Młode, soczyste owoce o cienkiej skórce są dobre w postaci smażonej, pieczonej, duszonej. Ze względu na neutralny smak warzywo łączy się z różnymi produktami – pomidorami, marchewką, mięsem, śmietaną, ostrą papryką. Pulpa z cukinii doskonale sprawdza się jako baza do gotowania w piekarniku.
Zawartość kalorii w potrawach
Osoby na diecie interesują się przede wszystkim kaloriami. Pieczona cukinia w czystej postaci to produkt niskokaloryczny, większość kalorii pochodzi z nadzienia. Gospodyni sama zdecyduje, co dodać do dania, a co wykluczyć. Aby wybrać odpowiednie składniki, sprawdź tabelę kalorii.
Tabela – Zawartość kalorii w głównych składnikach
Składniki | Kalorie na 100 g, kalorie |
---|---|
Mielona wołowina | 254 |
Mielona wieprzowina | 263 |
Mięso mielone z kurczaka | 143 |
pieczona cukinia | 24 |
Ugotowany biały ryż | 116 |
ser w proszku | 350 |
Żarówka | 47 |
Pomidor | osiemnaście |
Czosnek | 149 |
Pieczarka | 27 |
Krem (20%) | 205 |
majonez | 680 |
Masło | 717 |
Olej roślinny | 884 |
Pietruszka | 36 |
Średnio kaloryczność dania z wieprzowiną, cebulą, pomidorami i serem w proszku wynosi 128 kalorii na 100 g.
Klasyczne pieczone łodzie
Osobliwości. Klasyczna cukinia z surowym mięsem mielonym w piekarniku jest gotowana. Miąższ wyjmuje się z połówek łyżką, pozostawiając jednocentymetrowe ściany w pobliżu łodzi.
Co przygotować:
- mięso mielone (kurczak, mięso) – 500 g;
- duża cukinia – jedna;
- żarówka – dwie;
- chipsy serowe – 200 g;
- majonez – 100 g;
- pasta pomidorowa – dwie łyżki stołowe;
- koperek – pęczek;
- sól, przyprawy.
Jak zrobić
Nie nakładaj wypełnienia szkiełkiem. Poziom powinien pokrywać się z krawędziami podstawy – podczas obróbki cieplnej zawartość łodzi zwiększy się i wystawi.
8 kolejnych sposobów na zrobienie cukinii z mięsem mielonym w piekarniku
Ze względu na swój neutralny smak warzywo łączy się z prawie każdym produktem. Jak gotować cukinię z mięsem mielonym w piekarniku, szef kuchni wybiera według własnego uznania. Poniżej osiem przepisów krok po kroku na soczyste, satysfakcjonujące, pyszne dania z różnymi dodatkami.
Z pomidorami i czosnkiem
Osobliwości. Faszerowana cukinia z mięsem mielonym w piekarniku w kółko też jest dobra, ponieważ wyglądają oryginalnie i nie trzeba zastanawiać się, jak je podać.
Co przygotować:
- duża cukinia – jedna;
- mięso mielone – 700 g;
- żarówka – jedna;
- pomidory – dwa;
- czosnek – jeden ząbek;
- majonez – trzy łyżki stołowe;
- sól pieprz.
Jak zrobić
Z pastą pomidorową i śmietaną
Osobliwości. Delikatne danie z minimalną ilością składników wygląda przewiewnie i apetycznie w kremowym sosie. Majonez jest łatwy do wyeliminowania, aby zredukować kalorie. W razie potrzeby do przepisu można dodać marchewkę i zmiażdżony czosnek.
Co przygotować:
- cukinia – cztery sztuki;
- wieprzowina mielona – 400 g;
- żarówka – jedna;
- ser – 80-100 g;
- olej roślinny – dwie łyżki stołowe;
- majonez – dwie łyżki stołowe;
- 20% śmietana – dwie łyżki;
- kwaśna śmietana – dwie łyżki;
- koncentrat pomidorowy;
- sól, przyprawy.
Jak zrobić
Przekąska w folii
Osobliwości. Bardzo łatwo upiec przekąskę w folii. Danie okazuje się soczyste i pachnące, a dzięki ciasnemu opakowaniu szybko się gotuje.
Co przygotować:
- cukinia – dwa kawałki;
- mielona wołowina – 200 g;
- żarówka – jedna;
- marchewki – jedna;
- świeża bazylia – dwa lub trzy liście;
- chipsy serowe;
- olej roślinny.
Jak zrobić
„Gniazda” z grzybami
Osobliwości. Jeśli pokroisz cukinię nie wzdłuż, ale w poprzek, cofając się o pięć do dziesięciu centymetrów, otrzymasz „gniazda”, które również wygodnie zapełnić. Odpowiednie są nabiał lub duże owoce o grubej skórce, a także młoda dynia. Danie okazuje się miękkie, soczyste i satysfakcjonujące.
Co przygotować:
- mała cukinia – dwa kawałki;
- mięso mielone – 200 g;
- pomidory – dwie sztuki;
- grzyby – 200 g;
- duża cebula – jedna głowa;
- ciężki krem;
- masło;
- Chipsy serowe do posypania;
- Koperek;
- sól, przyprawy.
Jak zrobić
Aby sok z mięsa nie wypłynął z walca z cukinii, zaleca się wykonanie „palety” folii do każdej porcji. Aby zapewnić niezawodność, krawędzie muszą być zawinięte. Możesz także położyć kapustę lub liście winogron.
Z ryżem i serem
Osobliwości. Okazuje się pyszny, jeśli pieczesz cukinię z mięsem mielonym i serem w piekarniku. Danie nie wymaga dodatkowego przybrania. Przygotowanie zajmuje około dwóch godzin.
Co przygotować:
- cukinia – 1 kg;
- mielony kurczak – 150 g;
- ser – 50 g;
- jajko – jedno;
- gotowany ryż – 50 g;
- marchewki – jedna;
- żarówka – jedna;
- wiśnia – pięć sztuk;
- jądra orzeszków piniowych – 20 g;
- obrane nasiona słonecznika – 30 g;
- świeży koperek – pęczek;
- olej roślinny;
- sól, przyprawy.
Jak zrobić
Cukinia z mięsem mielonym
Osobliwości. Prosta opcja do gotowania cukinii z mięsem mielonym i warzywami w piekarniku. W tym przepisie składniki są na dwie porcje.
Co przygotować:
- żółta i zielona cukinia – po jednym owocu;
- wieprzowina mielona – 350 g;
- marchewki – jedna;
- żarówka – jedna;
- czosnek – dwa ząbki;
- suszone zioła;
- Oliwa z oliwek;
- Sól.
Jak zrobić
Miąższu nie można wyrzucić, ale dodać do nadzienia. W takim przypadku musisz wziąć trochę mniej wieprzowiny, aby wszystkie składniki zmieściły się w „beczkach”.
„Beczki” warzywne
Osobliwości. Danie dietetyczne spodoba się wegetarianom i osobom stosującym dietę. W przepisie nie ma nic „dodatkowego”, co mogłoby zaszkodzić smukłej sylwetce. Zamiast małej cukinii możesz użyć owoców mlecznych, pokrojonych wzdłuż lub w poprzek.
Co przygotować:
- okrągła cukinia – sześć owoców;
- żarówka – dwie głowy;
- mały bakłażan – jeden;
- pomidory – kilka sztuk;
- pasta pomidorowa – dwie łyżki stołowe;
- woda – jedna szklanka;
- zielenie – pęczek;
- Oliwa z oliwek;
- chipsy serowe;
- sól, przyprawy.
Jak zrobić
Miłośnicy mięsa, którzy martwią się dodatkowymi kilogramami, pokochają pieczoną cukinię z mielonym kurczakiem. Przygotowanie zajmuje tylko godzinę. Możesz również użyć innych dietetycznych mięs. Tak więc skręcony kurczak, wołowina lub cielęcina (300 g) miesza się z drobno posiekaną cebulą, koperkiem i miąższem z czterech oskrobanych cukinii. Nadzienie układa się i piecze przez 45 minut w temperaturze 180 ° C.
zapiekanka z ciasta francuskiego
Osobliwości. Nie musisz nadziewać cukinii. W naczyniu do pieczenia można zrobić obfitą zapiekankę mięsną z warzywami. Składniki nie mogą być starte, ale ułożone w posiekane kółka.
Co przygotować:
- mięso mielone – 500 g;
- cukinia – jedna;
- ziemniaki – dwie sztuki;
- marchewki – dwie sztuki;
- żarówka – jedna głowa;
- sos śmietanowy;
- masło;
- wióry serowe.
Jak zrobić
Jeśli owoc jest młody, nie jest konieczne usuwanie skórki. Przejrzałe, gruboskórne warzywa najlepiej obrać, aby skóra nie miała gorzkiego smaku.
Wyobraźnia i upodobania kucharza poprawią każdy przepis na cukinię z mięsem mielonym w piekarniku. Dla ostrości zaleca się dodać czosnek, świeżą lub zmieloną ostrą paprykę. Sosna lub orzechy włoskie nadadzą potrawie pewną „pikantność”. Mięso dobrze komponuje się z selerem i papryką.
: “Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno”
Fajnie, takiej cukinii jeszcze nie robiłam) Kiedy zobaczyłam nazwę dania, pomyślałam o czymś zupełnie innym, o tym, jak ją gotuję. I robię to tak: Czytaj, bierzemy cukinię, lepiej – więcej, coś mięsnego, gotowa mielona wołowina, mielony kurczak, po prostu posiekany kurczak, możesz nawet drobno posiekane kiełbaski. Potrzebna będzie również majonena, ser, czosnek i zioła. A potem oczywiście możesz improwizować)
Cukinię kroimy nie w pierścienie, ale wzdłuż, na dwie części. Łodzie pozyskiwane są z cukinii. Wyciągamy wnętrze, mieszamy z mięsem mielonym lub kurczakiem lub kiełbaskami) Następnie miażdżymy czosnek, mieszamy z majonezem. Drobno posiekaj ziela, a także wymieszaj z majonezem. Na mielonym mięsie układamy majonez na cukinii. Cóż, na majonez polewamy już startym serem. A potem wkładamy to wszystko do piekarnika. Przygotowanie w zasadzie szybko, ale czas gotowania zależy od gotowości mięsa. Jeśli czekasz na lekko usmażoną wołowinę, kiełbaski lub gotowanego kurczaka, do pieczenia wystarczy pół godziny. Jest też pyszny, spróbuj!
Julia, http://www.divomix.com/forum/kabachki-s-farshem-v-duxovke-recept/
Oooch, mniam mniam))) Uwielbiam te. I tak dalej je robię) Biorę głębokie naczynie do pieczenia… i układam je warstwami… Cukinia (pokrojona w krążki) Cebula w te same krążki Pomidory w krążkach Posyp serem i solą i pieprzem do smaku Następnie mięso mielone podsmażone na patelni. Znowu cukinia, cebula, pomidory i znowu trochę soli!!!! Dodajemy trochę oleju i 50 gram wody i wkładamy do piekarnika na 20 minut, potem wszystko dobrze wyjmujemy, posypujemy serem i znowu w piekarniku przez 15 minut.Wychodzi bardzo smaczny jak zapiekanka. szczerze spróbuj, a nie pożałujesz. Można je nawet podawać na świątecznym stole. moja mama posypuje każdą warstwę serem, żeby nie rozpadał się podczas podawania. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!!!
Masya, http://www.divomix.com/forum/kabachki-s-farshem-v-duxovke-recept/
Proponuję mój przepis: faszerowana cukinia. Ryż ugotować do połowy, ostudzić. Cukinię pokrój wzdłuż na paski, jak najcieńsze. Sól i odstaw na 10 minut do zmiękczenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mielony kurczak + ryż + siekana pietruszka (więcej) + sól + pieprz. Na brzeg paska cukinii nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć. Lekko posmaruj formę olejem i ułóż rolki (możesz pionowo, możesz poziomo). Lekko posmaruj wierzch majonezem i posyp serem. Wysyłamy go do piekarnika na 30 minut, jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Irina, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3845019/
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w piekarniku
Zapiekanka ziemniaczana z serem Zapiekanka z
puree ziemniaczanego i mielonego mięsa
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym w powolnej kuchence
Zapiekanka ziemniaczana w piekarniku
Smacznego!