Dżem mandarynkowy 🍊 według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Dżem mandarynkowy - prosty przepis 🍊

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, waga kuchenna, czajnik, miarka, 2 patelnie, klucz do zszywania, sitko metalowe, słoiki z pokrywkami, miska głęboka, talerz głęboki, deska do krojenia, nóż, łopatka kuchenna, chochla, ręcznik kuchenny, ręczniki papierowe.

Składniki

mandarynki 1 kg
cukier 600 gramów
woda 600-800 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Przed przystąpieniem do przygotowania dżemu dokładnie spłucz 1 kg mandarynki pod bieżącą wodą, ponieważ ich skórka również będzie wykorzystana. Następnie osusz mandarynki ręcznikami papierowymi. Obierz mandarynki i ostrożnie usuń białe żyłki. Połóż skórkę na osobnym talerzu. Podziel plasterki, a jeśli masz mandarynki z dużymi pestkami, pokrój każdy plasterek na pół i usuń pestki.

    Dżem mandarynkowy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Obrane plastry mandarynki włóż do rondla, w którym przygotujesz dżem. Następnie na patelnię wsyp 600 g cukru i wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką kuchenną, po czym odstaw mandarynki do zaparzenia trochę cukru. Możesz dostosować ilość cukru w ​​zależności od słodyczy mandarynki.

    Gotowanie dżemu mandarynkowego

  • W międzyczasie nożem usuń białą część ze skórki mandarynki, tak aby pozostała tylko skórka. Pokrój obrane skórki na małe paski i umieść w osobnej misce. Zagotuj w czajniku około 600-800 ml wody i zalej słomki mandarynki wrzącą wodą, a następnie pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Jest to konieczne, aby usunąć gorycz ze skórki mandarynki.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Po 15 minutach spuść wodę ze skórek mandarynki. W tym czasie mandarynki już dały sok, a cukier się stopił. Przenieś skórki mandarynki na patelnię i wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Postaw rondel na małym ogniu. Jednocześnie ciągle mieszaj mandarynki szpatułką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź dżem do wrzenia, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz kuchenkę. Następnie całkowicie schłodzić dżem w temperaturze pokojowej. Następnie powtórz tę procedurę jeszcze dwa razy – gotuj, gotuj przez 5 minut i całkowicie ostudź.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Gdy dżem stygnie, wysterylizuj słoiki. Z tej ilości mandarynki uzyskuje się prawie dwa półlitrowe słoiki. Aby wysterylizować, zainstaluj metalowe sitko na garnku z wodą i umieść na nim słoiki do góry nogami. Sterylizuj słoiki parą przez 15 minut, pokrywki gotuj w wodzie. Następnie umieść słoiki na czystym ręczniku kuchennym bez odwracania. Dżem mandarynkowy wlej do suchych, sterylnych słoików za pomocą chochli i zamknij słoiki nakrętkami lub użyj blaszanych i zamknij kluczem do zszywania. Gdy dżem całkowicie ostygnie, przechowuj go w lodówce.

    Dżem mandarynkowy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    Możesz przyjrzeć się bliżej, jak przygotować mandarynki i ugotować z nich gęsty i niesamowicie smaczny dżem.

    Jasny i pachnący dżem z cytrusów i mandarynek z pewnością zachwyci wszystkich słodyczy swoim niepowtarzalnym smakiem. Gęsty dżem będzie dobrym dodatkiem do naleśników, serników, można go użyć do dowolnych słodkich wypieków. Niesamowity dżem jest przygotowywany dość szybko i prosto.

    Spróbuj zrobić to zgodnie z tym przepisem, a będziesz zadowolony z wyniku. Podziel się wrażeniami z cytrusowego przysmaku w komentarzach. Powiedz nam, jakie mandarynki wolisz użyć do jego przygotowania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author