Faszerowany szczupak według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny faszerowany szczupak - świąteczny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • powierzchnia kuchenna do gotowania;
  • patelnia;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • deska do krojenia ryb;
  • nóż kuchenny;
  • papierowe ręczniki;
  • nożyczki kuchenne;
  • łyżka;
  • tarka;
  • Łopatka;
  • głębokie naczynie na mięso mielone;
  • mikser;
  • wykałaczki lub nić z grubą igłą;
  • rękaw do pieczenia;
  • Papier do pieczenia;
  • duże danie do podania.

Składniki

Produkt Ilość
Szczupak 1-1,3 kg
Marchewka 2 szt.
Cebula 2 szt.
jajko 2 szt.
Czosnek 1 goździk
Olej roślinny lub świeży smalec 4 łyżki. l./1 sztuka
chleb pszenny 120-150g
mleko 50 ml
Sól 1 ul. l.
Zmielony czarny pieprz Smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przed gotowaniem faszerowanego szczupaka należy go wyczyścić. Odetnij brzuch szczupaka nożem kuchennym i wyjmij wszystkie wnętrzności. Opłucz rybę z zewnątrz i wewnątrz pod bieżącą wodą. Konieczne jest dokładne oczyszczenie łusek szczupaka – skóra musi być czysta, ponieważ jest używana do gotowania.

    Delikatnie wypatroszyć szczupaka i usunąć łuski.

  • Szczupaka ponownie opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym wewnątrz i na zewnątrz.

    Tuszę myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.

  • Za pomocą nożyc kuchennych odetnij wszystkie płetwy. Głowę i ogon odcina się nożem, ponieważ gotuje się je osobno.

    Nożyczkami kuchennymi odetnij płetwy.

  • Zdejmij skórę ze szczupaka rękoma. Chociaż usuwa się go dość łatwo, nie należy się spieszyć, aby nie uszkodzić skóry. Jeśli gdzieś nie wysiada, to jest zaczepiona palcami. Nie ciągnij ani nie ciągnij mocno. Pozostające na skórze mięso szczupaka można zeskrobać łyżką stołową.

    Bardzo ostrożnie zdejmij skórę z ryby.

  • Mięso szczupaka oddziela się od grzbietu, a filet kroi nożem. Pokrój filety na małe kawałki, aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.

    Filet szczupaka i pokrój filet na kawałki.

  • Za pomocą nożyczek kuchennych wytnij skrzela z głowy szczupaka. W przyszłości głowa jest również nadziewana mięsem mielonym.

    Skrzela z głowy szczupaka usuwamy nożyczkami kuchennymi.

  • Kiedy szczupak został ubity, zaczynają przygotowywać mięso mielone. Aby to zrobić, 120-150 g chleba wlewa się do 50 ml mleka, aby go zmiękczyć. Przy pomocy mleka można uzyskać bardziej szlachetny smak.

    Wlej mleko na biały chleb.

  • Zagotuj 1 jajko i wetrzyj je na tarce. Wciera się również 2 marchewki, a 2 cebule kroi w drobną kostkę.

    na tarce pocieramy ugotowane jajko na twardo, marchewki, cebulę siekamy.

  • Wlej 2 łyżki na rozgrzaną patelnię. l. olej roślinny. Można również użyć 1 kawałka świeżego smalcu, którym natłuszczamy powierzchnię patelni. Podsmaż cebulę wraz z startą marchewką do miękkości.

    Na patelni podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości.

  • W maszynce do mięsa miażdży się filety szczupakowe wraz z podsmażaną cebulą i marchewką. Chleb uprzednio namoczony w mleku jest wyciskany i mielony w maszynce do mięsa. Nie martw się o małe kości, które pozostały w filecie szczupakowym. Mimo to wszystkie pozostaną na śrubie maszynki do mięsa lub zostaną zmiażdżone. Jeśli nadal masz wątpliwości, mięso mielone można dwukrotnie przewijać w maszynce do mięsa.

    Filet ze szczupaka, smażone warzywa, chleb przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  • 1 surowe jajko, 1 łyżka. l. sól i pieprz do smaku. Do mięsa mielonego dodaje się również jajko na twardo, dzięki czemu faszerowany szczupak będzie miał krewetkowy smak.

    Do mielonego mięsa dodać starte jajko, sól, pieprz do smaku, surowe jajko.

  • Wlać do mięsa mielonego 2 łyżki. l. olej roślinny i dokładnie wymieszaj łyżką stołową. Jeśli to możliwe, lepiej ubić mięso mielone blenderem, aby masa stała się jednorodna.

    Dokładnie wymieszaj mielone mięso.

  • Na desce skórę szczupaka wyrównuje się i nakłada na nią mielone mięso, po zmoczeniu rąk w wodzie.

    Skórę szczupaka rozkładamy na desce i rozprowadzamy na niej mielone mięso.

  • Aby mięso mielone nie wypadło podczas pieczenia, brzuch zapina się wykałaczkami lub przyszywa mocną nitką.

    Składamy skórę i mocujemy ją wykałaczkami lub nitką.

  • Głowa jest również dobrze nadziewana mięsem mielonym.

    Głowę szczupaka również trzeba wypchać.

  • Biorą rękaw do pieczenia, przecinają go wzdłuż i smarują olejem roślinnym, aby skóra nie przykleiła się do folii. Mocno owinąć wypchanego szczupaka, dobrze skręcając krawędzie lub wiążąc je nitką.

    Nadziewanego szczupaka wkładamy do kulinarnego rękawa do pieczenia, zawijamy, mocujemy brzegi.

  • Nasmaruj głowę i ogon szczupaka olejem roślinnym i zawiń go w rękaw do pieczenia w taki sam sposób, jak ciało.

    W rękawie umieszczamy również głowę i ogon szczupaka.

  • Ciało, głowę i ogon szczupaka przenosi się na blachę do pieczenia. Jeśli w trakcie przygotowania tułów jest zmięty, to nadają mu równomierny kształt.

    Nadziewanego szczupaka rozkładamy na blasze do pieczenia.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz nadziewanego szczupaka przez 40-45 minut.

    Przez 45 minut wysyłamy blachę do pieczenia ze szczupakiem do piekarnika.

  • Gotowy szczupak wyjmuje się z piekarnika i pozostawia do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie odwiń rybę i wyciągnij wykałaczki. Nadziewanego szczupaka kroimy na kawałki 1-2 cm.

    Gotową rybę schładzamy i kroimy na porcje.

  • Na dużym naczyniu szczupak jest pięknie ułożony, podobnie jak głowa i ogon. Gotowe danie poleca się podawać wraz z oliwkami, ziołami, świeżymi warzywami i plasterkami cytryny. To danie można jeść na ciepło lub na zimno.

    Tak pięknie można podać faszerowanego szczupaka ugotowanego według tego przepisu.

  • Przepis

    Po przejrzeniu dowiesz się, jak gotować faszerowanego szczupaka w piekarniku w domu. Instrukcje gotowania krok po kroku są podane wraz ze wszystkimi niezbędnymi produktami i urządzeniami kuchennymi. Dzięki szczegółowemu opisowi procesu gotowania nie będziesz miał trudności z przygotowaniem nawet tak złożonego i wyrafinowanego dania.

    Lubisz szczupaki i czy próbowałeś kiedyś nadziewać i gotować go w piekarniku? Czy jesteś zadowolony z wyniku, czy miałeś trudności w procesie przygotowania? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami z innymi czytelnikami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Filet z Panga
    Okoń morski w piekarniku
    Filet z mintaja w panierce sezamowej, pieczony na patelni
    Ryba Dorado zapieczona w folii w piekarniku
    Ryba pod futrem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author