Dżem z ranetki w domu: przepisy na zimę z pomarańczą, cytryną, suszonymi morelami, skondensowanym mlekiem, dynią, śliwką, gruszką i aronią

Dżem Ranetok: przepis na zadowolenie tych, którzy nie lubią słodkich deserów

Przysmak z ranetki będzie nie tylko doskonałym dodatkiem do herbaty. Dżem ten można bezpiecznie stosować do pieczenia ciast, ciast czy bajgli. Produkt docenią wszyscy miłośnicy naleśników i naleśników.

Korzyści z konfitury

Niepozorna i skromna owocująca jesienią jabłoń cieszy się popularnością od czasów starożytnych. Drzewo rośnie wszędzie i nie wymaga specjalnych warunków. A jabłka słodko-kwaśne, zwane „ranetki”, służą jako surowiec do przygotowania różnych domowych przetworów. Drobne owoce konserwowe w całości, suszone, pieczone. Szczególnie popularny jest przepis na dżem ranetki.

Ranetki, które zawierają wiele przydatnych substancji, mają korzystny wpływ na organizm w następujący sposób:

  • oczyszcza układ pokarmowy;
  • poprawić krzepliwość krwi;
  • zwiększyć odporność;
  • stabilizować aktywność sercowo-naczyniową;
  • przyczyniają się do gojenia wrzodziejących zmian w przewodzie pokarmowym;
  • wzmocnić ściany naczyń krwionośnych;
  • aktywować usuwanie złego cholesterolu;
  • wzmocnić mieszki włosowe, paznokcie;
  • stymulować metabolizm;
  • poprawić aktywność mózgu;
  • zapobiegać rozwojowi beri-beri;
  • przyczyniają się do stabilizacji wątroby.

Ranetki, jak każdy produkt, mogą być szkodliwe. Nie daj się ponieść dżemowi dla osób, u których zdiagnozowano cukrzycę lub otyłość. Osobom, które okresowo cierpią na zapalenie okrężnicy lub biegunkę, zaleca się stosowanie przysmaku z dużą ostrożnością.

5 zasad gotowania

Cechą charakterystyczną tych jabłek jest ich soczystość i aromat. Dlatego dżem z takich owoców okazuje się niezwykle smaczny. Decydując się na ugotowanie marmolady z ranetki w domu, pamiętaj o przestrzeganiu pięciu zasad.

  • Wybór owoców. Do przygotowania dżemu lepiej jest wziąć owoce słodko-kwaśne i słodkie. Powinny mieć miękką skórę. Te ranetki są znacznie szybsze i łatwiejsze do zagotowania. Surowcem na konfitury mogą być owoce przejrzałe, połamane, popękane. Nie używaj jednak zgniłych lub spleśniałych jabłek.
  • Moczyć. Zanim zaczniesz przygotowywać smakołyk, koniecznie namocz ranetki w ciepłej wodzie. Pozostaw je do „kąpania” przez 30-50 minut. Po tej procedurze dokładnie umyj owoce i możesz zacząć kroić owoce.
  • Szlifowanie. Od niepamiętnych czasów do nacierania dżemu używano sitka. Ten przysmak okazał się bardzo delikatny i miękki. Współczesne gospodynie domowe, starając się ułatwić sobie zadanie, korzystają z maszynki do mięsa lub blendera. W takim przypadku przysmak gotuje się kilka razy szybciej. Jednak sądząc po recenzjach, danie traci swoją zwiewną delikatność.
  • Zgodność z przepisami. Staraj się ściśle przestrzegać przepisu. Gospodynie domowe zawsze starają się dodać do potrawy swoją własną „zapałkę”. To nie jest zabronione. Ale nie zmniejszaj ilości cukru. Jeśli ten składnik nie wystarczy, dżem będzie błyszczał lub spleśniał.
  • Gotowość dania. Najpierw ustal, jaki rodzaj poczęstunku chcesz otrzymać. Jeśli lubisz gęste konfitury, to marmoladę z ranetki gotuj, aż przestanie spływać po łyżce. Fani bardziej płynnych półfabrykatów mogą zwinąć konserwację po 25-30 minutach gotowania.
  • Dżem Ranetok: klasyczne i 10 odważnych opcji

    Nie ograniczaj się do wersji klasycznej. Spróbuj zrobić dżem ranetki z cynamonem lub suszonymi morelami. Bardzo apetyczne połączenie pachnących nut jabłka i cytrusów. A prawdziwym rzemieślnikom udaje się dodać do jabłek dynię, aronię, a nawet mleko skondensowane.

    Tradycyjny

    Opis. To najłatwiejszy przepis, który pozwala uzyskać smaczny i dość gęsty dżem. Najlepiej zawinąć przysmak metalowymi wieczkami. W tej formie dżem jest w stanie wytrzymać rok. Jeśli zamkniesz słoiki za pomocą nylonowych pokrywek, okres przydatności do spożycia skróci się do sześciu miesięcy.

    Niezbędny:

    • ranetki – 1,5 kg;
    • woda – 0,6 l;
    • cukier – 0,81 kg.

    proces gotowania

  • Czyste ranetki pokroić na ćwiartki, usunąć ogonki, wyciąć nasiona.
  • Kawałki owoców włożyć do rondla, zalać wodą.
  • Gotuj przedmiot na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
  • Poczekaj, aż masa ostygnie.
  • Zmiel go przez sito lub użyj maszynki do mięsa.
  • Włóż pachnący kleik do ognia.
  • Ciągle mieszając gotuj masę przez 40-50 minut.
  • Następnie dodaj cukier i wymieszaj.
  • Ponownie ustaw pojemnik na małym ogniu.
  • Przygotuj banki z wyprzedzeniem.
  • Kontynuując ciągłe mieszanie przedmiotu, gotuj go do pożądanej konsystencji.
  • Ułóż gotowe naczynie w sterylnych słoikach, zwiń.
  • Jabłka Ranet

    Z cytryną

    Opis. Dodaj cytrynę do jabłek, aby uzyskać orzeźwiający, aromatyczny i mniej słodki posiłek. Jeśli nie przepadasz za słodkimi przetworami, ten przysmak przypadnie Ci do gustu. Aby przyspieszyć proces gotowania, możesz zmielić dżem z ranetki z cytryną przez maszynkę do mięsa.

    Niezbędny:

    • jabłka – 2,8 kg;
    • woda – 0,55 l;
    • cytryna – jedna;
    • cukier – 2 kg.

    proces gotowania

  • Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
  • Gotuj obrabiany przedmiot w wodzie, aż zmięknie.
  • Przepuść powstałą masę przez maszynkę do mięsa.
  • Cytrynę dokładnie umyć, pokroić w plasterki, usuwając pestki.
  • Zmiel cytrusy wraz ze skórką, przepuszczając je przez maszynkę do mięsa.
  • Połącz mus jabłkowy z cytryną.
  • Wsyp cukier, wymieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając przez pół godziny.
  • Następnie rozłóż masę w bankach, zwiń na zimę.
  • Z cynamonem i cytryną w wolnym naczyniu

    Opis. Stanie w pobliżu pieca przez godzinę i ciągłe mieszanie dżemu, aby się nie przypaliło, to poważny test, nawet dla doświadczonych gospodyń domowych. Aby ułatwić procedurę i całkowicie uwolnić się od konieczności kontrolowania gotowania, użyj wolnowaru.

    Niezbędny:

    • ranetki (słodkie) – 1,2 kg;
    • cynamon – jeden kij;
    • cukier – 0,45 kg;
    • cytryna jest jednym.

    proces gotowania

  • Usuń nasiona z ranetki, odetnij skórkę.
  • Pokrój jabłka na małe kawałki.
  • Włóż surowce do miski multicookera.
  • Obierz skórkę z cytryny i odłóż na bok.
  • Wyciśnij sok z cytrusów bezpośrednio na ranetki.
  • Wsyp cukier do miski.
  • Wymieszaj obrabiany przedmiot, dodaj cynamon.
  • Gotuj masę przez godzinę, ustawiając tryb „dżem”.
  • Zmiel schłodzony przedmiot za pomocą blendera, aż do uzyskania jednorodnego puree.
  • Włóż smakołyk z powrotem do wolnowaru.
  • Gotuj w tym samym trybie, tylko teraz 30 minut.
  • Rozłóż gotowy dżem i zwiń.
  • Jeśli chcesz nadać dżemowi bogatszy smak, dodaj do niego skórkę. Dodaj taki „smak” przed zmieleniem masy blenderem.

    Z mlekiem skondensowanym

    Opis. Oryginalny smak nabiera preparat, w którym ranetki łączy się ze skondensowanym mlekiem. To danie ma niezwykle delikatny smak.

    Niezbędny:

    • ranetki – 2,3 kg;
    • woda – pół szklanki;
    • mleko skondensowane – 120 ml;
    • cukier – 0,15 kg;
    • cukier waniliowy.

    proces gotowania

  • Jabłka obrać, usunąć pestki.
  • Pokrój je w plasterki.
  • Włóż owoce do rondla, zalej wodą.
  • Umieść obrabiany przedmiot w ogniu.
  • Ranetki dusić aż zmiękną, około 25-30 minut.
  • Trochę ochłodzić obrabiany przedmiot.
  • Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj miksturę.
  • Dodaj cukier.
  • Podpal pojemnik.
  • Gdy dżem się zagotuje, wlej skondensowane mleko.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Dodaj cukier waniliowy.
  • Kontynuuj gotowanie przez pięć do siedmiu minut, ciągle mieszając pachnący dżem.
  • Zapakuj na gorąco do słoików.
  • Zakasać.
  • Dżem z brązowego jabłka

    z pomarańczą

    Opis. Jeśli chcesz przygotować przysmak z pachnącymi cytrusami, ale nie staraj się dodawać do niego nut kwaśnych, użyj pomarańczy zamiast cytryny. Każdy cytrus się nada. Najważniejsze, aby kości nie dostały się do naczynia. To właśnie oni potrafią nadać dżemowi z ranetki z pomarańczą nieprzyjemną goryczkę.

    Niezbędny:

    • jabłka – 1-1,1 kg;
    • pomarańcze – 0,55 kg;
    • woda – szklanka;
    • cukier – 1 kg.

    proces gotowania

  • Wlej cukier do wody, zagotuj syrop.
  • Gdy się zagotuje, obierz nasiona z ranetki, pokrój je na kawałki.
  • Usuń skórkę z pomarańczy.
  • Cytrusy pokrojone na kawałki.
  • Syrop powinien gotować się przez siedem do dziesięciu minut.
  • Zanurz ranetki i pomarańcze w słodkim płynie.
  • Doprowadzić masę do wrzenia i całkowicie ostudzić.
  • Powtórz wydarzenie trzy razy.
  • Ubij powstałą gęstą mieszankę blenderem.
  • Zagotuj przedmiot po raz ostatni i rozłóż dżem w słoikach.
  • z dynią

    Opis. Na bazie dyni i jabłek możesz zrobić pyszny dżem. Taki przysmak dzięki pomarańczowemu owocowi nabiera pięknego odcienia. Ale smaku dyni w gotowym naczyniu nie może określić nawet smakosz.

    Niezbędny:

    • jabłka – 1,3 kg;
    • dynia (miazga) – 0,85 kg;
    • cukier – 1,2 kg;
    • skórka pomarańczy.

    proces gotowania

  • Miąższ dyni pokroić na kawałki, włożyć do rondla, zalać odrobiną wody.
  • Pomarańczowe owoce gotuj przez 30-40 minut, aż wszystkie kawałki zmiękną.
  • W tym samym czasie pokrój ranetki, odrzucając wszystkie nasiona.
  • Zanurz je w osobnym kociołku, dodaj trochę wody.
  • Jabłka dusić, aż zmiękną, około 20-25 minut.
  • Zamień każdy z półfabrykatów w puree dowolną metodą.
  • Połącz dynię i ranetki.
  • Wlej połowę wskazanej ilości cukru.
  • Gotuj dżem przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj pozostałą część cukru, do dżemu wrzuć skórkę z pomarańczy.
  • Gotuj przez kolejne dziesięć minut, a następnie ułóż w słoikach.
  • Bez cukru

    Opis. Jeśli chcesz zachować całkowicie naturalny dżem, skorzystaj z przepisu bez cukru. Nawet bez niezbędnego środka konserwującego skręt dobrze utrzyma się przez zimę i nie będzie spleśniał. Ale to będzie wymagało sterylizacji.

    Niezbędny:

    • ranetki – 1,1 kg;
    • woda – 0,22 l.

    proces gotowania

  • Pokrój owoce na kawałki.
  • Gotuj je w wodzie przez 15-20 minut.
  • Zmiel zmiękczone jabłka przez sito.
  • Złóż puree do kociołka.
  • Gotuj masę na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Gotowy dżem układamy w sterylnych półlitrowych słoikach.
  • Przełóż konfiturę do dużego rondla.
  • Sterylizacja powinna trwać 15 minut, po czym brzegi zwijają się na zimę.
  • Dżem jabłkowy w słoiku

    Z gruszkami

    Opis. Dzięki cytrynie ten przysmak nie ma słodko-słodkiego smaku, dlatego z przyjemnością jedzą go nawet ci, którzy nie przepadają za dżemem.

    Niezbędny:

    • ranetki – 1,1 kg;
    • cytryna – jedna;
    • gruszka – 1,1 kg;
    • cukier – 0,6 kg.

    proces gotowania

  • Przygotuj jabłka i gruszki, pokrój je na kawałki.
  • Przepuścić surowce przez maszynkę do mięsa.
  • Przełóż puree do miski.
  • Gotować na małym ogniu przez 30-60 minut, w zależności od pożądanej gęstości i soczystości owoców.
  • Następnie dodaj cukier, wlej sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj.
  • Kontynuuj gotowanie dżemu przez kolejne półtorej godziny.
  • Pamiętaj, aby to zamieszać.
  • Gotowe danie ułożyć w słoikach, poczekać, aż ostygnie.
  • I dopiero wtedy zamknij pojemnik.
  • Z suszonymi morelami

    Opis. Konserwowany na zimę dżem z ranetki z suszonymi morelami zachwyci wykwintnym smakiem. Suszone owoce nadają delikatny morelowy smak, zmieszany z nutą wędzonego mięsa.

    Niezbędny:

    • ranetki – 2,2 kg;
    • suszone morele – 0,3 kg;
    • cukier – 1,1 kg.

    proces gotowania

  • Suszone morele umyć pod wodą.
  • Zalej wrzątkiem i pozostaw na 15-20 minut.
  • Ranetki obrać, pokroić w plasterki.
  • Zmiel zmiękczone suszone morele i jabłka przez maszynkę do mięsa.
  • Wsyp cukier do pachnącego preparatu, wymieszaj masę.
  • Podpal obrabiany przedmiot.
  • Gotuj dżem na małym ogniu przez 40-50 minut.
  • Ułóż grube naczynie w sterylnych słoikach.
  • Korek.
  • Ze śliwkami

    Opis. Jest to pachnący, gęsty produkt. Konfitura z ranetek i śliwek na zimę ma lekką, ledwo wyczuwalną kwaskowatość.

    Niezbędny:

    • ranetki – 0,9 kg;
    • śliwka (dowolna odmiana) – 1,1 kg;
    • cukier – 0,9 kg.

    proces gotowania

  • Ranetki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, obrać.
  • Zalej śliwki wrzącą wodą.
  • Podziel je na połówki, wyrzuć kości.
  • Usuń skórkę ze śliwek.
  • Wymieszaj puste miejsca, dodaj cukier, wymieszaj.
  • Postaw garnek na ogniu.
  • Gotuj masę przez 15-20 minut, aż rany zmiękną.
  • Zmiksuj schłodzony dżem blenderem.
  • Połóż dżem na kuchence, gotuj przysmak na małym ogniu przez 30-40 minut, pamiętając o mieszaniu.
  • Gotową masę rozłóż w sterylnych słoikach i zwiń.
  • Galaretka jabłkowa

    Z Aronią

    Opis. Dżem z aronii jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Ponadto to danie nabiera niesamowicie bogatego odcienia.

    Niezbędny:

    • jabłka – 1 kg;
    • aronia – 0,55 kg;
    • cukier – 1,3 kg;
    • woda – 0,45 l.

    proces gotowania

  • Najpierw ugotuj syrop z wody i cukru.
  • Ranetki pokroić na kawałki.
  • Jabłka i jeżyny blanszować osobno.
  • Następnie przełóż owoce i jagody do wrzącego syropu.
  • Gotuj przedmiot na średnim ogniu przez pięć minut.
  • Fajnie całkowicie.
  • Powtórz gotowanie jeszcze dwa razy.
  • Następnie zmiel zmiękczoną masę na puree blenderem zanurzeniowym.
  • Zagotuj dżem i zapakuj go do słoików.
  • Aby przygotować wysokiej jakości i smaczny dżem ranetki na zimę, pamiętaj o jeszcze jednej tajemnicy. Dzikie jabłka są znacznie twardsze niż ich odpowiedniki w sadach. Dlatego potrzebują dłuższego gotowania, w przeciwnym razie delikatność będzie cierpka.

    Inne domowe przepisy

    Rokitnik z cukrem bez gotowania
    Sałatka Śniadanie turystyczne z ryżem
    Galaretka z rokitnika
    Kawior z zielonych pomidorów na zimę
    Jak marynować placki

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author