Fasolka duszona z grzybami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Duszona fasola z grzybami - pyszny i łatwy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, garnek, patelnia, miska głęboka, deska do krojenia, talerze do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
surowa fasola 250g
Grzyby 250g
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Woda 2,3 litra
Suchy mielony czosnek 1/2 łyżeczki
Sól 1/2 łyżeczki
Mieszanka papryki mielonej 1/2 łyżeczki
Olej roślinny 50 – 70 ml

Gotowanie krok po kroku

Etap przygotowawczy

  • 250 g suchej fasoli, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Wlej go do głębokiej miski i napełnij ciepłą przegotowaną wodą, tak aby woda była o 5-10 cm wyższa niż poziom fasoli. Fasolę pozostawiamy w wodzie na 10-12 godzin. Po tym czasie ponownie dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Wsyp fasolę do rondla, napełnij wodą o 2-5 cm więcej niż poziom fasoli i gotuj do miękkości. Gdy fasola się ugotuje, spuść wodę.

    Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości.

  • 250 g pieczarek, dobrze umytych pod bieżącą wodą i pokrojonych w cienkie plasterki.

    Pokrój pieczarki na plasterki.

  • Marchewki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.

    Marchewkę kroimy w kostkę.

  • Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Zagotować 300 ml wody.

    Cebulę siekamy.

  • scena główna

  • Wlej 50 – 70 ml oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną cebulę do gorącego oleju i lekko podsmaż.

    Cebulę podsmażyć na patelni.

  • Do cebuli dodać posiekaną marchewkę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez 2-3 minuty.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Dodaj posiekane pieczarki do cebuli i marchewki i smaż wszystko przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Następnie dodaj pieczarki na patelnię.

  • Dodaj 1/2 łyżeczki do warzyw. sól, suchy mielony czosnek i mielona mieszanka papryki, a także 2 łyżki. l. koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze miksujemy.

    Dodaj przyprawy, sól, koncentrat pomidorowy.

  • Do mieszanki warzyw wlej 300 ml gorącej wody, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut pod zamkniętą pokrywką.

    Dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu.

  • Dodaj 250 g gotowanej fasoli do warzyw na patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

    Na koniec dodaj ugotowaną fasolę na patelnię.

  • Gotowe danie układamy na porcjowanych talerzach do serwowania. Podczas serwowania danie można ozdobić dowolną zielenią.

    Apetyczna fasola z grzybami jest gotowa.

  • Czy wiedziałeś? Fasola obniża ciśnienie krwi, podwyższa poziom hemoglobiny, poprawia pracę układu krążenia i nerwowego, reguluje i przywraca zaburzony metabolizm, usuwa substancje toksyczne i radionuklidy oraz wspomaga odchudzanie. A między innymi ta strączkowa szybko zaspokaja głód i nasyca organizm magnezem, wapniem, potasem, żelazem, fluorem i fosforem. To także prawdziwy antydepresant, dzięki zawartości witamin C, PP, B1, B2, B3, B6 i E.

    Przepis

    A oto kolejny ciekawy przepis na gotowanie pysznej fasoli z grzybami. Proponuje się ugotować danie z dodatkowymi składnikami, które urozmaicą jego smak.

    Przepis jest dość łatwy do naśladowania. Wszystkie składniki są dostępne w handlu i prawdopodobnie w kuchni większości entuzjastów domowej kuchni. Pod względem ilości białka fasola może konkurować z mięsem, a jednocześnie jest niskokaloryczna, co jest bardzo ważne w żywieniu dietetycznym. Jeśli więc nie ugotowałeś jeszcze fasoli, ten przepis może stać się jednym z Twoich ulubionych. Postaraj się jak najszybciej ugotować fasolę według tego przepisu. A jeśli już ugotowałeś taką fasolę, podziel się wrażeniami. Co ci się podobało w procesie gotowania, a co, przeciwnie, powodowało trudności? A może masz pomysły, jak ulepszyć recepturę lub zmienić składniki? Napisz o tym w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author