
Sprzęt i przybory kuchenne: rękaw do pieczenia, piekarnik, nóż, płyta, blacha do pieczenia.
Składniki
składniki | Ilość |
flądra ryba | 2 szt. (400-500g) |
Sok cytrynowy | 1 ul. l. |
Cytrynowy | 1/4 szt. |
Czosnek | 1 goździk |
Bazylia | smak |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Przede wszystkim musisz całkowicie pokroić flądrę: odciąć głowę, ogon i płetwy, co jest bardzo wygodne w przypadku nożyczek kulinarnych, ale można sobie poradzić nożem. 
Następnie tuszę przecina się na pół w płaszczyźnie podłużnej: od brzucha do górnych płetw. 
Teraz za pomocą noża musisz całkowicie oczyścić flądrę z łusek. Następnie musisz oddzielić ciemną skórę od mięsa. W tym celu lepiej użyć noża. Jedną ręką chwyć skórę, a drugą odetnij mięso. 
Następnie rybę posypuje się z obu stron solą, którą następnie lekko naciera się ręcznie. 
Następnie powtarza się podobna operacja, ale z bazylią: posyp, równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. 
Teraz po stronie, z której usunięto skórę, musisz wykonać poprzeczne nacięcia w odstępie od trzech do czterech centymetrów. Cięcia są głębokie, ale nie na wylot, w każdym razie nóż będzie opierał się o kości z tyłu, nie trzeba ich przecinać. 
Następnie nieobraną ze skórki cytrynę kroi się na małe kawałki o wielkości około 1/6-1/8 pierścienia cytryny. 
Plastry cytryny wkłada się do otworów wykonanych w rybie. 
Ząbek czosnku kroi się w cienkie plasterki, które również umieszcza się w tych szczelinach obok plasterków cytryny. Nie można obok wszystkich, ale tak, aby smak i aromat czosnku rozprzestrzenił się po całej tuszy flądry. W ten sam sposób przetwarza się drugą tuszę flądry. 
Ponadto obie przetworzone tuszki flądrowe są umieszczane w rękawie do pieczenia, wstępnie dopasowanym rozmiarem. 
Wyciska się z nich sok z cytryny. 
Wyjścia z rękawa do pieczenia są ciasno zawiązane „klipsami”. Rybę w rękawie do pieczenia wysyła się do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190-200 ° C. 
Po tym czasie rękaw do pieczenia wyjmuje się z piekarnika i otwiera. Flądra jest gotowa do spożycia, smacznego! 
Przepis
Flądrę można upiec w piekarniku w inny sposób. Na przykład pokazano również ciekawy przepis. Pozwoli od razu ugotować rybę z dodatkiem ziemniaków.
Flądra pieczona w piekarniku z cytryną i bazylią to wspaniałe danie obiadowe, które zachwyci Państwa charakterystycznym smakiem i aromatem ryby z nutą cytryny, bazylii i czosnku. Mięso gotowane na parze we własnym soku i dodatkowych składnikach uzyskuje bardzo delikatną i soczystą konsystencję z lekką kwaskowatością. Danie dobrze komponuje się z sosem rybnym, surówkami i gotowanymi ziemniakami. Ponadto przepis pozostawia pewną swobodę dla osobistych preferencji. Tak więc bazylię można zastąpić lub uzupełnić innymi pachnącymi ziołami lub przyprawami. Jak ugotowałbyś flądrę w piekarniku? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Jak gotować ryby
Pachnący tuńczyk
Ryba z warzywami
Łosoś różowy z ziemniakami
Łosoś pod płaszczem serowym
Miłego czytania!