Fasola w wolnym naczyniu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na gruzińskie danie lobio z fasoli w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • multicooker;
  • głęboka miska;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Sucha fasola 250g
kolendra 1 pęczek
Cebula 1 szt.
Adżyka 100 gramów
orzechy 50g
Czosnek 3 goździki
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Woda 400-500 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wkładamy 250 g suchej fasoli i napełniamy około 400-500 ml wody. Pozostawiamy produkt do namoczenia przez 4-5 godzin, aby fasola szybciej się ugotowała. Fasolę można również namoczyć przez noc.

    Fasola powinna być wstępnie namoczona.

  • Odcedź wodę do miski z fasolą i przelej ją do miski multicooker. Wlej około 300-400 ml zimnej wody. Sam kontroluj objętość płynu – ważne jest, aby poziom wody znajdował się 2-3 cm nad ziarnami. Wybieramy tryb „Multi-cook” i gotujemy fasolę w maksymalnej temperaturze przez 1-1,5 godziny.

    Fasolę gotujemy w powolnej kuchence.

  • Podczas gotowania fasoli przygotuj warzywa. Cebulę obrać i umyć. Pokrój na 2 połówki i pokrój w cienką kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Po ugotowaniu fasoli wyjmij miskę z multicookera i spuść pozostały płyn. Przełóż ugotowaną fasolę do głębokiej miski. Odkładamy miskę multicooker i wlewamy 1-2 łyżki. l. olej roślinny. Gdy będzie gorąca, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć, lekko mieszając łopatką. Fasolę wysyłamy do smażonej cebuli i trochę mieszamy.

    Lekko podsmaż posiekaną cebulę w wolnej kuchence, a następnie dodaj do niej fasolę.

  • Lekko zmiel 50 g orzechów włoskich. Możesz to zrobić rękami lub nożem kuchennym, ważne jest, aby nie zmielić ich na pył, ale aby pozostały kawałkami, które będą widoczne w gotowym naczyniu. Do fasoli i cebuli dodaj posiekane orzechy.

    pokrój orzechy i dodaj je do miski multicooker.

  • Wlej wszystkie składniki do wolnowaru ze 100 g domowej roboty adżyki. Jeśli nie masz takiego produktu, to możesz go kupić w sklepie lub zastąpić go ketchupem lub pastą pomidorową. Posolić do smaku i dodać szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Jeśli użyłeś adżyki, nie możesz dodać pieprzu, aby fasola nie była zbyt ostra. Wszystko dobrze wymieszaj szpatułką. Po dodaniu wszystkich składników zamknij pokrywę multicookera i wybierz tryb „Gaszenie”. Ustaw czas na 10-15 minut.

    Do dania dodajemy również adżykę.

  • Podczas gdy fasola dusi się z resztą produktów, drobno posiekaj 1 pęczek kolendry i 3 ząbki czosnku. Kolendra jest obowiązkowym składnikiem nie tylko lobio, ale także wielu innych gruzińskich potraw.

    Posiekaj kolendrę i czosnek.

  • Na kilka minut przed gotowością otwórz pokrywę multicookera i dodaj posiekane zioła i czosnek. Trochę wymieszaj i pozostaw do duszenia przez kolejne 1-2 minuty.

    Dodaj kolendrę z czosnkiem do prawie gotowego dania.

  • Po 1-2 minutach danie gruzińskie jest gotowe. Wyciągamy lobio z multicookera i układamy na porcjowanych talerzach. Fasolę ugotowaną w wolnym naczyniu można podawać samodzielnie lub ze świeżymi warzywami, mięsem i innymi potrawami.

    Tak smacznie możesz gotować fasolę w powolnej kuchence opartej na tym przepisie.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak samodzielnie zrobić pyszne gruzińskie danie – lobio. Do gotowania będziesz potrzebować suchej fasoli i innych składników wymienionych na początku. Przepis jest wyjaśniony w prosty i przystępny sposób, dzięki czemu fasolę można łatwo ugotować w powolnej kuchence w podobny sposób.

    Lubisz gotować dania kuchni gruzińskiej i czy próbowałeś zrobić domowe lobio? Ile ziaren zwykle używasz i czy je wstępnie moczysz? Napisz w komentarzach, jakie inne składniki dodajesz podczas gotowania lobio i ile czasu zajmuje Ci gotowanie.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author