
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, patelnia, płyta grzewcza, łyżka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Filet | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Słodka papryka | 2 szt. |
Czosnek | 2 goździki |
fasolka szparagowa | 0,5 kg |
Sos sojowy | 5 ul. l. |
Woda | 1 stos |
Gotowanie krok po kroku
Do gotowania potrzebujemy jednego fileta z kurczaka. Opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Filet pokroić w dużą kostkę. Generalnie kurczaka można kroić w dowolny sposób, ale z naszego doświadczenia wynika, że sałatka smakuje lepiej, gdy zawiera duże kawałki mięsa. 
Myjemy dwie papryki, usuwamy szypułki i nasiona, kroimy w cienkie paski. Zalecamy używanie papryki w różnych kolorach, aby gotowe danie było piękne i apetyczne. 
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. W razie potrzeby kurczaka można pokroić na półpierścienie. Dwa ząbki czosnku obrać, umyć i drobno posiekać. Jeśli nie chcesz wyczuć goryczy czosnku w gotowej sałatce, usuń rdzeń z każdego ząbka. 
Wysyłamy patelnię do ognia i wlewamy do niej 500 g mrożonej zielonej fasoli. Pamiętaj, że nie musisz wlewać tłuszczu na patelnię. Dodaj 1 szklankę wody i mieszając poczekaj, aż wyparuje. 
Fasolę wyjmujemy z patelni na osobnym talerzu. 
Posiekany filet wysyłamy na tę samą patelnię, smażymy na złoty kolor. Jeśli smażysz mięso na dużym ogniu, ciągle mieszając, nie będzie miało czasu na uwolnienie soku i pozostanie bardzo soczyste. 
Smażone mięso wyjmujemy z patelni, myjemy i ponownie wysyłamy do ognia. Niech się podgrzeje, dodaj cebulę, smaż na złoty kolor. 
Posyp cebulę papryką. 
Warzywa podgrzewamy razem przez kolejne kilka minut i dodajemy do nich mięso z zieloną fasolką. 
Wymieszać, podgrzać dosłownie 1-2 minuty, dodać czosnek. 
Dodaj sos sojowy zamiast soli. Użyliśmy pięciu łyżek stołowych, możesz dodać mniej lub więcej według własnych upodobań. 
Jeśli chodzi o przyprawy, bez nich ciepła sałatka okazuje się bardzo smaczna. Każdy składnik ma przyjemny smak, którego nie trzeba podkreślać dodatkowymi przyprawami. Ale oczywiście możesz dodać zmielony pieprz, kolendrę, paprykę, zioła. Zalecamy najpierw skosztować sałatki według klasycznej receptury. Jeśli nie w pełni zaspokoi Twój gust, dodaj przyprawy. Po dodaniu sosu sojowego wymieszaj składniki i zdejmij patelnię z ognia. Możemy służyć. Aby to zrobić, przykryj naczynie do serwowania liśćmi sałaty, zalej fasolę kurczakiem i podawaj jeszcze ciepłe. 
Przepis
Postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami krok po kroku, na pewno będziesz w stanie zrobić ciepłą sałatkę z zielonej fasoli z kurczakiem. Ale jeśli chcesz przyjrzeć się procesowi gotowania, posłuchaj zaleceń szefa kuchni, sprawdź ten przepis. Zrozumiesz, jak ciąć produkty, jaki będzie wynik.
Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, nie pożałujesz. Fasola z kurczakiem jest bardzo smaczna, soczysta. Z pewnością zadowoli nie tylko twoją rodzinę, ale także gości. Napisz w komentarzach swoje wrażenia na temat sałatki, czy wszystko Ci się podobało, czy użyłeś dodatkowych przypraw?