Francuski omlet: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny francuski omlet 🍳

Sprzęt i przybory kuchenne:  2 głębokie miski, mikser, łopatka, głęboka patelnia, pokrywka, kuchenka.

Składniki

Produkt Ilość
jajka kurze 3 szt.
masło (temperatura pokojowa) 10-15 g
Sól smak
pieprz smak
zielenina (pietruszka) do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • Weź 2 głębokie miski, 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Oddziel je bardzo ostrożnie, bo jeśli żółtko dostanie się do białek, omlet nie będzie tak przewiewny. Jeśli tak się stanie, lepiej wziąć inne jajka i zacząć od nowa.

    Ostrożnie rozdziel jajka na białka i żółtka.

  • Białka w misce posolić, a następnie ubić mikserem, aż powstanie gęsta biała piana.

    Oddzielnie ubij białka mikserem w stabilną piankę.

  • Następnie dodaj 1 żółtko do ubitych białek i ponownie wymieszaj mikserem przy wysokich obrotach. Powtórz ten proces ze wszystkimi pozostałymi żółtkami.

    Dodawaj żółtka pojedynczo, za każdym razem ubijając.

  • Po całkowitym wymieszaniu jajek i ubiciu ich na puszystą pianę, dodaj do nich trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Należy go również wymieszać z jajkami za pomocą miksera. Jeśli chcesz dodać inne przyprawy, to również jest dozwolone.

    Pieprzamy masę do smaku.

  • Przed usmażeniem omleta postawić patelnię na średnim ogniu i trochę ją podgrzać (nie rozgrzewaj zbyt mocno). Posmaruj powierzchnię patelni silikonową szczotką zamoczoną w oleju roślinnym. Nie dolewaj oleju, ponieważ omlet będzie bardzo tłusty.

    Nasmaruj patelnię olejem roślinnym.

  • Ubite jajka wlać na rozgrzaną patelnię i gotować omlet pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty.

    Wlej puszystą masę jajeczną na patelnię.

  • Czas musi być ściśle kontrolowany, bo jeśli omlet zostanie choć trochę prześwietlony, to spłynie, nie będzie przewiewny i straci swój niezwykły smak. Pokrywy również nie należy otwierać podczas gotowania.

    Gotowanie omleta pod pokrywką.

  • Aby nadać omletowi przyjemny, kremowy smak i trochę tostować, połóż małe kawałki masła o temperaturze pokojowej na brzegach naczynia, delikatnie unosząc je, ale nie rozbijając zbytnio szpatułką. Następnie gotuj jajka przez kolejną minutę bez pokrywki.

    Bardzo ostrożnie dodaj kawałki masła na brzegach omleta.

  • Francuski omlet trzeba bardzo ostrożnie rozłożyć, lepiej przenieść go z patelni na talerz, lekko odwracając pierwszy i podważając naczynie szpatułką.
    Ostrożnie przełóż omlet na talerz.
  • Następnie trzymaj połowę omletu tak, aby był lekko złożony, a pośrodku widać mały, lekki język.

    Zginamy omlet na pół, aby pośrodku uzyskać lekki język.

  • Danie udekoruj na talerzu ziołami lub świeżymi warzywami i podawaj. Ten omlet jest idealny na zdrowe śniadanie lub lekką kolację.

    podczas serwowania francuski omlet można ozdobić ziołami.

  • Przepis

    Jeśli zawsze marzyłeś o nauce gotowania wspaniałego francuskiego omleta, który po prostu rozpłynie się w ustach, proponujemy zapoznać się z tym filmem. W tym autorka pokazuje, jak należy ugotować omlet, aby podczas gotowania uniósł się i nie opadł po zakończeniu. Zwróci również uwagę piękny design tego dania.

    Drodzy czytelnicy, podobał wam się ten przepis? Czy umiesz gotować puszyste i puszyste omlety? Być może korzystasz z innych przepisów na przygotowanie tego dania i okazuje się ono dla Ciebie nie mniej piękne? Podziel się swoimi sekretami do wspaniałości omleta.

    Inne przepisy na jajka

    Klasyczny omlet

    Omlet z kalafiorem

    Omlet ze szpinakiem

    Bułka z omletem

    omletowa puularda

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author