Fasola w pomidorach według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Fasola w pomidorach - pyszne, chude, pożywne danie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • wagi kuchenne;
  • łyżeczka do herbaty;
  • nóż;
  • drewniana szpatułka;
  • tarka;
  • patelnia z pokrywką;
  • kołek;
  • deska do krojenia;
  • mikser.

Składniki

Produkt Ilość
puszkowana fasola 450 gramów
pomidory we własnym soku 200 gramów
por 1 szt.
marchewka 1 szt.
adżika 0,5 łyżeczki
olej roślinny do smażenia
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Podpalamy patelnię z olejem roślinnym. 1 średnią cebulę pokroić w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Zetrzyj 1 marchewkę na grubej tarce.

    Zetrzyj marchewki na tarce.

  • Smażyć warzywa na gorącym oleju roślinnym przez 5 minut.

    Na patelni usmaż marchewki z cebulą.

  • Dodaj 450 g fasoli w puszkach do cebuli i marchwi.

    Dodaj fasolę w puszkach do warzyw.

  • Wlej 200 g pomidorów we własnym soku do miski blendera i ubij na gładką masę.

    Zmiel pomidory we własnym soku za pomocą blendera.

  • Wlej powstałą masę na patelnię.

    Masę pomidorową wylać na patelnię do fasoli.

  • Wszystko wymieszaj, dodaj 0,5 łyżeczki. adjika i sól do smaku.

    Aby uzyskać pikantność, dodaj adżykę.

  • Przykryj fasolę pokrywką i gotuj przez 15 minut.

    dusić danie przez 10-15 minut.

  • Gotowe danie można podać na stole.

    Fasolę w pomidorach można podawać na stole.

  • W ciągu zaledwie kilku minut otrzymasz obfite i zdrowe danie, które na pewno Ci się spodoba. Również fasolę przygotowaną według tego przepisu można spożywać na czczo lub na diecie wegetariańskiej.

    Czy wiedziałeś? Istnieją niezwykłe odmiany fasoli, które pachną jak grzyby. Nazywają się Hell Rem i Akito. Rośliny te są absolutnie bezpretensjonalne w warunkach uprawy, więc zawsze dają dobre zbiory.

    Pomocne wskazówki

    Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami dotyczącymi gotowania fasoli, a Twoje danie okaże się niezwykle smaczne i pożywne:

    • Zamiast pomidorów we własnym soku można użyć soku pomidorowego lub pasty, które należy najpierw rozcieńczyć wodą.
    • Jeśli nie lubisz adżyki lub uważasz ją za zbyt ostrą, preferuj pieprz lub czosnek. Nadadzą potrawie bogatszy smak i dodadzą mu własnej pikantnej nuty.
    • Do przepisu możesz użyć dowolnej fasoli: zarówno w puszkach, jak i świeżej. Pamiętaj tylko, że gotowanie tego drugiego zajmie Ci znacznie dłużej.
    • Jeśli wolisz produkt w puszkach, zwróć uwagę, że w jego składzie znajduje się już sól. Dlatego staraj się nie przesalać potrawy.

    Przepis

    Zapraszamy do oglądania z prostym i szybkim przepisem na gotowanie fasoli w sosie pomidorowym.

    Lubisz gotować fasolę? Jak często włączasz tę roślinę do swojej diety? Nie zapomnij zostawić sugerowanego przepisu w komentarzach i podzielić się wskazówkami kulinarnymi.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author