Dżem orzechowy korzyści i szkody, jak gotować dżem z orzechami, jak to jest przydatne

Dżem z zielonego orzecha włoskiego ze skórką przepis, użyteczne właściwości dżemu

Dlaczego tak wiele osób nigdy nie słyszało o dżemie orzechowym lub tylko mgliście pamięta jego smak z dzieciństwa? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w geografii wzrostu młodego orzecha włoskiego. Rośnie na Kaukazie iw górach Tałysz, Tien Shan i na Bałkanach, w Chinach, Indiach, Iranie, Ukrainie, Grecji i Azji Mniejszej. Mieszkańcy tych regionów mają szczęście i mają możliwość przygotowania młodych owoców do wykorzystania w przyszłości. Ludność reszty świata może cieszyć się dojrzałymi orzechami, co również nie jest złe. Ale dlaczego zielone orzechy włoskie są tak przydatne i czym różnią się od dojrzałych?

Co jest przydatne w produkcie

Orzechy włoskie są dobre! Jest niewyczerpanym źródłem niezbędnych substancji, witamin i minerałów. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Ale wraz z dojrzewaniem owoców zmienia się ich skład chemiczny. Wartość niedojrzałych orzechów polega na tym, że skórka, która następnie twardnieje, zawiera ogromną ilość jodu. Niewystarczające spożycie tego pierwiastka z pożywieniem grozi zahamowaniem funkcji tarczycy, a w konsekwencji zaburzeniem wszystkich procesów metabolicznych zależnych od hormonów. W miarę dojrzewania skórka orzecha traci znaczną ilość jodu, a wydobycie reszty z twardej skorupy staje się prawie niemożliwe.

Oprócz jodu orzechy są bogate w witaminy B, C, PP, A, E, K. Dodatkowo zawierają: magnez, żelazo, fluor, kobalt, cynk, siarkę, potas, wapń, fosfor, mangan, miedź, selen, sód. Wysoka zawartość kwasów niezbędnych: stearynowy, oleinowy, palmitynowy, linolowy. W składzie znajdują się również garbniki, flawonoidy, chinony, olejki eteryczne. Ta lista jest dość porównywalna z opisem aptecznych kompleksów multiwitaminowych, prawda?

Tak bogaty nadaje orzechom zestaw przydatnych właściwości:

  • poprawić krążenie mózgowe, pamięć, koncentrację;
  • wzmocnić naczynia krwionośne;
  • mieć wyraźny efekt przeciwrobaczy;
  • mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze;
  • przywrócić mięśnie po wysiłku fizycznym;
  • stabilizować układ nerwowy;
  • wzmocnić tkankę kostną, zęby, stawy;
  • wspomóc pracę serca;
  • zdolny do poprawy funkcji wątroby i przewodu pokarmowego;
  • Poprawiam metabolizm.

Ponadto orzechy są przydatne dla kobiet w procesie przywracania funkcji rozrodczych. Korzyści dla mężczyzn są nieocenione w przypadku impotencji i prostaty.

Osoby stosujące dżem orzechowy w okresie zimowym i podczas epidemii odnotowują znaczny spadek zachorowań na choroby układu oddechowego i zauważalnie szybszy powrót do zdrowia. Osoby cierpiące na arytmię, tachykardię i inne dolegliwości serca, niestabilne ciśnienie krwi wskazują na poprawę stanu zdrowia i ogólnego tonusu ciała.

Orzechy włoskie w misce

Kiedy smakołyki są tabu

Jednak z takiej ilości plusów nie należy tracić głowy i zacząć lekkomyślnie wchłaniać produkt – orzechy włoskie też mają swoje przeciwwskazania. Ostrożnie należy stosować orzechy dla kobiet w okresie ciąży i laktacji, ponieważ są one dość silnym alergenem. Wyjątkiem są kobiety, których ciążę komplikuje brak jodu. Dla nich taki przysmak przyniesie oczywiście nieocenione korzyści, pod warunkiem, że nie ma alergii na orzechy.

Kaloryczna zawartość orzechów, a wynosi około 654 kcal na 100 g, sprawia, że ​​osoby kontrolujące swoją wagę powstrzymują się od nadmiernego spożywania smakołyków. Nie zapominaj, że nadmiar jodu jest tak samo szkodliwy dla organizmu jak jego niedobór.

Musisz raczej wziąć dżem orzechowy jako lekarstwo. Tak, szalenie pyszne, ale lekarstwo. Co więcej, nieszkodliwa dzienna ilość to tylko dwie do trzech łyżek stołowych. Można go zjeść np. jako dodatek do herbaty lub dodać do deserów – to kwestia gustu. Już tak niewielka ilość produktu nasyci organizm witaminami, minerałami, jodem i doda wigoru.

Dżem Orzechowy: Pierwsze kroki

Przygotowanie dżemu z zielonych orzechów, niezależnie od przepisu, jest
długim i pracochłonnym procesem. Co więcej, nie sam przepis ma znaczenie dla końcowego efektu, ale przygotowanie owocu do dalszego gotowania. Gotowane orzechy są uważane za bardzo zdrowe. Ze względu na to, że niedojrzałe owoce są tak bogate w jod, mają gorzki smak i tylko długotrwałe, a co najważniejsze prawidłowe moczenie pomoże się go pozbyć. Decydującym czynnikiem jest jakość surowców.

Wybór owoców

Na dżem nadają się tylko młode orzechy: ich skórka jest zielona, ​​jest miękka i lekko woskowana, a rdzeń ma konsystencję zbliżoną do galaretki. Owoce osiągają ten stopień dojrzałości pod koniec czerwca, a sam dżem orzechowy zaczyna się gotować na początku lipca, po starannym przygotowaniu surowców.

Do konserw nadają się tylko idealnie równe orzechy, bez plam, wgnieceń i innych zewnętrznych uszkodzeń. Dlatego są zrywane bezpośrednio z drzewa. Wskazane jest, aby wybrać owoce średniej wielkości, mniej więcej tej samej wielkości. Ich gotowość do stania się surowcem do dżemu jest sprawdzana w następujący sposób: za pomocą drewnianej igły dziewiarskiej lub wykałaczki musisz spróbować przebić nakrętkę na wskroś. Jeśli ci się udało, możesz zbierać plony.

Orzech włoski

Jakie powinny być dania

Nie każdy pojemnik nadaje się do przygotowania przysmaku orzechowego. Przybory miedziane wydzielają do surowca jony metali. A aluminium nie jest dobre – kwasy mogą uszkodzić warstwę tlenku, a cząsteczki metalu mogą dostać się do przedmiotu obrabianego. Jak pokazała praktyka, naczynia emaliowane są najlepsze. Stal nierdzewna też się sprawdzi. Należy pamiętać, że podczas moczenia zielone orzechy uwalniają jod, co może spowodować, że jasna emalia zmieni się w niepożądany odcień, którego raczej się nie pozbędzie. Lepiej używać naczyń o ciemnym kolorze powłoki.

Aby surowce nie fermentowały podczas długotrwałego moczenia, potraktuj pojemnik takim roztworem: jedną łyżeczkę sody dodaje się do jednego litra wody. Następnie zalej naczynia wrzącą wodą.

Funkcje moczenia

Po zebraniu orzechy są myte i obierane cienką warstwą, jak przy obieraniu ziemniaków. Teraz można je przelać do przygotowanego pojemnika i zalać czystą wodą. Ale wtedy możesz wybrać jeden z trzech sposobów przygotowania surowców.

Zanim zaczniesz obierać orzechy, koniecznie załóż nowe gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie Twoje dłonie nabiorą intensywnego brązowego koloru. Dlaczego nowe rękawiczki? Bo jeśli pojawi się choćby najmniejsza dziura, wszystkie twoje wysiłki, aby uratować ręce, pójdą na marne.

Metoda numer 1: z limonką

  • Moczenie trwa od dwóch do czterech dni, czas trwania uzależniony jest od wielkości owocu. Nie zapomnij zmienić wody na świeżą przynajmniej dwa razy dziennie.
  • Pierwsze wody będą ciemne z powodu uwolnionego jodu, ale z każdą kolejną zmianą płyn stanie się jaśniejszy.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie wody wapiennej. Aby to zrobić, potrzebujesz 100 g
    wapna gaszonego na każdy litr wody.
  • Roztwór należy pozostawić do osadzenia się, aby wytrącił się osad. Następnie orzechy wlewa się przez jeden dzień wodą z góry, przefiltrowaną przez luźną szmatkę.
  • Dokładnie myjemy surowce.
  • Każdy owoc nakłuwamy widelcem w trzech lub czterech miejscach.
  • Ponownie namoczyć w czystej wodzie. I znowu, co najmniej dwa razy dziennie, zmień
    płyn na świeży. Wystarczy na dwa dni.
  • Następnie orzechy gotuje się przez dziesięć minut.
  • Woda jest spuszczana, owoce są schładzane.
  • Dżem orzechowy

    Metoda numer 2: z kwasem cytrynowym

  • Owoce nakłuwa się widelcem zaraz po obraniu.
  • Moczenie trwa od siedmiu do dziesięciu dni, w zależności od wielkości orzechów. Płyn należy wymieniać co najmniej dwa razy dziennie.
  • W tym przepisie zrezygnowano z limonki – przygotowuje się wodę cytrynową. Aby to zrobić, rozcieńczyć jedną łyżeczkę proszku kwasu cytrynowego na półtora do dwóch litrów wody. Surowce nalewamy przez jeden dzień.
  • Następnie gotuj owoce w wodzie z cytryną przez 15-20 minut.
  • Bez spuszczania wody z cytryny stoimy na kolejny dzień.
  • Spłucz czystą wodą.
  • Niektóre gospodynie domowe pomijają ten punkt z dodatkiem kwasu cytrynowego i gotują owoce w czystej wodzie. W rezultacie, zgodnie z recenzjami, smak dżemu nie cierpi i nie pojawia się goryczka.

    Metoda numer 3: z goździkami

  • Obrane orzechy przekłuć widelcem.
  • Owoce nadziewane są kwiatostanami goździków.
  • Moczyć przez cztery dni, zmieniając wodę co cztery godziny.
  • Następnie surowce gotuje się przez około pół godziny, schładza i myje.
  • Co zaskakujące, nawet po wielu dniach moczenia owoców korzyści z dżemu orzechowego wcale nie maleją. Ale długi pobyt w wodzie pozwala usunąć nadmiar jodu i goryczy z gotowego produktu.

    Dżem orzechowy w słoiku

    Przejdźmy do gotowania

    Gotowanie odpowiedniego dżemu z młodych orzechów włoskich nie jest łatwym zadaniem. Zawód jest pracochłonny, długi i odpowiedzialny. Podczas całego przygotowania, od przygotowania surowców po skręcanie puszek, przez długi czas nie będziesz mógł gdzieś wyjechać ani nawet wyjść z domu.

    Tak, niekończące się mycie owoców i częste zmiany wody są męczące. Ale wynik jest wart całego wysiłku. Zanim zaczniesz robić dżem, dokładnie przestudiuj poniższe przepisy krok po kroku i wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada i jest dla Ciebie najwygodniejszy.

    Istnieje wiele wariacji na temat dżemu orzechowego w Internecie. Jeśli jednak zagłębisz się w to szczegółowo, otrzymasz tylko kilka zasadniczo różnych metod gotowania. Wszystko inne to gra proporcji.

    po ormiańsku

    Ta metoda robienia dżemu jest warunkowo nazywana receptą ormiańską, ale w rzeczywistości można ją przypisać większości ludów Zakaukazia.

    Czego potrzebujesz:

    • owoce wstępnie przetworzone – 100 sztuk, czyli ok. 1-1,2 kg w zależności od wielkości owocu;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – 0,4 l;
    • cytryna – dwa cytrusy;
    • goździk – 10-12 kwiatostanów;
    • cynamon – 10 g.

    Twoje działania

  • Syrop gotujemy z wody i cukru jak na zdjęciu. Ochłonąć.
  • Przyprawy można po prostu wlać do schłodzonego syropu. Ale jeśli nie jesteś fanem żucia goździków, możesz uformować małą torebkę z gazy, włożyć do niej przyprawy i w tej formie włożyć do syropu.
  • Następnie dodawane są tam główne składniki: namoczone owoce orzecha włoskiego i wyciśnięte cytryny.
  • Dżem doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, wyłączamy i zapominamy o nim dokładnie na jeden dzień. Następnego dnia ponownie doprowadzić masę do wrzenia, ostudzić. Trzeci dzień jest taki sam.
  • I dopiero czwartego dnia po ugotowaniu gotuj orzechy do ugotowania. Wyjmij torebkę z przyprawami.
  • Jak ustalić, że dżem jest gotowy, ponieważ różne przepisy wskazują na różne czasy gotowania? W rzeczywistości możesz się tego dowiedzieć tylko poprzez okresowe degustowanie orzechów. Owoce powinny zachować kształt, ale nie być twarde. Oznacza to, że zewnętrzna powłoka łatwo pęka, a rdzeń ma konsystencję galaretki lub marmolady. Nie powinno być gorzkiego smaku.

    Dżem z brązowego orzecha

    po bułgarsku

    Bułgarski przepis jest dość złożony i kłopotliwy, ale rezultat jest niezapomniany.

    Czego potrzebujesz:

    • namoczone owoce – 1-1,1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • woda – jedna szklanka;
    • kwas cytrynowy do syropu – 10 g;
    • kwasek cytrynowy do gotowania – łyżeczka na każde 1,5-2 litry płynu.

    Twoje działania

  • Przygotowujemy roztwór wody z kwaskiem cytrynowym i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zanurz tam namoczone orzechy na cztery do pięciu minut.
  • Następnie wyciągamy owoce i od razu wrzucamy je do zimnej czystej wody. Ta sekwencja jest powtarzana od pięciu do siedmiu razy.
  • Następnie musisz zagotować syrop z wody i cukru, a już w nim przygotować dżem.
  • Dżem orzechowy w piah

    po ukraińsku

    To chyba najłatwiejszy przepis, ponieważ nie wymaga długiego wstępnego namaczania owoców.

    Czego potrzebujesz:

    • owoce zielone – 1 kg;
    • cukier – 1,2-1,3 kg;
    • cytryna – 1 cytrus;
    • goździk – 10-12 kwiatostanów.

    Twoje działania

  • Młode orzechy są cienko obierane, myte i przebijane.
  • Następnie są natychmiast zanurzane w wodzie i podgrzewane.
  • Po ugotowaniu gotuj je przez co najmniej 20 minut.
  • Wyciągnij owoce i zanurz je w zimnej wodzie do dalszego ostygnięcia.
  • W tym czasie z wody, cukru, soku z cytryny i goździków robi się syrop.
  • Następnie zanurza się w nim schłodzone orzechy.
  • Gotuj dżem przez pięć minut i schładzaj naturalnie przez godzinę.
  • Procedurę należy powtórzyć trzykrotnie.
  • I dopiero wtedy przygotuj owoce.
  • Gospodynie domowe mogą zmieniać proporcje składników, starając się osiągnąć ten niezapomniany smak. Spróbuj dodać wanilię lub imbir do dżemu z zielonych orzechów włoskich, a zobaczysz, jak smak delikatności zamieni się w nowy sposób.

    : „Smakuje jak cukierki czekoladowe”

    Według mojej mamy ten przepis uratował mnie przed przewlekłym zapaleniem oskrzeli w dzieciństwie. Dla mnie to smak dzieciństwa. I z wielkim żalem moja babcia zabrała przepis ze sobą na inny świat … Teraz wydaje się wskrzeszona Dla mnie …

    lebedewa alena2016, http://www.povarenok.ru/recipes/show/57987/

    W zeszłym roku zdecydowaliśmy się zrobić dżem bez limonki i brakowało – okazała się miękką, papkowatą śliwką (proces gotowania trwał 3 tygodnie), a wcześniej poczęstowano mnie dżemem z limonką, wyglądał jak nietypowy, ale pyszny czekoladowe cukierki.

    Alina, http://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=118980

    „Uwielbiam ten dżem, mieszkałem na Kaukazie, gotowali go z całą rodziną! To jest bardzo oryginalne i smaczne, a palce są jak malowane z jodyny, jeśli obierasz orzechy, och, och, och! Ale pyszne jest tego warte. 5+!

    Maria KMW, https://www.edimdoma.ru/retsepty/24598-varenie-iz-zelenyh-ne-spelyh-gretskih-orehov

    „My w Azerbejdżanie bardzo lubimy ten dżem, ale jest dużo zamieszania, nie każdemu się udaje…….”
    Sabina, http://ovkuse.ru/recipes/varenye-iz-zelenyh-greckih-orehov/

    „Nie lubię przepisu z limonką, lubię Cię bez niego. Lepiej spędzaj więcej czasu. Więc smak jest zupełnie inny.”

    Daria, http://chudo-povar.com/varene-iz-greckih-orehov-recept-varenya-iz-zelenyh-greckih-orehov-s-foto.html

    Inne domowe przepisy

    Marynowane grzyby
    Marynowane borowiki
    Marynowane grzyby na zimę
    Kawior z grzybów
    Marynowane borowiki

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author