Dżem z cukinii: przepis z cytryną i pomarańczą, opcje na zimę z ananasem, suszonymi morelami, dynią, kiwi, bananami

Dżem z cukinii na zimę: bursztynowy deser na odporność

Jeśli nigdy nie próbowałeś takiego deseru, oczywiście zainteresuje Cię pytanie: „Jaki smak będzie miało gotowe danie?” Całkowicie „dostosuje się” do dodawanego składnika, niezależnie od tego, czy będzie to miąższ cytryny, pomarańczy czy soczysty ananas. A jeśli nie przyznasz, że zrobiłeś dżem z cukinii, to każdemu spodobają się przetwory z ananasa lub cytrusów.

Korzyści ze smakołyków i funkcji gotowania

Cukinia jest uważana za przydatny produkt. Wzbogacają organizm w potas, żelazo, wapń, miedź, cynk, mangan. Warzywa uzupełniają niedobór witaminy C, A, z grupy B. Ponadto miąższ jest łatwo przyswajalny przez organizm, ma dość niską kaloryczność (tylko 16 kalorii na 100 g), dzięki czemu zajmuje poczesne miejsce w racjach dietetycznych. Decydując się na zwinięcie dżemu z cukinii na zimę, nie tylko dostaniesz pyszny smakołyk, ale także zapewnisz swojej rodzinie następujące dobroczynne efekty:

  • usuwanie złego cholesterolu;
  • oczyszczanie naczyń krwionośnych;
  • eliminacja anemii;
  • wzmocnienie ścian naczyń;
  • stymulacja funkcjonowania przewodu żołądkowo-jelitowego;
  • poprawa składu krwi;
  • wzmocnienie mięśnia sercowego;
  • zapobieganie infekcjom i wirusom.

4 sekrety gotowania

Niewyrazna cukinia jest całkowicie bezwartościowa. Nie wymaga specjalnych warunków przechowywania, nie wymaga specjalnych metod przetwarzania i nie psuje innych, jaśniejszych w smaku produktów. Ale podczas pracy z tym warzywem nadal musisz wziąć pod uwagę cztery zalecenia, aby naprawdę zrobić pyszny dżem z cukinii.

  • Wybór produktu. Do dżemu możesz użyć dowolnego owocu. Szefowie kuchni twierdzą, że nawet przejrzałe warzywa mogą zamienić się w smaczne danie. Ale jeśli chcesz uzyskać delikatny dżem, który po prostu rozpływa się w ustach, lepiej wziąć młodą, całkowicie „mleczną” cukinię, której długość nie przekracza 20 cm.
  • Pojemnik do gotowania. Wybór patelni należy dokładnie przemyśleć. Jeśli wybrany pojemnik jest zdolny do utleniania, jakość dżemu znacznie się pogorszy. Ponadto danie nabierze trwałego smaku metalu. Dlatego ugotuj dżem w pojemnikach ze stali nierdzewnej, aluminium.
  • Gotowość dania. Bardzo ważne jest prawidłowe określenie momentu ugotowania dżemu. Dalsza obróbka cieplna doprowadzi do znacznego pogorszenia smaku i pieczenia. A jeśli zwiniesz niedogotowaną masę, prawdopodobnie nie będziesz w stanie zaimponować swojemu domowi apetycznym dżemem. Aby sprawdzić gotowość, nabierz trochę syropu, kapie na talerz. Jeśli kropla zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się, dżem jest gotowy.
  • Dodatkowe komponenty. Aby nadać dżemowi smak, możesz dodać trochę cukru waniliowego podczas ostatniego gotowania lub dorzucić laskę cynamonu. Jeśli nie lubisz takich składników, zwróć uwagę na esencje owocowe lub jagodowe. Są również w stanie wzmocnić smak. Tylko nie przesadzaj, nie dodawaj kilku różnych smaków na raz, w przeciwnym razie dżem może zamienić się w „sklep z przyprawami”.
  • Podczas gotowania dżem należy wymieszać. Nigdy nie używaj metalowych łyżek do tej procedury. Aby delikatność zachowała swój smak i aromat, naczynie mieszamy drewnianą szpatułką.

    Klasyczny przepis na dżem z cukinii i jego odmiany

    Szefowie kuchni uwielbiają eksperymentować z neutralną cukinią. Dzięki licznym „testom” do dyspozycji współczesnej gospodyni jest wiele przepisów na „dżem warzywny”.

    Cytrynowy

    Osobliwości. To właśnie przepis na konfiturę z cukinii z cytryną uważany jest za klasykę. Cytrus nadaje charakterystyczną kwaskowatość, zapewnia trwały cytrynowy smak.

    Składniki:

    • cukinia – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • cytryna – dwa cytrusy.

    Jak gotować

  • Jeśli używasz „mlecznej” cukinii, nie obieraj warzyw.
  • Dokładnie umyj skórkę cytryny, zalej ją wrzątkiem, aby w jak największym stopniu wyeliminować pozostałości „chemii” z cytrusów.
  • Pokrój cukinię na kawałki.
  • Pokrój cytryny na małe plasterki.
  • Włóż surowce do jednego pojemnika, przykryj cukrem.
  • Lekko potrząśnij patelnią, aby cukier spłynął do dolnych warstw.
  • Poczekaj kilka godzin, aż zawartość uwolni sok.
  • Następnie włóż patelnię do ognia, zagotuj dżem.
  • Gotuj przez kilka minut i natychmiast wyłącz, nie trawij mieszanki.
  • Procedurę należy powtórzyć jeszcze cztery razy (na przykład rano i wieczorem).
  • Po zakończeniu ostatniego gotowania rozprowadź pachnącą mieszankę w sterylnych słoikach, zwiń na zimę.
  • Pamiętaj, aby ogrzać konserwację kocem. Nie wyjmuj go, dopóki dżem sam nie ostygnie.

    Pomarańczowy

    Osobliwości. Innym popularnym daniem jest konfitura z cukinii z pomarańczami. W przeciwieństwie do cytryny ma delikatniejszy smak.

    Składniki:

    • cukinia – 1 kg;
    • cukier – 800 g;
    • pomarańcze – trzy cytrusy.

    Jak gotować

  • Dobrze opłucz pomarańcze, zalej wrzącą wodą.
  • Bez obierania pokrój je na kawałki, eliminując wszystkie napotkane nasiona.
  • Pokrój cukinię w drobną kostkę.
  • Umieść wszystkie składniki w wybranej misce.
  • Zalej surowce cukrem, lekko potrząśnij pojemnikiem.
  • Pozostaw jedzenie na pięć godzin, aby sok wypłynął.
  • Następnie przenieś patelnię do pieca, gotuj mieszaninę na małym ogniu przez 20 minut.
  • Ponownie pozostaw produkt do zaparzenia przez pięć godzin.
  • Zagotuj dżem trzy razy.
  • Po trzecim gotowaniu ułóż gotowe danie w słoikach, zwiń.
  • Z suszonymi morelami

    Osobliwości. Przepis na dżem z cukinii z suszonymi morelami pozwoli Ci uzyskać bardzo delikatną i pachnącą domową konserwację. Jego konsystencja bardziej przypomina dżem. Niespodziewanie, ale połączenie cukinii z cytryną i suszonymi morelami nadaje potrawie posmak… ananasa.

    Składniki:

    • cukinia – 1,5 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • suszone morele – 250 g;
    • cytryna – jeden cytrus.

    Jak gotować

  • Suszone morele opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem w osobnym pojemniku dosłownie przez pięć do siedmiu minut, aby trochę puchło.
  • Przygotuj cukinię, w razie potrzeby usuń nasiona i obierz z nich.
  • Za pomocą maszynki do mięsa zmiel warzywa i suszone morele na jednolitą masę.
  • Zalej surowce cukrem, na małym ogniu.
  • Zacznij mieszać dżem od pierwszych minut gotowania, aby się nie przypalił.
  • Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień, gotuj przez 30 minut.
  • Dokładnie umyj cytrynę.
  • Zetrzyj razem ze skórką, wyciśnij sok.
  • Pamiętaj, aby usunąć i wyrzucić nasiona, nie powinny dostać się do dżemu.
  • Po dodaniu cytryny gotujemy masę przez kolejne 12-15 minut.
  • Ułóż gotowy dżem z cukinii i suszonych moreli w słoikach, zwiń na zimę.
  • Podczas przygotowywania dżemu okresowo pojawia się piana. Musi zostać usunięty w odpowiednim czasie. Jeśli tego nie zrobisz, danie straci swoją przezroczystość i piękny kolor.

    Z sokiem ananasowym

    Osobliwości. Dżem z cukinii z sokiem ananasowym jest prawie niemożliwy do odróżnienia od prawdziwego egzotycznego preparatu. Delikatność ma trwały aromat i smak ananasa. Ponadto kawałki cukinii bardzo przypominają krojenie egzotycznego owocu.

    składniki

    • cukinia – 1,5 kg;
    • cukier – 110 g;
    • sok ananasowy – 0,5 l;
    • kwas cytrynowy (lub świeża cytryna) – 16 g.

    Jak gotować

  • Aby cukinia była jak najbardziej podobna do ananasa, pokrój obrane owoce w kółko.
  • Następnie wytnij rdzeń z nasionami, a pierścienie pokrój na małe segmenty.
  • Wlej sok ananasowy do rondla, podpal.
  • Do napoju wlej cukier i kwasek cytrynowy.
  • Gdy marynata się zagotuje, zanurz w niej cukinię.
  • Gotuj surowce przez siedem do dziesięciu minut. W tym czasie cukinia „ananasowa” powinna nabrać charakterystycznego bursztynowego odcienia.
  • Gorący dżem układamy w słoikach, zwijamy.
  • Banan

    Osobliwości. Niestandardowy, ale niezwykle smaczny dżem okaże się, jeśli do niewyrazistej cukinii zostaną dodane banany.

    Składniki:

    • cukinia – 1 kg;
    • woda – 220 ml;
    • cukier – 1 kg;
    • banany – dwa lub trzy owoce.

    Jak gotować

  • Zacznij od przygotowania cukinii: usuń nasiona, pokrój na małe kawałki.
  • Surowe warzywa moczyć w zimnej wodzie przez około pół godziny.
  • W tym czasie obierz banany, wymieszaj z cukrem.
  • Używając blendera, zmiksuj mieszankę cukru z bananów.
  • Dodaj wodę (wskazaną w przepisie) do kleiku, wymieszaj, gotuj syrop przez kwadrans.
  • Odcedź wodę z cukinii.
  • Surowce roślinne wlej do syropu.
  • Ciągle mieszając gotuj masę bananowo-cukiniową przez 15-20 minut.
  • Gdy dżem będzie gotowy, rozprowadź pachnącą mieszankę w słoikach, zwiń.
  • Dynia

    Osobliwości. Postanowiwszy przygotować zdrowe danie na zimę, zwróć uwagę na dżem z cukinii z dynią. Pachnący, smaczny preparat łączy uzdrawiającą moc dwóch „tytanów”. Dynia, podobnie jak cukinia, zawiera wiele minerałów i witamin. Dlatego za pomocą poczęstunku nie tylko rozpieścisz domowników, ale także wzmocnisz ich zdrowie. Aby przygotować danie, skorzystaj z poniższego przepisu krok po kroku.

    Składniki:

    • dynia (pomarańczowa) – 1 kg;
    • cukinia – 1 kg;
    • rodzynki (lekkie) – 160 g;
    • suszone morele – 190 g;
    • cytryna – jedna;
    • woda – 0,4 l;
    • cukier – 1,8 kg.

    Jak gotować

  • Umyj rodzynki i suszone morele.
  • Suszone owoce zalać zimną wodą, pozostawić do spęcznienia na pięć do dziesięciu minut.
  • Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić na kawałki.
  • Posiekaj cukinię.
  • Połącz surowce, zważ je na wadze (taka sama ilość cukru będzie potrzebna do zrobienia dżemu).
  • Cytrynę dokładnie umyć, startą skórkę i usunąć pestki z miąższu.
  • Włóż dynię, cukinię, suszone owoce i miąższ cytryny do pojemnika blendera (możesz użyć maszynki do mięsa).
  • Dokładnie zmiel masę.
  • Do pachnącej mieszanki wlej cukier, dodaj skórkę.
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta, wlej wodę.
  • Ciągle mieszając, doprowadzić dżem do wrzenia, gotować przez 30-45 minut.
  • Ułóż produkt w przygotowanych pojemnikach, zwiń.
  • jabłkowy cynamon

    Osobliwości. Połączenie cukinii z jabłkami i pikantnym cynamonem nada dżemowi delikatny, wyrafinowany aromat. Danie po prostu zachwyci delikatnym cierpkim smakiem. Jabłko odgrywa w tym dżemie jedną z głównych ról smakowych, dlatego wybieraj owoce soczyste i bezkwasowe.

    Składniki:

    • jabłka (słodkie) – 1 kg;
    • cukinia – 1 kg;
    • cynamon – dwie laski;
    • cukier – 1,5 kg.

    Jak gotować

  • Cukinię pokroić w drobną kostkę.
  • Jabłka pokroić tak, aby pasowały do ​​warzyw.
  • Połącz surowce, wypełnij przedmiot cukrem.
  • Odczekaj pięć godzin, aż mieszanka owoców i warzyw uwolni swoje soki.
  • Następnie połóż patelnię na kuchence, gotuj przyszły dżem przez pół godziny, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
  • Wyłącz ogień, pozwól przedmiotowi całkowicie ostygnąć.
  • Dodaj cynamon do zimnej masy, ponownie włóż patelnię do ognia.
  • Gotuj mieszaninę przez 20 minut.
  • Usuń laski cynamonu, gotuj przez kolejne pięć minut, po czym włóż dżem do słoików, zwiń na zimę.
  • Miód

    Osobliwości. Możesz ugotować pyszny dżem nie tylko na kuchence, ale także za pomocą inteligentnego asystenta – multicookera. Aby dać potrawie wielkie korzyści i apetyczne, dodaj miód do mieszanki jabłkowo-cukiniowej.

    Składniki:

    • jabłka (niekwaśne) – 1 kg;
    • cukinia – 500 g;
    • cytryna – jeden cytrus;
    • miód – pół szklanki;
    • cukier – 550 g.

    Jak gotować

  • Jabłka obieramy z nasion, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Następnie posiekaj cukinię.
  • Usuń pestki z cytryny, również przekręć przez maszynkę do mięsa.
  • Połącz sok z cytryny z miodem.
  • Wymieszaj wszystkie składniki w misce multicooker, dodaj cukier.
  • Ustaw tryb „Gaszenie”, gotuj dżem przez półtorej do dwóch godzin, nie zapominając o okresowym usuwaniu piany.
  • Gotowy dżem (powinien nabrać jednolitości i zgęstnieć), przelać do słoików, zwinąć.
  • imbir

    Osobliwości. Według opinii hostess dżem z cukinii z imbirem jest smaczny i pachnący. A z punktu widzenia medycyny tradycyjnej jest to silna profilaktyka, która uchroni przed przeziębieniem w okresie epidemii. Dlatego koniecznie zaopatrzcie się w taki przysmak na zimę.

    Składniki:

    • cukinia – 1,5 kg;
    • cytryna – dwa owoce;
    • imbir – 25 g;
    • cukier – 1,5 kg.

    Jak gotować

  • Pokrój obraną cukinię na kawałki.
  • Włóż je do rondla, dodaj trochę wody.
  • Przykryj pojemnik pokrywką, a następnie gotuj cukinię na parze, aż zmięknie.
  • W tym czasie obierz imbir, pokrój w cienkie kółka.
  • Złóż takie półfabrykaty w worek z gazy, opuść je na warzywa gotowane na parze.
  • Usuń skórkę z cytryny tarką i wyciśnij sok z miąższu, nie zapomnij usunąć pestek.
  • Do masy imbirowo-cukiniowej dodać skórkę i sok z cytryny.
  • Zagotuj mieszaninę, dodaj cukier.
  • Zamieszać, aby zapewnić maksymalne rozpuszczenie, doprowadzić dżem do zgęstnienia.
  • Gdy cukinia stanie się przezroczysta, wyjmij torebkę imbiru, zwiń dżem na zimę.
  • Jeśli chcesz zostawić imbir, najpierw go posiekaj lub posiekaj na tarce. Dodaj taką mieszankę jako kompletny składnik dania, bez worka z gazy.

    żółta cukinia

    Mandarynka

    Osobliwości. Połączenie cukinii z cytryną i mandarynką pozwoli uzyskać bogaty bukiet smakowy, który stopniowo się otwiera.

    Składniki:

    • cukinia – 500 g;
    • mandarynka – dwa lub trzy kawałki;
    • cukier – 250 g;
    • cytryna jest jednym.

    Jak gotować

  • Cukinię pokroić na małe kawałki, posypać cukrem, delikatnie wstrząsnąć patelnią.
  • Pozostaw warzywa do soku na około jedną do dwóch godzin.
  • Obierz cytryny i mandarynki, usuń z nich pestki, pokrój cytrusy na małe kawałki.
  • Umieść mieszankę cukru i cukinii na kuchence, gotuj przez kwadrans, nie zapominając o wymieszaniu.
  • Do masy dodać cytryny i mandarynki, gotować przez kolejne 20 minut.
  • Odłóż patelnię na bok i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć.
  • Powtórz gotowanie dżemu jeszcze dwa razy, za każdym razem przez 20 minut.
  • Po ostatniej obróbce cieplnej zwiń masę.
  • O smaku kiwi

    Osobliwości. Takie danie ma nie tylko oryginalny smak, ale także piękny, bogaty zielony kolor.

    Składniki:

    • cukinia – 1 kg;
    • kiwi – 0,8 kg;
    • cukier – 1,2 kg;
    • woda – jedna szklanka.

    Jak gotować

  • Dodaj cukier do wody, zagotuj syrop.
  • Gotuj, aż cały cukier całkowicie się rozpuści.
  • Cukinię pokroić w drobną kostkę, zalać gotowym syropem, pozostawić mieszankę na godzinę.
  • Kiwi blanszować skórką przez dwie do trzech minut, a następnie obrać owoce ze skórki.
  • Odcedzić syrop z cukinii.
  • Zagotuj, uzupełnij warzywa przez godzinę.
  • Włóż cukinię do syropu na kuchence, gotuj przez dziesięć minut.
  • Dodaj kiwi pokrojone na małe kawałki.
  • Kontynuuj gotowanie dżemu przez kolejne 25-30 minut, aż będzie w pełni ugotowany.
  • Dżem z cukinii

    Orzech żurawinowy

    Osobliwości. Aby urozmaicić puste miejsca do squasha, ugotuj dżem z żurawiną, śliwkami i orzechami. Składniki na przysmak są dość drogie, ale produkt jest naprawdę bardzo smaczny i pachnący, więc zwiń przynajmniej jeden słoik.

    Składniki:

    • cukinia – 1 kg;
    • żurawina (można wziąć świeżą lub mrożoną) – 250 g;
    • suszone śliwki – 250 g;
    • orzechy włoskie (jądra) – 120 g;
    • cukier – 1 kg.

    Jak gotować

  • Namocz suszone śliwki w zimnej wodzie przez pięć do dziesięciu minut.
  • Cukinię oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  • Surowce warzywne posyp cukrem, pozostaw na dwie do trzech godzin, aby sok się wyróżniał.
  • Włóż cukinię do ognia, zagotuj, dodaj żurawinę, posiekane śliwki i posiekane orzechy.
  • Kontynuuj gotowanie dania przez pół godziny.
  • Zdejmij rondel z ognia, pozostaw do zaparzenia.
  • Po dniu powtórzyć proces gotowania.
  • Gotuj masę przez około pół godziny, aż cukinia stanie się przezroczysta.
  • Ułóż gotowy zimowy smakołyk w słoikach, zwiń.
  • Jarzębina

    Osobliwości. Dżem ten można bezpiecznie stosować nie tylko jako przysmak do naleśników czy herbaty, ale także jako nadzienie do ciast, muffinek. A syrop posłuży jako podstawa do robienia napojów owocowych lub galaretki.

    Składniki:

    • aronia – 1 kg;
    • cukinia – 1 kg;
    • cukier – 1 kg;
    • cynamon – jeden kij.

    Jak gotować

  • Opłucz aronię.
  • Posyp jagody połową cukru.
  • Cukinię obrać, pokroić na kawałki.
  • Zalej warstwę cukru jagodowego.
  • Warzywa pokryć warstwą cukru (pozostałość).
  • Odczekaj trzy godziny, aż surowiec uwolni sok.
  • Umieść laskę cynamonu w rondlu.
  • Danie gotujemy na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, aby masa się nie przypaliła.
  • Gotuj dżem przez około pół godziny.
  • Powtórz procedurę gotowania następnego dnia.
  • W gotowym naczyniu cukinia powinna nabrać koloru aronii, a syrop zgęstnieć. Taką mieszankę można zwinąć.
  • Śliwka jeżynowa

    Osobliwości. To kolejny smak, który po prostu nie może pozostawić obojętnym żadnego z domowników czy gości. Jeżyny można zastąpić malinami.

    Składniki:

    • jeżyna – 100 g;
    • cukinia – 800 g;
    • śliwka – 600 g;
    • cukier – 1,1 kg.

    Jak gotować

  • Cukinię pokroić, posypać cukrem.
  • Poczekaj, aż wypuszczą sok, co zajmie około trzech godzin.
  • Postaw garnek z cukinią na ogniu, gotuj masę przez pięć do siedmiu minut.
  • Śliwki obrać, pokroić, dodać do warzyw.
  • Kontynuuj gotowanie masy przez kolejne 12-15 minut.
  • Wyłącz ogrzewanie, pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć.
  • Do zimnej mieszanki dodać jeżyny, ponownie włożyć do ognia.
  • Gotuj masę jagodowo-warzywną przez 15 minut.
  • Pozwól dżemowi ponownie całkowicie ostygnąć.
  • Po trzecim ugotowaniu ułożyć w słoiki, zrolować.
  • Dżem z cukinii w słoiku

    Cytrynowa pomarańcza

    Osobliwości. Aby przygotować klasyczną wersję dżemu bursztynowego, do cukinii dodaje się cytryny i pomarańcze. To właśnie to połączenie zapewnia nie tylko przyjemny delikatny smak z lekką kwaskowatością, ale także niesamowity bursztynowo-przeźroczysty kolor.

    Składniki:

    • pomarańcze – 750 g;
    • cukinia – 1,5 kg;
    • cytryna – jedna;
    • cukier – 1,25 kg.

    Jak gotować

  • Obierz pomarańcze i cytryny, usuń pestki.
  • Zmiel pachnące surowce za pomocą maszynki do mięsa.
  • Cukinię obrać i również rozgnieść.
  • Połącz oba puste miejsca, dodaj cukier, wymieszaj.
  • Gotuj mieszaninę na małym ogniu przez 25-30 minut.
  • Powtórz procedurę gotowania następnego dnia, a następnie wrzuć dżem do słoików.
  • Miłośnicy przypraw mogą urozmaicić konfiturę z cukinii cytryną i pomarańczą, laską cynamonu, goździkami. Jeśli dodasz do naczynia gałązkę mięty, produkt okaże się lekki, chłodzący. A wsypując do dżemu tylko kilka ziaren orzecha włoskiego, stworzysz danie o delikatnym orzechowym posmaku.

    Inne domowe przepisy

    Cukinia w sosie pomidorowym na zimę
    Kiszone bakłażany na zimę
    Zamrażanie bakłażanów w domu
    Cukinia jak ananasy na zimę
    Bakłażany w adżyce na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author