Dżem malinowy: klasyczny przepis na zimę „Pięć minut”, bez gotowania, z dodatkiem jagód, ziół, owoców +

Dżem malinowy na zimę: przepisy z cukrem, jabłkiem, bazylią, żelatyną i porzeczkami

Malina to soczysta słodka jagoda z małymi nasionami. Aby przysmak był bardziej jednolity, możesz przetrzeć malinową mieszankę przez sito. Maliny zawierają dużo soku, dlatego zaleca się przygotowanie lepkiego syropu, aby dżem nie okazał się płynny.

Przydatna kompozycja

Niektórzy kucharze martwią się, ile gotować dżem malinowy. Chodzi nie tyle o formę estetyczną (płynną lub gęstą delikatność), ile o właściwości użytkowe pozostałe po ugotowaniu. Witamina C zaczyna się rozkładać już w 60°C, po ugotowaniu pozostaje tylko 5-10%. Pozostałe witaminy tracą 15-50% całkowitej zawartości.

Nie oznacza to, że dżem malinowy jest bezużyteczną ucztą. W jagodach zachowane są pektyny, błonnik, mikroelementy. Jeśli smakosz martwi się korzyściami, lepiej zmielić maliny z cukrem bez gotowania. W procesie konserwacji jagody zamienią się w syrop, ale zachowają większość składników odżywczych. W tabeli przedstawiono skład chemiczny malin poddanych obróbce cieplnej.

Tabela – Zawartość składników odżywczych w dżemie malinowym

Pogarszać Ilość w 100 g, mg
Potas 168
Wapń dziewiętnaście
Fosfor szesnaście
Sód 14
Magnez 10
Witamina C 7,4
Żelazo 1.2
Witamina E 0,5
Witamina PP 0,5
Witamina B2 0,04
Witamina B6 0,04
beta karoten 0,02
Tiamina 0,01
Witamina A 0,003
Witamina B9 0,002

Dżem malinowy pomaga przy przeziębieniu, zapaleniu korzeni, gorączce, ponieważ. zawiera kwas salicylowy. Jest naturalnym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwbólowym. Przysmak łagodzi gorączkę, bóle głowy, zwiększa poziom hemoglobiny, poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii.

Różnorodne przepisy na „czysty” dżem malinowy

Aby deser był piękny, zdrowy, smaczny, należy zwrócić uwagę na cztery niuanse.

  • Zastawa stołowa. Zaleca się gotowanie na patelni emaliowanej lub żaroodpornej z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Gotowanie w pojemnikach aluminiowych jest zabronione, ponieważ. tlenek glinu jest niszczony przez kwasy zawarte w jagodach. Metal, który dostanie się do dżemu, wpłynie na smak i zalety dżemu. Niepożądane jest używanie takich naczyń do gotowania w kilku podejściach i przechowywania.
  • Cukier. Maliny to słodka jagoda, której nie trzeba mocno dosładzać. Rodzi to pytanie, ile cukru potrzeba na kilogram malin na dżem. Zwykle proporcje są obliczane 1:1, ale ilość cukru pudru można zmniejszyć lub zwiększyć do smaku.
  • Sterylizacja. Cukier jest dobrym konserwantem, który przedłuża trwałość przedmiotu obrabianego. Dzięki temu naczynia nie muszą być sterylizowane. Jednak pojemniki przed wyłożeniem dżemu muszą być czyste i suche. Według opinii wiele gospodyń domowych myje pojemnik sodą oczyszczoną, a przed rozłożeniem parzy go wrzątkiem i suszy.
  • Jagody. Konieczne jest przyjmowanie słodkich, dojrzałych jagód bez zgnilizny i wysuszonych miejsc. Jeśli maliny są zbierane ze strony, nie trzeba ich myć. Zakupione jagody zaleca się chwilę namoczyć w wodzie. Wygodne jest robienie mrożonego dżemu malinowego o każdej porze roku. Jagody są rozmrażane, a następnie gotowane bez spuszczania wody, zgodnie z przepisem.
  • Jeśli po ugotowaniu maliny fermentują, a pokrywka jest spuchnięta, oznacza to, że nie włożyły wystarczającej ilości cukru. Możesz poprawić sytuację, ponownie gotując. Podgrzej dżem, dodaj 100 g cukru na kilogram i gotuj przez kilka minut, usuwając piankę. Wskazane jest natychmiastowe użycie tego dżemu. Możesz go użyć do ciast.

    klasyczny

    Opis. Dżem według klasycznej receptury, w zależności od pożądanej konsystencji, gotuje się od pięciu do 40 minut. Im dłużej smakołyk jest gotowany, tym staje się grubszy i ciemniejszy. Jagody można zmiażdżyć (skróci się czas naparu z cukrem) lub pozostawić w całości.

    Co przygotować:

    • maliny – 1,2 kg;
    • cukier – 1 kg.

    Jak gotować

  • Umyj i osusz jagody.
  • Posyp cukrem, odstaw na sześć do ośmiu godzin.
  • Po uformowaniu się soku umieść mieszaninę na małym ogniu.
  • Usuń powstałą piankę, gotuj do wrzenia.
  • Gotuj przez 15 minut, wyłącz palnik.
  • Schłodzony dżem przenieś do suchych sterylnych pojemników, zwiń.
  • Możesz obejść się bez gotowania, zachowując świeżość i użyteczność jagód tak bardzo, jak to możliwe. Wlej wybrane, umyte i wysuszone jagody z równą ilością cukru i zetrzyj popychaczem do pożądanej konsystencji. Włóż dżem do sterylnych, suchych słoików. Na wierzch posyp 1 cm warstwą cukru, co ochroni produkt przed zepsuciem. Przechowywać pod blaszanymi lub nylonowymi pokrywkami.

    Z całymi jagodami

    Opis. Jeden z prostych przepisów na dżem malinowy polega na gotowaniu we własnym soku. Aby zrobić dżem z całych jagód nie mieszaj, jagody ostrożnie wyjmij, nie gotuj zbyt długo.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • cukier – 1 kg.

    Jak gotować

  • Wlej jagody przez pięć minut pod bieżącą wodą.
  • Usuń pływające zanieczyszczenia, owady, opłucz i osusz maliny.
  • Jagody posyp cukrem, pozostaw na noc pod przykryciem lub gazą.
  • Jagody przełożyć łyżką cedzakową do osobnego pojemnika.
  • Umieść powstały syrop na palniku.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około dziesięć minut, usuwając pianę.
  • Dodaj jagody, poczekaj na zagotowanie i gotuj przez pięć minut, usuwając piankę.
  • Wyłącz palnik i włóż gotowy dżem do słoików.
  • Nie mieszaj mieszanki podczas gotowania. W przeciwnym razie jagody stracą swoją integralność. Dojrzałe jagody „rozprzestrzenią się” nawet na etapie naparu z cukrem, ale większość z nich pozostanie nienaruszona.

    Bez cukru

    Opis. Naturalny dżem tylko z jagód, bez cukru, można podawać nawet małym dzieciom. Delikatność zachowuje oryginalny aromat dojrzałych jagód. Miłośnicy słodyczy nie będą zawiedzeni: dżem jest otrzymywany bez karmelowego, cukierkowego smaku, ale dość słodki i bogaty. Pamiętaj, aby wysterylizować i wysuszyć pojemniki przed zapakowaniem.

    Co przygotować:

    • maliny – 2,5 kg.

    Jak gotować

  • Umyj i osusz jagody.
  • Włóż do sterylnego słoika, bez zgniatania, do samej góry.
  • Umieść pojemniki w kąpieli wodnej w dużym garnku z wodą.
  • Odstawić, aż jagody dadzą sok i zaczną tracić kształt.
  • Przykryj pokrywkami, gotuj przez kolejne 15-30 minut, w zależności od objętości pojemnika, zwiń.
  • Aby zapobiec pęknięciu pojemników, połóż obszerny ręcznik na dnie patelni lub połóż drewnianą deskę. Ułóż pojemnik w pewnej odległości od siebie i od ścian patelni.

    „Pięć minut”

    Opis. Wiele osób zna dżem malinowy Pyatiminutka na zimę. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Jagody pokryte cukrem pozostawia się na kilka godzin, aż powstanie sok. Następnie mieszaninę gotuje się przez pięć minut i układa w słoikach. Jest inny sposób na szybkie zrobienie dżemu.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • woda.

    Jak gotować

  • Posortuj jagody, dobrze spłucz.
  • Zmiel popychaczem na puree.
  • Na kuchence postawić rondelek z niewielką ilością wody (około 150 ml).
  • Stopniowo dodając cukier i mieszając, zagotuj syrop.
  • Jeśli masa cukrowa jest zbyt stroma, dodaj trochę więcej wody.
  • Gdy syrop będzie gotowy, dodaj puree z malin i wyłącz palnik.
  • Dobrze wymieszaj, usuń powstałą piankę.
  • Jednorodną masę przenieść do pojemników i szczelnie zamknąć.
  • Możesz szybko zrobić dżem w piekarniku. Czyste jagody włożyć do żaroodpornego rondla lub do naczynia do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180-200 ° C i umieść przedmiot w środku. Dusić do wrzenia, następnie wymieszać i przytrzymać przez kolejne pięć minut. Gorąco wlać do pojemników, zwinąć.

    Dżem malinowy w słoiku

    Dżem

    Opis. Delikatny przysmak przygotowany bez kości. Pozbycie się małych nasion nie jest łatwe, zajmie trochę czasu, ale wynik jest tego wart. Okazuje się, że pachnący deser dobrze komponuje się z naleśnikami.

    Co przygotować:

    • maliny – 1,2 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • sok cytrynowy.

    Jak gotować

  • Umyj i osusz jagody.
  • Dusić lub piec w 100°C, aż soki będą się wyróżniać, a maliny zmiękną.
  • Powstałą masę przetrzyj przez sito lub przeciśnij przez gazę.
  • Wymieszać z cukrem, wycisnąć sok z cytryny.
  • Podpalić i gotować, mieszając, aż ziarna cukru się rozpuszczą.
  • Gotuj mieszaninę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Wlać do słoików i zapieczętować.
  • Aby określić gotowość dżemu, nałóż niewielką ilość na spodek i obserwuj. Jeśli kropla szybko się rozprzestrzeni, należy kontynuować gotowanie. Zalegająca na powierzchni kropelka wskazuje na gęstość naparu.

    gęsty

    Opis. Istnieje wiele sposobów na pogrubienie delikatności. Tradycyjnie, w celu odparowania nadmiaru wilgoci, dżem malinowy należy gotować na kilka sposobów. Wymieszaj maliny z połową cukru, poczekaj, aż sok się rozdzieli. Gotować, gotować przez kilka minut, pozostawić na noc pod przykryciem. Zagotuj i dodaj pozostały cukier. Wymieszać, schłodzić. Powtórz procedurę jeszcze raz lub dwa razy, aby uzyskać pożądaną konsystencję i przelej do słoików. Gęsty dżem można uzyskać za pomocą granulek żelatyny. Im więcej środka żelującego, tym bardziej delikatność wygląda jak marmolada.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • żelatyna – 50 g.

    Jak gotować

  • Posyp umyte i suszone jagody cukrem.
  • Pozostaw na kilka godzin (ewentualnie na całą noc), aby sok się uformował.
  • Zagotować na wolnym ogniu.
  • Gdy tylko mieszanina się zagotuje, wyłącz palnik i pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia.
  • Powtórz procedurę gotowania i chłodzenia.
  • Paruj granulki żelatyny zgodnie z instrukcją.
  • Zagotuj trzeci raz i dodaj spęcznioną mieszankę żelatyny.
  • Delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Ułóż w bankach, korek.
  • Zamiast gotowanych na parze granulek żelatyny można użyć Gelfix zmieszanego z cukrem. Jedno opakowanie (40 g) wystarcza na kilogram jagód. Najpierw zmiel maliny na miazgę, a następnie dodaj trochę cukru ze środkiem żelującym. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj pozostały cukier i gotuj przez trzy minuty po ugotowaniu. Możesz również zrobić dżem z agarem-agarem.

    W wolnej kuchence

    Opis. Wolna kuchenka świetnie nadaje się do robienia dżemu, zwłaszcza w gorącym sezonie, kiedy nie można być w pobliżu działającego pieca. Urządzenie pomoże przygotować zarówno klasyczny dżem, jak i galaretkę malinową.

    Co przygotować:

    • maliny – 1,5 kg;
    • cukier – 1 kg.

    Jak gotować

  • Opłucz, wyrzuć zepsute jagody.
  • Włóż do miski, dodaj cukier.
  • Zamknij pokrywę, ustaw „Gaszenie” na godzinę.
  • Włóż do pojemników, zwiń.
  • Aby zrobić galaretkę, ustaw program Multi Cook na 170°C i przygotuj syrop z 1 litra wody i 2 kg cukru. Umyte 1 kg jagód włożyć do syropu ostudzonego do temperatury pokojowej i pozostawić na godzinę. Ustaw „Multi-cook” na 20 minut. Kilka minut przed zakończeniem programu dodaj dwie łyżeczki rozcieńczonego kwasu cytrynowego lub soku.

    Opcje z jagodami i owocami

    Po ustaleniu, jak gotować dżem malinowy wyłącznie z jagód i cukru, możesz eksperymentować. Maliny niezwykle łączy się z różnymi jagodami i owocami, co urozmaici tradycyjny przysmak. Jeśli plon malin jest niewielki, dodanie różnych składników zwiększy objętość dżemu.

    Kobieta robi dżem malinowy

    Pomarańczowy

    Opis. Dżem pomoże w walce z przeziębieniami, rozweseli i przyjemnie zaskoczy swoim aromatem. Przysmak jest gotowy za około godzinę.

    Co przygotować:

    • maliny – 1,5 kg;
    • pomarańczowy – trzy sztuki;
    • cukier – 1,5 kg;
    • woda.

    Jak gotować

  • Posortuj jagody, spłucz, osusz.
  • Obierz owoce pomarańczy.
  • Podzielić na plasterki i zdjąć folię z miąższu.
  • Połącz przygotowane komponenty.
  • Wsyp cukier, wymieszaj.
  • Pozostaw na kilka minut, aby sok się uformował.
  • Gotuj mieszaninę przez pięć minut, usuwając pianę i mieszając.
  • Wyłącz palnik i pozostaw na dziesięć minut.
  • Powtórz proces gotowania dwukrotnie.
  • Włóż do sterylnych słoików i zwiń.
  • Porzeczka

    Opis. Soczysta czarna jagoda jest źródłem witaminy C. Okazuje się, że przypomina galaretkę dżem o przyjemnym kwaśnym smaku. W razie potrzeby można zwiększyć lub zmniejszyć ilość malin, zachowując proporcje z cukrem.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • porzeczka – 1 kg;
    • woda – 500 ml;
    • cukier – 2 kg.

    Jak gotować

  • Dobrze spłucz i osusz jagody.
  • Z wody i cukru przygotuj syrop.
  • Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj jagody porzeczki.
  • Mieszaj, poczekaj na zagotowanie i zdejmij z ognia.
  • Pozostaw na noc pod przykryciem.
  • Rano zagotować na małym ogniu.
  • Gotuj pięć minut i dodaj maliny.
  • Gotuj przez około dziesięć minut, usuwając pianę i mieszając.
  • Podziel na pojemniki i zamknij.
  • Leniwy przepis. Wlej jagody dwóch rodzajów cukrem i pozostaw na kilka godzin. Gotuj mieszaninę i gotuj przez dziesięć minut, usuwając piankę. Dodaj kwas cytrynowy, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, wymieszaj i przelej do słoików.

    Agrest

    Opis. Możesz wziąć zarówno dojrzałe, jak i zielone jagody. Jeśli „wieloryby” nie są dojrzałe, należy zwiększyć ilość cukru. Niedojrzałe jagody zawierają więcej pektyn, dzięki czemu dżem będzie miał konsystencję galaretowatą, podobną do konfitury.

    Co przygotować:

    • maliny – 300 g;
    • agrest – 1 kg;
    • cukier – 700 g.

    Jak gotować

  • Jagody opłucz, posortuj, usuń ogonki.
  • Agrest zalej cukrem, wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
  • Maliny zmiel blenderem, maszynką do mięsa lub zmiażdżyć i dodaj do agrestu.
  • Gotuj mieszaninę i gotuj przez siedem minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlej do banków, zwiń.
  • Naleśniki z konfiturą malinową

    truskawka

    Opis. Iście letni dżem, którego zapach przypomni Ci o ciepłych dniach w mroźny wieczór.

    Co przygotować:

    • maliny – 500 g;
    • truskawki – 500 g;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 500 ml.

    Jak gotować

  • Sortuj, oczyść, opłucz jagody.
  • Duże truskawki poćwiartować, dodać maliny.
  • Posyp miksturę cukrem.
  • Pozostaw na pół godziny, wymieszaj.
  • Wlej wodę, zagotuj, nie zapominając o usunięciu piany.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Schłodzić i wlać gotowy dżem.
  • Wanilia dodaje pikanterii. Gotując, połóż pocięty strąk, wyjmij po kilku minutach. Gęstość da pektynę zmieszaną z cukrem.

    Pikantny

    Opis. Tradycyjny dżem z małą tajemnicą. Świeże przyprawy nadają malinowemu smakowi, czyniąc go bardziej intensywnym. Nie trzeba używać tylko świeżych liści. Możesz eksperymentować z strąkami kardamonu lub pąkami goździków.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • cukier – 350 g;
    • pół cytryny;
    • woda – 100 ml;
    • pestki wiśni – 15 sztuk;
    • bazylia – pięć arkuszy;
    • mięta – siedem arkuszy.

    Jak gotować

  • Sortuj, umyj jagody.
  • Napełnij wodą, dodaj cukier.
  • Zamieszaj, zamknij i pozostaw na pięć godzin.
  • Załóż palnik i poczekaj, aż się zagotuje.
  • Gotuj przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Przykryj i pozostaw na pięć godzin.
  • Pokrój skórkę z cytryny, wyciśnij sok z miąższu.
  • Umyj liście i nasiona.
  • Tak przygotowane przyprawy nałożyć na bandaż i zawiązać w ciasny woreczek.
  • Wlej sok do masy malinowej, opuść pikantną torebkę i gotuj na małym ogniu.
  • Mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia.
  • Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  • Wyjmij przyprawy i wlej dżem do pojemnika.
  • wiśnia

    Opis. Niezwykły słodko-kwaśny dżem o przyjemnym wiśniowym aromacie. Zaleca się najpierw usunąć kości.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • wiśnia – 1 kg;
    • cukier – 2 kg.

    Jak gotować

  • Jagody opłukać, osuszyć.
  • Zalej maliny 1 kg cukru i podpal.
  • Poczekaj na zagotowanie, dodaj pozostały cukier granulowany i miazgę wiśniową.
  • Mieszaj i gotuj po gotowaniu przez 40-50 minut na małym ogniu.
  • Usuń piankę i wymieszaj.
  • Wlej powstały dżem do słoików.
  • Dżem malinowy w słoiku na stole

    jeżyna

    Opis. Powiązane jagody doskonale się uzupełniają. Dżem zmienia kolor na czerwono-fioletowy. Możesz użyć mrożonych jagód z supermarketu.

    Co przygotować:

    • maliny – 1 kg;
    • jeżyna – 1 kg;
    • cukier – 2 kg.

    Jak gotować

  • Posortuj i umyj jagody.
  • Wsyp cukier, wymieszaj.
  • Pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
  • Ostrożnie wyjmij jagody i połóż syrop wraz z nierozpuszczonym cukrem na kuchence.
  • Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.
  • Dodaj jagody i gotuj przez pięć minut, nie zapominając o usunięciu piany.
  • Pozostaw na noc pod przykryciem.
  • Gotuj ponownie przez pięć minut i włóż do sterylnego pojemnika.
  • Aby pozbyć się owadów i pająków, jagody moczy się w soli fizjologicznej przez pięć do dziesięciu minut. Wystarczy rozpuścić łyżkę soli w 1 litrze wody. Gdy robaki wypłyną na powierzchnię, zbierz je i umyj jagody.

    Jagoda

    Opis. Sam dżem jagodowy jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Maliny są jagodami słodszymi i bardziej wyrazistymi, dlatego zaleca się ich zmniejszenie, aby nie przyćmić smaku jagód.

    Co przygotować:

    • maliny – 500 g;
    • jagody – 500 g;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 200 ml.

    Jak gotować

  • Wyrzuć śmieci, umyj jagody.
  • Połącz wodę z cukrem granulowanym i zagotuj.
  • Po ugotowaniu gotuj przez kilka minut.
  • Wlej jagody powstałym syropem.
  • Zamknij pokrywkę i pozostaw na cztery godziny.
  • Gotuj mieszaninę na średnim ogniu.
  • Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając i usuwając pianę, aż do uzyskania pożądanej grubości.
  • Wlej do banków, zwiń.
  • jabłko

    Opis. Najprostszym sposobem na urozmaicenie dżemu malinowego jest dodanie plasterków jabłka. Smak jest nietypowy iw dużej mierze zależny od rodzaju owocu.

    Co przygotować:

    • maliny – 2 kg;
    • jabłko – 1 kg;
    • cukier – 2,5 kg.

    Jak gotować

  • Umyte owoce jabłka pokroić w plastry, wyciąć rdzenie.
  • Włóż do rondla i dodaj 500 g cukru.
  • Pozostaw pod przykryciem na około kilka godzin.
  • Maliny opłukać, posortować i przykryć pozostałym cukrem, pozostawić do zaparzenia.
  • Zagotuj mieszankę jabłkową na małym ogniu.
  • Wymieszać i schłodzić.
  • Powtórz procedurę gotowania i chłodzenia trzy razy.
  • W ten sam sposób ugotuj maliny.
  • Połącz obie mieszanki, gotuj przez około pół godziny na małym ogniu.
  • Podziel na słoiki i zamknij.
  • Recepturę zaleca się uzupełnić przyprawami. Imbir, goździki, kardamon, cynamon dobrze komponują się z deserem jabłkowo-malinowym. Jeśli przyprawy są używane w całości, to lepiej zawiązać je w woreczku z gazy i zanurzyć w naparze na kilka minut. Przyprawy mielone stosuje się w niewielkich ilościach (nie więcej niż jedna łyżeczka bez szkiełka), aby nie zaburzać ogólnego smaku.

    Dżem malinowy na zimę to przysmak i pyszny lek. Zrolowane puszki można przechowywać w pokoju. Pojemniki pod nylonowymi pokrywkami najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli dżem jest dobrze ugotowany i doprawiony cukrem, przedmiot będzie stał do wiosny. Przewijany dżem, starty z cukrem, zaleca się spożywać zimą.

    Piękny słoik dżemu malinowego

    : „Moje dzieci są zawsze zachwycone”

    Dżem malinowy jest bardzo zdrowy, a przy okazji porzeczkowy. Na próżno ktoś myśli, że nie ma witamin. Oczywiście witaminy w tych dżemach nie są jak w świeżych latach w sezonie letnim, ale przyzwoicie wzmacniają odporność i leczą przeziębienia. Zawsze gotuję dżem i dodaję mniej cukru niż potrzeba, około jednej trzeciej. I gotuję nie dłużej niż 5-10 minut, w zależności od jagód. Okazuje się po prostu oszałamiający. Jagody są świeże. Nic kwaśnego. Najświeższe kosztuje rok lub dwa. Tylko słoiki muszą być dobrze wysterylizowane. Tutaj łatwo może się zakwasić.

    Ewa, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3904315/

    Dżem zaczyna fermentować, jeśli początkowo nie dodasz wystarczającej ilości cukru. Włóż dżem do miski, dodaj cukier i zagotuj. To wszystko. Jeśli dżem będzie dobrze ugotowany, będzie przechowywany nawet w 40-stopniowym upale. Najpierw przykryj pergaminem i przykryj nylonową pokrywką.

    Elya, https://she.ngs.ru/forum/board/cooking/flat/1880677461/?fpart=1&per-page=50

    Tarte jagody z cukrem nie tolerują metali – następuje utlenianie, więc maliny gotujemy z cukrem, a następnie ponownie pod plastikową pokrywką i na zimno. Więc wszyscy kochają jagody. A jeszcze lepiej – rozłóż je w plastikowej torebce w małej warstwie i włóż do zamrażarki na 5-6 dni (na płasko), następnie potrząśnij i zajmą mało miejsca. A zimą rozmrażaj – prawie świeże jagody. Moje dzieci są zawsze zachwycone.

    Polechka, https://otvet.mail.ru/question/61422998

    Inne domowe przepisy

    Galaretka agrestowa
    Dżem truskawkowy Dżem
    kiwi
    Dżem bananowy
    Adjika na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author