Dżem jabłkowy: przepisy na zimę w klarownym syropie, plastry, z melonem, dynią, pomarańczą, małymi jagodami i ranetok +

Przepisy na dżem jabłkowy na zimę, a jak przygotowywano przysmak w rodzinie Blok

Dżem jabłkowy to słodka konserwa, której specyfiką jest niejednorodność: stosunkowo płynny syrop i pojedyncze kawałki owoców, które odpowiednio ugotowane zachowują swój kształt.

Wybór głównego składnika

Najprostszy przepis na dżem jabłkowy na zimę polega na użyciu tylko dwóch składników: owoców „doniczkowych” i cukru. Ta opcja jest uważana za podstawową, na jej podstawie inne rodzaje przysmaków są przygotowywane przy użyciu dodatkowych składników. Dwie rekomendacje pomogą Ci wybrać jabłka do zbioru.

  • Sortować. Wybór owoców zależy na ogół od preferencji kulinarnych. Sądząc po recenzjach, najsmaczniejszy dżem uzyskuje się ze słodko-kwaśnych odmian, takich jak: Antonovka, Pepin, Shtrifel, Simirenko, Anis.
  • Dojrzałość. Weź dojrzałe i przejrzałe owoce. Jeśli jednak dżem jest przygotowywany w plastrach, owoce powinny być jędrne: takie jabłka lepiej zachowują swój kształt.
  • W Rosji owoce na dżem zbierano dopiero po uratowaniu jabłek: przysmak ugotowany z takich owoców uznano za leczniczy.

    Subtelności kulinarne

    Aby uchronić konserwę przed pleśnią, po ostygnięciu dżemu należy zwinąć słoiki, posypując smakołyk cukrem lub przykrywając go natłuszczonym papierem. Należy zwrócić uwagę na następujące punkty.

    • Zastawa stołowa. Do gotowania używaj emaliowanej patelni lub pojemnika ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Użyj drewnianej łopatki do wymieszania.
    • Czas. Im dłużej dżem jest gotowany, tym mniej jest w nim przechowywanych witamin. Możesz skrócić czas gotowania ze względu na ilość użytych składników: niewielka ilość jabłek gotuje się szybciej.
    • Banki. Rozwiń smakołyk do wstępnie wysterylizowanych pojemników. Gotuj pokrywki przez pięć do dziesięciu minut.
    • Układ. Napełnij słoiki dżemem po brzegi: im mniej powietrza w pojemniku, tym gorsze warunki dla rozwoju bakterii powodujących psucie się produktu.
    • Ochrona cukru. Pod koniec gotowania możesz dodać trochę kwasu cytrynowego lub soku z cytryny.
    • Moc ognia. Najpierw gotuj masę na dużym ogniu, po ugotowaniu – na małym ogniu.
    • Poruszający. Podczas gotowania dżemu miesza się tylko syrop, a przy załadowaniu owoców naczynie można tylko dobrze wstrząsnąć przed końcem gotowania. Jest to konieczne, aby zachować kształt kawałków.
    • Pianka. Podczas gotowania usuń piankę, gdy się tworzy.
    • Gotowość. W gotowym dżemie kawałki owoców są równomiernie rozłożone, a syrop jest klarowny lub złocisty. Jeśli upuścisz smakołyk na talerz, kropla zgęstnieje i nie rozprzestrzeni się. Jeśli dżem zgęstnieje i ciemnieje, przedmiot jest rozgotowany.

    Przepisy na dżem jabłkowy na zimę: 11 opcji

    Dobrze opłucz jabłka pod bieżącą wodą i wytrzyj grubymi ręcznikami papierowymi. Bez szypułek i rdzenia. Skórkę można oderwać, dzięki czemu delikatność okaże się bardziej miękka lub pozostawiona – kawałki owoców lepiej zachowają swój kształt.

    Baza

    Osobliwości. Ten przepis nazywa się „Pięć minut” na forach kulinarnych. Metoda pozwala zaoszczędzić maksymalną ilość witamin.

    Składniki:

    • jabłka – 1 kg;
    • cukier – 800 g.

    Technologia

  • Owoce pokroić na małe kawałki lub przetrzeć grubą tarką.
  • Posyp cukrem, włóż do rondla.
  • Po czterech lub pięciu godzinach, gdy jabłka zaczną sok, postawić miskę na ogniu, zagotować. Najlepiej, aby masa owocowo-cukrowa była zaparzana przez całą noc i gotowana następnego dnia rano.
  • Po pięciu minutach gotowania wyjmij z kuchenki, przykryj naczynie ściereczką, aby chronić je przed owadami i kurzem. Odstawić na sześć do ośmiu godzin.
  • Gotuj, podpalaj przez pięć minut, nalegaj ponownie przez sześć do ośmiu godzin.
  • Jeszcze raz powtórz trawienie jabłek, po ostygnięciu włóż do słoików i zwiń.
  • Napar owocowy w cukrze można zastąpić inną technologią. Wsyp cukier do szklanki wody, gotuj, aż masa zgęstnieje i stanie się przezroczysta. Zanurz jabłka w syropie, a następnie postępuj zgodnie z przepisem opisanym powyżej.

    Plastry

    Osobliwości. Zgodnie z przepisem możesz zrobić piękne plastry bursztynowego dżemu jabłkowego. Tylko jędrne, nienaruszone owoce nadają się do przygotowania przysmaków.

    Składniki:

    • jabłka – 1 kg;
    • cukier – 800 g.

    Technologia

  • W 5 litrach przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wymieszaj łyżeczkę sody.
  • Jabłka pokrojone w plasterki zanurzyć w roztworze na pięć minut, odcedzić na durszlaku. Zachowa to kształt owoców podczas gotowania i zapobiegnie ich brązowieniu.
  • Ugotuj dżem zgodnie z opisem w podstawowym przepisie.
  • Zamiast moczyć w roztworze sody, całe jabłka można zanurzyć w zimnej wodzie na 20 minut.

    Z żurawiną i orzechami włoskimi

    Osobliwości. Żurawinę można stosować zarówno świeżą, jak i mrożoną. Delikatność ma lekką kwaskowatość i cierpki jabłkowo-orzechowy aromat.

    Składniki:

    • jabłka i żurawiny – po 1 kg;
    • cukier – dwie i pół szklanki;
    • woda – półtorej szklanki;
    • obrane orzechy włoskie – szklanka.

    Technologia

  • Zalej jagody pół szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż żurawina zmięknie, około 20 minut.
  • Przetrzyj przez sito.
  • Wsyp cukier do szklanki wody i zagotuj syrop.
  • W masie cukrowej zanurzamy puree z jagód, pokrojone jabłka i posiekane (ale nie sproszkowane) orzechy.
  • Po ugotowaniu gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  • Zamiast żurawiny można użyć truskawek. Do tej jagody pasują zielone jabłka odmian kwaśnych.

    Z Aronią

    Osobliwości. Dżem jabłkowy z aronią ma piękny ciemny odcień z bordowym odcieniem. Preparat okazuje się szczególnie smaczny z owocami Antonówki.

    Składniki:

    • jabłka – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • aronia – 100-150 g;
    • woda to szklanka.

    Technologia

  • Zalej jagody wrzątkiem, gotuj przez pięć do dziesięciu minut.
  • Odcedź płyn, wymieszaj z cukrem i przygotuj syrop.
  • Jagody i pokrojone jabłka zanurzamy w masie cukrowej, po ugotowaniu gotujemy przez trzy do pięciu minut. Ochłonąć. Powtórz manipulację jeszcze trzy razy.
  • Zamiast jarzębiny możesz użyć borówki brusznicy. Ale w tym przypadku nie jest konieczne gotowanie jagód, wystarczy zalać ją wrzącą wodą przez dwie lub trzy minuty, a następnie wrzucić do durszlaka, aby nadmiar płynu spłynął.

    z dynią

    Osobliwości. Należy wybrać dynię o wadze nie większej niż 3 kg: taki owoc z pewnością okaże się słodki. Pożądane jest, aby miąższ był jasnopomarańczowy.

    Składniki:

    • jabłka i dynia – po 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • cytryna – jeden lub dwa owoce;
    • woda – półtorej szklanki

    Technologia

  • Zagotuj wodę, dodaj cukier, zagotuj syrop.
  • Wprowadź pokrojoną w kostkę dynię i jabłka, sok wyciśnięty z cytryn. Drobno posiekaj lub zetrzyj skórkę cytrusów i również wyślij na patelnię.
  • Po ugotowaniu gotuj przez pięć minut, wyjmij z pieca.
  • Po sześciu do ośmiu godzinach ponownie zagotuj, gotuj przez pięć do siedmiu minut.
  • Jeszcze raz poczekaj na ostygnięcie, podpal i po ugotowaniu utrzymuj cichy ogień przez 10-15 minut.
  • Aby zrobić gęstszy dżem, możesz zmniejszyć ilość wody do jednej szklanki.

    Z kiwi

    Osobliwości. Jeśli kiwi są zbyt kwaśne, zmniejsz ilość soku z cytryny lub zwiększ ilość cukru.

    Składniki:

    • jabłka – 2 kg;
    • kiwi i cukier – po 1 kg;
    • cytryna – jeden owoc;
    • woda to szklanka.

    Technologia

  • Jabłka i kiwi pokroić w plastry, wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i wodą.
  • Godzinę później, gdy owoce zaczną sok, zagotować miksturę, gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  • Zdjąć z ognia, po ostatecznym schłodzeniu ponownie zagotować.
  • z pomarańczą

    Osobliwości. W przepisie na dżem jabłkowy z pomarańczą używa się cytrusów wraz ze skórką, więc owoce należy dokładnie umyć mydłem do prania i wygotować.

    Składniki:

    • jabłka i cukier – po 1 kg;
    • pomarańczowy – jeden owoc;
    • woda to szklanka.

    Technologia

  • Pomarańcza, bez obierania, pokroić w ćwiartki krążków, usunąć pestki.
  • Owoce zalać wrzątkiem i gotować minutę, dodać cukier, zagotować syrop. Wyjmij z pieca.
  • Wymieszaj z pokrojonymi plasterkami jabłka i odstaw na godzinę.
  • Gotuj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą przezroczyste.
  • z melonem

    Osobliwości. Pożądane jest gotowanie dżemu jabłkowego ze słodkimi i pachnącymi odmianami melona: „Torpedo” lub „Honey”.

    Składniki:

    • melon – 1 kg;
    • jabłka i cukier – po 0,5 kg;
    • skórka z cytryny – łyżeczka.

    Technologia

  • Melona przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z cukrem, zagotować i na małym ogniu gotować do uzyskania konsystencji miodu, usuwając pianę.
  • Jabłka pokroić w kostkę i włożyć do miski.
  • Po ugotowaniu gotuj przez pięć minut, dodaj skórkę. Wyjmij z pieca, ostudź.
  • Powtórz ogrzewanie jeszcze dwa razy.
  • Dżem jabłkowy z cynamonem

    od ranetki

    Osobliwości. Aby ugotować dżem z małych niebiańskich jabłek, owoce należy zbierać w całości wraz z ogonkami. Aby skóra nie pękała podczas gotowania, każdą „kopię” należy przekłuć w kilku miejscach wykałaczką.

    Składniki:

    • jabłka i cukier – po 1 kg;
    • woda – szklanka;
    • cynamon – jeden kij.

    Technologia

  • Zalej cukier wodą, zagotuj syrop, wyjmij z pieca.
  • Zanurz w kompozycji całe jabłka i pozostaw na trzy do czterech godzin: owoce wypuszczą sok.
  • Gotuj mieszaninę, gotuj przez pięć do siedmiu minut na małym ogniu.
  • Zdejmij patelnię z ognia, poczekaj, aż kompozycja całkowicie ostygnie. Wpisz cynamon.
  • Gotować, gotować przez kolejne pięć do siedmiu minut, ostudzić, powtórzyć procedurę.
  • Jabłka z ogonkami z konfitury wykonane według opisanej receptury można wykorzystać do dekoracji słodkich sałatek, koktajli, domowych ciast i tortów.

    Pisarz

    Osobliwości. W rodzinie Aleksandra Błoka babcia pisarza, Elizaveta Beketova, zajmowała się robieniem dżemu. Opisany poniżej przepis na dżem został przedstawiony w Zeszytach Kulinarnych Beketov-Blok, które zawierają ulubione przysmaki słynnej rodziny.

    Składniki:

    • jabłka i cukier – po 1 funt;
    • woda – 4 szklanki.

    Technologia

  • Zagotuj syrop cukrowy.
  • We wrzącej masie wlej obrane jabłka, pokrojone na małe kawałki.
  • Gotuj, aż owoce będą przezroczyste, ale uważaj, aby nie rozgotować plastrów.
  • Wyjmij jabłka łyżką i włóż je do słoika.
  • Ugotuj pozostały syrop, aż zgęstnieje, ostudź. Wlać do miski z owocami.
  • Jeden funt to w przybliżeniu 400 g.

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. Korzystanie z nowoczesnego urządzenia pozwala na gotowanie dżemu bez obawy, że przysmak się przypali.

    Składniki:

    • jabłka – 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • cynamon – jedna lub dwie laski.

    Technologia

  • Jabłka pokrojone w plasterki włożyć do miski multicooker, posypać cukrem. Nie mieszaj.
  • Umieść cynamon.
  • Zamknij urządzenie, wybierz program „Jam”, ustaw timer na dwie godziny.
  • Usuń laskę cynamonu, wymieszaj dżem.
  • Jeśli urządzenie nie zapewnia trybu „Zacięcie”, możesz najpierw ustawić program „Pieczenie” na kwadrans, a następnie wybrać „Gaszenie” na pozostały okres.

    4 więcej pomysłów na niebanalne smakołyki

    Podstawowy przepis można śledzić krok po kroku lub wykorzystać jako podstawę do eksperymentów. Wprowadzając dodatkowe składniki można uzyskać przysmak o oryginalnym smaku. Oto cztery pomysły.

  • Gruszka lub pigwa. Jako podstawę do utrwalenia używaj jabłek i gruszek (pigwa) w równych proporcjach.
  • Przyprawy. Podczas ostatniego gotowania dodaj do smaku wanilinę, anyż, miętę, starty imbir (nie więcej niż dwie lub trzy łyżki) lub wrzuć jedną lub dwie laski cynamonu na patelnię.
  • Śliwka. Bez kamieni, pokroić w plastry i wejść razem z jabłkami.
  • Cytrynowy. W końcowym gotowaniu dodajemy cytrynę pokrojoną w ćwiartki kółka i skórkę, usuniętą drobną tarką z jednego owocu.
  • Przezroczysty dżem z plastrów jabłek może być bursztynowo-różowy, jeśli podczas ostatniego podgrzewania do masy doda się garść jagód jarzębiny. Kawałki owoców nie ciemnieją.

    Dżem jabłkowy w słoiku

    Wskazówki od „doświadczonych” hostess

    Miód można dodać do dżemu zamiast cukru, ale należy zmniejszyć ilość składnika, ponieważ produkt pszczeli jest słodszy. Oto cztery kolejne sekrety, które pomagają doświadczonym gospodyniom domowym robić smakołyki.

  • Cukier. Nie zaleca się zmniejszania ilości cukru, ponieważ obrabiany przedmiot szybko się pogorszy. Tradycyjnie na kilogram jabłek pobiera się 800 g cukru, jeśli owoce są odmiany słodko-kwaśne – 1 kg, kwaśne – 1,1-1,2 kg.
  • Deser dietetyczny. Aby zmniejszyć kalorie, możesz włożyć mniej cukru, ale w tym przypadku schłodzony przedmiot należy wlać do plastikowych butelek lub pojemników i przechowywać w zamrażarce.
  • Forma. Jeśli po otwarciu obrabianego przedmiotu pojawi się pleśń, usuń wierzchnią warstwę produktu i użyj dżemu do zrobienia ciast i serników.
  • Produkt kandyzowany. Podgrzej na łaźni parowej: to przywróci dżemowi jego pierwotną konsystencję.
  • Gastronomiczne „ramowanie”

    Jabłkowy przysmak dopełni filiżankę pachnącej herbaty, ale możesz podać dżem w towarzystwie nie mniej pysznych dań lub użyć go jako jednego ze składników oryginalnego dania.

    puszyste naleśniki

  • W 400 ml kefiru (2,5% tłuszczu) wymieszaj trzy łyżki cukru i pół łyżeczki soli.
  • Wprowadzić 200 g mąki i łyżeczkę sody, ciasto wymieszać bez grudek.
  • Na rozgrzanej, naoliwionej patelni usmażyć naleśniki z obu stron pod pokrywką.
  • dmuchnięcia

  • Ciasto drożdżowe francuskie rozmrozić 0,5 kg, rozwałkować, pokroić w prostokąty.
  • Połóż jedną lub dwie łyżki dżemu jabłkowego po jednej stronie każdego półwyrobu, zamknij nadzienie drugą stroną, ściśnij brzegi.
  • Ułóż placki na blasze do pieczenia i posmaruj każdy ubitym jajkiem.
  • Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
  • Słodkie ciasto

  • Zmiel dwa jajka z połową szklanki cukru.
  • Wymieszaj szklankę kefiru, szklankę dżemu i dwie szklanki mąki.
  • Wprowadź łyżeczkę sody.
  • Ciasto wlać do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.
  • Niezwykłe przepisy na dżem jabłkowy na zimę pomogą Ci przygotować oryginalny słodki smakołyk. Obrabiany przedmiot jest przechowywany w chłodnym miejscu przez rok.

    Dżem jabłkowy w misce

    : „Moczę pokrojone w plastry w sodzie”

    Jeśli chcę ugotować dżem jabłkowy z plastrami i uczynić go przezroczystym, to pokrojone plastry moczę w sodzie. Po prostu napełniam jabłka wodą i dodaję 2 łyżeczki sody i trzymam, aż syrop się ugotuje. Następnie na sicie i na 3 kroki gotowania jest gotowy. Nie gotuje się nawet z letnich odmian, ale z Antonovki może okazać się kandyzowanymi owocami w syropie.

    Ludmiłka1, https://www.forumhouse.ru/threads/18709/page-9

    Zawsze lubiłem dżem jabłkowy z cynamonem. Ale mam Antonówkę w moim ogrodzie. Przepis na dżem z antonówki przeczytałem w internecie. Gotowane przez 3 dni. Ale wcześniej namoczyła plasterki jabłek w roztworze soli (1 łyżeczka na 1 litr wody), aby się nie ściemniały. Następnie w roztworze sody (2 łyżeczki sody na 1 litr wody), aby nie zagotowały się miękko.

    $vetLana, https://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=466648.0

    Robię też prosty dżem jabłkowy. Zasadniczo biorę na dżem jabłka twarde, a dżem robię z delikatniejszych. Do jabłek przygotowanych na dżem zawsze dodaję szklankę wody. Plastry wtedy nie gotują się na miękko, a placki z takiego dżemu zawsze można ugotować.

    Svetlana, http://zapisnayaknigka.ru/domashnie-zagotovki-varene-iz-yablok-dolkami/

    Inne domowe przepisy

    Papryka na zimę do farszu
    Pomidory bez sterylizacji na zimę
    Papryka w pomidorze na zimę
    Kawior z
    dyni Solone grzyby na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author