Dżem kiwi: przepis na zimę z żelatyną, bez gotowania, z cytryną, jak zrobić bardzo smaczny i niezwykle piękny przysmak +

Dżem kiwi na zimę: prosty przepis, wieloskładnikowe opcje i jak szybko wyczyścić puszysty owoc

Dzikie pnącza drzewiaste z rodzaju Actinidia rosnące w Chinach o małych owocach o wadze 30 g każdy zostały sprowadzone do Nowej Zelandii w XX wieku. Dzięki staraniom botaników, którym udało się zwiększyć wielkość owocu do 100 gi poprawić jego smak, pojawił się kiwi. Hodowca A. Ellison nadał tę nazwę owocowi ze względu na podobieństwo do ptaka o tej samej nazwie, który zdobi godło Nowej Zelandii.

Zalety produktu

Kwaśny smak jest oznaką kwasu askorbinowego w kiwi. Jednak podczas obróbki cieplnej ta substancja, która wzmacnia układ odpornościowy i blokuje procesy zapalne, ulega zniszczeniu. Jednak dżem zachowuje, choć w mniejszym stężeniu, inne przydatne substancje, w tym:

  • witamina E – wykazuje właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia układ odpornościowy;
  • witamina B1 – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, nerwowego;
  • witamina B2 – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, wspomaga zdrowie paznokci, skóry i włosów;
  • beta-karoten – w organizmie przekształcany jest w witaminę A, poprawia funkcje wzrokowe;
  • magnez – niezbędny do funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego;
  • potas – normalizuje ciśnienie krwi, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego;
  • fosfor – utrzymuje zdrowe zęby i kości, zwiększa aktywność umysłową;
  • błonnik – poprawia pracę układu pokarmowego;
  • flawonoidy – wykazują właściwości antyoksydacyjne, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają wchłanianie białek zwierzęcych;
  • cukry owocowe – obniżają indeks glikemiczny;
  • Fitochemiczna luteina – zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem.

Kiwi jest silnym alergenem, dlatego owoców nie należy spożywać w dużych ilościach, a jeśli masz skłonność do reakcji alergicznych, lepiej całkowicie zrezygnować z przysmaków. Płód jest również przeciwwskazany w przypadku zwiększonej kwasowości żołądka, wrzodów i zapalenia żołądka, patologii nerek i biegunki.

Wybór głównego składnika

Nie bój się „łysego” kiwi: są to owoce specjalnej odmiany GOLD. Sądząc po recenzjach, ta odmiana ma wyraźniejszy smak niż „owłosione odpowiedniki”, ale kosztuje też więcej.

Oto cztery dodatkowe wskazówki, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru przy zakupie egzotycznego owocu.

  • Elastyczność. Owoce o wymaganej dojrzałości powinny być lekko miękkie: zbyt twarde są jeszcze niedojrzałe i kwaśne w smaku, zbyt miękkie – przejrzałe, z luźnym miąższem.
  • Zapach. Dobry owoc prawie nie ma smaku, jeśli kiwi pachnie jak wino, lepiej odłożyć go na bok.
  • Skóra. Powinna być nieuszkodzona. Ciemne plamy na powierzchni płodu są oznaką choroby. Szary lub szaro-fioletowy nalot wskazuje na gnicie owoców.
  • Ogonek. Jeśli przy lekkim nacisku na owoc w miejscu przyczepienia łodygi wypłynie ciecz, kiwi zaczęło gnić.
  • Aby wdrożyć prosty przepis na dżem z kiwi na zimę, oprócz owoców wystarczy kwasek cytrynowy i cukier. Przy użyciu brązu blank nabiera karmelowego odcienia, jednak przez estetów przysmak z egzotycznego owocu ceniony jest za piękny szmaragdowy odcień, dlatego wiele osób woli używać białego cukru jako słodkiego składnika.

    Do dżemu często wprowadza się dodatkowe składniki: przyprawy, owoce, jagody, orzechy, warzywa, czasami dodaje się wodę, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Lepiej dobrze go zażyć lub butelkować. Jeśli nie jest to możliwe, przefiltrowane.

    Subtelności kulinarne

    Cechą charakterystyczną niezwykłego dżemu z kiwi jest orzeźwiająca kwaskowatość i piękny szmaragdowy odcień. Zwracając uwagę na trzy sekrety, możesz ugotować pyszny oryginalny przysmak.

  • Narzędzia. Dżem należy gotować w emaliowanym lub nieprzywierającym rondlu z grubym dnem, mieszając drewnianą łopatką.
  • Banki. W celu zachowania przedmiotu przez długi czas, przysmak pakowany jest do szklanych pojemników uprzednio umytych sodą i wysterylizowanych w łaźni parowej, w piekarniku lub w wolnowarze. Zalej wrzątkiem pokrywki lub gotuj przez pięć do dziesięciu minut.
  • Układ. Gorący smakołyk jest rozdawany w słoikach. Aby zabezpieczyć obrabiany przedmiot przed pleśnią, pod pokrywką można umieścić okrąg wycięty z papieru woskowanego, po namoczeniu go koniakiem lub wódką.
  • Jeśli masa owocowa zostanie zaparzona przed podgrzaniem, lepiej pozostawić obrabiany przedmiot w misce ceramicznej lub misce ze stali nierdzewnej.

    Przepis na dżem kiwi: 13 opcji

    Opłucz kiwi ciepłą wodą i obierz. Łatwiej to zrobić, jeśli pokroisz owoc na dwie połówki i wyjmiesz miąższ łyżką stołową.

    Tradycyjny

    Osobliwości. Aby wdrożyć przepis, potrzebujesz minimalnego zestawu składników. Przysmak można przyrządzać bez dodatków lub wzbogacać przyprawami, aby za każdym razem uzyskać nowe „brzmienie”. Cukier waniliowy, cynamon, starty imbir, anyż gwiaździsty dobrze komponują się z egzotycznymi owocami.

    Składniki:

    • kiwi – 1,5 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • kwas cytrynowy – łyżeczka.

    Technologia

  • Główny składnik pokrój w plastry, wymieszaj z kwaskiem cytrynowym.
  • Na cichym ogniu, mieszając, podgrzej masę, aż owoce się ugotują.
  • Wprowadzić cukier, zagotować, gotować na umiarkowanym ogniu przez kolejne 15-20 minut.
  • Kwas cytrynowy można zastąpić łyżką świeżego soku z cytryny.

    Dżem kiwi w słoiku

    Szybko

    Osobliwości. Aby szybko zrobić dżem kiwi, możesz zrobić smakołyk z żelatyną. Ten składnik przyczynia się do szybkiego zagęszczenia masy i pozwala uniknąć długiego gotowania, zachowując więcej witamin.

    Składniki:

    • kiwi – pięć owoców;
    • cukier – 180 g;
    • sok z cytryny wyciśnięty z jednego owocu;
    • żelatyna – łyżeczka.

    Technologia

  • Kiwi pokroić w średniej wielkości kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i żelatyną.
  • Gotuj i gotuj przez pięć do siedmiu minut na małym ogniu.
  • Zamiast żelatyny, która jest pozyskiwana z chrząstek zwierząt, można wziąć agar-agar – ten roślinny zagęszczacz jest syntetyzowany z alg.

    Z cytryną

    Osobliwości. Do ugotowania takiego dżemu z kiwi potrzebna jest cytryna wraz ze skórką, dlatego najpierw należy umyć owoce ciepłą bieżącą wodą i mydłem do prania.

    Składniki:

    • kiwi – 1 kg;
    • cukier – 900 g;
    • woda – 100 ml;
    • cytryny – dwa owoce.

    Technologia

  • Pokrój jedną cytrynę w cienkie kółka, wyciśnij sok z drugiego owocu.
  • Posiekane cytrusy wymieszać ze 100 g cukru i zalać wodą.
  • Gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut.
  • Kiwi pokroić w krążki i dodać do cytryny, wlać sok z cytryny i dodać resztę cukru, zagotować.
  • Ostrożnie przenieś masę do ceramicznego pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej przez noc.
  • Włóż obrabiany przedmiot z powrotem na patelnię, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  • Jeśli dżem jest kwaśny, możesz zwiększyć ilość cukru o 100-200 g.

    z jabłkiem

    Osobliwości. Dżem z dodatkiem jabłek okazuje się szczególnie smaczny, jeśli weźmiesz owoce odmian słodko-kwaśnych: White Pouring, Simirenko, Antonovka.

    Składniki:

    • jabłka – 2 kg;
    • kiwi i cukier – po 1 kg;
    • cytryna – jeden owoc;
    • woda to szklanka.

    Technologia

  • Wyjmij jabłka z rdzenia i obierz, pokrój w kostkę, w ten sam sposób posiekaj kiwi.
  • Włóż owoce do jednego pojemnika i dopraw sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, dodaj cukier, zalej wodą, odstaw na godzinę.
  • Gotować, gotować na małym ogniu przez 25-30 minut. Przechowywać w lodówce przez sześć do ośmiu godzin.
  • Zagotuj ponownie i natychmiast zdejmij z ognia.
  • Jeśli użyjesz słodkich jabłek, możesz przygotować smakołyk bez cukru. Ale taki blankiet będzie przechowywany w lodówce nie dłużej niż tydzień.

    z bananem

    Osobliwości. Dżem z kiwi i bananów ma konsystencję zbliżoną do dżemu. Zaleca się przyjmowanie dojrzałych bananów: niedojrzałe owoce nie są tak pachnące, a papkowata konsystencja i ciemny kolor przejrzałych wpłyną niekorzystnie na konsystencję i wygląd przedmiotu obrabianego.

    Składniki:

    • kiwi – pięć owoców;
    • banan – jeden kawałek;
    • cukier – 200 g;
    • sok z cytryny – trzy łyżeczki;
    • żelatyna – łyżeczka.

    Technologia

  • Obierz banana, pokrój w kostkę, posiekaj kiwi na te same kawałki.
  • Owoce zmiksuj blenderem, wymieszaj z żelatyną, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Gotuj, trzymaj na małym ogniu przez pięć minut. Poczekaj na całkowite ochłodzenie.
  • Ponownie zagotuj przedmiot, gotuj przez pięć minut, wyjmij z pieca.
  • Zamiast cukru możesz użyć 100 g fruktozy. Ten słodzik poprawia naturalny smak potraw i jest często stosowany w żywieniu dietetycznym w przypadku niektórych chorób za zgodą lekarza.

    Dżem kiwi w słoikach

    z persymoną

    Osobliwości. Persymony używają słodkich, nie cierpkich odmian. Owoce należy wstępnie uwolnić ze skórki, aby było to łatwiejsze, należy je poparzyć wrzątkiem.

    Składniki:

    • kiwi – 1 kg;
    • persimmon i cukier – po 0,5 kg;
    • sok z cytryny wyciśnięty z jednego owocu;
    • żelatyna – 15 g;
    • cukier waniliowy do smaku.

    Technologia

  • Kiwi i persimmon pokrój w kostkę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną konsystencję dżemu, zmiksuj masę blenderem.
  • Wymieszać z żelatyną, cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
  • Gotować, gotować na małym ogniu przez pięć minut.
  • z dynią

    Osobliwości. Dynia lepiej brać słodkie odmiany o jasnożółtym miąższu. Składnik można zastąpić cukinią bez utraty smaku dżemu.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 300 g;
    • kiwi – dwa duże owoce;
    • cytryna – jeden kawałek;
    • cukier – 200 g.

    Technologia

  • Cytryna (ze skórką), dynia i kiwi pokrojone w kostkę.
  • Połącz z cukrem.
  • Gotować, gotować na małym ogniu przez dziesięć minut.
  • Ustaw godzinę.
  • Zagotuj ponownie, gotuj przez pięć do siedmiu minut.
  • z pomarańczą

    Osobliwości. Aby nadać smakołykowi lekką goryczkę, do kompozycji można dodać jedną lub dwie łyżeczki skórki pomarańczowej.

    Składniki:

    • kiwi – pięć lub sześć owoców;
    • pomarańczowy – jeden kawałek;
    • cukier – szklanka.

    Technologia

  • Kiwi pokrój na małe kawałki, przykryj cukrem i odstaw na osiem do dziesięciu godzin.
  • Zagotować, dodać do kompozycji obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę.
  • Po ponownym ugotowaniu gotuj przez 20-30 minut.
  • Z mandarynkami

    Osobliwości. Umyj mandarynki mydłem do prania, usuń skórkę z owoców drobną tarką, usuń biały film.

    Składniki:

    • kiwi i mandarynki – po siedem owoców;
    • cukier – litrowy słoik;
    • woda – 50 ml;
    • kwas cytrynowy – łyżeczka.

    Technologia

  • Podzielić mandarynki na plasterki i przekroić każdy plasterek wzdłuż na pół.
  • Kiwi pokroić w kostkę, wymieszać z wodą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
  • Zagotuj na małym ogniu, dodaj mandarynki i skórkę.
  • Gotuj do karmelizacji przez 15-20 minut.
  • Z truskawkami

    Osobliwości. Truskawki i kiwi uważane są za jedno z najbardziej udanych połączeń gastronomicznych. Kolorystyka przysmaku jest bardzo nietypowa.

    Składniki:

    • kiwi i truskawki – po 0,5 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • cytryna – jeden owoc;
    • wanilina – 4 g.

    Technologia

  • Truskawki i kiwi pokroić w kostkę, wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i cukrem, dodać cukier waniliowy.
  • Pozostaw na dwie do trzech godzin.
  • Gotuj, gotuj na małym ogniu przez pięć do siedmiu minut.
  • Piękny dżem kiwi

    Z agrestem i winogronami

    Osobliwości. Piękny szmaragdowy dżem kiwi o niezwykłym smaku można przygotować z zielonym agrestem i zielonymi lub białymi winogronami bez pestek.

    Składniki:

    • kiwi – 1 kg;
    • agrest i winogrona – po 0,5 kg;
    • cukier – siedem szklanek;
    • sok z cytryny – cztery łyżki;
    • zmiażdżona skórka z cytryny – łyżka stołowa.

    Technologia

  • Kiwi pokrój w drobną kostkę.
  • Zmiksuj winogrona i agrest za pomocą blendera.
  • Przygotowane składniki połączyć, przykryć cukrem.
  • Gotujemy na małym ogniu, dodajemy sok i skórkę z cytryny, gotujemy 20 minut.
  • W wolnej kuchence

    Osobliwości. Możesz zrobić dżem kiwi w wolnej kuchence, ustawiając tryb „Gotowanie”. Zaleca się, aby gruszka była słodka, ale wystarczająco jędrna.

    Składniki:

    • kiwi – pięć owoców;
    • gruszka – jeden kawałek;
    • cukier – pół szklanki;
    • sok z cytryny – dwie łyżki stołowe.

    Technologia

  • Kiwi pokroić w średniej wielkości kawałki, gruszkę wystarczy posiekać, po obraniu owocu ze skórki i pestek.
  • Włóż owoce do miski multicooker, dodaj sok z cytryny, cukier. Jeśli to konieczne, jeśli kiwi są twarde, możesz dodać pół szklanki wody.
  • Zamknij pokrywę urządzenia, wybierz program „Gotowanie” i ustaw minutnik na kwadrans.
  • Każdy dżem z kiwi można zrobić w wypiekaczu do chleba, wkładając składniki do miski i ustawiając program „Dżem” na czas zalecany w instrukcji urządzenia.

    Bez gotowania

    Osobliwości. Przysmak zawiera dużą ilość składników odżywczych, w tym kwas askorbinowy, gdyż nie wymaga obróbki cieplnej. Jednak dżem kiwi wyprodukowany bez gotowania jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż dwa dni, dlatego jest przygotowywany w małych ilościach.

    Składniki:

    • kiwi – dwa duże owoce;
    • feijoa – cztery sztuki;
    • cukier – dwie łyżki stołowe.

    Technologia

  • Obierz feijoa i posiekaj blenderem razem z kiwi.
  • Masę wymieszać z cukrem.
  • Feijoa to podłużna zielona jagoda, która jednocześnie smakuje jak truskawki i banany z nutą ananasa. Owoc szmaragdu jest bogaty w witaminę C i jod, uważany jest za naturalny środek zapobiegający przeziębieniom.

    Okres pełnienia obowiązków

    Dżem kiwi jest dobry zarówno jako samodzielny przysmak, jak i jako przekąska do herbaty. Zaradne gospodynie domowe oferują również pomysły na bardziej oryginalną prezentację.

    Sałatka

  • Melona, ​​morele, gruszki pokroić w kostkę. Weź 100 g każdego składnika.
  • Posyp łyżeczką cukru pudru.
  • Zmiel 200 g truskawek przez sito, wymieszaj puree z dwiema łyżkami konfitury kiwi iw razie potrzeby dodaj do masy jedną lub dwie łyżeczki cukru.
  • Ubierz sałatkę sosem truskawkowym.
  • Deser z galaretką

  • Połącz 400 ml jogurtu, 100 g cukru i łyżeczkę startej skórki z cytryny.
  • Cztery łyżeczki żelatyny zalać dwiema łyżkami wody o temperaturze pokojowej, odstawić na dziesięć minut. Podgrzej masę na łaźni parowej, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą.
  • Żelatynę wlać do mieszanki jogurtowej cienkim strumieniem, gdy masa zacznie gęstnieć dodać 400 g dżemu kiwi.
  • Ułóż w wazonach, wyślij do zestalenia w lodówce na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekoruj plasterkami kiwi i świeżymi truskawkami.
  • Kisiel

  • Rozcieńczyć 150-200 g dżemu kiwi w 750 ml wody.
  • Zagotuj, odcedź. Zmiel masę owocową przez sito i wymieszaj powstałe puree z płynnym składnikiem.
  • W płynnym bulionie dodaj dwie łyżki cukru, szczyptę kwasu cytrynowego i ponownie zagotuj.
  • W osobnym pojemniku rozcieńczyć dwie łyżki skrobi ziemniaczanej w 250 ml wody, wlać do syropu.
  • Po ugotowaniu wyjmij z pieca, ostudź.
  • Bardzo smaczny i niezwykle piękny dżem z kiwi to przysmak, który ozdobi codzienne śniadanie i przyda się na przybycie niespodziewanych gości. Obrabiany przedmiot lepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.

    Dżem kiwi w słoiku

    : „Cała rodzina go kocha”

    Robię ten dżem bardzo często, bo uwielbia go cała moja rodzina. Pyszne i pachnące. Na jedną porcję potrzebujemy 600 gramów kiwi (dojrzałych), jednej cytryny, trzystu gramów cukru, stu mililitrów wody. Połowę cytryny należy pokroić, dodać połowę cukru, wodę i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, następnie dodać pokrojone kiwi, pozostały cukier i sok z połowy cytryny. Niech wszystko się zagotuje. Następnie całą tę masę przenieść do szklanej miski i odstawić na noc, nie trzeba jej wkładać do lodówki. Następnego dnia gotuj przez kolejne 10-15 minut i zwiń.

    Oksana Szkurko %8C%D0%B5_%D0%B8%D0%B7_%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B8

    Przepis na „Szmaragdowy Dżem” przeczytałem w jednym z kulinarnych magazynów blankietów. Jest bardzo łatwy i niedrogi, a najprawdopodobniej niesamowicie smaczny. Pierwszy słoik zjedliśmy szybko i postanowiłem uzupełnić zapasy. Właśnie w tym okresie były akcje na kiwi. Z kilograma dostałem 5 małych słoików. Trzymał się dobrze – bez pleśni przez pół roku. Można było zaskoczyć gości, a dżem, pachnący i smaczny, po prostu nie pozostawiał nikogo obojętnym. Polecić.

    KIrra, http://irecommend.ru/content/krasota-i-vkusnota-izumrudnoe-varene-foto-est

    Inne domowe przepisy

    Dżem bananowy
    Adjika na zimę
    Adjika z jabłek i pomidorów
    Adjika ze śliwek
    Adjika z cukinii na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author