Filet z dorsza w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Filet z dorsza z warzywami zapiekany w piekarniku - pyszny i zdrowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kołek;
  • szklane naczynie do pieczenia lub blacha do pieczenia;
  • ostry nóż;
  • deska do krojenia ryb;
  • tarka;
  • 2 patelnie średniej i dużej wielkości;
  • Łopatka;
  • opakowanie cukiernicze.

Składniki

Produkt Ilość
filet z dorsza 400 gramów
Cukinia średniej wielkości 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 2 szt.
Domowy Majonez 1 ul. l. jazda konna
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Olej roślinny 1-2 łyżki. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz szczypać

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania dania można kupić w sklepie gotowy filet z dorsza w ilości 400 gramów. Ale jeśli taki produkt się nie powiedzie, można użyć mrożonego dorsza, który należy najpierw przetworzyć. Najpierw rybę rozmraża się w lodówce, po czym odcina się głowę, ogon i wszystkie płetwy. Następnie za pomocą noża odcina się kość kręgosłupa, przerabia się filet na brzuchu i usuwa duże kości. Możesz do tego użyć pęsety.

    Rozłóż filety z dorsza.

  • Następnie weź szklane naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia, smarując je 1-2 łyżkami. l. olej roślinny na całym obwodzie i na krawędziach. Ułożyć filet z dorsza, posolić do smaku i posypać szczyptą mielonego czarnego pieprzu. Top filet z ryby podlewany 1 łyżka. l. sok cytrynowy. I niech trochę posiedzi.

    Filet posyp solą, pieprzem, posyp sokiem z cytryny.

  • W tej chwili przygotowywane są warzywa. Jedna średniej wielkości cukinia jest najpierw krojona w cienkie plasterki, których szerokość wynosi 2-3 mm.

    Cukinię pokroić w cienkie plasterki.

  • Następnie musisz posiekać 2 cebule w drobną kostkę, aby była lepiej usmażona.

    Cebulę siekamy.

  • Jedna duża marchewka wcierana w grubą tarkę.

    Zetrzyj marchewki.

  • Warzywa należy najpierw trochę usmażyć. Będzie to wymagało 2 patelni lekko nasmarowanych olejem roślinnym. Połóż cukinię na jednym. Na innej patelni najpierw podsmaż cebulę przez kilka minut, a następnie dodaj startą marchewkę. Na koniec dodaj trochę soli do warzyw.

    Na osobnych patelniach lekko podsmaż cukinię i marchewkę z cebulą.

  • Gotowe warzywa posmarować filetem z dorsza. Najpierw równomiernie rozłożona cukinia, potem marchewka i cebula. Aby ułatwić wyrównanie warzyw, możesz użyć szpatułki.

    Na wierzchu filetu rybnego ułóż warstwę cukinii, a na niej już marchewki i cebulę.

  • Na wierzchu warstwy z marchewką i cebulą wykonuje się siatkę za pomocą 1 łyżki. l. Domowy Majonez. Aby ułatwić rozprowadzanie, zaleca się umieszczenie go w woreczku cukierniczym lub szczelnej torebce do zamrażarki, wykonując małe nacięcie na czubku.

    Na wierzchu naczynia wykonujemy siatkę majonezową.

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw miskę z filetem z dorsza i warzywami na 15-20 minut. Gotową rybę wyjmuje się z piekarnika, powinna być soczysta i delikatna, a wierzchnia warstwa warzyw z majonezem powinna być lekko upieczona.

    Filet z dorsza w piekarniku według tego przepisu piecze się tylko przez 20 minut.

  • Gotowy filet z dorsza i warzywa przekłada się na piękne danie i podaje gościom. Na wierzchu rybę można udekorować odrobiną pietruszki, świeżą zieloną cebulką lub koperkiem.

    To danie rybne będzie dobrze komponować się z każdym dodatkiem.

  • Przepis

    film poświęcony jest procesowi gotowania fileta z dorsza z warzywami w piekarniku. Podane są instrukcje krok po kroku, za pomocą których proces gotowania zostanie ci podany bez większych trudności. Wskazane są wszystkie niezbędne składniki, ich ilość, a także sprzęt kuchenny potrzebny do przygotowania potrawy.

    Czy lubisz gotować ryby? Czy próbowałeś już gotować filet z dorsza z warzywami w piekarniku w domu? Jakie warzywa lubisz dodawać i jaki jest twój ulubiony przepis na dorsza? Podziel się swoimi doświadczeniami z gotowania ryb w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Łosoś z pomidorami i serem w piekarniku
    Ryba wędzona
    Pstrąg z warzywami zapiekany w piekarniku
    Makrela z ziemniakami zapiekana w piekarniku
    Pstrąg zapiekany w folii w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author