Dżem Ranetki z ogonkiem (przezroczysty): jak zrobić w całości i plastry, przepisy z orzechami, koniak, w wolnym naczyniu +

Przezroczysty dżem ranetki (cały i plastry): sposoby na przysmak „jak łza”

„rajskie jabłka” – tak ludzie nazywali ranetki. Mimo swojej nazwy, po większości odmian ranetki nie można oczekiwać „rajskiego” smaku. Nie każdy lubi twarde, kwaśne jabłka o charakterystycznej cierpkości. A tymczasem są bardzo przydatne. Wśród jabłek ranetki są liderami pod względem zawartości pektyn, potasu, witamin P, B. Ranetki są małe, dlatego w większości przypadków do robienia dżemu używa się całych owoców. Nie musisz nawet odcinać ogonów: dostajesz wersję „koktajlową”. Przygotowanie półfabrykatów z ranetok planowane jest na sierpień – październik. Kiedy dokładnie czekać na żniwa, zależy od odmiany „rajskich jabłek”.

Zasady gotowania

Przygotowanie dżemu jabłkowego jest łatwe. Najważniejsze jest poznanie zasad gotowania i możesz wziąć dowolny przepis.

  • Sortowanie surowców. Aby zrobić dżem ranetki, jabłka należy posortować. Na deser weź gęste owoce bez zgnilizny i tuneli czasoprzestrzennych. Jeśli planujesz użyć całych ranetek, dobrze jest posortować owoce o tej samej wielkości. Jabłka łamane nie nadają się na deser.
  • Przygotowanie jabłek. Ranetki należy dokładnie umyć. Najpierw nalewa się je przez 10-20 minut zimną wodą, a następnie myje. Kucyki można zdjąć, ale deser wygląda oryginalnie, w którym używa się całych „rajskich jabłek” z kucykami. Można je skrócić o jedną trzecią lub w ogóle nie dotykać. Każdy owoc jest przebijany wykałaczką w kilku miejscach u podstawy. Jest to konieczne, aby jabłka pozostały nienaruszone podczas procesu gotowania, skórka nie pękała ani nie pękała. Dodatkowo owoce szybciej nasączone są syropem, co skraca czas gotowania przysmaku.
  • Przygotowanie syropu. Ranetki to gęste owoce, nie mogą pochwalić się soczystością. Dlatego nawet do robienia dżemu syrop robi się z plastrów i nie marnuje się we własnym soku. Zapewnia przejrzystość. Do syropu potrzebna jest woda i cukier granulowany. Upewnij się, że nie pozostały nierozpuszczone ziarna cukru. Czasami syrop przygotowuje się bez wody: zastępuje go sok jabłkowy lub bulion owocowy. Jabłka zanurza się we wrzącym syropie i gotuje lub wylewa na owoce schłodzoną „słodką wodą”, nalega, a następnie gotuje. Ile gotować owoce w syropie zależy od konkretnego przepisu. Czas gotowania wpływa na grubość syropu, ale nie na klarowność dżemu.
  • Zachód słońca. Dżem jest zwijany na gorąco. Słoiki i pokrywki muszą być najpierw wysterylizowane. Ważne jest, aby słoiki były hermetycznie zamknięte. Konserwację odwraca się i owija kocem. Jeśli temperatura w pomieszczeniu, w którym dżem ostygnie, nie spadnie poniżej + 22 ° C, etap owijania można pominąć.

Zaleca się przechowywanie dżemu w spiżarni lub na przeszklonym balkonie. Deserem można cieszyć się do następnych zbiorów ranetki. Słoiki dżemu jabłkowego rzadko eksplodują.

Jak zachować integralność i usunąć gorycz?

Niektórym gospodyniom domowym udaje się zrobić dżem, innym nie. Wszystko dlatego, że trzeba znać kulinarne sztuczki. Jam okaże się jasny i piękny w następujących warunkach.

  • Ciekawe dodatki. Skórka, cynamon, starty imbir, wanilia – wszystko to sprawi, że dżem będzie jaśniejszy. Deser o ciekawych nutach uzyskamy dodając koniak, orzechy włoskie, suszone morele.
  • Uważaj na kości. Jeśli używasz cytryny, uważaj, aby do dżemu nie dostały się pestki cytrusów. W przeciwnym razie deser będzie gorzki. Z tego samego powodu plastry pomarańczy powinny być pozbawione pestek.
  • Utrzymanie integralności. Aby nie uszkodzić owoców, nie zaleca się ingerowania w dżem. Podczas gotowania pojemnik należy potrząsnąć: pomoże to uniknąć przypalenia, a niebiańskie jabłka pozostaną nienaruszone. Warto również odmówić mieszania, jeśli robisz dżem z plastrów: kawałki są łatwe do uszkodzenia, w wyniku czego się zagotują, a „marmolady” powinny być wyczuwalne w deserze.

Aby określić gotowość dżemu, kapaj na zimną powierzchnię. Kropla nie powinna się rozprzestrzeniać. Gotowość ocenia się na podstawie przezroczystości jabłek. Jeśli przygotowujesz deser z całych owoców, wyjmij jeden i pokrój. Gdy ranetka przypomina marmoladę, dżem można wyjąć z pieca.

Kawałki jabłek na desce

Przezroczysty dżem z kucyków: wybór tradycyjnych przepisów …

Gospodyni powinna być przygotowana na to, że proces zajmuje dużo czasu. Delikatność powinna być galaretowata, ale bez nadmiernej gęstości. Zrównoważony smak i odpowiednią konsystencję można osiągnąć, kilkakrotnie gotując obrabiany przedmiot. Technologia przypomina „pięć minut”, ale każde podejście trwa dłużej niż pięć minut: owoce potrzebują czasu, aby skarmelizować w syropie.

Choć wszystkie przepisy podają ilość cukru pudru, słodycz dżemu można dostosować „dla siebie”. Zastanów się, jakie masz ranetki – kwaśne lub słodko-kwaśne.

Z całych owoców

Osobliwości. Prosty przepis na dżem ranetki może powtórzyć nawet początkująca gospodyni. Deser jest aromatyczny dzięki dodatkowi cynamonu i soku z cytrusów.

Składniki:

  • „Rajskie jabłka” – 3 kg;
  • woda na syrop – 500 ml;
  • cukier – 2 kg;
  • cytryna – pół cytrusa;
  • mielony cynamon – łyżka stołowa.

Gotowanie

  • Dokładnie umyj jabłka. Usuń szypułki, każdy owoc u podstawy przekłuć wykałaczką.
  • Zagotuj wodę w rondlu. Zanurz jabłka na kilka sekund we wrzącej wodzie. Powtórz procedurę z pozostałymi owocami.
  • Oparzone jabłka zanurzamy w lodowatej wodzie. Dzięki temu zachowają integralność na deserze.
  • Przygotuj syrop. Aby to zrobić, rozpuść cały cukier w 500 ml wody (syrop powinien gotować się przez trzy minuty).
  • Gdy syrop ostygnie, polej nim wcześniej przygotowane jabłka.
  • Pozostaw obrabiany przedmiot na trzy do czterech godzin. W tym czasie ranetki będą nasycone syropem.
  • Po upływie czasu gotuj dżem przez 20 minut na małym ogniu. Wyrzuć cynamon.
  • Odłóż dżem od ognia. Zapomnij o przygotowaniach na sześć godzin.
  • Wyciśnij sok z cytryny do dżemu.
  • Powtórz cykl gotowania i chłodzenia dwukrotnie.
  • Gorący deser wlej do słoików, zwiń.

Całe jabłka w dżemie powinny pozostać gęste. Mogą służyć do dekoracji deserów.

Z jabłek z kucykami

Osobliwości. Cały przezroczysty dżem ranetki wygląda szczególnie pięknie, jeśli zostawisz kucyki na owocach. Jabłka deserowe z kucykami można wykorzystać do dekoracji koktajli i wypieków.

Składniki:

  • słodko-kwaśne ranetki – 1 kg;
  • woda – szklanka;
  • cukier – 1 kg;
  • kwas cytrynowy – pół łyżeczki.

Gotowanie

  • Jabłka dokładnie umyj, nie zdejmuj kucyków. Wykałaczką wykonaj nakłucia u podstawy każdego owocu.
  • Wymieszaj cukier, wodę, „cytrynę”. Zagotuj syrop.
  • Przygotowane jabłka polać gorącym syropem. Gotuj dziesięć minut.
  • Daj deserowi „oddychanie” przez pięć godzin.
  • Jabłka ponownie ugotować, ale teraz przez 20 minut.
  • Zapomnij o przygotowaniach do dnia.
  • Ostatni etap – doprowadzić do wrzenia i rozprowadzić w sterylnym pojemniku.

„Limonka” pełni rolę konserwantu i „klaryfikatora”. Zamiast kwasu cytrynowego możesz użyć soku z cytryny. Wystarczy pół cytrusa.

Dżem jabłkowy Ranet w słoiku

Plastry

Osobliwości. Jeśli masz dużą różnorodność „rajskich jabłek”, zrób dżem z plastrów ranetok. Ważne jest, aby plastry nie zagotowały się miękko: powinny być wyraźnie wyczuwalne. Aby zachować ich integralność, delikatnie mieszaj masę podczas gotowania. Pyszny dżem ranetki o cytrusowym aromacie podbije serca smakoszy.

Składniki:

  • średniej wielkości ranetki – 2 kg;
  • woda – 400 ml;
  • cukier – 1 kg;
  • pomarańczowy to jeden.

Gotowanie

  • Przygotuj ranetki: umyj, usuń ogony. Najpierw przekroić jabłka na pół, wyciąć rdzeń, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
  • Plastry jabłka włożyć do miski. Posyp cukrem.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy, zetrzyj skórkę. Dodaj wszystko do jabłek „cukrowych”.
  • Pozostaw preparat na dwie godziny.
  • Po upływie czasu usuń plasterki jabłka z powstałego soku. Wygodnie jest to zrobić łyżką cedzakową.
  • Dodaj wodę do soku i zagotuj.
  • Gdy syrop się zagotuje, wrzuć wyjęte wcześniej plastry ranetki na patelnię. Gotować 15 minut.
  • Pozostaw dżem do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez noc.
  • Rano gotuj smakołyk przez 30 minut. Zakasać.

Utrzymanie integralności plastrów dżemu skrywa pewien sekret. Musisz je namoczyć przez 20 minut w roztworze sody. Na 1 litr wody weź łyżeczkę sody. Po namoczeniu plastry należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Natychmiast wlewa się je syropem i gotuje dwa razy przez 15-20 minut. Spawanie powtarza się dopiero po całkowitym ostygnięciu delikatności.

…i ciekawe opcje

Dżem Ranetok może być prawdziwą niespodzianką gastronomiczną, jeśli odejdziesz od klasycznych przepisów. Spróbuj zrobić smakołyk z orzechami, koniakiem lub sokiem jabłkowym.

Orzech włoski

Osobliwości. Początkujący kucharz będzie mógł powtórzyć przepis krok po kroku. Dodając do dżemu sok z cytryny, nie zapomnij go przecedzić. Kości i miazga nie powinny spaść.

Składniki:

  • ranetki słodko-kwaśne – 1,2 kg;
  • jądra orzecha włoskiego – 1,5 szklanki;
  • cukier – 900 g;
  • cytryna – jedna średniej wielkości;
  • mielony cynamon – łyżeczka;
  • woda z filtra – szklanka.

Gotowanie

  • Przygotuj ranetki: umyj, usuń ogonki, zrób nakłucia wykałaczką.
  • Wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj skórkę.
  • Wlej cukier do wody. Doprowadzić do wrzenia.
  • Do syropu dodaj sok z cytryny i cynamon. Dokładnie wymieszaj, syrop z nowymi składnikami gotuj przez dwie minuty.
  • Do syropu wlać ranetki i orzechy. Wstrząśnij pojemnikiem, aby wymieszać składniki.
  • Poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
  • Wyjmij obrabiany przedmiot z ognia i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Następnie ponownie zagotuj, gotuj przez dziesięć minut, pozostaw masę do ostygnięcia.
  • Powtórz gotowanie i schładzanie jeszcze dwa razy, po czym możesz rozłożyć w słoikach i zwinąć.

Dżem z zielonego jabłka

Z koniakiem w wolnym naczyniu

Osobliwości. Dżem Ranetki z nutami orzechowo-koniakowymi okazuje się niesamowicie pachnący. Pikantny deser można również przygotować w rondlu, ale wygodniej jest w powolnej kuchence i zdaniem gospodyń w ten sposób przysmak okazuje się smaczniejszy.

Składniki:

  • ranetki – 1 kg;
  • orzechy włoskie (obrane) – 200 g;
  • cukier – 180 g;
  • cytryna – jedna duża;
  • wawrzyn – dwa liście;
  • koniak – dwie łyżki stołowe;
  • czysta woda – 100 ml.

Gotowanie

  • Ranetki dokładnie umyć. Zrób kilka nakłuć wykałaczką.
  • Umytą cytrynę sparzyć wrzątkiem. Wyciśnij i odcedź sok, przygotuj skórkę.
  • Wlej 100 ml wrzącej wody do miski multicooker. Cukier rozpuścić w wodzie.
  • Zanurz ranetki w syropie, dodaj sok z cytryny, skórkę, pietruszkę. Delikatnie wymieszać.
  • Ustaw tryb „Pieczenie” na 25 minut.
  • Po sygnale otwórz pokrywę i wyjmij liście laurowe. Wlej koniak, dodaj orzechy.
  • Uruchom tryb „Pieczenia” na 15 minut.
  • Gorący deser układamy w sterylnych słoikach. Korek.

Dżem Ranetki w powolnej kuchence można przygotować według dowolnego przepisu. Zastąp gotowanie na kuchence gotowaniem w trybie „Pieczenie”, dodając pięć minut do czasu wskazanego w przepisie.

Z sokiem jabłkowym

Osobliwości. Dżem Ranetok na zimę, przygotowany według tego przepisu, okazuje się przezroczysty jak łza. Sztuką jest użycie soku jabłkowego zamiast wody do przygotowania syropu. Smak dżemu jest bogaty.

Składniki:

  • ranetki – 1,5 kg;
  • cukier – 1 kg;
  • sok jabłkowy – szklanka.

Gotowanie

  • Dokładnie umyj „rajskie jabłka”, usuń szypułki, przebij każdą ranę wykałaczką.
  • Gotuj przygotowane jabłka we wrzącej wodzie przez dosłownie dwie minuty.
  • Wyjmij ranetki z wody łyżką cedzakową. Owoce z filtra zalać zimną wodą. Zostaw na noc.
  • Spuść wodę rano. Osusz jabłka na durszlaku.
  • Połącz sok jabłkowy i cukier. Dokładnie wymieszaj, aby nie było kryształów. Zagotuj syrop. Będzie gotowy natychmiast po ugotowaniu.
  • Zalej ranetki gorącym syropem. Niech mieszanina ostygnie.
  • Po ostygnięciu syropu zagotować przysmak. Lekko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Syrop i owoce powinny być przezroczyste.
  • Zapakuj smakołyk do sterylnego pojemnika. Korek.

Gęstość dżemu możesz dostosować do swoich upodobań. Na początku weź więcej soku, jeśli lubisz płynny dżem. Żądaną gęstość można łatwo osiągnąć, gotując dłużej niż wskazano w przepisie.

Można ugotować dżem ranetki z dodatkiem sezonowych owoców i jagód. Śliwki, rokitnik, borówka brusznica, gruszki, aronia harmonijnie dopełniają smak „rajskich jabłek”. Dżem z „dodatkami” okazuje się smaczny, ale traci przezroczystość: owoce i jagody „oddają” swój kolor.

Dżem jabłkowy w płynie

: „Nie odrywaj ogonów!”

To nie zadziałało w zeszłym roku. Wszystko było gotowane na miękko, mimo że każde jabłko było nakłuwane, polewane kilkakrotnie lekko schłodzonym syropem cukrowym, potem ponownie odcedzane, podgrzewane i polewane i tak znowu 5 razy.

W żadnym wypadku nie trzeba odrywać ogonów !!! Wspaniale jest poczytać książkę w deszczowy zimowy wieczór, popijając gorącą herbatę z kęsem ranetki, wyciągając ją z syropu za kucyk.

Inne domowe przepisy

Klasyczny przepis na chrzan
Sterylizacja słoików w kuchence mikrofalowej
Sterylizacja słoików w piekarniku Dżem
Ranetok
Rokitnik z cukrem bez gotowania

Smacznego!

Jadwiga Mazurek

Edytor

Rate author