Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, garnek, patelnia, łyżka do mieszania, sitko, szklana płyta, deska do krojenia, nóż.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Zielone fasolki | 500 gramów |
Masło | 50g |
Olej słonecznikowy | 1 ul. l. |
Czosnek | smak |
Papryczka chili świeża | smak |
Sok cytrynowy | 1/2 cytryny |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wskazówki dla hostessy
- Jeśli po raz pierwszy spotykasz fasolę szparagową, to warto pamiętać, że należy ją spożywać w całości, wraz z ziarnami i strąkiem.
- Nigdy nie rozgotuj ani nie rozgotuj fasoli, to z powodu tego przeoczenia stają się one bez smaku.
- Fasola szparagowa dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i może być bezpiecznie spożywana jako samodzielne danie.
- Jeśli masz mrożoną fasolę, nie musisz jej rozmrażać przed rozpoczęciem gotowania.
- Możesz polać prawie gotową fasolę z ubitymi jajkami – dostajesz bardzo smaczny omlet.
- Jeśli danie jest przygotowane dla dzieci, zmniejsz ilość czosnku i pieprzu, a fasolę pokrój na kawałki.
Przepis
Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz zobaczyć sam proces gotowania bardziej szczegółowo, dodatkowe uwagi i porady autora.
Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich tym niesamowicie prostym i pysznym przepisem na fasolkę szparagową z chili i cytryną? Może masz własne sztuczki w gotowaniu tego dania? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!