Filet z Panga: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować filet z panga według przepisu krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, ręcznik papierowy, miska, trzepaczka lub mikser, patelnia, drewniana szpatułka, talerz, piekarnik.

Składniki

Panga – filet rybny 2 szt.
Jajka 2 szt.
Sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony (opcjonalnie) 1 gram
Mąka pszenna 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 40 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ryb

  • Kupując mrożonego panga, należy go najpierw rozmrozić przed gotowaniem. Rozłóż i pozwól mu się rozmrozić w temperaturze pokojowej. Umyj dwie tusze filetów z panga w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.

    Do gotowania fileta z pangusiusa. przygotuj składniki

  • Rybę kroimy na kawałki średniej wielkości. Zwykle z jednej tuszy uzyskuje się sześć sztuk. Ryby nie solimy, nie pieprzymy, sól i pieprz dodaje się tylko do ciasta.

    Aby przygotować filet z pangusiusa, pokrój rybę

  • przygotowanie ciasta

  • Wbij 2 jajka do miski, ubij. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, czarny pieprz mielony na czubku noża (opcjonalnie).

    Aby przygotować filet z pangusiusa, ubij jajka

  • Wlewamy 2 łyżki. l. mąka.

    Aby przygotować filet z pangusiusa, dodaj mąkę

  • Wszystko dobrze ubij trzepaczką, aż będzie gładkie. Ale lepiej oczywiście zrobić to za pomocą miksera – będzie szybciej, a masa okaże się wspanialsza.

    Aby przygotować filet z pangusiusa, wymieszaj składniki

  • gotowanie ryb

  • Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wlej około 40 ml oleju roślinnego. Powinien zakrywać dno patelni o 1 – 2 mm. To zależy od średnicy twojej patelni.

    Filet z Panga: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Nakłuwamy kawałek pangi na widelec, maczamy w cieście tak, aby kawałek ryby był całkowicie pokryty z obu stron. Wkładamy rybę na rozgrzaną patelnię. Kolejne kawałki układamy na patelni w pewnej odległości od siebie. Kiedy ciasto zacznie się rozlewać na patelni, kawałki ryby mogą się skleić. Dlatego można je od razu oddzielić drewnianą szpatułką, aż ciasto usmaży się na skórkę. Kawałki ryby smażymy przez około 6 – 7 minut, aż pojawi się złocista, chrupiąca skórka.

    Na filety z panga. usmaż rybę

  • Odwróć kawałki łopatką i smaż z drugiej strony mniej więcej w tym samym czasie. Lepiej smażyć na średnim ogniu: w ten sposób ryba będzie lepiej usmażona, a skórka się nie przypali. Chociaż czas smażenia będzie zależał od grubości kawałków, grubości dna patelni i poziomu ciepła w kuchence.

    Na filety z panga. podgrzej patelnię

  • Gdy druga strona kawałków ryby zostanie usmażona, połóż ją na talerzu. Jeśli wszystkie ryby nie mieszczą się na jednej patelni, dodaj trochę oleju roślinnego i ułóż kolejne kawałki, powtarzaj cały proces, aż usmażysz wszystkie ryby.

    filet z panga gotowy

  • Przepis

    To przepis na smażony filet z pangi w cieście. Możesz zobaczyć, jakie składniki są potrzebne do przygotowania tego dania, jak jest smażone i jak apetycznie wyglądają gotowe kawałki ułożone na daniu.

    Ten prosty sposób na smażenie soczystych, delikatnych i niskokalorycznych ryb spodoba się każdemu bez wyjątku. Zajmuje to trochę czasu, a smak przekracza wszelkie oczekiwania.

    Panga w cieście jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać na gorąco ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami, gotowanym ryżem lub warzywami. Zimną rybę można wykorzystać jako przystawkę na świątecznym stole. Chociaż możesz gotować i podawać to danie przynajmniej codziennie.

    Jeśli chcesz zostawić recenzję lub dodać swoją radę do naszego przepisu – napisz komentarz. W międzyczasie zjedz siebie, nakarm rodzinę, częstuj przyjaciół! Smakuj wszystkim!

    Inne przepisy rybne

    Okoń morski w piekarniku
    Filet z mintaja w panierce sezamowej, smażony na patelni
    Ryba Dorado zapieczona w folii w piekarniku
    Ryba pod futrem
    Panga w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author