagotuj do gęstej konsystencji, dodaj 200 ml alkoholu. Gotuj przez dwie do trzech minut, wlej do słoików.
W wolnej kuchence
Opis. Urządzenie samodzielnie poradzi sobie z gotowaniem w ustawionym trybie. Pozostaje tylko przygotować owoce. Jeśli dżem okazał się płynny, musisz otworzyć pokrywę, ponownie ustawić program na kilka minut.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- woda – 100 ml.
Jak gotować
Gotowanie deseru w wypiekaczu do chleba jest łatwe, jeśli urządzenie posiada funkcję „Dżem”. Włóż plastry gruszki do pojemnika, posyp równą ilością cukru (lub weź trochę mniej, do smaku), dodaj łyżeczkę kwasku cytrynowego. Ustaw odpowiedni tryb na około godzinę. Wyjmij, włóż do pojemników.
Każdy przepis na dżem gruszkowy można ulepszyć według własnego uznania. Eksperymentuj z przyprawami, dodatkami owocowymi, zagęstnikami. Gotować w małych partiach. Jeśli zbiory są duże, możesz zrobić deser według różnych przepisów, a następnie wybrać najlepszy. Zamknąć w małych słoikach, aby szybko zjeść smakołyk bez powodowania pleśni.
A dżem gotuję w kuchence mikrofalowej, jest to łatwe i nic się nie pali. Gruszki bez skórki kroję w drobną kostkę. Zasypiam z cukrem, pół kilo gruszek szklankę cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, żeby gruszki zachowały swój kolor. A w kuchence mikrofalowej w trybie średnim przez 30 minut, rozłóż na gorąco na sterylne słoiki i zwiń.
Ira_pl, /forum/kak-prigotovit-dzhem-iz-grush
Dziewczyny!!!! Dziękuję! Gruszek jest dużo i różne stopnie dojrzałości, więc zrobiłam kilka dżemów według różnych receptur. A kilka dni temu wiał bardzo silny wiatr i spadło dużo gruszek, odmian późnych. Ponownie suszone, gotowane. Chcę podzielić się jednym przepisem. Odwiedza nas brat mojego męża, powiedział, że bardzo przypomina miód.
1 kg gruszek obranych, pokrojonych, (pokroiłam na plastry i kwadraty) 1 cytrynę pokrojoną cienko w krążki, zalałam szklanką wody i gotowałam przez 3 minuty, odcedziłam i przygotowałam syrop na tym bulionie, wlewając 1 kg cukru. Gruszki zasnęły w misce, wlałam syrop i pozostawiłam na noc, a następnie gotowałam w kilku etapach (doprowadziłam do wrzenia i odkręciłam gaz) Dżem przypomina konsystencję gęstej śmietany. Smacznego!
Emeryt1, http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2654.0
Inne domowe przepisy
Dżem gruszkowy
Lekko solone ogórki
Dżem gruszkowy
Gruszki w syropie na zimę
Kawior z grzybów miodowych
Smacznego!