Fasola z warzywami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Fasola w sosie pomidorowym z warzywami - prosta i smaczna

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, talerz na składniki, deska do krojenia, nóż, tarka, szpatułka kuchenna.

Składniki

Nazwa Ilość
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 goździki
Marchewka 1 szt.
Olej roślinny 1 ul. l.
papryka 1 szt.
Pietruszka 1/2 pęczka
Fasola sterylizowana 2 banki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Przyprawy smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 1 średnią cebulę, obieramy ją i kroimy w drobną kostkę na desce do krojenia.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Następnie drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, możesz użyć prasy do czosnku.

    Siekamy również czosnek.

  • Bierzemy 1 dużą marchewkę i pocieramy ją na największej tarce.

    Zetrzyj marchewki na tarce.

  • Włączamy kuchenkę gazową lub elektryczną, podgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wlewamy do niej 1 łyżkę dowolnego oleju roślinnego.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Do rozgrzanego oleju włożyć pokrojoną wcześniej cebulę z czosnkiem i marchewką, wszystko dokładnie wymieszać. Smaż warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło.

    Podsmażyć cebulę z marchewką.

  • Podczas gdy warzywa smażą się na patelni, obierz i posiekaj 1 paprykę. Pokrój w bardzo małe kostki.

    Drobno posiekaj paprykę.

  • Na patelnię z cebulą i marchewką dodaj drobno posiekaną paprykę, wszystko dokładnie mieszając. Nawiasem mówiąc, kolor papryki nie odgrywa żadnej roli, weź ten, który ci się podoba. Smaż warzywa przez kolejne 5 minut.

    Dodaj pieprz na patelnię.

  • Podczas pieczenia warzyw weź 1/2 pęczka pietruszki i drobno posiekaj nożem. Pietruszka jest również opcjonalna, możesz wziąć kolendrę, bazylię i koperek.

    Siekamy pietruszkę.

  • Otwórz 2 puszki wysterylizowanej fasoli, wlej cały płyn na patelnię i gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Odcedź płyn z fasoli w puszkach na patelnię.

  • Na patelnię wrzuć 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wszystko wymieszaj. Dodaj przyprawy i sól do smaku, wymieszaj i podawaj do gulaszu przez 5 minut.

    Do smaku dodajemy również koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.

  • Teraz możesz wlać 2 puszki fasoli i dobrze wymieszać z sosem warzywnym. Upewnij się, że nie zawiera cukru i innych szkodliwych składników.

    Włóż fasolę na patelnię.

  • Dodaj połowę wcześniej posiekanej natki pietruszki, wszystko wymieszaj według starego schematu i gotuj jeszcze 3 minuty.

    Dodaj posiekane warzywa.

  • Fasola w sosie pomidorowym gotowa! Wlej do miski i udekoruj resztą pietruszki. Smacznego!

    Taka fasola z warzywami może być doskonałym dodatkiem.

  • Jak gotować własną fasolę

    Jeśli nie lubisz sterylizowanej fasoli, możesz ją ugotować w domu. Aby to zrobić, weź 1 szklankę suszonej fasoli, wlej ją do głębokiego pojemnika i napełnij wodą, dwukrotnie większą niż sama suszona fasola. Zostawiamy wszystko na noc.

    Następnego dnia spuść resztę wody i przenieś fasolę na patelnię. Napełnij wodą tak, aby całkowicie przykryła fasolę i gotuj na dużym ogniu, aż się zagotuje. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 45-60 minut. Fasola powinna być miękka. Sól do smaku 5 minut przed końcem gotowania.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć proces gotowania fasoli z warzywami, a także dodatkowe komentarze autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić swoją rodzinę i bliskich naszym niesamowicie smacznym i prostym przepisem? A może masz własne sztuczki w gotowaniu fasoli? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author