Dżem jagodowy na zimę: przepisy z cytryną, pomarańczą

Dżem jagodowy: szybkie przepisy na zimę, sposoby gotowania bez gotowania, z owocami i żelatyną

Przysmak jagodowy to magazyn przeciwutleniaczy, pektyn, witamin i innych przydatnych substancji. Leśna kwaśna jagoda reguluje przemianę materii, zwiększa ostrość widzenia. Jest naturalnym środkiem antyseptycznym, który spowalnia procesy starzenia, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi oraz rozwojowi onkologii. Na jego podstawie powstał nawet suplement diety „Jagoda Forte”. Kilka łyżek deseru pomaga pozbyć się złego nastroju, bluesa już dwie lub trzy minuty po rozpoczęciu picia herbaty.

Etap przygotowawczy

Jagody, zwłaszcza lekko przejrzałe, należy zbierać ostrożnie, aby się nie zmiażdżyć. Powinny być przetwarzane tego samego dnia, najpierw posortowane i wypłukane ze ściółki. Niedojrzałych, z zielonymi bokami, nie należy zrywać – pogorszą smak deseru. Aby nie pobrudzić sobie rąk, lepiej wykonywać wszystkie prace w cienkich gumowych rękawiczkach. Poznaj kilka dodatkowych zasad.

  • Zmywanie. Konieczne jest kilkukrotne umycie zebranych plonów, zalewając je czystą wodą w misce.
  • Formularz. Aby jagody pozostały nienaruszone podczas gotowania, należy je przykryć cukrem, pozostawić na chwilę, a dopiero potem konserwować.
  • Sterylizacja. Banki należy wysterylizować przed zszyciem, aby nie zepsuć półfabrykatów. Możesz przeprowadzić zabieg parą, wrzącą wodą, zapalić pojemniki w piekarniku, kuchence mikrofalowej.
  • Zastawa stołowa. Do gotowania lepiej jest użyć miski miedzianej lub mosiężnej, patelni ze stali nierdzewnej. Wskazane jest przechowywanie przysmaku jagodowego w małych szklanych słoiczkach pod żelaznymi lub plastikowymi wieczkami.
  • Proporcje. Zaleca się przestrzeganie dawek składników wskazanych w przepisach, aby nie zepsuć smaku deseru.

Najzdrowszy przepis

Osobliwości. Deser przygotowany bez obróbki termicznej maksymalnie zachowuje korzystne właściwości produktów leśnych. Konieczna jest wcześniejsza sterylizacja słoików i pokrywek. Przechowuj ten przysmak w lodówce.

Co przygotować:

  • jagody – 1 kg;
  • cukier granulowany – 1,5 kg.

Jak zrobić

  • Posortuj dojrzałe jagody (możesz też wziąć te lekko przejrzałe).
  • Spłucz dwa lub trzy razy.
  • Niech woda spłynie.
  • Wymieszaj w misce z cukrem.
  • Zmiel w blenderze.
  • Ułóż „surowy” dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij nowymi nylonowymi pokrywkami.

Nie skręcaj masy żelazną maszynką do mięsa – witamina C jest niszczona przez kontakt z metalem. Jeśli w domu nie ma blendera, lepiej zagnieść miksturę drewnianym popychaczem.

„Pięć minut”

Osobliwości. Deser naprawdę trzeba gotować tylko przez pięć minut. Pozwoli to zaoszczędzić prawie wszystkie witaminy i minerały, poświęcając minimum czasu na zbieranie.

Co przygotować:

  • dojrzałe jagody – 1 kg;
  • cukier – 1,2 kg.

Jak zrobić

  • Sterylizuj słoiki w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
  • Umyj jagody, wlej do durszlaka do szklanki wody.
  • Przełóż do rondla z grubym dnem, przykryj cukrem, podpal. Gotuj bez wody.
  • Mieszaj, aby rozpuścić ziarna. Następnie dodaj ogień, zagotuj.
  • Gotuj dokładnie pięć minut, wyjmij z pieca, ostudź.
  • Ułóż w bankach, zwiń.

„galaretka” smakołyk

Osobliwości. Przepis pozwala przygotować delikatny i smaczny dżem z całych jagód w zaledwie 25 minut. Syrop będzie podobny wyglądem i konsystencją do lepkiej galaretki.

Co przygotować:

  • jagody – cztery szklanki;
  • woda – dwie szklanki;
  • cukier granulowany – 1 kg.

Jak zrobić

  • Całe jagody opłukać, osuszyć na durszlaku.
  • Zagotuj wodę w rondelku, następnie rozpuść w niej cukier, poczekaj, aż ponownie się zagotuje.
  • Dodaj jagody do syropu.
  • Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, delikatnie mieszając łopatką.
  • Masę wlać do wysterylizowanych szklanych słoików, nakręcić pokrywki.
  • Pozostaw do ostygnięcia pod ręcznikiem na jeden dzień, odwracając do góry nogami.

Wielowarianty

Łącząc dzikie jagody i inne owoce, można uzyskać pyszne, pachnące desery. Nie musisz być szczególnie mądry w dozowaniu – początek wszystkich przepisów jest taki sam. Domyślnie każda opcja to 1 kg świeżych jagód.

Z cytryną

Co przygotować:

  • cukier – 1,5 kg;
  • cytryna – jedna;
  • mięta pieprzowa – cztery gałązki.

Jak zrobić

  • Posortuj i umyj jagody, przykryj cukrem.
  • Usuń skórkę z umytej cytryny tarką i wyciśnij sok z miąższu.
  • Do masy jagodowej wlać sok ze skórką, postawić patelnię na ogniu.
  • Gotować 15 minut po ugotowaniu.
  • Opłucz i osusz gałązki mięty, przełam, wrzuć na patelnię, trzymaj na kuchence przez kolejne pięć minut.
  • Dżem zapakuj do wysterylizowanych słoików, zakonserwuj.

z pomarańczą

Co przygotować:

  • cytryna – jedna;
  • pomarańczowy – dwa;
  • cukier – 0,9 kg;
  • woda – jedna trzecia szklanki.

Jak zrobić

  • Jedzenie opłukać, osuszyć, wytrzeć owoce cytrusowe ręcznikiem.
  • Przewiń maszynkę do mięsa. Nie ma potrzeby usuwania skórki z pomarańczy i cytryn przed przewijaniem.
  • Dodaj cukier puder.
  • Wlej wodę na dno patelni, dodaj mieszankę owoców i jagód.
  • Gotować. Gotuj, mieszając, przez około 20 minut.
  • Ułożyć w sterylnych słoikach o pojemności 250 ml, korek.
  • Odwróć pojemnik, zaizoluj.

Cytrynę można zastąpić mandarynkami, grejpfrutami. Aby wzmocnić aromat cytrusów, przed końcem gotowania dodaje się kilka suszonych kwiatów lawendy, pięć do siedmiu liści mięty pieprzowej lub sproszkowaną wanilię.

z porzeczką

Co przygotować:

  • czarna porzeczka – 1 kg;
  • cukier – 1,7 kg.

Jak zrobić

  • Posortuj, umyj i osusz jagody i porzeczki.
  • Zmiel składniki jeden po drugim za pomocą blendera.
  • Połącz puree jagodowe z cukrem, przełóż do rondla.
  • Podpal, poczekaj na gotowanie.
  • Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Zapakuj w czyste słoiki, zamknij pokrywkami.

Przysmak z czarnej porzeczki można przechowywać bez zwijania, po prostu pod nylonowymi pokrywkami lub papierem do pieczenia w lodówce.

dżem jagodowy

Z borówkami

Co przygotować:

  • dojrzałe borówki – 1 kg;
  • woda – 400 ml;
  • cukier granulowany – 1,2 kg.

Jak zrobić

  • Posortuj jagody, spłucz, blanszuj we wrzącej wodzie, aby uzyskać miękkość.
  • Przewiń maszynkę do mięsa, wymieszaj z wodą i cukrem w rondlu.
  • Gotuj po ugotowaniu na małym ogniu, aż zgęstnieje, usuwając piankę.
  • Zapakuj pachnącą gorącą masę do wysterylizowanych słoików, przekręć.

Według tego samego przepisu można ugotować dżem z kwaśną żurawiną, jabłkami.

Z malinami lub truskawkami

Co przygotować:

  • maliny (lub truskawki) – 500 g;
  • cukier – 1,3 kg;
  • woda – 300 ml.

Jak zrobić

  • Posortuj jagody, usuń szypułki z malin lub truskawek, opłucz i osusz.
  • Z wody i cukru przygotuj syrop.
  • Ostrożnie wlej składniki do gotującego się syropu, po pokrojeniu największych truskawek na pół lub na plastry.
  • Gotuj przez dziesięć minut, usuwając piankę, mieszając.
  • Wlać do sterylnych słoików, zakonserwować.

z jabłkami

Co przygotować:

  • jabłka słodko-kwaśne – 800 g;
  • cukier granulowany – 1,5 kg.

Jak zrobić

  • Wymieszaj umyte jagody z cukrem, pozostaw na trzy godziny, aby sok się wyróżniał.
  • Podpal, gotuj, gotuj przez dziesięć minut. Nie zapomnij zamieszać.
  • Jabłka obrać z pestek i obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  • Gotuj przez kolejne 20-25 minut.
  • Rozłóż masę do pojemników o pojemności 0,5 l, korek.

Eksperymenty kulinarne

Fani eksperymentów pokochają poniższe przepisy. W obu przypadkach możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód.

z żelatyną

Osobliwości. Żelatyna pozwala przygotować gęsty dżem, podobny do dżemu. Aby to zrobić, nie musisz długo gotować masy, proces zajmie tylko pół godziny. Jeśli dodasz trochę więcej wody, masa będzie przypominała wyglądem galaretkę.

Co przygotować:

  • cukier – 750 g;
  • żelatyna – jedna łyżeczka;
  • woda – 100 ml;
  • jagody – pełny litrowy słoik.

Jak zrobić

  • Umyte jagody wlej do rondla z cukrem, aby uwolnić sok.
  • Rozpal mały ogień, gotuj przez dziesięć minut, ciągle mieszając.
  • Gdy się zagotuje, podpalaj przez kolejne dziesięć minut, usuwając piankę z powierzchni łyżką.
  • Rozcieńczyć żelatynę wodą, wlać masę do dżemu. Gotuj przez kolejne dziesięć minut.
  • Ułożyć w wysterylizowanych słoikach, przekręcić. Odwróć, aż ostygnie.

dżem jagodowy

W wolnej kuchence

Osobliwości. W wielofunkcyjnym urządzeniu kuchennym łatwo przygotować mrożony deser jagodowy. Co więcej, można go gotować zarówno latem, jak i zimą. Do gotowania zaleca się używanie trybu „Gaszenie”.

Co przygotować:

  • mrożone jagody – 1 kg;
  • sok z cytryny – trzy łyżki;
  • cukier – 0,9 kg.

Jak zrobić

  • Przełóż jagody do miski, przykryj cukrem.
  • Pozostaw na pół godziny.
  • Wlej sok z cytryny, wymieszaj, przełóż do miski multicooker.
  • Ustaw tryb „Gaszenie” na 45 minut.
  • Gorącą masę wlać do słoików o pojemności 250 ml, zwinąć lub zamknąć pokrywkami.
  • Przechowywać w lodówce.

Deser możesz przygotować w dowolny sposób, wybierając opcję według własnych upodobań i upodobań. Jeszcze lepiej przygotuj dwie lub trzy odmiany zdrowych smakołyków, dodając do kompozycji maliny, borówki, jabłka lub listki mięty. Najważniejsze jest wcześniejsze wysterylizowanie naczyń, a następnie wybranie optymalnej temperatury do przechowywania półfabrykatów.

Smacznego!

Jadwiga Mazurek

Edytor

Rate author