Dżem gruszkowy na zimę: przepisy na gotowanie w powolnej kuchence, piekarniku, na kuchence, bez cukru, przez maszynkę do mięsa, bez sterylizacji

Dżem gruszkowy: przepisy na zimę od cukrowych klasyków po kombinacje z cytryną i pomarańczą

Dżem różni się od zwykłego dżemu jednorodną konsystencją, od dżemu – gęstością. Aby osiągnąć jedno i drugie, owoce muszą być dobrze zmiażdżone i ugotowane. Podczas procesu gotowania nadmiar wilgoci zniknie, a gęsty dżem gruszkowy o ciemnym kolorze i owocowym aromacie pozostanie.

Wybór owoców do gotowania

Zwykle ogrodnicy decydują się na gotowanie dżemu, gdy owoce już zaczynają się psuć. Aby nie wyrzucić owoców, są one mielone, puszkowane z cukrem. Do tego celu dobrze nadają się letnie wcześnie dojrzewające odmiany. Nie należy jednak brać najbardziej zepsutych owoców. Zgniłe owoce o ostrym zapachu fermentacji, a tym bardziej pleśnią, najlepiej wyrzucić. Takie gruszki psują smak, naruszają zasady konserwacji. Tabela zawiera wskazówki, jak wybrać odpowiedni owoc.

Tabela – Kryteria wyboru owoców na dżem

podpisać Opis
Różnorodność – Letnia księżna;
– Cytrynowy;
– Permyachka;
– ulubiony Clappa;
– Allegro;
— Dziecięce
Dojrzałość – Dojrzałe;
– przejrzałe;
– najnowszy
Pogląd – Miękki;
– elastyczny;
– pełnoprawny, bez uszkodzenia skóry, zgnilizna;
– pachnący

Owoce można uzupełnić przyprawami i przyprawami. Dżem będzie bardziej pachnący, jeśli dodasz do niego kardamon, imbir, wanilinę, skórkę, goździki.

Przygotowywanie potraw

Przygotowania do zimy to całe wydarzenie, do którego trzeba się przygotować. Oprócz składników będziesz potrzebować przyborów kuchennych:

  • patelnia miedziana lub emaliowana;
  • maszynka do mięsa, blender lub robot kuchenny;
  • drewniana łyżka;
  • zlewka;
  • waga;
  • Obieraczka do warzyw;
  • ostry nóż;
  • słoiki, pokrywki do skręcania;
  • klucz do zszywania;
  • czysty ręcznik;
  • koc do owijania gorących półfabrykatów.

Przybory do przechowywania muszą być sterylizowane za pomocą pokrywek. Sterylizację można przeprowadzić na trzy sposoby.

  • Parowy. Weź ekran rozpryskowy oleju i umieść go nad garnkiem z wrzącą wodą. Połóż czyste słoiki do góry nogami. Odstawić, aż pojawią się smugi i duże krople. Ostrożnie zdjąć szczypcami lub czystym ręcznikiem, położyć szyję na sterylnej ściereczce.
  • Wrzenie. Wlej trochę wody do naczyń (dosłownie 2 cm), wstaw pojemnik do kuchenki mikrofalowej. Ustaw maksymalną moc na trzy minuty. Pokrywki ugotować osobno w rondlu.
  • Ogrzewanie. Umyj pojemniki i bez wycierania wstaw do zimnego piekarnika. Połóż pokrywki obok siebie. Temperatura grzania nie powinna przekraczać 120°C. Rozgrzewaj naczynia przez 15 minut.
  • Przed sterylizacją pojemnik należy dokładnie umyć i wysuszyć. Doświadczone gospodynie domowe radzą myć słoiki wewnątrz i na zewnątrz sodą oczyszczoną. Można używać zakrętek lub kapsli zamkniętych, ale muszą być nowe i czyste.

    Apetyczne przepisy

    Ogólny algorytm robienia dżemu gruszkowego nie powinien sprawiać trudności nawet początkującemu. Gruszki są miażdżone, gotowane z cukrem, nacierane i gotowane do grubości. Im więcej ugotuje się masa owocowa, tym gęstszy staje się dżem.

    Soczyste owoce miodowe nie potrzebują dużo cukru pudru. Najlepiej słodzić gruszki o kwaśnym i cierpkim smaku. Tutaj to kwestia gustu. Ktoś bardziej lubi słodki dżem, ktoś woli naturalny smak gruszki. W każdym razie cukier powinien być spożywany mniej niż owoce. W przeciwnym razie, gdy wilgoć wyparuje, na patelni pozostanie kandyzowany owoc.

    Nie można usunąć cienkiej skóry, jest doskonale ugotowana. Lepiej odciąć gęstą skórkę twardymi ziarnami, a tym bardziej wadami. Dopuszcza się gotowanie dżemu bez sterylizacji, jeśli doda się naturalne konserwanty – kwas lub cukier. Nie zapominaj, że dodatkowe substancje wpływają na smak.

    Wariant klasyczny

    Opis. Przygotowany w klasyczny sposób na kuchence z dodatkiem cukru. Przygotowanie i gotowanie zajmuje około dwóch godzin.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • woda – 100 ml.

    Jak gotować

  • Opłucz gruszki, odetnij wady.
  • Przeciąć na pół, wyciąć skrzynki nasienne.
  • Pokrój owoce na dowolne kawałki.
  • Przewiń maszynkę do mięsa.
  • Wlej puree do miski.
  • Posyp cukrem, zalej wodą, wymieszaj.
  • Pozostaw na dziesięć minut, aż puree stwardnieje.
  • Postaw na powolny ogień, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Usuń piankę, kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając.
  • Po 40 minutach gotowania sprawdź konsystencję: jeśli dżem jest zbyt płynny, dalej gotuj.
  • Po osiągnięciu gęstości usuń masę z pieca.
  • Wlać do pojemników.
  • Jeśli dżem aktywnie bulgocze i „pluje”, zaleca się przykrycie patelni siatką przeciwbryzgową. Aby zapobiec rozpryskiwaniu, lepiej wziąć pojemnik o odpowiedniej objętości, gotować na małym ogniu, kontrolując równomierne gotowanie.

    Bez wody

    Opis. Zwykle podczas przygotowywania dżemu dodaje się wodę, aby słodka masa się nie przypaliła, zagotowała równomiernie. Można jednak zrezygnować z wody, jeśli stosuje się soczyste, wodniste odmiany. Należy trzymać pojemnik na małym ogniu i upewnić się, że masa gruszkowa nie przykleja się do ścianek patelni.

    Co przygotować:

    • gruszka – 2,5 kg;
    • cukier – 1 kg.

    Jak gotować

  • Owoce umyć, wyciąć nasiona.
  • Pokroić w kostkę, posiekać w maszynce do mięsa lub blenderem.
  • Przełóż puree do rondla, posyp cukrem.
  • Wymieszaj, podpal mały ogień.
  • Po ugotowaniu gotuj przez godzinę lub półtorej, nie zapominając o wymieszaniu.
  • Wlej gęsty, ugotowany dżem do sterylnych słoików, zwiń.
  • Z cytryną

    Opis. Preparat ma świeży aromat. Przysmak idealny do ciast, naleśników, płatków śniadaniowych. Picie zimowej herbaty będzie smaczne i zdrowe.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • cytryna – dwa kawałki;
    • kardamon – pół łyżeczki.

    Jak gotować

  • Gruszki umyć, pokroić na kawałki.
  • Owoce układamy warstwami w rondelku, na przemian z cukrem, na małym ogniu.
  • Poczekaj, aż cukier się zagotuje i rozpuści.
  • Gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  • Gdy gruszki będą miękkie, zmiel je blenderem.
  • Przecedź przez sito, aby zatrzymać wszelkie pozostałe duże cząstki.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
  • Wyciśnij sok z cytryny na puree, dodaj skórkę.
  • Mieszaj, poczekaj na zagotowanie.
  • Gotuj przez trzy do pięciu minut na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu.
  • Wyjmij z pieca, przykryj pokrywką.
  • Zaparzać przez dziesięć minut, a następnie wlać do pojemników.
  • z pomarańczą

    Opis. Słodki, delikatny i pachnący deser nie pozostawi nikogo obojętnym. Dla zapachu wystarczy włożyć tylko skórkę, ale smakosze zalecają gotowanie dżemu wraz z plastrami pomarańczy. Ze wskazanej liczby składników uzyskuje się około 1,5 litra smakołyków.

    Co przygotować:

    • gruszka – 3 kg;
    • średniej wielkości pomarańcza – dwie sztuki;
    • woda – 100 ml;
    • cukier – 500 g.

    Jak gotować

  • Umyte i obrane gruszki pokroić w kostkę.
  • Umyj i osusz pomarańcze.
  • Delikatnie zetrzyj skórkę na drobnej tarce, nie dotykając białego miąższu.
  • Usuń białą warstwę, połam miąższ na plasterki.
  • Pokrój na małe kawałki, usuń kości.
  • Wlej wodę do rondla.
  • Ułóż przygotowane owoce i skórkę.
  • Wlej cukier.
  • Przykryj pokrywką, nałóż na umiarkowane ciepło.
  • Po odczekaniu do wrzenia zmniejsz ogień.
  • Gotuj około pół godziny, aż owoce zmiękną.
  • Wyjmij z pieca, zmiel masę do uzyskania gładkości.
  • Zagotuj ponownie, gotuj przez około godzinę, utrzymując mały ogień.
  • Rozłóż w pojemnikach, zwiń.
  • W przypadku przygotowywania dużej ilości dżemu wskazane jest, aby obrane i posiekane gruszki natychmiast zanurzyć w zakwaszonej lub osolonej wodzie, aby nie ciemniały na powietrzu. W litrze wody wystarczy rozcieńczyć łyżeczkę soli lub kwasku cytrynowego.

    Dżem gruszkowo-cynamonowy

    z jabłkami

    Opis. Jabłka są najbliższymi „sojusznikami” gruszek, mają podobny smak i gęstość miąższu. Owoce dojrzewają mniej więcej w tym samym czasie, a zbiory są zazwyczaj duże.

    Co przygotować:

    • gruszka – 0,9 kg;
    • jabłko – 0,9 kg;
    • cukier – 0,7 kg;
    • woda – 50 ml.

    Jak gotować

  • Oczyść nasiona z owoców.
  • Pokrój na małe kawałki i zmiel blenderem lub innym urządzeniem kuchennym.
  • Przełóż puree do miski.
  • Wlej wodę, gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
  • Wsyp cukier, wymieszaj.
  • Dusić przez kolejne pół godziny, aż pojawi się charakterystyczna gęstość.
  • Wlać do przygotowanych pojemników.
  • Ze śliwkami

    Opis. Jasny i smaczny powidł śliwkowy ma działanie lecznicze i zapobiegawcze. Owoce śliwki są nasycone potasem, pomagają zoptymalizować ciśnienie krwi, pracę mięśni i stawów, poprawiają pracę jelit i przywracają apetyt.

    Co przygotować:

    • gruszka – 0,7 kg;
    • śliwka – 2 kg;
    • cukier – 1,5 kg.

    Jak gotować

  • Usuń pestki i nasiona z owoców.
  • Pociąć na małe kawałki.
  • Wsyp cukier, odstaw na pół godziny.
  • Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  • Przetrzyj powstałą masę przez sito lub zmiel za pomocą sprzętu gospodarstwa domowego.
  • Włóż patelnię z powrotem do kuchenki, gotuj przez 20 minut.
  • Przed wyjęciem i zwinięciem dżemu sprawdź gęstość, w razie potrzeby kontynuuj gotowanie.
  • Podziel na pojemniki.
  • z pigwą

    Opis. Dostosuj ilość owoców do smaku, na przykład możesz wziąć mniej gruszek. Dżem pigwowy okazuje się gęsty i pachnący. Przygotowując się po raz pierwszy do testów, zaleca się zmniejszenie proporcji składników o połowę.

    Co przygotować:

    • gruszki – 4 kg;
    • pigwa – 3 kg;
    • cukier – 3 kg;
    • mielony cynamon – dwie łyżeczki;
    • woda – 1,5 l.

    Jak gotować

  • Pokrój umytą i pozbawioną pestek pigwę na małe kawałki.
  • Wlej wodę na patelnię, opuść przygotowane owoce.
  • Gotuj do miękkości.
  • Podczas gotowania przygotować gruszki, pokroić w cienkie plasterki.
  • Dodaj do garnka, gotuj przez około siedem minut do miękkości.
  • Przełóż masę przez durszlak, spuszczając płyn do innej patelni.
  • Postaw bulion na wolnym ogniu, dodaj cukier.
  • Rozpuść, mieszając, ziarna cukru.
  • Zmiel kawałki owoców za pomocą blendera, maszynki do mięsa, robota kuchennego lub przetrzyj przez sito.
  • Dodaj powstałe puree do syropu.
  • Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, mieszając i monitorując konsystencję.
  • Po osiągnięciu pożądanej gęstości wyjąć z pieca, rozłożyć na przygotowane gorące słoiki.
  • Po wirowaniu ostrożnie połóż pojemniki na pokrywkach, zawiń je kocem. Trzymaj gorące słoiki w tej pozycji, aż całkowicie ostygną. Następnie przenieś do spiżarni do przechowywania.

    Galaretka

    Opis. Proces gotowania trwa nie dłużej niż godzinę, więc ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy nie chcą tracić czasu na gotowanie.

    Co przygotować:

    • gruszki – 0,9 kg;
    • cukier – 450 g;
    • woda – 150 ml;
    • sok z cytryny – 40 ml;
    • żelatyna – 20 g.

    Jak gotować

  • Owoce pokroić w plasterki, wlać do połowy przygotowanej wody.
  • Gotuj przez 20 minut na umiarkowanym ogniu.
  • Namocz kryształki żelatyny w drugiej połowie wody.
  • Masę owocową przecedzić przez sito.
  • Wlej cukier, wlej sok.
  • Gotuj jeszcze dziesięć minut.
  • Dodaj spuchniętą żelatynę do całkowitej masy, wyłącz piec.
  • Wymieszać, natychmiast rozprowadzić do przygotowanych słoików.
  • Bez cukru

    Opis. Przepis niskokaloryczny. Jednocześnie gruszki zachowują swój naturalny aromat i smak. Przygotowanie dżemu przez około godzinę.

    Co przygotować:

    • gruszki – 3 kg;
    • woda – 500 ml.

    Jak gotować

  • Owoce umyć, wyciąć rdzenie.
  • Pociąć na małe kawałki.
  • Wlej wodę, gotuj przez 20 minut do miękkości.
  • Wytrzyj lub zmiel za pomocą urządzeń gospodarstwa domowego, aby uzyskać gładkie puree.
  • Gotuj, aż będzie gęsty.
  • Przydziel do banków.
  • Ze względu na brak cukru zaleca się pasteryzowanie napełnionych słoików przed wirowaniem. Połóż drewnianą deskę lub ręcznik złożony na pół na dnie dużego rondla. Zainstaluj pojemniki przykryte pokrywkami, napełnij wodą „do ramion”. Gotuj przez 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij korek.

    W piecu

    Opis. Pieczone owoce zachowują większość witamin i pierwiastków. Wygodne gotowanie oszczędza czas i wysiłek.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1,2 kg;
    • cukier – 0,9 kg;
    • woda – 350 ml.

    Jak gotować

  • Pokrój owoce na kawałki, włóż do żaroodpornej patelni.
  • Wlej wodę, gotuj przez kwadrans.
  • Ugotowane plastry zmiel blenderem.
  • Dodaj cukier do puree, dobrze wymieszaj.
  • Zamknij pokrywkę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 ° C.
  • Poczekaj, aż się zagotuje (sprawdź po około pięciu minutach).
  • Ustaw temperaturę na 100°C, pozostaw na dwie godziny.
  • Dżem podzielić na pojemniki.
  • Dżem gruszkowy i mandala

    W wolnej kuchence

    Opis. Łatwy sposób. Wystarczy przygotować owoce, ustawić żądany program, wysterylizować pojemniki. Urządzenie wykona większość pracy samodzielnie.

    Co przygotować:

    • gruszki – 1,5 kg;
    • cukier – 700 g;
    • kwas cytrynowy – łyżeczka;
    • woda – 100 ml;
    • wanilina – łyżeczka.

    Jak gotować

  • Usuń skórkę z owoców.
  • Wytnij, wytnij rdzeń.
  • Pokroić w plasterki, włożyć do miski.
  • Wlej cukier, kwas, wanilinę.
  • Ustaw „Ciepło” na kwadrans.
  • Mieszając od czasu do czasu poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Wlej wodę.
  • Włącz program „Gaszenie” na pół godziny, zamknij pokrywę.
  • Okresowo otwieraj urządzenie, mieszaj zawartość.
  • Gdy owoce zmiękną, zmiel je blenderem w osobnym pojemniku.
  • Wlej z powrotem do miski.
  • Ustaw „Gaszenie” na 20 minut.
  • Poczekaj na gotowość, ciągle mieszając przecier owocowy.
  • Po osiągnięciu wymaganej gęstości przelej dżem do słoików.
  • Wody może być mniej lub więcej w zależności od soczystości owoców. Kontroluj ilość wanilii. Jeśli zmienisz przyprawę, dżem będzie gorzki. Jest to składnik opcjonalny i można go pominąć w przepisie.

    W dżemie możesz dodać nie tylko przyprawy, ale także inne owoce i jagody. Spróbuj gotować z winogronami, czarną porzeczką, borówką, żurawiną. Ważne jest, aby dobrze pocierać lub zmielić ugotowane kawałki owoców, aby skórki i nasiona nie zakłócały jednorodności.

    Zrób dżem. Bardzo smaczne. Obierz gruszki, gotuj do miękkości, spuść wodę. Przetrzyj cienki metalowy durszlak. Dodaj cukier do smaku, dodaję 0,5 kg cukru na 1 kg dżemu (ale trzeba spróbować). Zagotuj dżem do pożądanej grubości. Następnie sterylizuję w piekarniku, zwijam. Po sterylizacji można przechowywać bez chłodzenia.

    RЯ, https://www.u-mama.ru/forum/family/cook/669658/2.html

    Lubię dżem gruszkowo-brzoskwiniowy. Obierz gruszki, drobno posiekaj, usuń pestki z brzoskwiń. Proporcja: na 1 kg gruszek-1 kg brzoskwiń-400 g cukru białego. Wsypać cukier, gotować na małym ogniu do miękkości gruszki, puree blenderem, gotować jeszcze 5 minut. Ułóż w słoikach, cofając się od góry 1,5-2 cm i sterylizuj w rondlu-woda na ramionach słoika.

    Żyj dobrze!, https://deti.mail.ru/forum/dosug/obo_vsjom_na_svete/grushevoe_povidlo_abrikosovyj_i_slivovy
    j_kompoty/

    Tak, wszystko jest po prostu Cukier, jeden do jednego, chcesz gruszki z rdzeniem, chcesz diabła, przez maszynkę do mięsa, na ogniu, gotuj aż łyżka zostawi bruzdę, gdzieś godzinę lub dłużej, ale generalnie to zależy na soczystość gruszek wlej kardamon za około pięć minut. Na oko wylewam średnio 3 kg łyżkę stołową. Wyłączyłem i na suchych słoikach ostudziłem, przykryłem pergaminem i czekałem w skrzydłach na antresoli…

    Vereteno, http://www.stranamam.ru/post/8267976/

    Inne domowe przepisy

    Gruszki w syropie na zimę
    Kawior z
    grzybów miodowych Puree z jagód z cukrem i bez
    Fasola w
    puszce Dżem jagodowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author