Dżem z derenia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Świeży dżem z derenia bez gotowania

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • wagi kuchenne;
  • głęboka pojemność;
  • miękkie sito;
  • naczynia ogniotrwałe;
  • kołek;
  • film spożywczy;
  • szklane słoiki;
  • pokrowce;
  • klucz toczny.

Składniki

dereń 3 kg
cukier 3 kg

Gotowanie krok po kroku

Dżem z derenia to pyszny, pachnący i bardzo słodki deser na zimę. Świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia, kaszlu i bólu gardła. Proponujemy przygotować delikatny dżem z derenia. A do tego nie trzeba nawet uciekać się do długiego i żmudnego procesu gotowania.

  • Bierzemy 3 kg derenia, myjemy i parzymy wrzątkiem.

    Gotowanie dżemu z derenia

  • W głębokim pojemniku stopniowo mieszaj dereń i 3 kg cukru, ugniataj dereń cukrem rękami i pozostaw powstałą mieszankę na 3 godziny, przykrywając pojemnik folią spożywczą.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Powstałą masę mielimy przez miękkie sito.

    Aby przygotować danie, zmiel jagodę

  • Przelej dżem do słoików i zwiń.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Ważny!  Wszystkie potrawy, które mają kontakt z dżemem należy zalać wrzątkiem do sterylizacji.Dżem z startego derenia zatrzymuje więcej witamin, szybko się przygotowuje i długo przechowuje. Po schłodzeniu przysmak staje się gęstszy i ma oryginalny słodko-kwaśny smak.

    Pomocne wskazówki

    Aby Twój dżem był delikatny, smaczny i przechowywany przez długi czas, zalecamy zapoznanie się z następującymi przydatnymi wskazówkami:

    • Aby zrobić dżem, możesz użyć zarówno ogrodowego, jak i dziko rosnącego derenia. Najważniejsze, że jagoda jest dojrzała i miękka.
    • Przed użyciem owoce derenia należy je posortować i usunąć szypułki.
    • Przygotuj dżem w emaliowanej misce.
    • Ponieważ dereń ma słodko-kwaśny smak, do robienia dżemu zawsze używaj cukru równego wadze jagód.
    • Kości pozostawione ze zmielonego derenia można wykorzystać do gotowania kompotu.

    Przepis

    Jeśli nadal masz pytania dotyczące procesu przygotowania dżemu z derenia, zapraszamy do zapoznania się z jego szczegółową recepturą.

    Czy kiedykolwiek próbowałeś wcześniej dżemu z derenia? Podobał Ci się proponowany przepis na ten przysmak? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author