
Sprzęt i przybory kuchenne: 2 głębokie miski, mikser, łopatka, głęboka patelnia, pokrywka, kuchenka.
Składniki
Produkt | Ilość |
jajka kurze | 3 szt. |
masło (temperatura pokojowa) | 10-15 g |
Sól | smak |
pieprz | smak |
zielenina (pietruszka) | do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
Weź 2 głębokie miski, 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Oddziel je bardzo ostrożnie, bo jeśli żółtko dostanie się do białek, omlet nie będzie tak przewiewny. Jeśli tak się stanie, lepiej wziąć inne jajka i zacząć od nowa. 
Białka w misce posolić, a następnie ubić mikserem, aż powstanie gęsta biała piana. 
Następnie dodaj 1 żółtko do ubitych białek i ponownie wymieszaj mikserem przy wysokich obrotach. Powtórz ten proces ze wszystkimi pozostałymi żółtkami. 
Po całkowitym wymieszaniu jajek i ubiciu ich na puszystą pianę, dodaj do nich trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Należy go również wymieszać z jajkami za pomocą miksera. Jeśli chcesz dodać inne przyprawy, to również jest dozwolone. 
Przed usmażeniem omleta postawić patelnię na średnim ogniu i trochę ją podgrzać (nie rozgrzewaj zbyt mocno). Posmaruj powierzchnię patelni silikonową szczotką zamoczoną w oleju roślinnym. Nie dolewaj oleju, ponieważ omlet będzie bardzo tłusty. 
Ubite jajka wlać na rozgrzaną patelnię i gotować omlet pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty. 
Czas musi być ściśle kontrolowany, bo jeśli omlet zostanie choć trochę prześwietlony, to spłynie, nie będzie przewiewny i straci swój niezwykły smak. Pokrywy również nie należy otwierać podczas gotowania. 
Aby nadać omletowi przyjemny, kremowy smak i trochę tostować, połóż małe kawałki masła o temperaturze pokojowej na brzegach naczynia, delikatnie unosząc je, ale nie rozbijając zbytnio szpatułką. Następnie gotuj jajka przez kolejną minutę bez pokrywki. 
Francuski omlet trzeba bardzo ostrożnie rozłożyć, lepiej przenieść go z patelni na talerz, lekko odwracając pierwszy i podważając naczynie szpatułką.
Następnie trzymaj połowę omletu tak, aby był lekko złożony, a pośrodku widać mały, lekki język. 
Danie udekoruj na talerzu ziołami lub świeżymi warzywami i podawaj. Ten omlet jest idealny na zdrowe śniadanie lub lekką kolację. 
Przepis
Jeśli zawsze marzyłeś o nauce gotowania wspaniałego francuskiego omleta, który po prostu rozpłynie się w ustach, proponujemy zapoznać się z tym filmem. W tym autorka pokazuje, jak należy ugotować omlet, aby podczas gotowania uniósł się i nie opadł po zakończeniu. Zwróci również uwagę piękny design tego dania.
Drodzy czytelnicy, podobał wam się ten przepis? Czy umiesz gotować puszyste i puszyste omlety? Być może korzystasz z innych przepisów na przygotowanie tego dania i okazuje się ono dla Ciebie nie mniej piękne? Podziel się swoimi sekretami do wspaniałości omleta.
Inne przepisy na jajka
Klasyczny omlet
Omlet z kalafiorem
Omlet ze szpinakiem
Bułka z omletem
omletowa puularda
Miłego czytania!