Faszerowane papryki na zimę: przepisy z ryżem, kapustą, warzywami, marchewką i mięsem, przygotowanie w słoikach, zamrażarka, bez sterylizacji

Papryka na zimę do farszu: 13 sposobów na obfity skręt

Faszerowane papryki są wygodne, ponieważ można je spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. W zależności od marynaty przystawka może mieć smak miodowy, pomidorowy, słodko-kwaśny lub pikantny, co pozwala eksperymentować ze sposobami jej podania. Kolejnym niewątpliwym plusem ochrony domu są korzyści dla organizmu. Warzywa zawierają witaminy, minerały i inne przydatne substancje, które zostały zakonserwowane po obróbce cieplnej.

Papryka bułgarska uważana jest za „mistrza” wśród innych warzyw pod względem zawartości witaminy C: ilość kwasu askorbinowego w 100 g sięga 250 mg. Jest również bogaty w karoten, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez.

Wstępne przygotowanie warzyw

Warzywa przed zbiorem są sortowane, oczyszczane z brudu, myte lub obierane. Proces trwa około 15 minut, dzięki czemu podczas gotowania nie rozpraszają Cię niepotrzebne czynności. Wstępne przygotowanie warzyw jest takie samo dla wszystkich poniższych przepisów.

  • Bułgarski pieprz. Wybieramy owoce w dowolnym kolorze, ale w przybliżeniu tej samej wielkości, bez uszkodzeń, plam, zgniłych obszarów. Myjemy, ostrożnie oddzielamy łodygę nożem, palcami wybieramy przegrody i nasiona. Ponownie umyć wewnątrz i na zewnątrz, wysuszyć.
  • Marchew i buraki. Wybieramy gęste rośliny okopowe bez pęknięć, oznak zgnilizny. Spłukać wodą, odkleić skórkę cienką warstwą. Zmiel za pomocą robota kuchennego lub wetrzyj na grubej tarce.
  • Cebula. Cebule obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Zmiel w kostkę lub małe kawałki nożem, robotem kuchennym.
  • Kapusta biała. Oczyszczamy główkę kapusty z górnych liści, brudu, wycinamy łodygę. Szatkować ostrym nożem, próbując pokroić na cienkie słomki tego samego rozmiaru.
  • Bakłażan. Wykorzystujemy młode okazy, nie przyjmujemy przejrzałych niebieskich (odcienie szaro-zielone lub brązowo-żółte). Sprawdzamy owoce pod kątem plam, zgnilizny i uszkodzeń. Odcinamy „ogon” i końcówkę, zostawiamy skórkę i nasiona. Aby pozbyć się goryczy, pokrój na kawałki, namocz przez 20 minut w słonej wodzie, a następnie dokładnie spłucz i osusz.

Wskazane jest, aby do farszu używać papryki czerwonej, są one bardziej soczyste, mięsiste. Możesz wybrać strąki w różnych kolorach, ale tej samej odmiany, taki blank będzie wyglądał jasno i apetycznie. Wielkość należy dobrać tak, aby owoc wypełniony nadzieniem mógł bez problemu przejść do słoika o wybranej objętości.

Zasady sterylizacji

Pojemniki używane do zbioru papryki faszerowanej muszą być czyste i suche. W pierwszej kolejności zaleca się opłukać słoiki i pokrywki sodą, a następnie wysterylizować. Wtedy konserwacja na pewno nie ulegnie pogorszeniu. Metody sterylizacji pojemników przedstawia poniższa tabela.

Tabela – Jak sterylizować słoiki

Sposób Opis Czas przetwarzania, minuty
Dla pary – Zagotuj wodę w rondlu, zmniejsz ogień;
– postawić słoiki do góry nogami na ruszcie, rozłożyć pokrywki
15-20
we wrzącej wodzie – Połóż ręcznik na dnie garnka z wodą;
– zainstaluj słoiki wypełnione wodą po szyję;
– zagotować płyn, odczekać określony czas
15
W piecu – Ułóż umyty mokry pojemnik na tacy do góry nogami;
– rozgrzej piekarnik do 160°C;
– przetwarzać szklane pojemniki i pokrywki, wyjąć po schłodzeniu
15
w kuchence mikrofalowej – wlać do słoików z wodą na dno o wysokości około 1 cm;
– włóż do kuchenki mikrofalowej;
– ustaw moc na 700-800 watów
3-5
W podwójnym kotle – Wlej wodę do zbiornika;
– położyć szyjkę pojemnika na ruszcie;
– ustaw tryb „Gotowanie”
15

Po ułożeniu półfabrykatów w wysterylizowanych słoikach zawartość należy ponownie poddać obróbce termicznej, jeśli wymaga tego przepis. Zwyczajowo stosuje się dwie metody.

  • Sterylizacja w garnku. Na dole umieszcza się drewniany stojak lub złożony ręcznik, umieszcza się słoiki z półfabrykatami, przykryte metalowymi pokrywkami. Wlej wodę do garnka po szyjkę pojemnika. Po zagotowaniu wody pojemnik jest sterylizowany: objętość 0,5 litra – dziesięć minut, 1 i 3 litry – odpowiednio 15 i 25 minut. Następnie pojemniki są wyjmowane, zwijane.
  • Pieczenie w piekarniku. Napełnione i przykryte słoiki układa się na blasze do pieczenia, wkłada do zimnego piekarnika. Stopniowo podgrzewaj do 160-200°C. W zależności od objętości pojemniki są kalcynowane przez 15 do 30 minut. Następnie każdy słoik jest ostrożnie usuwany za pomocą rękawicy kuchennej, skręcony.
  • Surowo zabrania się wkładania pojemników z półfabrykatami do nagrzanego piekarnika lub wrzącej wody – szkło pęknie z różnicy temperatur. Nie należy również nakręcać metalowych nakrętek do czasu zakończenia sterylizacji.

    Faszerowane papryki na zimę: opcje „międzynarodowe” …

    Pieprz na zimę do farszu używają gospodynie domowe z różnych krajów. W Rosji najpopularniejsze wariacje przepisu to bułgarski i mołdawski. Również wiele kobiet nadal korzysta z przepisu znanego od czasów sowieckich. Następnie na stole podano półfabrykat z faszerowaną papryką o nazwie „Globe” pod hasłem: „Będziecie lizać palce”.

    po bułgarsku

    Osobliwości. Papryki bułgarskie w puszkach wyróżniają się doskonałym smakiem i lekką kwaskowatością. Pomidory dodają blasku jasnym owocom, seler i pasternak dodają pikanterii. Taki preparat zajmie należne mu miejsce wśród dań ziemniaczanych i mięsnych, nawet na świątecznym stole.

    Co przygotować:

    • papryka – 4,5 kg;
    • pomidory – 3 kg;
    • cebula – 600 g;
    • marchewki – 4 kg;
    • sól – 100 g;
    • korzeń pietruszki – 150 g;
    • korzeń pasternaku – 150 g;
    • korzeń selera – 150 g;
    • cukier – 100 g;
    • czerwona mielona papryka – pół łyżeczki;
    • mielony czarny pieprz – jedna łyżeczka;
    • olej roślinny.

    Konserwowanie kroków

  • Paprykę blanszować przez dwie do czterech minut we wrzącej wodzie, wyjąć i osuszyć ręcznikiem.
  • Drobno posiekać korzenie, posolić, następnie podsmażyć na oleju z cebulą i marchewką.
  • Napełnij bułgarskie owoce powstałym mielonym warzywem.
  • Pokrój pomidory na owsiankę, dusić w rondlu.
  • Po ugotowaniu dodaj sól, cukier, przyprawy. Podpalaj przez kolejne pięć minut.
  • Zapakowane w wysterylizowane słoiki, zalej owoce mieszanką pomidorową.
  • Sterylizuj, zwiń.
  • po mołdawii

    Osobliwości. Jasna papryka faszerowana w mołdawskim stylu marchewką i kapustą to pyszne danie witaminowe dla całej rodziny. Zimą wystarczy otworzyć półfabrykat, podgrzać go, posypać tartym serem lub serem i podawać do stołu. Przepis jest uważany za dietetyczny. Taka konserwacja może być spożywana nawet podczas postu.

    Co przygotować:

    • papryka słodka – 5 kg;
    • kapusta – 3 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • olej roślinny – 300 g;
    • sól – 170 g;
    • pietruszka – duża pęczek;
    • zmielony czarny pieprz.

    Konserwowanie kroków

  • Papryki sparzyć we wrzącej wodzie przez cztery minuty, osuszyć.
  • Cebulę wrzucamy na patelnię, smażymy na oleju przez kilka minut.
  • Dodaj marchewki, sól, gotuj pod przykryciem przez kolejne dwie minuty. Ochłonąć.
  • Pieczeń wymieszać z posiekaną kapustą, posiekanymi ziołami; dodaj sól do smaku, pieprz.
  • Nadziewać papryki mieszanką i mocno zapakować na patelnię. Dociśnij wierzch talerzem i obciążeniem (na przykład trzylitrowym słoikiem wody).
  • Cztery dni później, gdy warzywa zaczną się sokować, ułożyć w słoiki, na wierzch polać olejem, po sterylizacji zrolować.
  • Styl sowiecki

    Osobliwości. Ten przepis jest podobny w smaku do tych nadziewanych papryczek, które były sprzedawane w sklepach w czasach sowieckich pod marką Globus. Banki zostały zmiecione z półek, a gotowanie takiego przysmaku wśród hostess uważano za szczyt umiejętności kulinarnych.

    Co przygotować:

    • papryka słodka – 3 kg;
    • cebula – 2 kg;
    • dojrzałe pomidory – 1 kg;
    • marchewki – 2 kg;
    • pasta pomidorowa – dwie łyżki stołowe;
    • cukier – jedna łyżka stołowa;
    • olej roślinny – 100 ml;
    • sól dla smaku.

    Konserwowanie kroków

  • Papryki zalać wrzątkiem w rondlu, blanszować przez dwie do trzech minut. Wyjmij i ostudź.
  • Smaż cebulę i marchew osobno w kilku łyżkach oleju roślinnego.
  • Pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć na olejowanej patelni. Następnie wlej koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 2-3 minuty pod przykryciem.
  • Połącz wszystkie pieczenie, dodaj sól, cukier, wymieszaj.
  • Napełnij paprykę powstałą masą warzywną, umieść półfabrykaty w wysterylizowanych pojemnikach. Wypełnij luki między owocami pozostałym farszem.
  • Do każdego słoika wlej łyżkę oleju roślinnego, przykryj pokrywkami i wysterylizuj.
  • Zwinąć, po ostygnięciu wyjąć do zimy w podziemiach spiżarni.
  • Pachnące i smaczne przetwory w czasach sowieckich niedoborów były magazynowane w dużych ilościach, w razie potrzeby ilość składników można zmniejszyć o połowę.

    …i sprawdzone receptury

    Doświadczone gospodynie domowe, które przechowują plony na przyszłość, wiedzą, jak właściwie konserwować nadziewaną paprykę. Dla tych, którzy zbierają po raz pierwszy, pomocne będą opcje krok po kroku dotyczące warzyw konserwowanych w domu. Poniżej znajdują się proste odmiany papryki z szwem z różnymi nadzieniami, które pomogą zaoszczędzić na zimę nadmiar marchwi, grzybów, kapusty, jabłek lub bakłażanów.

    Z kapustą i marchewką

    Osobliwości. Faszerowane papryki z kapustą na zimę to ładunek sezonowych witamin w trzylitrowym lub litrowym słoiku. Możesz zwinąć taką konserwację w pół godziny, po wcześniejszym przygotowaniu składników.

    Co przygotować:

    • papryka – 1 kg;
    • marchewki – dwie sztuki;
    • kapusta – jedna głowa;
    • woda – 1 l;
    • ocet – 150 ml;
    • cukier – 200 g;
    • sól – dwie łyżki stołowe;
    • olej roślinny – 100 ml.

    Konserwowanie kroków

  • Wymieszaj startą marchewkę ze słomką kapuścianą.
  • Faszeruj paprykę masą warzywną.
  • Ostrożnie połóż owoce bokiem na dnie patelni.
  • Zagotuj marynatę w innym rondlu. Połącz wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj, podpal.
  • Wyłączyć po ugotowaniu, polać półfabrykaty papryką mieszanką.
  • Ustaw czysty ucisk, wyjmij patelnię na dwa dni w ciemnym miejscu.
  • Po dwóch dniach przenieś paprykę do wysterylizowanych pojemników, zalej solankę aż do szyi.
  • Włóż słoiki do rondla, sterylizuj przez 15 minut.
  • Wyjmij, zwiń, odwróć i zawiń ręcznikami do ostygnięcia.
  • Wysyłamy go na zimę do piwnicy lub pod ziemię.
  • Na zimę wygodnie jest stosować paprykę faszerowaną kapustą i marchewką nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako przystawkę do przystawki, dodatek do zup warzywnych.

    Papryka w puszkach w słoiku

    z bakłażanem

    Osobliwości. Faszerowana papryka w połączeniu z młodymi bakłażanami będzie miała delikatny i pikantny smak. Gotowanie zajmie minimum czasu, jeśli warzywa i pojemniki zostaną przygotowane wcześniej.

    Co przygotować:

    • papryki – 5 kg;
    • bakłażan – 3 kg;
    • woda – dwie szklanki;
    • ocet 9% – jedna szklanka;
    • cukier – jedna szklanka;
    • olej roślinny – jedna szklanka;
    • sól – jedna łyżka stołowa.

    Konserwowanie kroków

  • Gotuj papryki we wrzącej wodzie przez trzy minuty, aby zmiękły.
  • Blanszować bakłażana przez trzy minuty, po ostygnięciu pokroić w kostkę około 1 cm.
  • Owoce faszerować plastrami bakłażana, umieścić w przygotowanych słoikach.
  • Zagotuj marynatę. Do wody wlej sól, cukier, ocet, olej roślinny. Zagotuj, usuń z ognia.
  • Zalej pojemnik marynatą, sterylizuj przez 20 minut, wiruj na zimę.
  • Aby urozmaicić obrabiany przedmiot, możesz pokroić bakłażana nasączonego słoną wodą nie w kostkę, ale w długie paski, usmażyć je na oleju. Następnie zawinąć nadzienie w każdy „język”, włożyć bułeczki do strąków. Danie od razu „bawi się” nowymi odcieniami smaku.

    Bez sterylizacji

    Osobliwości. Faszerowane papryki na zimę w słoikach można zwinąć bez sterylizacji. Ta metoda pozwala uzyskać gotowaną przekąskę o wysokiej zawartości witamin, połączoną ze zbożami, daniami ziemniaczanymi.

    Co przygotować:

    • papryka – 1 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • korzenie pietruszki – 1 kg;
    • zielenie (pasternak, koperek, pietruszka) – 500 g;
    • woda solankowa;
    • sól – jedna łyżka stołowa na każdy litr wody.

    Konserwowanie kroków

  • Papryki sparzyć we wrzącej wodzie przez kilka minut, schłodzić zimną wodą.
  • Opłucz i posiekaj warzywa.
  • Korzenie pietruszki i marchewki gotujemy w całości do miękkości, a następnie siekamy za pomocą robota kuchennego. Wymieszaj z zieleniną.
  • Papryki faszerować masą warzywną, przełożyć do słoików.
  • Przygotuj solankę rozpuszczając sól w wodzie.
  • Napełnij pojemniki solanką, zamknij plastikowymi pokrywkami.
  • Przechowywać w chłodnym miejscu.
  • w marynacie pomidorowej

    Osobliwości. Lepiej przygotować jasny i apetyczny preparat w pomidorze z czerwonej, pomarańczowej papryki, a do farszu używać nie tylko białej kapusty, ale także czerwonej kapusty. Wskazane jest, aby wziąć domowy sok pomidorowy do marynaty, ale odpowiedni jest również zakup.

    Co przygotować:

    • papryka słodka – 2-3 kg (w zależności od ilości nadzienia);
    • cebula – 1 kg;
    • marchewki – 2 kg;
    • kapusta – 0,5 kg;
    • sok pomidorowy – 1 l;
    • sól – 30 g;
    • 5% ocet – 100 ml;
    • ziarna czarnego pieprzu;
    • olej roślinny;
    • przyprawy.

    Konserwowanie kroków

  • Na patelnię włożyć cebulę, marchew i kapustę, podsmażyć na oleju. W razie potrzeby pieprz.
  • Trzymaj paprykę we wrzącej wodzie przez około trzy minuty, następnie wypełnij brzegi warzywnym mielonym mięsem, ubij palcem.
  • Wrzuć trzy ziarna pieprzu do każdego pojemnika, napełnij litrowe słoiki półfabrykatami.
  • Zagotuj sok pomidorowy na kuchence, zalej owoce.
  • Pasteryzować przez 45-50 minut, przekręcić.
  • Aby po wylaniu soku pomidorowego w słoikach nie pozostało powietrze, należy przeciągnąć nóż z długim ostrzem wzdłuż wewnętrznych ścianek. Pożądane jest przechowywanie takiego preparatu pomidorowego w temperaturze od 2 do 7 ° C.

    Z burakami

    Osobliwości. Papryka faszerowana mieszanką buraków i marchwi w solance przypadnie do gustu miłośnikom potraw warzywnych, zwolennikom zdrowego stylu życia. Obrabiany przedmiot zawiera wiele witamin, błonnik, może być stosowany jako danie gotowe, zimowa sałatka lub dodatek do przystawki.

    Co przygotować:

    • słodka papryka wielokolorowa – 1 kg;
    • buraki – jeden kawałek;
    • marchewki – 300 g;
    • żarówka – jedna głowa;
    • woda – 1 l;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – pół łyżki;
    • kwas cytrynowy – dwie trzecie łyżeczki.

    Konserwowanie kroków

  • Przygotuj cebulę, marchew i buraki: obierz, umyj, osusz i posiekaj.
  • Składniki mieszamy, gęste papryki nadziewamy masą warzywną.
  • Umieść owoce w wysterylizowanych słoikach.
  • Przygotuj solankę do nalewania: wlej litr wody do rondla, dodaj cukier, sól, kwasek cytrynowy. Wymieszaj, gotuj na kuchence.
  • Wlać przedmioty wrzącą solanką, sterylizować słoiki na pół godziny.
  • Zwiń, przechowuj po schłodzeniu.
  • Dwa słoiki nadziewanej papryki

    Z miodem

    Osobliwości. Papryka faszerowana warzywami na zimę okaże się pikantno-słodka, jeśli do marynaty doda się czosnek, a do nadzienia miód. Według hostess takie puste miejsca „odlatują” jeszcze przed nadejściem zimy. Na początek spróbuj przygotować kilka słoików, aby docenić popularny przepis.

    Co przygotować:

    • papryki średniej wielkości – 15 sztuk;
    • czosnek – dwie duże głowy;
    • kapusta – 0,6 kg;
    • marchewki – 0,3 kg;
    • woda – 1 l;
    • cukier – 220 g;
    • sól – 20 g;
    • ocet 9% – 20 ml;
    • miód – pół łyżeczki w każdym strąku.

    Konserwowanie kroków

  • Paprykę trzymaj we wrzącej wodzie przez trzy minuty.
  • Ręce rozgnieść marchewkę z kapustą, posolić, aby uzyskać sok.
  • Czosnek obrać, pokroić w plastry.
  • Wlej miód do każdego strąka, włóż kilka kawałków czosnku, resztę miejsca wypełnij mieszanką kapusty i marchwi.
  • Owoce ułożyć szczelnie w słoikach o objętości 0,5 litra.
  • Zagotuj marynatę. Połącz ocet, cukier, sól w wodzie, zagotuj, trzymaj w ogniu przez około trzy minuty.
  • Zalej słoiki marynatą, sterylizuj przez 35 minut, zwiń.
  • Z biegiem czasu solanka w słoikach nadziewanych papryczek miodowo-czosnkowych mętnieje, co jest zjawiskiem powszechnym. Preparat przechowuje się przez cały rok, nie zmieniając smaku i aromatu.

    z jabłkami

    Osobliwości. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości niezwykłą kombinacją owoców i warzyw, nadziewaj owoce dojrzałymi jabłkami. Taka niespodzianka wewnątrz blanku przypadnie do gustu miłośnikom słodko-kwaśnych przekąsek.

    Co przygotować:

    • czerwona i żółta papryka – po pięć sztuk;
    • kwaśne żółte jabłka – 1 kg;
    • woda – 0,8 l;
    • proszek cynamonowy – jedna łyżeczka;
    • cukier – trzy łyżki;
    • sól – jedna łyżka stołowa ze zjeżdżalnią;
    • ocet 6% – 250 ml.

    Konserwowanie kroków

  • Jabłka obrać z szypułek i nasion, pokroić w ćwiartki lub sześć do ośmiu kawałków.
  • Zanurz plastry na kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie wbij je w pieprz.
  • Przenieś owoce do wysterylizowanych słoików.
  • Zagotuj marynatę: do wody wlej cynamon, sól, cukier. Zagotuj, a następnie wlej ocet.
  • Zalej półfabrykaty marynatą, wysterylizuj i zwiń na zimę.
  • Z grzybami i ryżem

    Osobliwości. Grzyby i ryż dodają wartości odżywczych, a przyprawy dodają przypraw do warzyw. Obrabiany przedmiot służy zarówno jako przystawka, jak i jako samodzielne danie, rozgrzewające się przed podaniem w kuchence mikrofalowej.

    Co przygotować:

    • papryka – 1 kg;
    • świeże grzyby – 400 g;
    • olej roślinny – 100 ml;
    • ryż niepolerowany – jedna szklanka;
    • pomidory – cztery sztuki;
    • cebula – dwie głowy;
    • keczup;
    • woda;
    • pieprz i sól.

    Konserwowanie kroków

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie do połowy ugotowanego.
  • Pieczarki pokroić w średniej wielkości kawałki.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i przetrzeć przez sito.
  • Na patelni na oleju podsmażamy cebulę przez kilka minut, dodajemy ryż, masę pomidorową i pieczarki, dusimy dziesięć minut delikatnie mieszając.
  • Wlać 100 ml wody, pieprzu, soli, dusić jeszcze 15 min.Zdjąć z ognia, ostudzić.
  • Nadziewaj papryki mieszanką, przenieś półfabrykaty do wysterylizowanych słoików.
  • Zalej nadziewaną paprykę z pieczarkami i ryżem z ketchupem.
  • Sterylizuj we wrzącej wodzie pod pokrywkami przez godzinę, zwiń i zawiń kocem.
  • Do konserwacji możesz wziąć dowolne grzyby: borowiki, grzyby, pieczarki. Głównym kryterium wyboru jest jadalność. Ryż lepiej kupować, dobrze wchłania wilgoć, szybko się gotuje.

    Papryka faszerowana w słoiku

    Z aspiryną

    Osobliwości. Ten przepis jest odpowiedni dla gospodyń domowych, które nie mają wystarczająco dużo czasu, aby stworzyć pełnowartościowy półprodukt z nadzieniem. Szybki zbiór owoców pozwoli w każdej chwili otworzyć słoik i zakończyć proces nadziewania gotowaną już papryką. Aspiryna będzie działać jako konserwant, zastępując ocet lub kwas cytrynowy.

    Co przygotować:

    • papryka – 1 kg;
    • woda – 2 l;
    • aspiryna – trzy tabletki.

    Konserwowanie kroków

  • Przygotowane owoce wkładamy do rondla, zalewamy wodą, stawiamy na kuchence.
  • Po ugotowaniu trzymaj ogień przez kolejne trzy minuty, wyłącz palnik.
  • Przenieś blankiety do wysterylizowanych litrowych pojemników, dodając do każdego po jednej tabletce aspiryny.
  • Napełnij słoiki wrzącą wodą.
  • Zwiń wysterylizowanymi metalowymi pokrywkami, odwróć do góry nogami, owiń kocem na noc.
  • Mrożone z mięsem

    Osobliwości. Papryka na zimę jest nie tylko konserwowana, ale także mrożona. Jako nadzienia używa się mięsa mielonego, ryżu, różnych warzyw. Przepisy na paprykę faszerowaną mięsem na zimę lub z grzybami pozwalają szybko przygotować domowy półprodukt, który przed podaniem wymaga jedynie ugotowania lub duszenia.

    Co przygotować:

    • papryka – 1 kg;
    • ryż – jedna szklanka;
    • mięso mielone łącznie – 500 g;
    • żarówka – jedna;
    • przed ziemią;
    • Sól.

    Konserwowanie kroków

  • Gotuj ryż do połowy ugotowanego.
  • Mięso mielone wymieszać z cebulą, pieprzem, solą.
  • Połącz mięso z ryżem.
  • Owoce nadziewać masą, ubijając palcami.
  • Papryki faszerowane ryżem lub mięsem wysyłaj na zimę do zamrażarki, zapakowane w ciasne torebki.
  • Przepisy na faszerowaną paprykę na zimę pozwalają urozmaicić codzienne i świąteczne menu. Półfabrykaty służą jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do ryżu, kaszy gryczanej, mięsa. Niektóre gospodynie dla apetyki posypują wyjęte ze słoika ogórki kiszone świeżymi ziołami, posiekanym czosnkiem lub startym serem posmarowanym majonezem. Mrożone półprodukty gotowane lub duszone w sosie, podawane ze śmietaną, ketchupem.

    Inne domowe przepisy

    Pomidory bez sterylizacji na zimę
    Papryka w pomidorze na zimę
    Kawior z dyni
    Solone grzyby na zimę
    Ogórki kiszone w beczce

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author