
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, waga kuchenna, czajnik, miarka, 2 patelnie, klucz do zszywania, sitko metalowe, słoiki z pokrywkami, miska głęboka, talerz głęboki, deska do krojenia, nóż, łopatka kuchenna, chochla, ręcznik kuchenny, ręczniki papierowe.
Składniki
mandarynki | 1 kg |
cukier | 600 gramów |
woda | 600-800 ml |
Gotowanie krok po kroku
Przed przystąpieniem do przygotowania dżemu dokładnie spłucz 1 kg mandarynki pod bieżącą wodą, ponieważ ich skórka również będzie wykorzystana. Następnie osusz mandarynki ręcznikami papierowymi. Obierz mandarynki i ostrożnie usuń białe żyłki. Połóż skórkę na osobnym talerzu. Podziel plasterki, a jeśli masz mandarynki z dużymi pestkami, pokrój każdy plasterek na pół i usuń pestki. 
Obrane plastry mandarynki włóż do rondla, w którym przygotujesz dżem. Następnie na patelnię wsyp 600 g cukru i wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką kuchenną, po czym odstaw mandarynki do zaparzenia trochę cukru. Możesz dostosować ilość cukru w zależności od słodyczy mandarynki. 
W międzyczasie nożem usuń białą część ze skórki mandarynki, tak aby pozostała tylko skórka. Pokrój obrane skórki na małe paski i umieść w osobnej misce. Zagotuj w czajniku około 600-800 ml wody i zalej słomki mandarynki wrzącą wodą, a następnie pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Jest to konieczne, aby usunąć gorycz ze skórki mandarynki. 
Po 15 minutach spuść wodę ze skórek mandarynki. W tym czasie mandarynki już dały sok, a cukier się stopił. Przenieś skórki mandarynki na patelnię i wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką. 
Postaw rondel na małym ogniu. Jednocześnie ciągle mieszaj mandarynki szpatułką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź dżem do wrzenia, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz kuchenkę. Następnie całkowicie schłodzić dżem w temperaturze pokojowej. Następnie powtórz tę procedurę jeszcze dwa razy – gotuj, gotuj przez 5 minut i całkowicie ostudź. 
Gdy dżem stygnie, wysterylizuj słoiki. Z tej ilości mandarynki uzyskuje się prawie dwa półlitrowe słoiki. Aby wysterylizować, zainstaluj metalowe sitko na garnku z wodą i umieść na nim słoiki do góry nogami. Sterylizuj słoiki parą przez 15 minut, pokrywki gotuj w wodzie. Następnie umieść słoiki na czystym ręczniku kuchennym bez odwracania. Dżem mandarynkowy wlej do suchych, sterylnych słoików za pomocą chochli i zamknij słoiki nakrętkami lub użyj blaszanych i zamknij kluczem do zszywania. Gdy dżem całkowicie ostygnie, przechowuj go w lodówce. 
Przepis
Możesz przyjrzeć się bliżej, jak przygotować mandarynki i ugotować z nich gęsty i niesamowicie smaczny dżem.
Jasny i pachnący dżem z cytrusów i mandarynek z pewnością zachwyci wszystkich słodyczy swoim niepowtarzalnym smakiem. Gęsty dżem będzie dobrym dodatkiem do naleśników, serników, można go użyć do dowolnych słodkich wypieków. Niesamowity dżem jest przygotowywany dość szybko i prosto.
Spróbuj zrobić to zgodnie z tym przepisem, a będziesz zadowolony z wyniku. Podziel się wrażeniami z cytrusowego przysmaku w komentarzach. Powiedz nam, jakie mandarynki wolisz użyć do jego przygotowania.