Flądra w piekarniku według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Flądra pieczona w piekarniku – przepis na pyszną i soczystą rybę

Sprzęt i przybory kuchenne: rękaw do pieczenia, piekarnik, nóż, płyta, blacha do pieczenia.

Składniki

składniki Ilość
flądra ryba 2 szt. (400-500g)
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Cytrynowy 1/4 szt.
Czosnek 1 goździk
Bazylia smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim musisz całkowicie pokroić flądrę: odciąć głowę, ogon i płetwy, co jest bardzo wygodne w przypadku nożyczek kulinarnych, ale można sobie poradzić nożem.

    Flądrę czyścimy, odcinamy głowy od tuszek.

  • Następnie tuszę przecina się na pół w płaszczyźnie podłużnej: od brzucha do górnych płetw.

    Pokrój każdą tuszę na dwie połówki.

  • Teraz za pomocą noża musisz całkowicie oczyścić flądrę z łusek. Następnie musisz oddzielić ciemną skórę od mięsa. W tym celu lepiej użyć noża. Jedną ręką chwyć skórę, a drugą odetnij mięso.

    Skórę usuwamy z tusz.

  • Następnie rybę posypuje się z obu stron solą, którą następnie lekko naciera się ręcznie.

    Posolimy rybę.

  • Następnie powtarza się podobna operacja, ale z bazylią: posyp, równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij.

    Dopraw rybę bazylią.

  • Teraz po stronie, z której usunięto skórę, musisz wykonać poprzeczne nacięcia w odstępie od trzech do czterech centymetrów. Cięcia są głębokie, ale nie na wylot, w każdym razie nóż będzie opierał się o kości z tyłu, nie trzeba ich przecinać.

    Wykonujemy nacięcia na tuszy.

  • Następnie nieobraną ze skórki cytrynę kroi się na małe kawałki o wielkości około 1/6-1/8 pierścienia cytryny.

    Pokrój cytrynę na małe plasterki.

  • Plastry cytryny wkłada się do otworów wykonanych w rybie.

    Plastry cytryny wkładamy do nacięć zrobionych na flądrze.

  • Ząbek czosnku kroi się w cienkie plasterki, które również umieszcza się w tych szczelinach obok plasterków cytryny. Nie można obok wszystkich, ale tak, aby smak i aromat czosnku rozprzestrzenił się po całej tuszy flądry. W ten sam sposób przetwarza się drugą tuszę flądry.

    W pobliżu plasterków cytryny wkładamy również drobno posiekany czosnek.

  • Ponadto obie przetworzone tuszki flądrowe są umieszczane w rękawie do pieczenia, wstępnie dopasowanym rozmiarem.

    Wkładamy rybę do rękawa do pieczenia.

  • Wyciska się z nich sok z cytryny.

    W rękawie posyp flądrę sokiem z cytryny.

  • Wyjścia z rękawa do pieczenia są ciasno zawiązane „klipsami”. Rybę w rękawie do pieczenia wysyła się do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 190-200 ° C.

    Zamykamy brzegi rękawa i wysyłamy rybę do piekarnika

  • Po tym czasie rękaw do pieczenia wyjmuje się z piekarnika i otwiera. Flądra jest gotowa do spożycia, smacznego!

    Jak widać, gotowanie flądry w piekarniku według tego przepisu wcale nie jest trudne.

  • Przepis

    Flądrę można upiec w piekarniku w inny sposób. Na przykład pokazano również ciekawy przepis. Pozwoli od razu ugotować rybę z dodatkiem ziemniaków.

    Flądra pieczona w piekarniku z cytryną i bazylią to wspaniałe danie obiadowe, które zachwyci Państwa charakterystycznym smakiem i aromatem ryby z nutą cytryny, bazylii i czosnku. Mięso gotowane na parze we własnym soku i dodatkowych składnikach uzyskuje bardzo delikatną i soczystą konsystencję z lekką kwaskowatością. Danie dobrze komponuje się z sosem rybnym, surówkami i gotowanymi ziemniakami. Ponadto przepis pozostawia pewną swobodę dla osobistych preferencji. Tak więc bazylię można zastąpić lub uzupełnić innymi pachnącymi ziołami lub przyprawami. Jak ugotowałbyś flądrę w piekarniku? Podziel się swoimi pomysłami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Jak gotować ryby

    Pachnący tuńczyk

    Ryba z warzywami

    Łosoś różowy z ziemniakami

    Łosoś pod płaszczem serowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author