
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- powierzchnia kuchenna do gotowania;
- patelnia;
- Maszynka do mielenia mięsa;
- deska do krojenia ryb;
- nóż kuchenny;
- papierowe ręczniki;
- nożyczki kuchenne;
- łyżka;
- tarka;
- Łopatka;
- głębokie naczynie na mięso mielone;
- mikser;
- wykałaczki lub nić z grubą igłą;
- rękaw do pieczenia;
- Papier do pieczenia;
- duże danie do podania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Szczupak | 1-1,3 kg |
Marchewka | 2 szt. |
Cebula | 2 szt. |
jajko | 2 szt. |
Czosnek | 1 goździk |
Olej roślinny lub świeży smalec | 4 łyżki. l./1 sztuka |
chleb pszenny | 120-150g |
mleko | 50 ml |
Sól | 1 ul. l. |
Zmielony czarny pieprz | Smak |
Gotowanie krok po kroku
Przed gotowaniem faszerowanego szczupaka należy go wyczyścić. Odetnij brzuch szczupaka nożem kuchennym i wyjmij wszystkie wnętrzności. Opłucz rybę z zewnątrz i wewnątrz pod bieżącą wodą. Konieczne jest dokładne oczyszczenie łusek szczupaka – skóra musi być czysta, ponieważ jest używana do gotowania. 
Szczupaka ponownie opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym wewnątrz i na zewnątrz. 
Za pomocą nożyc kuchennych odetnij wszystkie płetwy. Głowę i ogon odcina się nożem, ponieważ gotuje się je osobno. 
Zdejmij skórę ze szczupaka rękoma. Chociaż usuwa się go dość łatwo, nie należy się spieszyć, aby nie uszkodzić skóry. Jeśli gdzieś nie wysiada, to jest zaczepiona palcami. Nie ciągnij ani nie ciągnij mocno. Pozostające na skórze mięso szczupaka można zeskrobać łyżką stołową. 
Mięso szczupaka oddziela się od grzbietu, a filet kroi nożem. Pokrój filety na małe kawałki, aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa. 
Za pomocą nożyczek kuchennych wytnij skrzela z głowy szczupaka. W przyszłości głowa jest również nadziewana mięsem mielonym. 
Kiedy szczupak został ubity, zaczynają przygotowywać mięso mielone. Aby to zrobić, 120-150 g chleba wlewa się do 50 ml mleka, aby go zmiękczyć. Przy pomocy mleka można uzyskać bardziej szlachetny smak. 
Zagotuj 1 jajko i wetrzyj je na tarce. Wciera się również 2 marchewki, a 2 cebule kroi w drobną kostkę. 
Wlej 2 łyżki na rozgrzaną patelnię. l. olej roślinny. Można również użyć 1 kawałka świeżego smalcu, którym natłuszczamy powierzchnię patelni. Podsmaż cebulę wraz z startą marchewką do miękkości. 
W maszynce do mięsa miażdży się filety szczupakowe wraz z podsmażaną cebulą i marchewką. Chleb uprzednio namoczony w mleku jest wyciskany i mielony w maszynce do mięsa. Nie martw się o małe kości, które pozostały w filecie szczupakowym. Mimo to wszystkie pozostaną na śrubie maszynki do mięsa lub zostaną zmiażdżone. Jeśli nadal masz wątpliwości, mięso mielone można dwukrotnie przewijać w maszynce do mięsa. 
1 surowe jajko, 1 łyżka. l. sól i pieprz do smaku. Do mięsa mielonego dodaje się również jajko na twardo, dzięki czemu faszerowany szczupak będzie miał krewetkowy smak. 
Wlać do mięsa mielonego 2 łyżki. l. olej roślinny i dokładnie wymieszaj łyżką stołową. Jeśli to możliwe, lepiej ubić mięso mielone blenderem, aby masa stała się jednorodna. 
Na desce skórę szczupaka wyrównuje się i nakłada na nią mielone mięso, po zmoczeniu rąk w wodzie. 
Aby mięso mielone nie wypadło podczas pieczenia, brzuch zapina się wykałaczkami lub przyszywa mocną nitką. 
Głowa jest również dobrze nadziewana mięsem mielonym. 
Biorą rękaw do pieczenia, przecinają go wzdłuż i smarują olejem roślinnym, aby skóra nie przykleiła się do folii. Mocno owinąć wypchanego szczupaka, dobrze skręcając krawędzie lub wiążąc je nitką. 
Nasmaruj głowę i ogon szczupaka olejem roślinnym i zawiń go w rękaw do pieczenia w taki sam sposób, jak ciało. 
Ciało, głowę i ogon szczupaka przenosi się na blachę do pieczenia. Jeśli w trakcie przygotowania tułów jest zmięty, to nadają mu równomierny kształt. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz nadziewanego szczupaka przez 40-45 minut. 
Gotowy szczupak wyjmuje się z piekarnika i pozostawia do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie odwiń rybę i wyciągnij wykałaczki. Nadziewanego szczupaka kroimy na kawałki 1-2 cm. 
Na dużym naczyniu szczupak jest pięknie ułożony, podobnie jak głowa i ogon. Gotowe danie poleca się podawać wraz z oliwkami, ziołami, świeżymi warzywami i plasterkami cytryny. To danie można jeść na ciepło lub na zimno. 
Przepis
Po przejrzeniu dowiesz się, jak gotować faszerowanego szczupaka w piekarniku w domu. Instrukcje gotowania krok po kroku są podane wraz ze wszystkimi niezbędnymi produktami i urządzeniami kuchennymi. Dzięki szczegółowemu opisowi procesu gotowania nie będziesz miał trudności z przygotowaniem nawet tak złożonego i wyrafinowanego dania.
Lubisz szczupaki i czy próbowałeś kiedyś nadziewać i gotować go w piekarniku? Czy jesteś zadowolony z wyniku, czy miałeś trudności w procesie przygotowania? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami z innymi czytelnikami w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Filet z Panga
Okoń morski w piekarniku
Filet z mintaja w panierce sezamowej, pieczony na patelni
Ryba Dorado zapieczona w folii w piekarniku
Ryba pod futrem
Smacznego!