Fasolka szparagowa z kurczakiem krok po kroku 🍗przepis ze zdjęciem

Fasolka szparagowa z kurczakiem i warzywami - smaczna i zdrowa 🍗

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, patelnia, płyta grzewcza, łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Filet 1 szt.
Cebula 1 szt.
Słodka papryka 2 szt.
Czosnek 2 goździki
fasolka szparagowa 0,5 kg
Sos sojowy 5 ul. l.
Woda 1 stos

Gotowanie krok po kroku

  • Do gotowania potrzebujemy jednego fileta z kurczaka. Opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Filet pokroić w dużą kostkę. Generalnie kurczaka można kroić w dowolny sposób, ale z naszego doświadczenia wynika, że ​​sałatka smakuje lepiej, gdy zawiera duże kawałki mięsa.

    pokrój filet z kurczaka na kawałki.

  • Myjemy dwie papryki, usuwamy szypułki i nasiona, kroimy w cienkie paski. Zalecamy używanie papryki w różnych kolorach, aby gotowe danie było piękne i apetyczne.

    pokrój słodką paprykę w paski.

  • Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. W razie potrzeby kurczaka można pokroić na półpierścienie. Dwa ząbki czosnku obrać, umyć i drobno posiekać. Jeśli nie chcesz wyczuć goryczy czosnku w gotowej sałatce, usuń rdzeń z każdego ząbka.

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • Wysyłamy patelnię do ognia i wlewamy do niej 500 g mrożonej zielonej fasoli. Pamiętaj, że nie musisz wlewać tłuszczu na patelnię. Dodaj 1 szklankę wody i mieszając poczekaj, aż wyparuje.

    Wysyłamy fasolę na patelnię i dodajemy do niej wodę.

  • Fasolę wyjmujemy z patelni na osobnym talerzu.

    Gdy woda wyparuje, wyjmij ziarna na oddzielny talerz.

  • Posiekany filet wysyłamy na tę samą patelnię, smażymy na złoty kolor. Jeśli smażysz mięso na dużym ogniu, ciągle mieszając, nie będzie miało czasu na uwolnienie soku i pozostanie bardzo soczyste.

    Filet z kurczaka smażymy na patelni.

  • Smażone mięso wyjmujemy z patelni, myjemy i ponownie wysyłamy do ognia. Niech się podgrzeje, dodaj cebulę, smaż na złoty kolor.

    Smażymy cebulę.

  • Posyp cebulę papryką.

    Dodaj pieprz do cebuli.

  • Warzywa podgrzewamy razem przez kolejne kilka minut i dodajemy do nich mięso z zieloną fasolką.

    Następnie odłóż kurczaka i fasolę na patelnię.

  • Wymieszać, podgrzać dosłownie 1-2 minuty, dodać czosnek.

    Dodaj czosnek do smaku.

  • Dodaj sos sojowy zamiast soli. Użyliśmy pięciu łyżek stołowych, możesz dodać mniej lub więcej według własnych upodobań.

    Zamiast soli dopraw danie sosem sojowym.

  • Jeśli chodzi o przyprawy, bez nich ciepła sałatka okazuje się bardzo smaczna. Każdy składnik ma przyjemny smak, którego nie trzeba podkreślać dodatkowymi przyprawami. Ale oczywiście możesz dodać zmielony pieprz, kolendrę, paprykę, zioła. Zalecamy najpierw skosztować sałatki według klasycznej receptury. Jeśli nie w pełni zaspokoi Twój gust, dodaj przyprawy. Po dodaniu sosu sojowego wymieszaj składniki i zdejmij patelnię z ognia. Możemy służyć. Aby to zrobić, przykryj naczynie do serwowania liśćmi sałaty, zalej fasolę kurczakiem i podawaj jeszcze ciepłe.

    Ciepła sałatka z zielonej fasoli z kurczakiem jest gotowa do podania.

  • Przepis

    Postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami krok po kroku, na pewno będziesz w stanie zrobić ciepłą sałatkę z zielonej fasoli z kurczakiem. Ale jeśli chcesz przyjrzeć się procesowi gotowania, posłuchaj zaleceń szefa kuchni, sprawdź ten przepis. Zrozumiesz, jak ciąć produkty, jaki będzie wynik.

    Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, nie pożałujesz. Fasola z kurczakiem jest bardzo smaczna, soczysta. Z pewnością zadowoli nie tylko twoją rodzinę, ale także gości. Napisz w komentarzach swoje wrażenia na temat sałatki, czy wszystko Ci się podobało, czy użyłeś dodatkowych przypraw?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author