Faszerowana cukinia w piekarniku przepisy na pieczenie krążków z mięsem i serem na patelni

Cukinia z mięsem mielonym w piekarniku jak ugotować danie z pierścieniami, kółkami, gniazdami cukinii z ryżem i warzywami

Młode, soczyste owoce o cienkiej skórce są dobre w postaci smażonej, pieczonej, duszonej. Ze względu na neutralny smak warzywo łączy się z różnymi produktami – pomidorami, marchewką, mięsem, śmietaną, ostrą papryką. Pulpa z cukinii doskonale sprawdza się jako baza do gotowania w piekarniku.

Zawartość kalorii w potrawach

Osoby na diecie interesują się przede wszystkim kaloriami. Pieczona cukinia w czystej postaci to produkt niskokaloryczny, większość kalorii pochodzi z nadzienia. Gospodyni sama zdecyduje, co dodać do dania, a co wykluczyć. Aby wybrać odpowiednie składniki, sprawdź tabelę kalorii.

Tabela – Zawartość kalorii w głównych składnikach

Składniki Kalorie na 100 g, kalorie
Mielona wołowina 254
Mielona wieprzowina 263
Mięso mielone z kurczaka 143
pieczona cukinia 24
Ugotowany biały ryż 116
ser w proszku 350
Żarówka 47
Pomidor osiemnaście
Czosnek 149
Pieczarka 27
Krem (20%) 205
majonez 680
Masło 717
Olej roślinny 884
Pietruszka 36

Średnio kaloryczność dania z wieprzowiną, cebulą, pomidorami i serem w proszku wynosi 128 kalorii na 100 g.

Klasyczne pieczone łodzie

Osobliwości. Klasyczna cukinia z surowym mięsem mielonym w piekarniku jest gotowana. Miąższ wyjmuje się z połówek łyżką, pozostawiając jednocentymetrowe ściany w pobliżu łodzi.

Co przygotować:

  • mięso mielone (kurczak, mięso) – 500 g;
  • duża cukinia – jedna;
  • żarówka – dwie;
  • chipsy serowe – 200 g;
  • majonez – 100 g;
  • pasta pomidorowa – dwie łyżki stołowe;
  • koperek – pęczek;
  • sól, przyprawy.

Jak zrobić

  • Pokrój owoce wzdłuż, usuń miąższ.
  • Włóż powstałe łódki do naczynia do pieczenia.
  • Posiekaj cebulę, koperek, dodaj do mięsa.
  • Sól, pieprz, wymieszaj.
  • Wlej miksturę do misek.
  • Paluszki serowe wymieszać z majonezem, pastą pomidorową.
  • Załóż na wierzch.
  • Pieczemy 40 minut w 200°C.
  • Pokrój na porcje, aby ułatwić serwowanie.
  • Nie nakładaj wypełnienia szkiełkiem. Poziom powinien pokrywać się z krawędziami podstawy – podczas obróbki cieplnej zawartość łodzi zwiększy się i wystawi.

    8 kolejnych sposobów na zrobienie cukinii z mięsem mielonym w piekarniku

    Ze względu na swój neutralny smak warzywo łączy się z prawie każdym produktem. Jak gotować cukinię z mięsem mielonym w piekarniku, szef kuchni wybiera według własnego uznania. Poniżej osiem przepisów krok po kroku na soczyste, satysfakcjonujące, pyszne dania z różnymi dodatkami.

    Z pomidorami i czosnkiem

    Osobliwości. Faszerowana cukinia z mięsem mielonym w piekarniku w kółko też jest dobra, ponieważ wyglądają oryginalnie i nie trzeba zastanawiać się, jak je podać.

    Co przygotować:

    • duża cukinia – jedna;
    • mięso mielone – 700 g;
    • żarówka – jedna;
    • pomidory – dwa;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • majonez – trzy łyżki stołowe;
    • sól pieprz.

    Jak zrobić

  • Pokrój warzywo w pierścienie o grubości jednego centymetra.
  • Środek wyciąć równomiernie łyżką lub nożem.
  • Posiekaj główkę cebuli.
  • Mięso wymieszać z cebulą, solą i pieprzem.
  • Blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia wyłożyć folią.
  • Rozłóż „bajgle” z cukinii.
  • Umieść nadzienie na środku.
  • Piecz przez 20 minut w 180°C.
  • Pokrój pomidory w kółko.
  • Ząbki czosnku wycisnąć do majonezu.
  • Połóż pomidory na wierzchu, opuść sos.
  • Gotuj kolejne 20 minut.
  • Z pastą pomidorową i śmietaną

    Osobliwości. Delikatne danie z minimalną ilością składników wygląda przewiewnie i apetycznie w kremowym sosie. Majonez jest łatwy do wyeliminowania, aby zredukować kalorie. W razie potrzeby do przepisu można dodać marchewkę i zmiażdżony czosnek.

    Co przygotować:

    • cukinia – cztery sztuki;
    • wieprzowina mielona – 400 g;
    • żarówka – jedna;
    • ser – 80-100 g;
    • olej roślinny – dwie łyżki stołowe;
    • majonez – dwie łyżki stołowe;
    • 20% śmietana – dwie łyżki;
    • kwaśna śmietana – dwie łyżki;
    • koncentrat pomidorowy;
    • sól, przyprawy.

    Jak zrobić

  • Pokrój owoce wzdłuż, wyjmij miąższ łyżką, posol „ściany”.
  • Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, podsmażyć na olejowanej patelni, posolić.
  • Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy, posiekaną miazgę.
  • Gotuj dziesięć minut.
  • Wypełnij środek dyni mieszanką mięsną.
  • Zetrzyj ser, wymieszaj z majonezem, kwaśną śmietaną.
  • Rozłóż ser na wierzchu.
  • Warzywa włożyć do formy do pieczenia, polać śmietaną.
  • Ustawić do pieczenia w temperaturze 180°C.
  • Wyjmij po 40 minutach.
  • Przekąska w folii

    Osobliwości. Bardzo łatwo upiec przekąskę w folii. Danie okazuje się soczyste i pachnące, a dzięki ciasnemu opakowaniu szybko się gotuje.

    Co przygotować:

    • cukinia – dwa kawałki;
    • mielona wołowina – 200 g;
    • żarówka – jedna;
    • marchewki – jedna;
    • świeża bazylia – dwa lub trzy liście;
    • chipsy serowe;
    • olej roślinny.

    Jak zrobić

  • Pokrój owoce wzdłuż, wyjmij środek tak, aby ścianki miały centymetr grubości.
  • Drobno posiekaj marchewki i cebulę, usmaż na patelni olejowej.
  • Dodaj zwiniętą wołowinę, posiekaną miazgę z cukinii.
  • Wlać chipsy serowe, posiekaną bazylię.
  • Zacznij od podstaw.
  • „Owiń” folią, wyślij do pieczenia.
  • Gotuj około godziny w 220°C.
  • „Gniazda” z grzybami

    Osobliwości. Jeśli pokroisz cukinię nie wzdłuż, ale w poprzek, cofając się o pięć do dziesięciu centymetrów, otrzymasz „gniazda”, które również wygodnie zapełnić. Odpowiednie są nabiał lub duże owoce o grubej skórce, a także młoda dynia. Danie okazuje się miękkie, soczyste i satysfakcjonujące.

    Co przygotować:

    • mała cukinia – dwa kawałki;
    • mięso mielone – 200 g;
    • pomidory – dwie sztuki;
    • grzyby – 200 g;
    • duża cebula – jedna głowa;
    • ciężki krem;
    • masło;
    • Chipsy serowe do posypania;
    • Koperek;
    • sól, przyprawy.

    Jak zrobić

  • Pokrój owoce, wyjmij miąższ.
  • Warzywa gotuj w osolonej wodzie przez około pięć minut.
  • Smażyć posiekane pieczarki na olejowanej patelni.
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę.
  • Gdy plastry cebuli staną się przezroczyste, dodaj mięso mielone, sól.
  • Smażyć przez 15 minut.
  • Pokrój pomidory w krążki lub plastry, ułóż je ciasno na dnie przygotowanych „gniazd”.
  • Umieść pieczeń na wierzchu.
  • Dodaj łyżkę śmietany.
  • Zamknij „gniazda” warstwami pomidorów.
  • Na wierzchu połóż małe kawałki masła.
  • Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 180-200°C.
  • Wyjmij upieczoną cukinię w piekarniku z mięsem mielonym, posyp po wierzchu chipsami serowymi.
  • Wróć do piekarnika na kolejne pięć minut.
  • Udekoruj gałązką koperku.
  • Aby sok z mięsa nie wypłynął z walca z cukinii, zaleca się wykonanie „palety” folii do każdej porcji. Aby zapewnić niezawodność, krawędzie muszą być zawinięte. Możesz także położyć kapustę lub liście winogron.

    Z ryżem i serem

    Osobliwości. Okazuje się pyszny, jeśli pieczesz cukinię z mięsem mielonym i serem w piekarniku. Danie nie wymaga dodatkowego przybrania. Przygotowanie zajmuje około dwóch godzin.

    Co przygotować:

    • cukinia – 1 kg;
    • mielony kurczak – 150 g;
    • ser – 50 g;
    • jajko – jedno;
    • gotowany ryż – 50 g;
    • marchewki – jedna;
    • żarówka – jedna;
    • wiśnia – pięć sztuk;
    • jądra orzeszków piniowych – 20 g;
    • obrane nasiona słonecznika – 30 g;
    • świeży koperek – pęczek;
    • olej roślinny;
    • sól, przyprawy.

    Jak zrobić

  • Drobno posiekaj cebulę i marchewkę.
  • Smażyć, dodać do mięsa.
  • Osusz nasiona i orzechy na suchej gorącej patelni.
  • Dodaj do mieszanki, wymieszaj.
  • Ser drobno zetrzyj.
  • Wymieszać z ryżem, dodać do masy mięsnej.
  • Sól, pieprz, dodaj posiekany koperek.
  • Rozbij jajko, dokładnie ubij.
  • Przygotowaną masę pozostaw w lodówce na pół godziny.
  • Pokrój cukinię na równe cylindry o długości pięciu centymetrów.
  • Wygarnij miąższ łyżką, pozostawiając centymetr „dna”.
  • Pomidory pokroić na dwie części, połówki ułożyć w „szklankach”.
  • Rozpocznij pleśnie warzywne.
  • Blachę wstawiamy do piekarnika na około godzinę, ustawiając temperaturę na 180-200°C.
  • Połówki cukinii z mięsem mielonym i pomidorami

    Cukinia z mięsem mielonym

    Osobliwości. Prosta opcja do gotowania cukinii z mięsem mielonym i warzywami w piekarniku. W tym przepisie składniki są na dwie porcje.

    Co przygotować:

    • żółta i zielona cukinia – po jednym owocu;
    • wieprzowina mielona – 350 g;
    • marchewki – jedna;
    • żarówka – jedna;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • suszone zioła;
    • Oliwa z oliwek;
    • Sól.

    Jak zrobić

  • Odetnij wierzch owocu ogonkiem.
  • Wydobądź zawartość.
  • Pieprz i sól powstałe „beczki”.
  • Posiekaj cebulę, czosnek, marchewkę (możesz użyć blendera).
  • Wrzuć olej do warzyw, dodaj zawijane mięso.
  • Wymieszać, doprawić.
  • Cukinię faszerować, ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami.
  • Przykryj folią na górze.
  • Pieczemy 45 minut w 180°C.
  • Zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.
  • Miąższu nie można wyrzucić, ale dodać do nadzienia. W takim przypadku musisz wziąć trochę mniej wieprzowiny, aby wszystkie składniki zmieściły się w „beczkach”.

    „Beczki” warzywne

    Osobliwości. Danie dietetyczne spodoba się wegetarianom i osobom stosującym dietę. W przepisie nie ma nic „dodatkowego”, co mogłoby zaszkodzić smukłej sylwetce. Zamiast małej cukinii możesz użyć owoców mlecznych, pokrojonych wzdłuż lub w poprzek.

    Co przygotować:

    • okrągła cukinia – sześć owoców;
    • żarówka – dwie głowy;
    • mały bakłażan – jeden;
    • pomidory – kilka sztuk;
    • pasta pomidorowa – dwie łyżki stołowe;
    • woda – jedna szklanka;
    • zielenie – pęczek;
    • Oliwa z oliwek;
    • chipsy serowe;
    • sól, przyprawy.

    Jak zrobić

  • Odetnij wierzchołki owoców ogonkami.
  • Wyjmij zawartość łyżką, pozostawiając ściany o grubości pół centymetra.
  • Posiekaj miąższ.
  • Pokrój pomidory i bakłażana w drobną kostkę.
  • Drobno posiekaj cebulę.
  • W misce wymieszaj posiekane warzywa.
  • Wlej trochę oleju, soli i pieprzu.
  • Dodaj trochę posiekanych ziół i wymieszaj.
  • Nadziewamy przygotowane „beczki” puree warzywnym, przykrywamy odciętymi „czapkami”.
  • Ułóż „beczki” w odpowiedniej wielkości naczyniu do pieczenia.
  • Rozcieńczyć pastę pomidorową wodą, solą, dodać zieleninę.
  • Wlej mieszaninę na dno formy.
  • Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w temperaturze 180°C.
  • Po 40 minutach zdejmij czapki, posyp chipsami serowymi.
  • Piecz jeszcze pięć minut.
  • Gotowe „beczki” można łatwo przebić widelcem.
  • Miłośnicy mięsa, którzy martwią się dodatkowymi kilogramami, pokochają pieczoną cukinię z mielonym kurczakiem. Przygotowanie zajmuje tylko godzinę. Możesz również użyć innych dietetycznych mięs. Tak więc skręcony kurczak, wołowina lub cielęcina (300 g) miesza się z drobno posiekaną cebulą, koperkiem i miąższem z czterech oskrobanych cukinii. Nadzienie układa się i piecze przez 45 minut w temperaturze 180 ° C.

    zapiekanka z ciasta francuskiego

    Osobliwości. Nie musisz nadziewać cukinii. W naczyniu do pieczenia można zrobić obfitą zapiekankę mięsną z warzywami. Składniki nie mogą być starte, ale ułożone w posiekane kółka.

    Co przygotować:

    • mięso mielone – 500 g;
    • cukinia – jedna;
    • ziemniaki – dwie sztuki;
    • marchewki – dwie sztuki;
    • żarówka – jedna głowa;
    • sos śmietanowy;
    • masło;
    • wióry serowe.

    Jak zrobić

  • Warzywa obrać, zetrzeć osobno na grubej tarce
  • Cebulę posiekać, wymieszać z mięsem, solą.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia.
  • Ułóż składniki warstwami: mięso, marchewki, miazgę z dyni, ziemniaki.
  • Polać sosem śmietanowym.
  • Wstawić do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200°C.
  • Dziesięć minut przed gotowaniem posyp chipsami serowymi.
  • Jeśli owoc jest młody, nie jest konieczne usuwanie skórki. Przejrzałe, gruboskórne warzywa najlepiej obrać, aby skóra nie miała gorzkiego smaku.

    Wyobraźnia i upodobania kucharza poprawią każdy przepis na cukinię z mięsem mielonym w piekarniku. Dla ostrości zaleca się dodać czosnek, świeżą lub zmieloną ostrą paprykę. Sosna lub orzechy włoskie nadadzą potrawie pewną „pikantność”. Mięso dobrze komponuje się z selerem i papryką.

    : “Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno”

    Fajnie, takiej cukinii jeszcze nie robiłam) Kiedy zobaczyłam nazwę dania, pomyślałam o czymś zupełnie innym, o tym, jak ją gotuję. I robię to tak: Czytaj, bierzemy cukinię, lepiej – więcej, coś mięsnego, gotowa mielona wołowina, mielony kurczak, po prostu posiekany kurczak, możesz nawet drobno posiekane kiełbaski. Potrzebna będzie również majonena, ser, czosnek i zioła. A potem oczywiście możesz improwizować)

    Cukinię kroimy nie w pierścienie, ale wzdłuż, na dwie części. Łodzie pozyskiwane są z cukinii. Wyciągamy wnętrze, mieszamy z mięsem mielonym lub kurczakiem lub kiełbaskami) Następnie miażdżymy czosnek, mieszamy z majonezem. Drobno posiekaj ziela, a także wymieszaj z majonezem. Na mielonym mięsie układamy majonez na cukinii. Cóż, na majonez polewamy już startym serem. A potem wkładamy to wszystko do piekarnika. Przygotowanie w zasadzie szybko, ale czas gotowania zależy od gotowości mięsa. Jeśli czekasz na lekko usmażoną wołowinę, kiełbaski lub gotowanego kurczaka, do pieczenia wystarczy pół godziny. Jest też pyszny, spróbuj!

    Julia, http://www.divomix.com/forum/kabachki-s-farshem-v-duxovke-recept/

    Oooch, mniam mniam))) Uwielbiam te. I tak dalej je robię) Biorę głębokie naczynie do pieczenia… i układam je warstwami… Cukinia (pokrojona w krążki) Cebula w te same krążki Pomidory w krążkach Posyp serem i solą i pieprzem do smaku Następnie mięso mielone podsmażone na patelni. Znowu cukinia, cebula, pomidory i znowu trochę soli!!!! Dodajemy trochę oleju i 50 gram wody i wkładamy do piekarnika na 20 minut, potem wszystko dobrze wyjmujemy, posypujemy serem i znowu w piekarniku przez 15 minut.Wychodzi bardzo smaczny jak zapiekanka. szczerze spróbuj, a nie pożałujesz. Można je nawet podawać na świątecznym stole. moja mama posypuje każdą warstwę serem, żeby nie rozpadał się podczas podawania. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!!!

    Masya, http://www.divomix.com/forum/kabachki-s-farshem-v-duxovke-recept/

    Proponuję mój przepis: faszerowana cukinia. Ryż ugotować do połowy, ostudzić. Cukinię pokrój wzdłuż na paski, jak najcieńsze. Sól i odstaw na 10 minut do zmiękczenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mielony kurczak + ryż + siekana pietruszka (więcej) + sól + pieprz. Na brzeg paska cukinii nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć. Lekko posmaruj formę olejem i ułóż rolki (możesz pionowo, możesz poziomo). Lekko posmaruj wierzch majonezem i posyp serem. Wysyłamy go do piekarnika na 30 minut, jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Irina, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3845019/

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku
    Zapiekanka ziemniaczana z serem Zapiekanka z
    puree ziemniaczanego i mielonego mięsa
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w powolnej kuchence
    Zapiekanka ziemniaczana w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author