Francuski sernik z twarogiem krok po kroku przepis ze zdjęciem

Przepis na francuski sernik z twarogiem - smacznie i zdrowo

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • mikser;
  • wagi kuchenne;
  • naczynie do pieczenia;
  • sito;
  • nóż;
  • 2 głębokie miski;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • widelec;
  • szczoteczka silikonowa;
  • uchwyty na gorące garnki;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna 320 gramów
masło 180 gramów
proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
twarożek 500 gramów
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 gram
kurze jajo 2 szt.
olej roślinny ½ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj nadzienie twarogowe. Do głębokiej miski wlej 500 g twarogu i dodaj do niej 200 g cukru. Następnie wlej około 1 g cukru waniliowego i ubij 2 jajka kurze na wszystkie składniki.

    Aby przygotować nadzienie do twarogu, dodaj cukier, cukier waniliowy i jajka.

  • Wszystko dobrze wymieszaj blenderem lub widelcem, aż będzie gładkie. W zależności od użytego twarogu nadzienie może okazać się lekko suche lub bardziej płynne. Zależy to również od tego, z czym się mieszasz. Z blenderem na pewno będzie płynny.

    Zmiksuj mieszankę blenderem, aż będzie gładka.

  • Przesiej 320 g mąki pszennej do osobnej miski przez sito i dodaj do niej 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj łyżką.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Pokrój w kostkę i zmiękcz wcześniej 180 g masła. Następnie dodaj go do miski z mąką i zmiel ręką na okruchy.

    Dodaj masło do mąki i zmiel wszystko na okruchy.

  • Możesz natychmiast rozgrzać piekarnik do 180 ºС. Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego za pomocą pędzla silikonowego. Następnie posyp połowę utartych okruchów mąki na dnie foremki i równomiernie rozprowadź.

    Połowę okruchów posyp na dno tortownicy.

  • Na wierzch okruchy mąki, która będzie podstawą sernika, wlać masę twarogową i równomiernie wygładzić łyżką stołową.

    Wlej farsz na okruchy.

  • Pozostałe okruchy mąki wylej na wierzch masy twarogowej i delikatnie wygładź ją dłonią.

    Posyp pozostałym okruchem nadzienie i równomiernie rozprowadź.

  • Formę z sernikiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut. W tym czasie wierzch deseru dobrze się zarumieni. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

    Nasz sernik wysyłamy do piekarnika.

  • Następnie zdejmij brzeg formy i przełóż sernik do naczynia. Deser pokrój na porcje i ciesz się jego delikatnym smakiem.

    Francuski sernik z twarogiem, którego recepturę opisujemy w tym artykule, okazuje się niesamowicie smaczny.

  • W razie potrzeby można urozmaicić i uzupełnić smak delikatnego sernika. W tym celu do nadzienia twarogowego można dodać namoczone suszone owoce, takie jak rodzynki lub suszone morele. Lub umieść świeże lub puszkowane owoce między nadzieniem twarogowym a okruchami mąki według własnego uznania.

    Możesz udekorować, a tym samym nasycić smakiem niesamowitego deseru, posypując go cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami. Sernik możesz również posmarować ulubionym dżemem lub lukrem.
    Przysmak z twarogu możesz podawać z herbatą lub kawą, a może wolisz z mlekiem lub kompotem.

    Przepis

    Jak przygotować delikatne nadzienie twarogowe i bazę z miękiszu mąki na pachnący sernik, możesz szczegółowo przyjrzeć się.

    Niesamowity sernik twarogowy to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub po prostu na deser. Takie wypieki z pewnością ucieszą zarówno dzieci, jak i dorosłych, a nawet tych, którzy nie przepadają za słodyczami. Przygotuj przysmak z twarogiem, korzystając z tego prostego i szybkiego przepisu na rodzinną herbatę. Powiedz nam w komentarzach, jak lubisz piec sernik – według klasycznej receptury, czy z dodatkiem jakichkolwiek owoców lub innych składników?

    Inne przepisy na sernik

    Serniki Z Rodzynkami

    Królewski sernik

    Nadzienie do serników

    Serniki Z Truskawkami

    Vatrushki z ziemniakami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author