Dżem z wiciokrzewu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Dżem z wiciokrzewu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • kołek,
  • patelnia,
  • sito lub durszlak
  • łyżka,
  • Łopatka,
  • mała kadzi,
  • słoiki dżemu.

Składniki

  • Jagody wiciokrzewu – 500 g
  • Cukier – 500 g

Gotowanie krok po kroku

  • Na wstępnym etapie należy wysterylizować odpowiednią liczbę słoików i pokrywek w celu ich skręcenia lub zszywania. Sortujemy jagody, wybierając zepsute owoce, liście i inne drobne resztki. Jagody wiciokrzewu przekładamy do sitka lub durszlaka i dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą.
    Gotowanie dżemu z wiciokrzewu
  • Po spuszczeniu wody z jagód przenosimy je do rondla, w którym można je dalej gotować. Do jagód dodać 500 gramów cukru i odstawić na 3-4 godziny, aby owoce wypuściły sok.
    przygotuj składniki
  • Po wyznaczonym czasie za pomocą szpatułki ostrożnie, ale delikatnie wymieszaj jagody z cukrem do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Patelnię z masą jagodowo-cukrową przenosimy do pieca i rozpalamy mały ogień. Zagotuj zawartość rondla. Z czasem to około 10-15 minut.
    Dżem z wiciokrzewu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem
  • Gdy mieszanina na patelni się zagotuje, kontynuujemy gotowanie dżemu przez kolejne 5 minut, gdy na dżemie pojawi się piana, należy ją usunąć. Po 5 minutach zdejmij dżem z ognia, przykryj patelnię pokrywką i odstaw masę na około 5-6 godzin. Po wyznaczonym czasie włóż dżem do ognia i gotuj stale mieszając łopatką lub łyżką przez 12-15 minut, aż będzie ugotowany. W razie potrzeby usuń piankę. Gotowość produktu sprawdza się w następujący sposób. Bierzemy trochę dżemu, kładziemy na talerz i wyciągamy grzbietem łyżki, dzieląc masę na dwie części. Jeśli dżem jest gotowy, brzegi syropu nie będą się zbiegać. Gotowy dżem wlej do wcześniej przygotowanych słoików, wypełniając je do samej góry. Słoiki przykrywamy sterylizowanymi pokrywkami i hermetycznie zamykamy/zwijamy.
    dżem z wiciokrzewu jest gotowy
  • Przepis

    od twórcy receptury krok po kroku wyjawia sposób przygotowania dżemu z wiciokrzewu. Autor szczegółowo komentuje swoje działania, dlatego jeśli instrukcje krok po kroku nie są wystarczająco jasne, wideo odpowie na wszystkie pytania. Z tego można dowiedzieć się, co i jak przetwarzane są jagody, jakie odstępy czasowe należy przestrzegać podczas gotowania. A także jak gotować, wlewać do słoików i zamykać dżem.

    Dżem z wiciokrzewu to smaczna i zdrowa uczta do herbaty i wypieków. Jagody charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, a także grup A, P i B. Ponadto wiciokrzew jest bogaty w pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas, związki pektynowe, kwasy organiczne i fruktozę. Smak jagód dobrze komponuje się ze smakiem truskawek, dlatego jeśli chcesz urozmaicić smak lub zmniejszyć kwaskowatość, możesz zrobić dżem z ich mieszanki. A jakie są Twoje wrażenia z konfitury z wiciokrzewu według tego przepisu? Koniecznie podzielcie się swoimi przemyśleniami z innymi szefami kuchni w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author