Dżem gruszkowy na zimę: przepisy z cytryną, jabłkiem, pomarańczą, przygotowanie bursztynowego i przezroczystego deseru, „Pięć minut” +

Dżem gruszkowy: przepisy na całe lub pokrojone owoce z jabłkami, pomarańczami, imbirem i bananami

Gruszka nie jest kapryśna w gotowaniu – nawet ci kucharze, którzy nigdy nie robili dżemu, odniosą sukces w delikatności. Przed gotowaniem wymagana jest sterylizacja słoików, przygotowanie i mycie owoców do gotowania.

Przydatne właściwości deseru

Dżem gruszkowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Dojrzałe owoce zawierają witaminy, fruktozę, kwas foliowy. Są również bogate w żelazo, potas, miedź, wapń, cynk i inne substancje. Gruszki wspierają odporność, wspomagają trawienie, poprawiają nastrój, łagodzą zawroty głowy i bóle głowy. Świeże owoce polecane są na przeziębienia, zapalenie oskrzeli i gruźlicę.

W skórce owocu znajduje się duża ilość błonnika. Jest to jednak najtwardsza część gruszki, dlatego zaleca się obieranie jej podczas robienia dżemu. W przypadku skórki bardziej przydatne jest słodkie jedzenie, ale dżem zrobiony tylko z miąższu ma delikatniejszy i bardziej soczysty smak. Dlatego obieranie owoców pozostaje na sumieniu kulinarnych specjalistów.

Aby owoc dłużej zachował swoje dobroczynne właściwości, nie fermentował i nie spleśniał, wysterylizuj pojemnik do przechowywania. Podgrzej pojemniki z niewielką ilością wody w piekarniku o temperaturze 120°C lub w mikrofalówce. Do sterylizacji na kuchence użyj specjalnej pokrywki z otworem lub rusztu, którą umieszcza się na garnku z wrzącą wodą.

Odmiany odpowiednie do warzenia

Deser można przygotować z dowolnych odmian letnich i jesiennych. Owoce powinny być dość jędrne, ale nie twarde. Idealnie owoce po ugotowaniu stają się miękkie i delikatne, zachowując kształt kawałków. W tabeli przedstawiono niektóre odmiany gruszek, które idealnie nadają się do gotowania deserów.

Tabela – Cechy odmian gruszek

Różnorodność Okres dojrzewania Cechy charakterystyczne
Bere Bosk wrzesień – odmiana nie mrozoodporna;
– zawiązuje duże owoce (150-250 g) o barwie żółtobrązowej lub brązowej;
– ma biały, soczysty, słodki miąższ;
– ma smak migdałowy
Williams (lato księżnej) sierpień – Z zastrzeżeniem suszy i mrozu;
– ma owoce średnie i duże (150-200 g) o barwie jasnozielonej i żółtej z różowym „rumieńcem”;
– ma soczysty biały miąższ o przyjemnym kwaskowatym smaku
Księżna zima Październik Grudzień – jest odmianą mrozoodporną;
– ma wysoką wydajność;
– zawiązuje duże owoce (do 600 g) koloru żółtego z czerwonymi plamkami;
– ma słodki miąższ o kwaśnym smaku
Veles sierpień wrzesień – Odnosi się do odmian mrozoodpornych;
– ma delikatny, słodko-kwaśny smak;
– ma średnie (100-200 g) zielonkawo-żółte owoce z różową stroną;
– charakteryzuje się regularnym owocowaniem, wysokim plonem
Limonka Koniec sierpnia – jest odmianą mrozoodporną;
– ma małe owoce (do 100 g) o jasnożółtym kolorze;
– ma gęstą miazgę z twardymi wtrąceniami;
– ma posmak cytrynowy
Dziecięce lipiec sierpień — jest przydzielany z wysoką wydajnością;
– ma małe (80 g) żółte owoce z „rumieńcem”;
– ma soczysty i słodki miąższ;
– dobrze trzyma się w lodówce (do miesiąca)

Jeśli dżem jest zrobiony z zakupionych owoców, powinieneś odpowiedzialnie podejść do wyboru owoców. Gruszki powinny być równe, bez tuneli czasoprzestrzennych i wgnieceń. Musisz wybrać pachnące i elastyczne. Zaleca się wypróbowanie jednej gruszki każdego rodzaju w domu. Weź najbardziej lubiane do gotowania.

Przepisy

Gotowanie deseru według własnego gustu nie jest trudne. Gruszka jest dobra z cukrem, dobrze komponuje się z wieloma owocami i przyprawami cukierniczymi. O gotowości smakołyku decyduje miękkość i przezroczystość owocu. Aby plastry owoców ugotowały się równomiernie i jednocześnie, użyj jednej odmiany równie dojrzałych owoców.

„Pięć minut”

Opis. Przepis to klasyka. Łatwość przygotowania spodoba się osobom początkującym w sztuce kulinarnej. Jeśli używane są słodkie odmiany, dozwolone jest wykluczenie miodu ze składników. „Pięć minut” nadaje się do płatków zbożowych i naleśników.

Czego potrzebujesz:

  • gruszki – 1 kg;
  • cukier – 250 g;
  • miód – łyżka stołowa;
  • sok z cytryny – łyżka stołowa.

Jak gotować

  • Owoce umyć, wyciąć rdzenie, usunąć ogonki.
  • Pokrój w cienkie, ale nie przezroczyste plastry.
  • Wlej sok z cytryny do gruszki.
  • Wsyp cukier, dodaj miód.
  • Wymieszać, pozostawić pod przykryciem w pokoju na sześć godzin.
  • Gotować na średnim ogniu.
  • Mieszając poczekaj, aż się zagotuje.
  • Gotuj przez pięć minut.
  • Wlać do pojemników.
  • bursztyn

    Opis. Przygotowany z odmian o elastycznej miąższu i delikatnym aromacie. Gotowanie wymaga gotowania na kilka sposobów, dlatego warto przeznaczyć wolny czas. Ilość składników daje wydajność 0,5 litra.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 1,25 kg;
    • cukier – 1,25 kg;
    • woda – 1 l.

    Jak gotować

  • Owoce umyć, odciąć skórki.
  • Miąższ pokroić w ćwiartki, usunąć pestki.
  • Pokrój każdy kawałek na plastry o grubości 3 mm.
  • Ustaw rondel na kuchence, zalej wodą.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, dodaj cukier.
  • Mieszaj, aż ziarna się rozpuszczą.
  • Plastry gruszki włożyć do miski.
  • Wlej wrzący syrop.
  • Pozostaw na około godzinę, aby owoce nasiąkły i ostygły.
  • Załóż mały ogień, trzymaj po gotowaniu przez pięć minut.
  • Wyjmij z pieca, pozostaw do ostygnięcia.
  • Zagotuj ponownie, ostudź, powtórz proces jeszcze kilka razy.
  • Gotuj przez godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać do słoików lub spożyć od razu po schłodzeniu.
  • z jabłkami

    Opis. Przepis jest bardzo popularny wśród ogrodników, ponieważ owoce dojrzewają w tym samym czasie. Gruszki i jabłka dobrze do siebie pasują zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 500 g;
    • jabłko – 500 g;
    • cukier granulowany – 1 kg;
    • woda – 250 ml.

    Jak gotować

  • Opłucz owoce pod bieżącą wodą.
  • Wytnij rdzenie.
  • Miąższ pokroić w plasterki.
  • Napełnij owoce wodą.
  • Mieszając stopniowo dodawać cukier.
  • Dusić przez około godzinę, aż owoce zmiękną.
  • Sortuj według banków.
  • Sterylizuj przez pół godziny, zwiń.
  • Zaleca się dodać dżem z wanilią, goździkami, skórką. Dodać przyprawy przed końcem gotowania, około dziesięciu minut.

    Z pomarańczami

    Opis. Łatwy w przygotowaniu. Okazuje się pięknym, pachnącym i zdrowym przysmakiem.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 250 ml;
    • pomarańczowy – pół owocu;
    • Sól.

    Jak gotować

  • Usuń skórkę z umytych gruszek.
  • Pokrój w cienkie plasterki.
  • Posolić dowolną ilość płynu, wlać przygotowane gruszki.
  • Przytrzymaj przez 15 minut, spuść płyn.
  • Do naczynia z plastrami wlej szklankę wody.
  • Wsyp cukier, gotuj na małym ogniu, aż ziarna cukru się rozpuszczą.
  • Przykryj masę gazą, odstaw na dziesięć minut.
  • Powtórz proces ogrzewania i chłodzenia trzy razy (gotuj pięć do siedmiu minut).
  • Pomarańczę pokroić w kółko, dodać do gruszek.
  • Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, aż będzie gęsty.
  • Wlej do magazynu.
  • Gotowy dżem ma dość gęstą konsystencję. Sprawdzenie gotowości jest łatwe. Na spodeczek wyłożyć niewielką ilość dżemu. Jeśli syrop szybko rozleje się po powierzchni, kontynuuj gotowanie.

    Z cytryną

    Opis. Smak słodkich gruszek „neutralizuje” sok z cytryny, co nadaje potrawie charakterystyczny kwaśny smak. Zamiast świeżej cytryny można użyć kwasu cytrynowego rozcieńczonego wodą.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki obrane – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • duża cytryna – jedna lub dwie małe;
    • woda – 250 ml.

    Jak gotować

  • Owoce gruszki pokroić w duże plastry o grubości 2 cm.
  • Cytrynę pokroić w cienkie krążki, usunąć pestki.
  • Plastry cytryny włożyć do rondla, zalać szklanką wody.
  • Gotować, gotować przez trzy minuty.
  • Odcedź płyn do rondla.
  • Wyciśnij sok z ugotowanej cytryny, przecedź przez sito.
  • Wlej sok do rondla, włóż do kuchenki.
  • Stopniowo dodawać cukier, rozpuścić w płynie.
  • Plastry gruszki włożyć do rondla.
  • Wlej gorący syrop.
  • Poczekaj kilka godzin.
  • Zagotuj mieszaninę, gotuj przez kwadrans na małym ogniu.
  • Okresowo usuwaj piankę.
  • Pozostaw na kilka godzin, aż całkowicie ostygnie.
  • Zagotuj, ostudź jeszcze dwa razy.
  • Gotuj przez 20 minut, następnie przełóż do słoików, zwiń.
  • przezroczysty

    Opis. Okazuje się, że przezroczyste plastry dżemu idealnie nadają się do napełniania ciast, bułeczek, bułek. Dzięki przyprawom delikatność będzie pachnąca.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki obrane – 1 kg;
    • cukier granulowany – 800 g;
    • cytryna – 500 g;
    • woda – 250 ml;
    • cynamon;
    • Goździk.

    Jak gotować

  • Zagotuj wodę, dodaj 200 g cukru.
  • Mieszaj do rozpuszczenia.
  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • Mieszając dodać pozostały cukier w częściach, całkowicie rozpuścić.
  • Zdjąć z ognia, schłodzić do około 40°C.
  • Pokrój obrane owoce, wytnij rdzeń.
  • Pokrój w plasterki lub kostki, jak chcesz.
  • Umieść kawałki w przygotowanym syropie cukrowym.
  • Pozostaw pod przykryciem w pomieszczeniu na 12 godzin, od czasu do czasu mieszając.
  • Zagotuj zawartość, sezon.
  • Zostaw na kolejne 12 godzin w pokoju.
  • Gotuj pięć minut, ostudź.
  • Powtórz ostatni akapit kilka razy.
  • Wlać do pojemników.
  • Ciekawe połączenie daje gruszka, cytryna i gorzka czekolada. Obierz trzy gruszki, pokrój w plasterki. Wyciśnij sok z jednej cytryny, zetrzyj skórkę. Wlać szklankę cukru, gotować na małym ogniu do wrzenia. Dodać kawałki czekolady (80 g), odstawić na dzień pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gotować przez kwadrans następnego dnia. Wlać do sterylnego pojemnika (wydajność – 0,5 l).

    Dżem gruszkowy

    z imbirem

    Opis. Pachnący i zdrowy deser przyrządza się szybko i łatwo. Idealny na zimową herbatę. Aby delikatność nie była pikantna, ale zachowała zapach imbiru, można użyć przyprawy mielonej. Zaleca się również dodanie dużych kawałków imbiru przed godzinnym naparem, usuwając je przed rozpoczęciem wrzenia.

    Czego potrzebujesz:

    • korzeń imbiru – 50 g;
    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • cytrynowy.

    Jak gotować

  • Pokrój rdzeń umytego owocu.
  • Pokrój na losowe kawałki.
  • Umieść w rondelku z grubym dnem.
  • Wyciśnij cytrynę, dodaj cukier.
  • Pozostaw na godzinę.
  • Ustaw na kuchence, poczekaj, aż się zagotuje na małym ogniu.
  • Gotować 20 minut.
  • Zetrzyj imbir, włóż do miski.
  • Kontynuuj gotowanie przez kolejne pół godziny na średnim ogniu.
  • Podziel na pojemniki.
  • Z borówkami

    Opis. Piękny deser borówkowo-gruszkowy ma przyjemny gorzki posmak. Jagody nadają gotowemu schłodzonemu dżemowi efekt galaretki. Do przepisu nadają się słodkie, ale lekko szorstkie owoce.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 700 g;
    • borówki brusznicy – 500 g;
    • cukier granulowany – 500 g;
    • woda – 300 ml;
    • cytryna to pół cytrusa.

    Jak gotować

  • Bez zrywania sadzonek usuń skórę.
  • Umieść skrawki w osobnym pojemniku.
  • Obrane owoce polać dowolną ilością wody, aby całkowicie je przykryć.
  • Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, aby owoce nie pociemniały.
  • Zetrzyj skórkę na drobnej tarce.
  • Dodaj skórkę i jagody do skórek gruszki.
  • Wlej 300 ml wody, włóż do pieca.
  • Gotuj przez dziesięć minut, aż jagody całkowicie zmiękną.
  • Masę przetrzyj przez drobne sitko.
  • Pokrój miąższ gruszki na małe kawałki, usuwając rdzeń.
  • Do puree dodać kawałki owoców i cukier.
  • Gotować przez 40 minut, okresowo usuwając piankę.
  • Wlać do pojemników.
  • Ze śliwką

    Opis. Świetna opcja dla ogrodników, którzy nie wiedzą już, jak przetwarzać rośliny owocowe, ale jednocześnie chcą zaoszczędzić na cukrze. Podana ilość składników daje wydajność 5 litrów.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 4 kg;
    • śliwka – 2 kg;
    • woda – 2 l.

    Jak gotować

  • Usuń skórkę z gruszek.
  • Usuń pestki i pestki ze wszystkich owoców.
  • Pokrój owoce na plasterki.
  • Wymieszaj składniki razem, dopełnij wodą.
  • Włóż mały ogień, zagotuj.
  • Pozostaw do ostygnięcia.
  • Powtórz procedury gotowania i chłodzenia około pięć razy, aż mieszanina będzie miękka i gładka.
  • Przenieść do kontenerów.
  • z dynią

    Opis. Niezwykły dyniowy przysmak będzie świetną opcją na nadzienie. Syrop można dodawać do napojów.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 300 g;
    • dynia – 150 g;
    • woda – 500 ml;
    • cukier – 250 g.

    Jak gotować

  • Warzywa i owoce obrane ze skórki i nasiona pokrój na małe batoniki.
  • Zagotuj wodę.
  • Wlej cukier.
  • Poczekaj na zagotowanie, ostrożnie dodaj owoce.
  • Gotuj na ogniu przez 25 minut.
  • Ułożyć z syropem w słoikach.
  • Aby dżem był bardziej jednorodny w składzie, zaleca się zmielenie składników w robocie kuchennym lub blenderze.

    z pigwą

    Opis. Okazuje się, że jest słodkim, lekko ściągającym dżemem. Nie trzeba dodawać wody: owoce dają dużo soku. Gotowy przysmak ma piękny jasny pomarańczowy kolor.

    Czego potrzebujesz:

    • pigwa japońska – 500 g;
    • gruszki – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg.

    Jak gotować

  • Usuń nasiona z owoców, pokrój w plasterki.
  • Pigwę zmiel w robocie kuchennym, po usunięciu pestek.
  • Wymieszaj posiekane i posiekane owoce, posyp cukrem.
  • Pozostaw na dwie do trzech godzin pod pokrywką, aby sok obficie się wyróżniał.
  • Włóż do pieca, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Rozpal mały ogień, gotuj przez godzinę.
  • Okresowo usuwaj piankę.
  • Gdy gruszki staną się przezroczyste i miękkie, dokończ gotowanie.
  • Sortuj według banków.
  • Robienie dżemu gruszkowego

    Z Aronią

    Opis. Prawdziwie jesienny dżem o jasnym kolorze. Soczystość owoców łagodzi cierpki smak jarzębiny, dzięki czemu deser jest słodki i pachnący. Wanilina dopełnia delikatność, nadaje pikantny aromat.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 300 g;
    • aronia – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • woda – 500 ml;
    • kwas cytrynowy – 5 g;
    • cukier waniliowy.

    Jak gotować

  • Posortuj jagody, oddziel je od gałązek.
  • Zagotuj trochę wody, opuść jagody na pięć minut.
  • Wyjąć, spłukać zimną wodą, osuszyć.
  • Dodaj 500 g cukru do 500 ml wrzącej wody, aby uzyskać syrop.
  • Zalej jagody płynem.
  • Gotuj cztery minuty.
  • Pozostaw na dziesięć godzin pod pokrywką.
  • Owoce obrać, wyciąć rdzenie.
  • Pokrój w plasterki.
  • Wlać do wrzącej wody, gotować przez dziesięć minut.
  • Zagotuj jagody w syropie, dodaj pozostały cukier.
  • Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, gotuj przez 15 minut.
  • Dodaj plasterki gruszki. Gotuj, aż zmiękną.
  • Przed końcem gotowania dodać cukier waniliowy i kwasek cytrynowy.
  • Gotowy przysmak układamy w sterylnych pojemnikach.
  • z bananami

    Opis. Pachnący dżem bananowy spodoba się nie tylko miłośnikom słodyczy na herbatę, ale także początkującym kucharzom, którzy nie są gotowi długo stać przy kuchence. Deser jest przygotowywany w zaledwie kilka godzin.

    Czego potrzebujesz:

    • banan – 2,7 kg;
    • gruszka – 1 kg;
    • cytryna – dwa kawałki;
    • pomarańczowy – dwie sztuki;
    • cukier – 2,5 kg.

    Jak gotować

  • Banany obrać, pokroić w krążki.
  • Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy, odcedź, aby zachować nasiona i miąższ.
  • Gruszki obrać, wyciąć nasiona, pokroić na kawałki.
  • Włożyć do rondla z sokiem.
  • Wlej 500 g cukru pudru.
  • Włóż do pieca, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Stopniowo dodawaj kubki bananowe.
  • Dodaj resztę cukru.
  • Zmniejsz ogień, gotuj przez godzinę, zgarniając pianę i mieszając.
  • Wlać do pojemników.
  • z winogronami

    Opis. Pachnący jesienny dżem jest uwielbiany przez wielu południowców. W zależności od soczystości owoców deser okazuje się płynny lub bardziej gęsty. Jeśli owoce dają za dużo soku, a chcesz cieszyć się lepkim dżemem, zwiększ ogrzewanie, odparuj nadmiar płynu, pamiętając o wymieszaniu.

    Czego potrzebujesz:

    • winogrona bez pestek – 300 g;
    • gruszki – 2 kg;
    • cukier – 2,4 kg;
    • woda – 300 ml;
    • cytryna jest jednym.

    Jak gotować

  • Umyj gruszki, usuń nasiona i folie.
  • Kroić w kostkę.
  • Oddziel winogrona od gałęzi, spłucz.
  • Dodaj do wody 300 g cukru, podpal.
  • Gotuj, aż ziarna cukru się rozpuszczą.
  • Dodaj winogrona, a następnie plasterki gruszki.
  • Mieszając od czasu do czasu wsypać pozostały cukier granulowany.
  • Gotuj godzinę.
  • Wyciśnij cytrynę dziesięć minut przed końcem.
  • Ułóż powstały dżem w pojemnikach.
  • z makiem

    Opis. Oryginalny i prosty przepis. Przysmak, który nie zawiera cukru, docenią prawdziwi smakosze. Jeśli owoc jest soczysty i podczas gotowania wydziela dużo płynu, wydłuż czas gotowania do pół godziny lub dłużej.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 2 kg;
    • płynny miód – cztery łyżki;
    • mak – dwie łyżeczki;
    • kardamon – pięć pudełek;
    • wanilina.

    Jak gotować

  • Oczyścić, zmielić miąższ owoców.
  • Rozerwij strąki kardamonu, usuń nasiona, rozgnieć tłuczkiem.
  • Do kawałków gruszki dodaj miód i zmiażdżone nasiona kardamonu.
  • Na małym ogniu poczekaj, aż się zagotuje.
  • Gotuj przez 20 minut, mieszając.
  • Gdy napar zacznie gęstnieć dodać mak i wanilię.
  • Mieszaj, gotuj przez kilka minut, zdejmij z ognia.
  • Zamiast maku możesz użyć sezamu lub posiekanych orzechów włoskich. Eksperymentuj ze smakami dodając słonecznik, pestki dyni, orzechy nerkowca.

    Dżem gruszkowy w słoiku

    Z migdałami

    Opis. Odmiana poprzedniego przepisu z dodatkiem cukru i migdałów. Dzięki pikantnym składnikom smakołyk ma wyjątkowy aromat.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszka – 2 kg;
    • cukier – 2 kg;
    • woda – 1,5 l;
    • migdały – 100 g;
    • wanilia – pół łyżeczki.

    Jak gotować

  • Obierz owoce, usuń skórkę.
  • Pokrój w plasterki.
  • Zagotuj wodę, upuść plasterki gruszki.
  • Gotuj przez trzy minuty, spuść płyn do innego rondla.
  • Wlej cukier i mieszając zagotuj syrop.
  • Plastry zalać słodkim płynem, zamknąć, odstawić na trzy godziny.
  • Zagotować.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień, gotuj przez dziesięć minut.
  • Pozostaw do ostygnięcia na cztery godziny.
  • Ponownie zagotuj dżem, gotuj przez dziesięć minut.
  • Dodaj wanilię i posiekane orzechy.
  • Gotuj przez kolejne dziesięć minut.
  • Wlać do pojemników.
  • Z dereńem

    Opis. Czerwone jagody normalizują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, zwiększają poziom hemoglobiny. Delikatność okazuje się przepięknym różowawym kolorem. Ze wskazanej ilości składników wychodzi 1 litr dżemu.

    Czego potrzebujesz:

    • jagody derenia – 500 g;
    • gruszki – 500 g;
    • cukier – 700 g;
    • woda – 200 ml;
    • goździki – dwie lub trzy sztuki.

    Jak gotować

  • Sortuj, umyj jagody.
  • Napełnij wodą i gotuj przez trzy minuty.
  • Przetrzyj ugotowane jagody przez sito, aby zachować nasiona i skórki.
  • Do puree dodać cukier granulowany, podgrzać do uzyskania syropu.
  • Owoce obrać, wyciąć rdzenie.
  • Pokrój w plasterki i dodaj do syropu.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, zdejmij z ognia.
  • Pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin.
  • Włóż z powrotem do pieca, dodaj goździki.
  • Wyjmij i wstaw do lodówki po ugotowaniu.
  • Zagotować po raz trzeci.
  • Jak tylko dżem się zagotuje, zmniejsz ogień, odstaw na 20 minut.
  • Zbierz powstałą piankę.
  • Przygotowany dżem wlej do słoików.
  • Od dzikiego

    Opis. Dziczyzna jest gęstsza, mniejsza i bardziej kwaśna niż odmiany ogrodowe. Dlatego konieczne jest spożywanie większej ilości cukru niż owoców. Cały proces gotowania trwa trzy dni.

    Czego potrzebujesz:

    • dzika gruszka – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • woda – 500 ml.

    Jak gotować

  • Oczyść i pokrój owoce.
  • Zagotuj wodę, dodaj owoce.
  • Gotuj do miękkości, wyjmij łyżką cedzakową.
  • Wlej cukier do bulionu, mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Dodaj kawałki gruszek, gotuj przez 15 minut.
  • Pozostaw na 24 godziny.
  • Powtórz procedurę gotowania i codziennego rozliczania jeszcze dwa razy.
  • Włóż do pojemników.
  • Małe owoce można pozostawić w całości, odłamując ogonki. Aby zapobiec pękaniu skórki, przekłuj owoc wykałaczką w kilku miejscach.

    na patelni

    Opis. Przysmak gruszkowy jest bardzo łatwy do przygotowania na patelni bez odpowiedniej patelni. Metoda jest wygodna do gotowania niewielkiej ilości dżemu.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki obrane – 700 ml;
    • cukier – 250 g;
    • cytryna to pół cytrusa.

    Jak gotować

  • Pokrój obrane i posiekane gruszki w drobną kostkę.
  • Drobno zetrzyj skórkę z połowy cytryny.
  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • Kawałki gruszki wrzuć na głęboką patelnię.
  • Dodaj cukier, skórkę.
  • Wlej sok.
  • Wymieszaj, włóż na średnim ogniu.
  • Usuń uformowaną piankę, zmniejsz moc palnika.
  • Gotuj przez około pół godziny, zgarniając pianę i mieszając owoce.
  • Gdy dżem zgęstnieje zdjąć z ognia, ułożyć w pojemnikach.
  • Dżem gruszkowy w słoiku na stole

    W wolnej kuchence

    Opis. Proces gotowania w powolnej kuchence jest znacznie uproszczony. Smak nie staje się gorszy niż podczas gotowania na kuchence i zajmuje znacznie mniej czasu. Dżem przygotowuje się bez wody pod pokrywką. Ale konieczne jest schłodzenie przy otwartej pokrywie, aby nadmiar wilgoci wyparował, a wyjście było gęstym dżemem.

    Czego potrzebujesz:

    • gruszki – 1 kg;
    • cukier granulowany – 800 g;
    • cytryna jest jednym.

    Jak gotować

  • Owoce obrać, wyciąć rdzenie.
  • Miąższ pokroić w drobną kostkę.
  • Włożyć do miski, posypać cukrem.
  • Ustaw tryb „Gaszenie” na godzinę.
  • Po ugotowaniu wstaw do lodówki na dwie godziny.
  • Powtórz procedurę gotowania trzy razy w trybie „Para”, dodając po raz drugi sok z cytryny.
  • Przenieść do kontenerów.
  • W gotowaniu dżemu brzoskwiniowego pomoże inne urządzenie – kuchenka mikrofalowa. Nie dodaje się również wody, ponadto dżem przygotowuje się bez cukru. Pokrój równą ilość miąższu gruszki i brzoskwini w kostkę, posiekaj blenderem lub maszynką do mięsa. Wlać do miski do kuchenki mikrofalowej, ustawić maksymalną moc i 20 minut czasu. Wymieszaj, umieść kolejne pół godziny w średniej temperaturze. Gotowość zależy od gęstości – dżem nie rozlewa się po spodku.

    Jeśli przysmak jest przygotowany z cukrem, sokiem z cytryny, kwaśnymi jagodami, można zrezygnować ze sterylizacji i pasteryzacji. Dżem „naturalny” bez dodatku naturalnych konserwantów zaleca się pasteryzować przed zwinięciem słoika. Naczynie przykryte pokrywką włóż do garnka z wodą (na dnie połóż ręcznik) lub do piekarnika na kilka minut. Im większy słoik, tym dłuższe trzymanie.

    Nie wiem, jak właściwie nazwać to, co szykuję. Gruszki kroję na kawałki, aby trafiły do ​​maszynki do mięsa. Dogodnie przy wadze netto 3 kg, szybko. Przewijam. Zagotowuję, dodaję 500 gramów wody. Zagotować, lekko wymieszać. Gotuję w kotle, żeby się nie paliły. 15-30 minut w zależności od odmiany i struktury gruszki. Mam różne odmiany, które gotuję osobno. Dodaję 1-1,5 kg cukru, teraz nie przeszkadzam. Gotuj przez 5-10 minut, włóż do słoików. Banki są sterylizowane. Od razu zwijam się i sprzątam. Mam konsystencję gęstego sosu.

    Galina Wasiliewna, http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2654.0

    Teraz późna gruszka jest w pełnym rozkwicie. Oczywiście nie ma stanu, który nie będzie przechowywany przez długi czas. Wkładam taką gruszkę do przetwarzania i robię dżem. Ponieważ sama gruszka jest słodka, podczas gotowania dżemu dodaję znacznie mniej cukru niż w tych przepisach. Za 5 kg. posiekana gruszka zajęła mi około 2 kg. Sahara. Nie dodaję cytryny. Dżem okazał się pachnący, słodki i lepki. To prawda, że ​​ugotowałem to w dwóch krokach.

    Anatolewna, https://7dach.ru/recepty/Evgenia62RUS/varene-iz-grushi-i-limona-6661.html

    I robię dżem z gruszek, pomarańczy i cytryny. W proporcji około 1,5 kg gruszek dowolnej odmiany, trzy średnie pomarańcze i jedna cytryna. Nie kroję skórek z owoców cytrusowych. Robią wspaniałe kandyzowane owoce. Wszystko kroję w plastry, ustawiam do zaparzenia i gotuję w trzech zestawach przez 15 minut po ugotowaniu. Nie znam lepszego dżemu. Prawdziwy dżem. Mały dodatek. Spróbuj pomarańczy z cienką skórką.

    ieifhbr, https://7dach.ru/recepty/Evgenia62RUS/varene-iz-grushi-i-limona-6661.html

    Inne domowe przepisy

    Lekko solone ogórki
    Dżem gruszkowy
    Gruszki w syropie na zimę
    Kawior grzybowy z
    grzybów Puree jagody z cukrem i bez cukru

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author