Francuskie ciasto otwierane krok po kroku ze zdjęciem

Francuskie ciasto otwarte Quiche Lauren - zachwyci smakiem i łatwością przygotowania

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • miska 1-1,5 l do wyrabiania ciasta;
  • drobne sito;
  • głęboka miska lub miska;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • nóż kuchenny;
  • folia spożywcza – przez spożycie;
  • naczynie do pieczenia z niskim bokiem (średnica 22-24 cm);
  • wałek do ciasta w kuchni;
  • widelec stołowy;
  • arkusz pergaminu (30×30 cm);
  • piekarnik;
  • deska do krojenia;
  • duża tarka;
  • trzepaczka do ubijania;
  • naczynie do serwowania (24-26 cm).

Składniki

Mąka 190-200g
Masło (na zimno) 72% 90 gramów
Jajka 2 szt.
Krem 20% 200 ml
Fasola lub soczewica (do wyciskania ciasta w kształt) 600 gramów
Twardy ser 70 gramów
pomidory koktajlowe 6-8 szt. (70g)
Boczek wędzony surowy 100 gramów
Suszony czosnek (proszek) 1 łyżeczka
Zimna przegotowana lub filtrowana woda 1 ul. l.
Sól 0,5 łyżeczki
Zielona cebula i/lub koperek smak

Czy wiedziałeś?  Quiche (francuski quiche z niemieckiego Kuchen – pie) to danie kuchni francuskiej. Za podstawę przyjmuje się quiche lorraine (francuski quiche lorraine, Lorraine pie) – zgodnie z francuską nazwą Lorraine, skąd wzięła się kuchnia francuska.

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta

  • Przesiej przez sito 190-200 g mąki do miski do wyrabiania ciasta.

    Gotowanie otwartego ciasta

  • Zimne masło (90 g) pokroić w drobną kostkę.

    Aby zrobić otwarty placek, przesiej mąkę

  • Dodaj 0,5 łyżeczki do mąki. sól, posiekane masło, szybko rozetrzeć rękoma na małe okruchy.

    Aby zrobić otwarty placek, wymieszaj składniki

  • W misce potrząsamy jajkiem (1 szt.) Widelcem lub trzepaczką dodajemy do miski z okruchami, dokładnie mieszamy rękami, w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę. l. przegotowaną wodę, zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.

    Aby przygotować otwarte ciasto, włóż ciasto do folii

  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, bez folii. Lekko posyp mąką deskę do krojenia lub jakąkolwiek płaską powierzchnię, rozwałkuj na niej ciasto wałkiem do grubości 5 mm.

    Aby przygotować otwarte ciasto, rozwałkuj ciasto

  • Ciasto porównujemy z wielkością formy – średnica ciasta powinna być równa średnicy dna formy łącznie z wysokością boku. Posmaruj formę masłem, przełóż do niej ciasto wałkiem do ciasta, dokładnie przytnij, odetnij nadmiar ciasta od góry formy wałkiem.

    Aby przygotować otwarte ciasto, przygotuj formę

  • Nakłuwamy dno powstałego „talerza” ciasta widelcem, wyjmujemy formę w lodówce na 10 minut.

    Francuskie ciasto otwierane krok po kroku ze zdjęciem

  • Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 170 stopni. Po upływie czasu wyjmujemy formularz z lodówki i przykrywamy arkuszem pergaminu. Aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia, wsyp na pergamin 600 g fasoli lub soczewicy jako ładunek. Formularz z ciastem wysyłamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy pergamin z wsadem z formy, pieczemy przez kolejne 10 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączamy piekarnika).

    Aby przygotować otwarte ciasto, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Farsz do gotowania

  • Pokrój 100 g boczku w drobną kostkę, zetrzyj 70 g sera na grubej tarce, drobno posiekaj zieloną cebulę, 6-8 szt. pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

    Aby przygotować otwarte ciasto, posiekaj pomidory

  • W misce wymieszać jajko (1 szt.) trzepaczką dodać suszony czosnek (1 łyżeczka), wlać śmietanę (200 ml), dokładnie wymieszać.

    Aby zrobić otwarty placek, ubij jajka

  • Formowanie ciasta

  • Na ciasto rozkładamy pokrojony boczek i zieloną cebulkę (1/3 cebuli), zalewamy startym serem, układamy pomidory pokrojoną stroną do góry.

    Aby przygotować otwarte ciasto, połóż nadzienie na cieście

  • Napełnij ciasto przygotowaną mieszanką jajeczno-śmietankową.

    Francuskie ciasto otwarte Quiche Lauren - podbije Cię smakiem i łatwością przygotowania

  • Wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez 30 minut, następnie wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu lekko ostygnąć w formie.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić otwarte ciasto.

  • Przełóż ciasto na talerz.

    Pyszny otwarty placek jest gotowy

  • Smacznego!

    Przepis

    Film wyraźnie wyjaśnia, jak prawidłowo zagnieść ciasto, jak umieścić je w formie, jak przygotować nadzienie. Proponowany materiał ułatwi Ci przygotowanie tego cudownego ciasta.

    Drodzy czytelnicy, jeśli macie jakieś pytania lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat przepisu, chcecie podzielić się swoimi wynikami gotowania, proszę zostawcie swoje komentarze poniżej. Interesują nas Twoje uzupełnienia i komentarze. Powodzenia w gotowaniu, sztuce kulinarnej i dobrym nastroju!

    Inne przepisy na ciasto

    Szarlotka w piekarniku
    Szarlotka Tatarska z makiem Katlama
    Szarlotka luzem z twarogiem Szarlotka lawaszowa
    z serem i ziołami
    Ciasto z kapustą i rybą

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author