Malina to soczysta słodka jagoda z małymi nasionami. Aby przysmak był bardziej jednolity, możesz przetrzeć malinową mieszankę przez sito. Maliny zawierają dużo soku, dlatego zaleca się przygotowanie lepkiego syropu, aby dżem nie okazał się płynny.
Przydatna kompozycja
Niektórzy kucharze martwią się, ile gotować dżem malinowy. Chodzi nie tyle o formę estetyczną (płynną lub gęstą delikatność), ile o właściwości użytkowe pozostałe po ugotowaniu. Witamina C zaczyna się rozkładać już w 60°C, po ugotowaniu pozostaje tylko 5-10%. Pozostałe witaminy tracą 15-50% całkowitej zawartości.
Nie oznacza to, że dżem malinowy jest bezużyteczną ucztą. W jagodach zachowane są pektyny, błonnik, mikroelementy. Jeśli smakosz martwi się korzyściami, lepiej zmielić maliny z cukrem bez gotowania. W procesie konserwacji jagody zamienią się w syrop, ale zachowają większość składników odżywczych. W tabeli przedstawiono skład chemiczny malin poddanych obróbce cieplnej.
Tabela – Zawartość składników odżywczych w dżemie malinowym
Pogarszać | Ilość w 100 g, mg |
---|---|
Potas | 168 |
Wapń | dziewiętnaście |
Fosfor | szesnaście |
Sód | 14 |
Magnez | 10 |
Witamina C | 7,4 |
Żelazo | 1.2 |
Witamina E | 0,5 |
Witamina PP | 0,5 |
Witamina B2 | 0,04 |
Witamina B6 | 0,04 |
beta karoten | 0,02 |
Tiamina | 0,01 |
Witamina A | 0,003 |
Witamina B9 | 0,002 |
Dżem malinowy pomaga przy przeziębieniu, zapaleniu korzeni, gorączce, ponieważ. zawiera kwas salicylowy. Jest naturalnym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwbólowym. Przysmak łagodzi gorączkę, bóle głowy, zwiększa poziom hemoglobiny, poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii.
Różnorodne przepisy na „czysty” dżem malinowy
Aby deser był piękny, zdrowy, smaczny, należy zwrócić uwagę na cztery niuanse.
Jeśli po ugotowaniu maliny fermentują, a pokrywka jest spuchnięta, oznacza to, że nie włożyły wystarczającej ilości cukru. Możesz poprawić sytuację, ponownie gotując. Podgrzej dżem, dodaj 100 g cukru na kilogram i gotuj przez kilka minut, usuwając piankę. Wskazane jest natychmiastowe użycie tego dżemu. Możesz go użyć do ciast.
klasyczny
Opis. Dżem według klasycznej receptury, w zależności od pożądanej konsystencji, gotuje się od pięciu do 40 minut. Im dłużej smakołyk jest gotowany, tym staje się grubszy i ciemniejszy. Jagody można zmiażdżyć (skróci się czas naparu z cukrem) lub pozostawić w całości.
Co przygotować:
- maliny – 1,2 kg;
- cukier – 1 kg.
Jak gotować
Możesz obejść się bez gotowania, zachowując świeżość i użyteczność jagód tak bardzo, jak to możliwe. Wlej wybrane, umyte i wysuszone jagody z równą ilością cukru i zetrzyj popychaczem do pożądanej konsystencji. Włóż dżem do sterylnych, suchych słoików. Na wierzch posyp 1 cm warstwą cukru, co ochroni produkt przed zepsuciem. Przechowywać pod blaszanymi lub nylonowymi pokrywkami.
Z całymi jagodami
Opis. Jeden z prostych przepisów na dżem malinowy polega na gotowaniu we własnym soku. Aby zrobić dżem z całych jagód nie mieszaj, jagody ostrożnie wyjmij, nie gotuj zbyt długo.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- cukier – 1 kg.
Jak gotować
Nie mieszaj mieszanki podczas gotowania. W przeciwnym razie jagody stracą swoją integralność. Dojrzałe jagody „rozprzestrzenią się” nawet na etapie naparu z cukrem, ale większość z nich pozostanie nienaruszona.
Bez cukru
Opis. Naturalny dżem tylko z jagód, bez cukru, można podawać nawet małym dzieciom. Delikatność zachowuje oryginalny aromat dojrzałych jagód. Miłośnicy słodyczy nie będą zawiedzeni: dżem jest otrzymywany bez karmelowego, cukierkowego smaku, ale dość słodki i bogaty. Pamiętaj, aby wysterylizować i wysuszyć pojemniki przed zapakowaniem.
Co przygotować:
- maliny – 2,5 kg.
Jak gotować
Aby zapobiec pęknięciu pojemników, połóż obszerny ręcznik na dnie patelni lub połóż drewnianą deskę. Ułóż pojemnik w pewnej odległości od siebie i od ścian patelni.
„Pięć minut”
Opis. Wiele osób zna dżem malinowy Pyatiminutka na zimę. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Jagody pokryte cukrem pozostawia się na kilka godzin, aż powstanie sok. Następnie mieszaninę gotuje się przez pięć minut i układa w słoikach. Jest inny sposób na szybkie zrobienie dżemu.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- cukier – 1 kg;
- woda.
Jak gotować
Możesz szybko zrobić dżem w piekarniku. Czyste jagody włożyć do żaroodpornego rondla lub do naczynia do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180-200 ° C i umieść przedmiot w środku. Dusić do wrzenia, następnie wymieszać i przytrzymać przez kolejne pięć minut. Gorąco wlać do pojemników, zwinąć.
Dżem
Opis. Delikatny przysmak przygotowany bez kości. Pozbycie się małych nasion nie jest łatwe, zajmie trochę czasu, ale wynik jest tego wart. Okazuje się, że pachnący deser dobrze komponuje się z naleśnikami.
Co przygotować:
- maliny – 1,2 kg;
- cukier – 1 kg;
- sok cytrynowy.
Jak gotować
Aby określić gotowość dżemu, nałóż niewielką ilość na spodek i obserwuj. Jeśli kropla szybko się rozprzestrzeni, należy kontynuować gotowanie. Zalegająca na powierzchni kropelka wskazuje na gęstość naparu.
gęsty
Opis. Istnieje wiele sposobów na pogrubienie delikatności. Tradycyjnie, w celu odparowania nadmiaru wilgoci, dżem malinowy należy gotować na kilka sposobów. Wymieszaj maliny z połową cukru, poczekaj, aż sok się rozdzieli. Gotować, gotować przez kilka minut, pozostawić na noc pod przykryciem. Zagotuj i dodaj pozostały cukier. Wymieszać, schłodzić. Powtórz procedurę jeszcze raz lub dwa razy, aby uzyskać pożądaną konsystencję i przelej do słoików. Gęsty dżem można uzyskać za pomocą granulek żelatyny. Im więcej środka żelującego, tym bardziej delikatność wygląda jak marmolada.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- cukier – 800 g;
- żelatyna – 50 g.
Jak gotować
Zamiast gotowanych na parze granulek żelatyny można użyć Gelfix zmieszanego z cukrem. Jedno opakowanie (40 g) wystarcza na kilogram jagód. Najpierw zmiel maliny na miazgę, a następnie dodaj trochę cukru ze środkiem żelującym. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj pozostały cukier i gotuj przez trzy minuty po ugotowaniu. Możesz również zrobić dżem z agarem-agarem.
W wolnej kuchence
Opis. Wolna kuchenka świetnie nadaje się do robienia dżemu, zwłaszcza w gorącym sezonie, kiedy nie można być w pobliżu działającego pieca. Urządzenie pomoże przygotować zarówno klasyczny dżem, jak i galaretkę malinową.
Co przygotować:
- maliny – 1,5 kg;
- cukier – 1 kg.
Jak gotować
Aby zrobić galaretkę, ustaw program Multi Cook na 170°C i przygotuj syrop z 1 litra wody i 2 kg cukru. Umyte 1 kg jagód włożyć do syropu ostudzonego do temperatury pokojowej i pozostawić na godzinę. Ustaw „Multi-cook” na 20 minut. Kilka minut przed zakończeniem programu dodaj dwie łyżeczki rozcieńczonego kwasu cytrynowego lub soku.
Opcje z jagodami i owocami
Po ustaleniu, jak gotować dżem malinowy wyłącznie z jagód i cukru, możesz eksperymentować. Maliny niezwykle łączy się z różnymi jagodami i owocami, co urozmaici tradycyjny przysmak. Jeśli plon malin jest niewielki, dodanie różnych składników zwiększy objętość dżemu.
Pomarańczowy
Opis. Dżem pomoże w walce z przeziębieniami, rozweseli i przyjemnie zaskoczy swoim aromatem. Przysmak jest gotowy za około godzinę.
Co przygotować:
- maliny – 1,5 kg;
- pomarańczowy – trzy sztuki;
- cukier – 1,5 kg;
- woda.
Jak gotować
Porzeczka
Opis. Soczysta czarna jagoda jest źródłem witaminy C. Okazuje się, że przypomina galaretkę dżem o przyjemnym kwaśnym smaku. W razie potrzeby można zwiększyć lub zmniejszyć ilość malin, zachowując proporcje z cukrem.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- porzeczka – 1 kg;
- woda – 500 ml;
- cukier – 2 kg.
Jak gotować
Leniwy przepis. Wlej jagody dwóch rodzajów cukrem i pozostaw na kilka godzin. Gotuj mieszaninę i gotuj przez dziesięć minut, usuwając piankę. Dodaj kwas cytrynowy, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, wymieszaj i przelej do słoików.
Agrest
Opis. Możesz wziąć zarówno dojrzałe, jak i zielone jagody. Jeśli „wieloryby” nie są dojrzałe, należy zwiększyć ilość cukru. Niedojrzałe jagody zawierają więcej pektyn, dzięki czemu dżem będzie miał konsystencję galaretowatą, podobną do konfitury.
Co przygotować:
- maliny – 300 g;
- agrest – 1 kg;
- cukier – 700 g.
Jak gotować
truskawka
Opis. Iście letni dżem, którego zapach przypomni Ci o ciepłych dniach w mroźny wieczór.
Co przygotować:
- maliny – 500 g;
- truskawki – 500 g;
- cukier – 1 kg;
- woda – 500 ml.
Jak gotować
Wanilia dodaje pikanterii. Gotując, połóż pocięty strąk, wyjmij po kilku minutach. Gęstość da pektynę zmieszaną z cukrem.
Pikantny
Opis. Tradycyjny dżem z małą tajemnicą. Świeże przyprawy nadają malinowemu smakowi, czyniąc go bardziej intensywnym. Nie trzeba używać tylko świeżych liści. Możesz eksperymentować z strąkami kardamonu lub pąkami goździków.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- cukier – 350 g;
- pół cytryny;
- woda – 100 ml;
- pestki wiśni – 15 sztuk;
- bazylia – pięć arkuszy;
- mięta – siedem arkuszy.
Jak gotować
wiśnia
Opis. Niezwykły słodko-kwaśny dżem o przyjemnym wiśniowym aromacie. Zaleca się najpierw usunąć kości.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- wiśnia – 1 kg;
- cukier – 2 kg.
Jak gotować
jeżyna
Opis. Powiązane jagody doskonale się uzupełniają. Dżem zmienia kolor na czerwono-fioletowy. Możesz użyć mrożonych jagód z supermarketu.
Co przygotować:
- maliny – 1 kg;
- jeżyna – 1 kg;
- cukier – 2 kg.
Jak gotować
Aby pozbyć się owadów i pająków, jagody moczy się w soli fizjologicznej przez pięć do dziesięciu minut. Wystarczy rozpuścić łyżkę soli w 1 litrze wody. Gdy robaki wypłyną na powierzchnię, zbierz je i umyj jagody.
Jagoda
Opis. Sam dżem jagodowy jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Maliny są jagodami słodszymi i bardziej wyrazistymi, dlatego zaleca się ich zmniejszenie, aby nie przyćmić smaku jagód.
Co przygotować:
- maliny – 500 g;
- jagody – 500 g;
- cukier – 1 kg;
- woda – 200 ml.
Jak gotować
jabłko
Opis. Najprostszym sposobem na urozmaicenie dżemu malinowego jest dodanie plasterków jabłka. Smak jest nietypowy iw dużej mierze zależny od rodzaju owocu.
Co przygotować:
- maliny – 2 kg;
- jabłko – 1 kg;
- cukier – 2,5 kg.
Jak gotować
Recepturę zaleca się uzupełnić przyprawami. Imbir, goździki, kardamon, cynamon dobrze komponują się z deserem jabłkowo-malinowym. Jeśli przyprawy są używane w całości, to lepiej zawiązać je w woreczku z gazy i zanurzyć w naparze na kilka minut. Przyprawy mielone stosuje się w niewielkich ilościach (nie więcej niż jedna łyżeczka bez szkiełka), aby nie zaburzać ogólnego smaku.
Dżem malinowy na zimę to przysmak i pyszny lek. Zrolowane puszki można przechowywać w pokoju. Pojemniki pod nylonowymi pokrywkami najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli dżem jest dobrze ugotowany i doprawiony cukrem, przedmiot będzie stał do wiosny. Przewijany dżem, starty z cukrem, zaleca się spożywać zimą.
: „Moje dzieci są zawsze zachwycone”
Dżem malinowy jest bardzo zdrowy, a przy okazji porzeczkowy. Na próżno ktoś myśli, że nie ma witamin. Oczywiście witaminy w tych dżemach nie są jak w świeżych latach w sezonie letnim, ale przyzwoicie wzmacniają odporność i leczą przeziębienia. Zawsze gotuję dżem i dodaję mniej cukru niż potrzeba, około jednej trzeciej. I gotuję nie dłużej niż 5-10 minut, w zależności od jagód. Okazuje się po prostu oszałamiający. Jagody są świeże. Nic kwaśnego. Najświeższe kosztuje rok lub dwa. Tylko słoiki muszą być dobrze wysterylizowane. Tutaj łatwo może się zakwasić.
Ewa, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3904315/
Dżem zaczyna fermentować, jeśli początkowo nie dodasz wystarczającej ilości cukru. Włóż dżem do miski, dodaj cukier i zagotuj. To wszystko. Jeśli dżem będzie dobrze ugotowany, będzie przechowywany nawet w 40-stopniowym upale. Najpierw przykryj pergaminem i przykryj nylonową pokrywką.
Elya, https://she.ngs.ru/forum/board/cooking/flat/1880677461/?fpart=1&per-page=50
Tarte jagody z cukrem nie tolerują metali – następuje utlenianie, więc maliny gotujemy z cukrem, a następnie ponownie pod plastikową pokrywką i na zimno. Więc wszyscy kochają jagody. A jeszcze lepiej – rozłóż je w plastikowej torebce w małej warstwie i włóż do zamrażarki na 5-6 dni (na płasko), następnie potrząśnij i zajmą mało miejsca. A zimą rozmrażaj – prawie świeże jagody. Moje dzieci są zawsze zachwycone.
Polechka, https://otvet.mail.ru/question/61422998
Inne domowe przepisy
Galaretka agrestowa
Dżem truskawkowy Dżem
kiwi
Dżem bananowy
Adjika na zimę
Smacznego!