
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, talerz na składniki, deska do krojenia, nóż, tarka, szpatułka kuchenna.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Cebula | 1 szt. |
Czosnek | 2 goździki |
Marchewka | 1 szt. |
Olej roślinny | 1 ul. l. |
papryka | 1 szt. |
Pietruszka | 1/2 pęczka |
Fasola sterylizowana | 2 banki |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Przyprawy | smak |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Bierzemy 1 średnią cebulę, obieramy ją i kroimy w drobną kostkę na desce do krojenia. 
Następnie drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, możesz użyć prasy do czosnku. 
Bierzemy 1 dużą marchewkę i pocieramy ją na największej tarce. 
Włączamy kuchenkę gazową lub elektryczną, podgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wlewamy do niej 1 łyżkę dowolnego oleju roślinnego. 
Do rozgrzanego oleju włożyć pokrojoną wcześniej cebulę z czosnkiem i marchewką, wszystko dokładnie wymieszać. Smaż warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. 
Podczas gdy warzywa smażą się na patelni, obierz i posiekaj 1 paprykę. Pokrój w bardzo małe kostki. 
Na patelnię z cebulą i marchewką dodaj drobno posiekaną paprykę, wszystko dokładnie mieszając. Nawiasem mówiąc, kolor papryki nie odgrywa żadnej roli, weź ten, który ci się podoba. Smaż warzywa przez kolejne 5 minut. 
Podczas pieczenia warzyw weź 1/2 pęczka pietruszki i drobno posiekaj nożem. Pietruszka jest również opcjonalna, możesz wziąć kolendrę, bazylię i koperek. 
Otwórz 2 puszki wysterylizowanej fasoli, wlej cały płyn na patelnię i gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Na patelnię wrzuć 2 łyżki koncentratu pomidorowego i wszystko wymieszaj. Dodaj przyprawy i sól do smaku, wymieszaj i podawaj do gulaszu przez 5 minut. 
Teraz możesz wlać 2 puszki fasoli i dobrze wymieszać z sosem warzywnym. Upewnij się, że nie zawiera cukru i innych szkodliwych składników. 
Dodaj połowę wcześniej posiekanej natki pietruszki, wszystko wymieszaj według starego schematu i gotuj jeszcze 3 minuty. 
Fasola w sosie pomidorowym gotowa! Wlej do miski i udekoruj resztą pietruszki. Smacznego! 
Jak gotować własną fasolę
Jeśli nie lubisz sterylizowanej fasoli, możesz ją ugotować w domu. Aby to zrobić, weź 1 szklankę suszonej fasoli, wlej ją do głębokiego pojemnika i napełnij wodą, dwukrotnie większą niż sama suszona fasola. Zostawiamy wszystko na noc.
Następnego dnia spuść resztę wody i przenieś fasolę na patelnię. Napełnij wodą tak, aby całkowicie przykryła fasolę i gotuj na dużym ogniu, aż się zagotuje. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 45-60 minut. Fasola powinna być miękka. Sól do smaku 5 minut przed końcem gotowania.
Przepis
Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Możesz wizualnie zobaczyć proces gotowania fasoli z warzywami, a także dodatkowe komentarze autora.
Czy udało Ci się już zadowolić swoją rodzinę i bliskich naszym niesamowicie smacznym i prostym przepisem? A może masz własne sztuczki w gotowaniu fasoli? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!