Gruszka nie jest kapryśna w gotowaniu – nawet ci kucharze, którzy nigdy nie robili dżemu, odniosą sukces w delikatności. Przed gotowaniem wymagana jest sterylizacja słoików, przygotowanie i mycie owoców do gotowania.
Przydatne właściwości deseru
Dżem gruszkowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Dojrzałe owoce zawierają witaminy, fruktozę, kwas foliowy. Są również bogate w żelazo, potas, miedź, wapń, cynk i inne substancje. Gruszki wspierają odporność, wspomagają trawienie, poprawiają nastrój, łagodzą zawroty głowy i bóle głowy. Świeże owoce polecane są na przeziębienia, zapalenie oskrzeli i gruźlicę.
W skórce owocu znajduje się duża ilość błonnika. Jest to jednak najtwardsza część gruszki, dlatego zaleca się obieranie jej podczas robienia dżemu. W przypadku skórki bardziej przydatne jest słodkie jedzenie, ale dżem zrobiony tylko z miąższu ma delikatniejszy i bardziej soczysty smak. Dlatego obieranie owoców pozostaje na sumieniu kulinarnych specjalistów.
Aby owoc dłużej zachował swoje dobroczynne właściwości, nie fermentował i nie spleśniał, wysterylizuj pojemnik do przechowywania. Podgrzej pojemniki z niewielką ilością wody w piekarniku o temperaturze 120°C lub w mikrofalówce. Do sterylizacji na kuchence użyj specjalnej pokrywki z otworem lub rusztu, którą umieszcza się na garnku z wrzącą wodą.
Odmiany odpowiednie do warzenia
Deser można przygotować z dowolnych odmian letnich i jesiennych. Owoce powinny być dość jędrne, ale nie twarde. Idealnie owoce po ugotowaniu stają się miękkie i delikatne, zachowując kształt kawałków. W tabeli przedstawiono niektóre odmiany gruszek, które idealnie nadają się do gotowania deserów.
Tabela – Cechy odmian gruszek
Różnorodność | Okres dojrzewania | Cechy charakterystyczne |
---|---|---|
Bere Bosk | wrzesień | – odmiana nie mrozoodporna; – zawiązuje duże owoce (150-250 g) o barwie żółtobrązowej lub brązowej; – ma biały, soczysty, słodki miąższ; – ma smak migdałowy |
Williams (lato księżnej) | sierpień | – Z zastrzeżeniem suszy i mrozu; – ma owoce średnie i duże (150-200 g) o barwie jasnozielonej i żółtej z różowym „rumieńcem”; – ma soczysty biały miąższ o przyjemnym kwaskowatym smaku |
Księżna zima | Październik Grudzień | – jest odmianą mrozoodporną; – ma wysoką wydajność; – zawiązuje duże owoce (do 600 g) koloru żółtego z czerwonymi plamkami; – ma słodki miąższ o kwaśnym smaku |
Veles | sierpień wrzesień | – Odnosi się do odmian mrozoodpornych; – ma delikatny, słodko-kwaśny smak; – ma średnie (100-200 g) zielonkawo-żółte owoce z różową stroną; – charakteryzuje się regularnym owocowaniem, wysokim plonem |
Limonka | Koniec sierpnia | – jest odmianą mrozoodporną; – ma małe owoce (do 100 g) o jasnożółtym kolorze; – ma gęstą miazgę z twardymi wtrąceniami; – ma posmak cytrynowy |
Dziecięce | lipiec sierpień | — jest przydzielany z wysoką wydajnością; – ma małe (80 g) żółte owoce z „rumieńcem”; – ma soczysty i słodki miąższ; – dobrze trzyma się w lodówce (do miesiąca) |
Jeśli dżem jest zrobiony z zakupionych owoców, powinieneś odpowiedzialnie podejść do wyboru owoców. Gruszki powinny być równe, bez tuneli czasoprzestrzennych i wgnieceń. Musisz wybrać pachnące i elastyczne. Zaleca się wypróbowanie jednej gruszki każdego rodzaju w domu. Weź najbardziej lubiane do gotowania.
Przepisy
Gotowanie deseru według własnego gustu nie jest trudne. Gruszka jest dobra z cukrem, dobrze komponuje się z wieloma owocami i przyprawami cukierniczymi. O gotowości smakołyku decyduje miękkość i przezroczystość owocu. Aby plastry owoców ugotowały się równomiernie i jednocześnie, użyj jednej odmiany równie dojrzałych owoców.
„Pięć minut”
Opis. Przepis to klasyka. Łatwość przygotowania spodoba się osobom początkującym w sztuce kulinarnej. Jeśli używane są słodkie odmiany, dozwolone jest wykluczenie miodu ze składników. „Pięć minut” nadaje się do płatków zbożowych i naleśników.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 250 g;
- miód – łyżka stołowa;
- sok z cytryny – łyżka stołowa.
Jak gotować
bursztyn
Opis. Przygotowany z odmian o elastycznej miąższu i delikatnym aromacie. Gotowanie wymaga gotowania na kilka sposobów, dlatego warto przeznaczyć wolny czas. Ilość składników daje wydajność 0,5 litra.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1,25 kg;
- cukier – 1,25 kg;
- woda – 1 l.
Jak gotować
z jabłkami
Opis. Przepis jest bardzo popularny wśród ogrodników, ponieważ owoce dojrzewają w tym samym czasie. Gruszki i jabłka dobrze do siebie pasują zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 500 g;
- jabłko – 500 g;
- cukier granulowany – 1 kg;
- woda – 250 ml.
Jak gotować
Zaleca się dodać dżem z wanilią, goździkami, skórką. Dodać przyprawy przed końcem gotowania, około dziesięciu minut.
Z pomarańczami
Opis. Łatwy w przygotowaniu. Okazuje się pięknym, pachnącym i zdrowym przysmakiem.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- woda – 250 ml;
- pomarańczowy – pół owocu;
- Sól.
Jak gotować
Gotowy dżem ma dość gęstą konsystencję. Sprawdzenie gotowości jest łatwe. Na spodeczek wyłożyć niewielką ilość dżemu. Jeśli syrop szybko rozleje się po powierzchni, kontynuuj gotowanie.
Z cytryną
Opis. Smak słodkich gruszek „neutralizuje” sok z cytryny, co nadaje potrawie charakterystyczny kwaśny smak. Zamiast świeżej cytryny można użyć kwasu cytrynowego rozcieńczonego wodą.
Czego potrzebujesz:
- gruszki obrane – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- duża cytryna – jedna lub dwie małe;
- woda – 250 ml.
Jak gotować
przezroczysty
Opis. Okazuje się, że przezroczyste plastry dżemu idealnie nadają się do napełniania ciast, bułeczek, bułek. Dzięki przyprawom delikatność będzie pachnąca.
Czego potrzebujesz:
- gruszki obrane – 1 kg;
- cukier granulowany – 800 g;
- cytryna – 500 g;
- woda – 250 ml;
- cynamon;
- Goździk.
Jak gotować
Ciekawe połączenie daje gruszka, cytryna i gorzka czekolada. Obierz trzy gruszki, pokrój w plasterki. Wyciśnij sok z jednej cytryny, zetrzyj skórkę. Wlać szklankę cukru, gotować na małym ogniu do wrzenia. Dodać kawałki czekolady (80 g), odstawić na dzień pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gotować przez kwadrans następnego dnia. Wlać do sterylnego pojemnika (wydajność – 0,5 l).
z imbirem
Opis. Pachnący i zdrowy deser przyrządza się szybko i łatwo. Idealny na zimową herbatę. Aby delikatność nie była pikantna, ale zachowała zapach imbiru, można użyć przyprawy mielonej. Zaleca się również dodanie dużych kawałków imbiru przed godzinnym naparem, usuwając je przed rozpoczęciem wrzenia.
Czego potrzebujesz:
- korzeń imbiru – 50 g;
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- cytrynowy.
Jak gotować
Z borówkami
Opis. Piękny deser borówkowo-gruszkowy ma przyjemny gorzki posmak. Jagody nadają gotowemu schłodzonemu dżemowi efekt galaretki. Do przepisu nadają się słodkie, ale lekko szorstkie owoce.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 700 g;
- borówki brusznicy – 500 g;
- cukier granulowany – 500 g;
- woda – 300 ml;
- cytryna to pół cytrusa.
Jak gotować
Ze śliwką
Opis. Świetna opcja dla ogrodników, którzy nie wiedzą już, jak przetwarzać rośliny owocowe, ale jednocześnie chcą zaoszczędzić na cukrze. Podana ilość składników daje wydajność 5 litrów.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 4 kg;
- śliwka – 2 kg;
- woda – 2 l.
Jak gotować
z dynią
Opis. Niezwykły dyniowy przysmak będzie świetną opcją na nadzienie. Syrop można dodawać do napojów.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 300 g;
- dynia – 150 g;
- woda – 500 ml;
- cukier – 250 g.
Jak gotować
Aby dżem był bardziej jednorodny w składzie, zaleca się zmielenie składników w robocie kuchennym lub blenderze.
z pigwą
Opis. Okazuje się, że jest słodkim, lekko ściągającym dżemem. Nie trzeba dodawać wody: owoce dają dużo soku. Gotowy przysmak ma piękny jasny pomarańczowy kolor.
Czego potrzebujesz:
- pigwa japońska – 500 g;
- gruszki – 1 kg;
- cukier – 1,5 kg.
Jak gotować
Z Aronią
Opis. Prawdziwie jesienny dżem o jasnym kolorze. Soczystość owoców łagodzi cierpki smak jarzębiny, dzięki czemu deser jest słodki i pachnący. Wanilina dopełnia delikatność, nadaje pikantny aromat.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 300 g;
- aronia – 1 kg;
- cukier – 1,5 kg;
- woda – 500 ml;
- kwas cytrynowy – 5 g;
- cukier waniliowy.
Jak gotować
z bananami
Opis. Pachnący dżem bananowy spodoba się nie tylko miłośnikom słodyczy na herbatę, ale także początkującym kucharzom, którzy nie są gotowi długo stać przy kuchence. Deser jest przygotowywany w zaledwie kilka godzin.
Czego potrzebujesz:
- banan – 2,7 kg;
- gruszka – 1 kg;
- cytryna – dwa kawałki;
- pomarańczowy – dwie sztuki;
- cukier – 2,5 kg.
Jak gotować
z winogronami
Opis. Pachnący jesienny dżem jest uwielbiany przez wielu południowców. W zależności od soczystości owoców deser okazuje się płynny lub bardziej gęsty. Jeśli owoce dają za dużo soku, a chcesz cieszyć się lepkim dżemem, zwiększ ogrzewanie, odparuj nadmiar płynu, pamiętając o wymieszaniu.
Czego potrzebujesz:
- winogrona bez pestek – 300 g;
- gruszki – 2 kg;
- cukier – 2,4 kg;
- woda – 300 ml;
- cytryna jest jednym.
Jak gotować
z makiem
Opis. Oryginalny i prosty przepis. Przysmak, który nie zawiera cukru, docenią prawdziwi smakosze. Jeśli owoc jest soczysty i podczas gotowania wydziela dużo płynu, wydłuż czas gotowania do pół godziny lub dłużej.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 2 kg;
- płynny miód – cztery łyżki;
- mak – dwie łyżeczki;
- kardamon – pięć pudełek;
- wanilina.
Jak gotować
Zamiast maku możesz użyć sezamu lub posiekanych orzechów włoskich. Eksperymentuj ze smakami dodając słonecznik, pestki dyni, orzechy nerkowca.
Z migdałami
Opis. Odmiana poprzedniego przepisu z dodatkiem cukru i migdałów. Dzięki pikantnym składnikom smakołyk ma wyjątkowy aromat.
Czego potrzebujesz:
- gruszka – 2 kg;
- cukier – 2 kg;
- woda – 1,5 l;
- migdały – 100 g;
- wanilia – pół łyżeczki.
Jak gotować
Z dereńem
Opis. Czerwone jagody normalizują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, zwiększają poziom hemoglobiny. Delikatność okazuje się przepięknym różowawym kolorem. Ze wskazanej ilości składników wychodzi 1 litr dżemu.
Czego potrzebujesz:
- jagody derenia – 500 g;
- gruszki – 500 g;
- cukier – 700 g;
- woda – 200 ml;
- goździki – dwie lub trzy sztuki.
Jak gotować
Od dzikiego
Opis. Dziczyzna jest gęstsza, mniejsza i bardziej kwaśna niż odmiany ogrodowe. Dlatego konieczne jest spożywanie większej ilości cukru niż owoców. Cały proces gotowania trwa trzy dni.
Czego potrzebujesz:
- dzika gruszka – 1 kg;
- cukier – 1,5 kg;
- woda – 500 ml.
Jak gotować
Małe owoce można pozostawić w całości, odłamując ogonki. Aby zapobiec pękaniu skórki, przekłuj owoc wykałaczką w kilku miejscach.
na patelni
Opis. Przysmak gruszkowy jest bardzo łatwy do przygotowania na patelni bez odpowiedniej patelni. Metoda jest wygodna do gotowania niewielkiej ilości dżemu.
Czego potrzebujesz:
- gruszki obrane – 700 ml;
- cukier – 250 g;
- cytryna to pół cytrusa.
Jak gotować
W wolnej kuchence
Opis. Proces gotowania w powolnej kuchence jest znacznie uproszczony. Smak nie staje się gorszy niż podczas gotowania na kuchence i zajmuje znacznie mniej czasu. Dżem przygotowuje się bez wody pod pokrywką. Ale konieczne jest schłodzenie przy otwartej pokrywie, aby nadmiar wilgoci wyparował, a wyjście było gęstym dżemem.
Czego potrzebujesz:
- gruszki – 1 kg;
- cukier granulowany – 800 g;
- cytryna jest jednym.
Jak gotować
W gotowaniu dżemu brzoskwiniowego pomoże inne urządzenie – kuchenka mikrofalowa. Nie dodaje się również wody, ponadto dżem przygotowuje się bez cukru. Pokrój równą ilość miąższu gruszki i brzoskwini w kostkę, posiekaj blenderem lub maszynką do mięsa. Wlać do miski do kuchenki mikrofalowej, ustawić maksymalną moc i 20 minut czasu. Wymieszaj, umieść kolejne pół godziny w średniej temperaturze. Gotowość zależy od gęstości – dżem nie rozlewa się po spodku.
Jeśli przysmak jest przygotowany z cukrem, sokiem z cytryny, kwaśnymi jagodami, można zrezygnować ze sterylizacji i pasteryzacji. Dżem „naturalny” bez dodatku naturalnych konserwantów zaleca się pasteryzować przed zwinięciem słoika. Naczynie przykryte pokrywką włóż do garnka z wodą (na dnie połóż ręcznik) lub do piekarnika na kilka minut. Im większy słoik, tym dłuższe trzymanie.
Nie wiem, jak właściwie nazwać to, co szykuję. Gruszki kroję na kawałki, aby trafiły do maszynki do mięsa. Dogodnie przy wadze netto 3 kg, szybko. Przewijam. Zagotowuję, dodaję 500 gramów wody. Zagotować, lekko wymieszać. Gotuję w kotle, żeby się nie paliły. 15-30 minut w zależności od odmiany i struktury gruszki. Mam różne odmiany, które gotuję osobno. Dodaję 1-1,5 kg cukru, teraz nie przeszkadzam. Gotuj przez 5-10 minut, włóż do słoików. Banki są sterylizowane. Od razu zwijam się i sprzątam. Mam konsystencję gęstego sosu.
Galina Wasiliewna, http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=2654.0
Teraz późna gruszka jest w pełnym rozkwicie. Oczywiście nie ma stanu, który nie będzie przechowywany przez długi czas. Wkładam taką gruszkę do przetwarzania i robię dżem. Ponieważ sama gruszka jest słodka, podczas gotowania dżemu dodaję znacznie mniej cukru niż w tych przepisach. Za 5 kg. posiekana gruszka zajęła mi około 2 kg. Sahara. Nie dodaję cytryny. Dżem okazał się pachnący, słodki i lepki. To prawda, że ugotowałem to w dwóch krokach.
Anatolewna, https://7dach.ru/recepty/Evgenia62RUS/varene-iz-grushi-i-limona-6661.html
I robię dżem z gruszek, pomarańczy i cytryny. W proporcji około 1,5 kg gruszek dowolnej odmiany, trzy średnie pomarańcze i jedna cytryna. Nie kroję skórek z owoców cytrusowych. Robią wspaniałe kandyzowane owoce. Wszystko kroję w plastry, ustawiam do zaparzenia i gotuję w trzech zestawach przez 15 minut po ugotowaniu. Nie znam lepszego dżemu. Prawdziwy dżem. Mały dodatek. Spróbuj pomarańczy z cienką skórką.
ieifhbr, https://7dach.ru/recepty/Evgenia62RUS/varene-iz-grushi-i-limona-6661.html
Inne domowe przepisy
Lekko solone ogórki
Dżem gruszkowy
Gruszki w syropie na zimę
Kawior grzybowy z
grzybów Puree jagody z cukrem i bez cukru
Smacznego!