Dżem imbirowy: przydatne właściwości i przeciwwskazania, przepisy z gotowaniem i bez

Dżem imbirowy: deser siły, piękna i harmonii

Około trzech tysiącleci ludzie poznali smak i lecznicze właściwości imbiru. Korzeń, podobnie jak poroże jelenia, był po raz pierwszy uprawiany w Indiach. Później rozpowszechniła się w Grecji, Egipcie, Rzymie, gdzie szczególnie doceniono jej właściwości rozgrzewające. Imbir rozprzestrzenił się na cały świat dzięki żeglarzom, którzy nie tylko uniknęli z nim choroby morskiej, ale także aktywnie sprzedawali go na lądzie.

Cechy „rogatego” korzenia

Od niepamiętnych czasów imbir był używany nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Z powodzeniem stosowany jest w leczeniu szerokiej gamy dolegliwości. Ale imbir nie jest użyteczny i bezpieczny dla wszystkich. Przed opanowaniem przepisu na dżem imbirowy przeczytaj przydatne właściwości i przeciwwskazania produktu.

Korzyść

W składzie imbiru znajduje się ponad 400 substancji niezbędnych do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Korzyści z tej przyprawy obejmują prawie wszystkie układy ciała.

  • Na żołądek i jelita. Imbir wspomaga syntezę soku żołądkowego, który pobudza apetyt, hamuje wzdęcia i radzi sobie z biegunką. Eliminuje nudności i wymioty. Może być stosowany do zwalczania choroby lokomocyjnej. Imbir normalizuje również konsystencję żółci, co przyczynia się do jej normalnego odpływu przez kanały.
  • Od pasożytów. Olejek eteryczny z imbiru zawiera zingibereny, aldehydy, skwiterpeny i inne substancje, które zwykle są zawarte w preparatach przeciwrobaczych.
  • Z przeziębienia. Skład imbiru zawiera cineole, który ma wyraźne właściwości antyseptyczne, a także pomaga wyeliminować plwocinę.
  • Od bólu. Blokuje dyskomfort związany z migreną, zapaleniem stawów, osteochondrozą. Łagodzi również ból podczas menstruacji.
  • Na serce i naczynia krwionośne. Wspomaga rozrzedzenie krwi i poprawia krążenie mózgowe. Imbir ma również korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego.
  • Do odchudzania. Dzięki przyspieszeniu procesów metabolicznych walka z nadwagą jest znacznie ułatwiona.
  • Dla zdrowia kobiet i mężczyzn. Regularne spożywanie imbiru przyczynia się do leczenia niepłodności, zwiększa popęd seksualny i zmniejsza ryzyko chorób narządów miednicy mniejszej.
  • O odporność. Kwas askorbinowy pomaga wzmocnić mechanizmy obronne organizmu. Imbir ma również właściwości bakteriobójcze i przeciwdrobnoustrojowe.
  • od zatrucia. Substancje wchodzące w skład imbiru mają zdolność wykrywania, wiązania i usuwania z organizmu szkodliwych substancji znajdujących się we krwi.
  • Dla piękna. Likwiduje problemy dermatologiczne, poprawia kondycję i wygląd włosów.

Jednym z najcenniejszych składników imbiru jest cytral. Ta substancja jest absolutnie przydatna dla wszystkich ludzi. Przyczynia się do normalizacji ciśnienia krwi, bierze udział w syntezie i przyswajaniu witaminy A oraz korzystnie wpływa na pracę narządu wzroku.

Dżem imbirowy z cytryną

Przeciwwskazania

Imbir to dość specyficzna przyprawa. Dotyczy to nie tylko smaku, ale także wpływu na organizm. Istnieje szereg przeciwwskazań do stosowania na jego bazie imbiru lub dżemu. Ten:

  • uszkodzenie błon śluzowych jamy ustnej, żołądka lub jelit;
  • choroby wątroby związane z procesami zapalnymi;
  • choroba kamicy moczowej;
  • słaba krzepliwość krwi i skłonność do krwawień;
  • poprzednie udary lub zawały serca;
  • drugi i trzeci trymestr ciąży;
  • okres laktacji;
  • wiek dzieci do dwóch lat;
  • przyjmowanie leków obniżających poziom cukru;
  • hemoroidy;
  • alergia lub indywidualna nietolerancja.

Pomimo tego, że imbir jest silnym środkiem na przeziębienie, surowo zabrania się go używać w podwyższonej temperaturze ciała. Przyprawa ta jeszcze bardziej rozgrzewa organizm od środka i może znacznie pogorszyć stan.

Dżem imbirowy: 6 popularnych przepisów

Jeśli chcesz zaskoczyć gości lub członków rodziny, zapomnij na chwilę o klasycznym dżemie owocowo-jagodowym. Co powiesz na pyszny i zdrowy smakołyk z korzenia imbiru z Finlandii? Pomimo tego, że w swojej surowej postaci produkt ten wcale nie jest słodki i niewiele przypomina deser, przy pomocy przepisu krok po kroku nie będzie trudno zamienić go w dżem.

Nr 1: Klasyczny

Osobliwości. Jeśli często cierpisz na przeziębienie, wypróbuj klasyczny przepis na dżem imbirowo-cytrynowy. Regularnie dodając ten cytrynowy smakołyk do herbaty, możesz wzmocnić swój układ odpornościowy i uczynić organizm bardziej odpornym na infekcje.

Co jest w:

  • korzeń – 250 g;
  • cukier – cztery szklanki;
  • sok z cytryny – pół szklanki;
  • szczypta soli.

Lista czynności

  • Imbir należy dobrze umyć, obrać, uwolnić od rdzenia i pokroić w cienkie plasterki lub paski.
  • Napełnij surowiec zimną wodą i pozostaw na dwa dni, aby goryczka opuściła korzeń. W tym czasie musisz zmieniać wodę od pięciu do sześciu razy.
  • Przełóż imbir do rondla, zalej wodą, aby był całkowicie przykryty.
  • Gotuj przez godzinę na małym ogniu.
  • Ostudź bulion, a następnie dodaj do niego cukier, sól i sok z cytryny. Umieść rondel z powrotem na średnim ogniu.
  • Gdy dżem się zagotuje, włącz mocniej gaz i gotuj przez kolejne pięć minut, cały czas mieszając.
  • Ilość imbiru w przepisie to nie waga surowca, ale waga wnętrza bez skórki i rdzenia. Ten ostatni można wykorzystać na etapie przygotowywania wywaru, a przed dodaniem cukru i innych składników trzeba będzie go zdjąć z patelni.

    Piernik Z Dynią

    Nr 2: Cukinia-Jabłko

    Osobliwości. Neutralna w smaku i konsystencji cukinia dobrze komponuje się z imbirem. Warzywo wchłonie smak korzenia. W ten sposób dżem okaże się mniej pikantny.

    Co jest w:

    • korzeń – 250 g;
    • cukier – 1 kg;
    • szklanka soku z cytryny;
    • duże jabłko;
    • cukinia – 1 kg;
    • szklanka wody.

    Lista czynności

  • Cukinię uwolnić z pestek i obrać, a następnie pokroić w kostkę. Jeśli chcesz, aby deser miał konsystencję dżemu, przełóż go przez maszynkę do mięsa.
  • Korzeń pozbawiony skórki i rdzenia, a także obrane jabłko należy zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać w blenderze.
  • W rondelku wlać wodę, 1/3 soku z cytryny i cukier i postawić na palniku.
  • Podgrzej syrop, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • W osobnym pojemniku podgrzej pozostały sok z cytryny z korzeniem, cukinią i jabłkiem. Gdy masa się zagotuje, połącz ją z syropem.
  • Gotuj mieszaninę przez 40 minut, ciągle mieszając.
  • Nr 3: Cytrusy

    Osobliwości. Jeśli rozcieńczysz świeże cytrusowe nuty pikantną ostrością imbiru, uzyskasz doskonały dżem. Ponadto słodka pomarańcza jest bogata w witaminy nie mniej niż cytryna.

    Co jest w:

    • sześć pomarańczy;
    • korzeń – 120 g;
    • trzy szklanki wody;
    • łyżeczka cukru waniliowego.

    Lista czynności

  • Umyj pomarańcze, usuń z nich skórkę.
  • Same owoce pokrój w plasterki.
  • Wlej wodę do rondla i postaw na kuchence.
  • Gdy płyn się zagotuje, dodaj cukier i gotuj, aż granulki całkowicie się rozpuszczą. Syrop powinien lekko zgęstnieć.
  • Umieść plastry pomarańczy we wrzącym syropie i gotuj przez pięć minut.
  • Pozostaw masę do zaparzenia przez jeden dzień.
  • Obierz korzeń, pokrój w paski i zalej wodą. Należy go również zostawić na noc.
  • Rondelek z syropem stawiamy z powrotem na palniku, dodając do niego suszony korzeń, skórkę i cukier waniliowy.
  • Pięć do dziesięciu minut po ugotowaniu dżem będzie gotowy.
  • Pomarańcze i cytryny są często pokrywane parafiną, aby przedłużyć ich trwałość. Aby użyć skórki w dżemie, musisz pozbyć się tej warstwy. Aby to zrobić, trzymaj owoce przez godzinę w litrze wody zakwaszonej łyżką octu. Następnie przetrzyj owoce gąbką lub pędzelkiem, a następnie umyj pod bieżącą wodą.

    Dżem imbirowy z gruszką

    Nr 4: gruszka

    Osobliwości. Dżem gruszkowy jest zawsze smaczny i pachnący. Ale jeśli wydaje ci się zbyt słodki, możesz nadać mu pikantną pikantność z imbirem.

    Co jest w:

    • gruszki – 1 kg;
    • szklanka wody;
    • cukier – 800 g;
    • korzeń – 50 g.

    Lista czynności

  • Oczyszczony i pozbawiony rdzenia składnik główny umieścić w rondelku, zalać wodą i dodać cukier.
  • Gotuj, aż cukier się rozpuści.
  • Obierz gruszki ze skórki i rdzenia, a następnie pokrój w małe plasterki.
  • Umieść je w całkowicie schłodzonym syropie i pozwól mu parzyć przez 12 godzin.
  • Garnek postaw z powrotem na palniku i zagotuj.
  • Gotuj przez kolejne kwadrans i całkowicie ostudź.
  • Powtórz ten cykl jeszcze trzy razy.
  • #5: Dieta

    Osobliwości. Jeśli chcesz zachować wszystkie zalety rośliny, lepiej jej nie podgrzewać. Ponadto deser można przygotować bez gotowania. Co więcej, jest to idealna recepta na odchudzanie, ponieważ nie zawiera cukru.

    Co jest w:

    • korzeń – 250 g;
    • szklanka płynnego miodu.

    Lista czynności

  • Umyj korzeń i obierz. Rdzeń nie może być usunięty.
  • Przepuścić surowce przez maszynkę do mięsa.
  • Wymieszaj powstałą masę z produktem pszczelim.
  • Ten dżem zachowuje maksimum użytecznych właściwości. Ale nie należy go zbierać w dużych ilościach i przechowywać zbyt długo. Wynika to z faktu, że w mieszance miodowej można rozpocząć proces fermentacji.

    Nr 6: Dla słodyczy

    Osobliwości. Jeśli lubisz słodycze, przygotuj dżem imbirowo-cytrynowy z suszonymi morelami. Taki przysmak może służyć nie tylko jako doskonały dodatek do herbaty i tostów, ale także jako nadzienie do ulubionych wypieków.

    Co jest w:

    • korzeń – 250 g;
    • cukier – 300 g;
    • szklanka suszonych moreli;
    • pół szklanki wody;
    • cytrynowy.

    Lista czynności

  • Korzeń umyć, obrać i wydrążyć, a następnie pokroić w cienkie talerze.
  • Przełóż surowce do dużej miski, napełnij wodą i pozostaw na dwa dni.
  • Zmieniaj wodę co pięć do sześciu godzin i mieszaj surowce.
  • Suszone morele namoczyć we wrzącej wodzie przez kilka godzin, a następnie pokroić. Możesz go po prostu przeciąć na pół lub pokroić w drobną kostkę.
  • W rondelku wrzuć korzeń, suszone morele, cukier i zalej pół szklanki wody. Gotuj miksturę na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • Wyłącz piec i pozwól mieszaninie całkowicie ostygnąć przez kilka godzin.
  • Doprowadź dżem z powrotem do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut. Następnie mieszanina powinna ponownie całkowicie ostygnąć.
  • Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do dżemu i dobrze wymieszaj.
  • Zagotuj miksturę ostatni raz, gotuj przez kwadrans i przelej do słoików.
  • Przyprawy i imbir

    8 dodatkowych wskazówek

    Bez względu na to, jak ściśle przestrzegasz przepisu, nie możesz zrobić udanego dżemu bez znajomości kilku sekretów. gospodynie domowe zawierają szereg zaleceń dotyczących przygotowania pikantnego deseru imbirowego.

  • Dobór surowców. Staraj się kupować jasne korzenie. Skóra powinna być czysta i wolna od plam. Najlepsze walory smakowe charakteryzują młode korzenie o niewielkich rozmiarach.
  • Przygotowanie wstępne. Przed przystąpieniem do przygotowania dżemu imbir należy dobrze umyć. Lepiej zrobić to za pomocą gąbki, ponieważ korzenie równie dobrze mogłyby zostać poddane obróbce chemicznej.
  • Ciąć. Aby przygotować przysmak, będziesz potrzebować tej części imbiru, która znajduje się między rdzeniem a skórką. Wyjątkiem są młode korzenie, które można całkowicie wysłać do dżemu.
  • Przyda się również rdzeń. Włóknista część może być użyta w syropie, aby nadać mu bogatszy smak. Ale wkładanie go do słoików nie jest tego warte, ponieważ nawet po dłuższym gotowaniu rdzeń pozostaje gumowy.
  • Narzędzia. Aby zachować pikantny smak imbiru, podczas gotowania mieszaj go drewnianą szpatułką, a nie plastikową czy silikonową.
  • Właściwe naczynia. Aby zachować właściwości smakowe imbiru, lepiej gotować dżem w miedzianym lub emaliowanym pojemniku. W skrajnych przypadkach można użyć sztućców ze stali nierdzewnej.
  • Środki ostrożności. Dżem imbirowy często się pali. Aby uniknąć tego problemu, ugotuj smakołyk na parze. Oczywiście zajmie to dużo czasu, ale w gotowym produkcie nie będzie smaku i zapachu spalenizny.
  • Przechowywanie. Dżem imbirowy zwija się w słoiki, myje wodą sodową i sterylizuje. Musisz go przechowywać w piwnicy, ciemnej spiżarni lub lodówce.
  • W świadomości domowej nie tak dawno narodziła się miłość do imbiru. Jednocześnie w Australii, Indiach, Chinach i innych ciepłych krajach roślina ta jest uprawiana i używana od tysięcy lat. Jeśli chodzi o Europę, zamorskie przyprawy pojawiły się tutaj podczas epidemii dżumy, jako lekarstwo. Ludzie byli gotowi dawać bajeczne sumy za uzdrawiający korzeń, nawet nie wiedząc, jak go używać. Na szczęście ludzkość pozbyła się straszliwej epidemii, ale nie zapomniano o wartości tego produktu. Aby zachować dobre zdrowie i dobre zdrowie, opanuj przepis na dżem imbirowy.

    Inne domowe przepisy

    Dżem z zielonego orzecha
    Marynowane grzyby
    Marynowane borowiki
    Marynowane grzyby na zimę
    Kawior z grzybów

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author