Sprzęt i przybory kuchenne:
- wagi kuchenne;
- głęboka pojemność;
- miękkie sito;
- naczynia ogniotrwałe;
- kołek;
- film spożywczy;
- szklane słoiki;
- pokrowce;
- klucz toczny.
Składniki
dereń | 3 kg |
cukier | 3 kg |
Gotowanie krok po kroku
Dżem z derenia to pyszny, pachnący i bardzo słodki deser na zimę. Świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia, kaszlu i bólu gardła. Proponujemy przygotować delikatny dżem z derenia. A do tego nie trzeba nawet uciekać się do długiego i żmudnego procesu gotowania.
Ważny! Wszystkie potrawy, które mają kontakt z dżemem należy zalać wrzątkiem do sterylizacji.Dżem z startego derenia zatrzymuje więcej witamin, szybko się przygotowuje i długo przechowuje. Po schłodzeniu przysmak staje się gęstszy i ma oryginalny słodko-kwaśny smak.
Pomocne wskazówki
Aby Twój dżem był delikatny, smaczny i przechowywany przez długi czas, zalecamy zapoznanie się z następującymi przydatnymi wskazówkami:
- Aby zrobić dżem, możesz użyć zarówno ogrodowego, jak i dziko rosnącego derenia. Najważniejsze, że jagoda jest dojrzała i miękka.
- Przed użyciem owoce derenia należy je posortować i usunąć szypułki.
- Przygotuj dżem w emaliowanej misce.
- Ponieważ dereń ma słodko-kwaśny smak, do robienia dżemu zawsze używaj cukru równego wadze jagód.
- Kości pozostawione ze zmielonego derenia można wykorzystać do gotowania kompotu.
Przepis
Jeśli nadal masz pytania dotyczące procesu przygotowania dżemu z derenia, zapraszamy do zapoznania się z jego szczegółową recepturą.
Czy kiedykolwiek próbowałeś wcześniej dżemu z derenia? Podobał Ci się proponowany przepis na ten przysmak? Podziel się swoją opinią w komentarzach.