Fasola szparagowa według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna fasola szparagowa – przepis na lekki i pachnący dodatek

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, garnek, patelnia, łyżka do mieszania, sitko, szklana płyta, deska do krojenia, nóż.

Składniki

Nazwa Ilość
Zielone fasolki 500 gramów
Masło 50g
Olej słonecznikowy 1 ul. l.
Czosnek smak
Papryczka chili świeża smak
Sok cytrynowy 1/2 cytryny
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Postaw garnek z wodą na kuchence do zagotowania. Następnie wrzuć 1 łyżkę soli, 1 łyżkę oleju słonecznikowego do wrzącej wody i włóż tam zieloną fasolkę na dokładnie 40 sekund. Olej słonecznikowy jest niezbędny do stworzenia filmu na powierzchni wody, dzięki czemu szybciej się gotuje.

    Jak przygotować fasolkę szparagową

  • Warto pamiętać, że szparagi i same szparagi to dwa zupełnie różne produkty! Nie myl ich! Po 40 sekundach spuść gorącą wodę przez sitko i przenieś ziarna do szklanego pojemnika.

    Przygotuj składniki do gotowania fasoli

  • Weź czosnek i pokrój go w cienkie plasterki nożem. Weź tyle czosnku, ile chcesz.

    Posiekaj czosnek, aby ugotować fasolę

  • Potrzebujemy też tylko odrobiny papryczki chili, 4-5 cienkich plastrów. Daj pierwszeństwo suchym papryczkom chili, dzięki czemu danie okazuje się znacznie smaczniejsze.

    Aby ugotować fasolę, posiekaj paprykę

  • W międzyczasie rozgrzej patelnię na kuchence i włóż do niej 50 gramów masła, aby się rozpuściło.

    Rozpuść masło, aby ugotować fasolę

  • Gdy masło całkowicie się rozpuści, wlej zieloną fasolkę na patelnię i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodać czosnek, papryczkę chili i smażyć na dużym ogniu około 1 minuty, nie więcej, aby się nie rozgotować. To chyba najważniejsza zasada przy przygotowywaniu fasoli szparagowej.

    Przygotuj składniki do gotowania fasoli

  • Gotowe danie przekładamy na głęboki talerz i równoważymy smak świeżą cytryną. W tym celu pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połowy cytryny bezpośrednio na talerz.

    Wyciśnij sok z cytryny, aby ugotować fasolę

  • Fasola szparagowa z chili i cytryną jest gotowa. Smacznego!

    szparagi są gotowe

  • Wskazówki dla hostessy

    • Jeśli po raz pierwszy spotykasz fasolę szparagową, to warto pamiętać, że należy ją spożywać w całości, wraz z ziarnami i strąkiem.
    • Nigdy nie rozgotuj ani nie rozgotuj fasoli, to z powodu tego przeoczenia stają się one bez smaku.
    • Fasola szparagowa dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i może być bezpiecznie spożywana jako samodzielne danie.
    • Jeśli masz mrożoną fasolę, nie musisz jej rozmrażać przed rozpoczęciem gotowania.
    • Możesz polać prawie gotową fasolę z ubitymi jajkami – dostajesz bardzo smaczny omlet.
    • Jeśli danie jest przygotowane dla dzieci, zmniejsz ilość czosnku i pieprzu, a fasolę pokrój na kawałki.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz zobaczyć sam proces gotowania bardziej szczegółowo, dodatkowe uwagi i porady autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich tym niesamowicie prostym i pysznym przepisem na fasolkę szparagową z chili i cytryną? Może masz własne sztuczki w gotowaniu tego dania? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author