
Sprzęt i przybory kuchenne:
- miska 1-1,5 l do wyrabiania ciasta;
- drobne sito;
- głęboka miska lub miska;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- nóż kuchenny;
- folia spożywcza – przez spożycie;
- naczynie do pieczenia z niskim bokiem (średnica 22-24 cm);
- wałek do ciasta w kuchni;
- widelec stołowy;
- arkusz pergaminu (30×30 cm);
- piekarnik;
- deska do krojenia;
- duża tarka;
- trzepaczka do ubijania;
- naczynie do serwowania (24-26 cm).
Składniki
Mąka | 190-200g |
Masło (na zimno) 72% | 90 gramów |
Jajka | 2 szt. |
Krem 20% | 200 ml |
Fasola lub soczewica (do wyciskania ciasta w kształt) | 600 gramów |
Twardy ser | 70 gramów |
pomidory koktajlowe | 6-8 szt. (70g) |
Boczek wędzony surowy | 100 gramów |
Suszony czosnek (proszek) | 1 łyżeczka |
Zimna przegotowana lub filtrowana woda | 1 ul. l. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Zielona cebula i/lub koperek | smak |
Czy wiedziałeś? Quiche (francuski quiche z niemieckiego Kuchen – pie) to danie kuchni francuskiej. Za podstawę przyjmuje się quiche lorraine (francuski quiche lorraine, Lorraine pie) – zgodnie z francuską nazwą Lorraine, skąd wzięła się kuchnia francuska.
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie ciasta
Przesiej przez sito 190-200 g mąki do miski do wyrabiania ciasta. 
Zimne masło (90 g) pokroić w drobną kostkę. 
Dodaj 0,5 łyżeczki do mąki. sól, posiekane masło, szybko rozetrzeć rękoma na małe okruchy. 
W misce potrząsamy jajkiem (1 szt.) Widelcem lub trzepaczką dodajemy do miski z okruchami, dokładnie mieszamy rękami, w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę. l. przegotowaną wodę, zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, bez folii. Lekko posyp mąką deskę do krojenia lub jakąkolwiek płaską powierzchnię, rozwałkuj na niej ciasto wałkiem do grubości 5 mm. 
Ciasto porównujemy z wielkością formy – średnica ciasta powinna być równa średnicy dna formy łącznie z wysokością boku. Posmaruj formę masłem, przełóż do niej ciasto wałkiem do ciasta, dokładnie przytnij, odetnij nadmiar ciasta od góry formy wałkiem. 
Nakłuwamy dno powstałego „talerza” ciasta widelcem, wyjmujemy formę w lodówce na 10 minut. 
Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 170 stopni. Po upływie czasu wyjmujemy formularz z lodówki i przykrywamy arkuszem pergaminu. Aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia, wsyp na pergamin 600 g fasoli lub soczewicy jako ładunek. Formularz z ciastem wysyłamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy pergamin z wsadem z formy, pieczemy przez kolejne 10 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączamy piekarnika). 
Farsz do gotowania
Pokrój 100 g boczku w drobną kostkę, zetrzyj 70 g sera na grubej tarce, drobno posiekaj zieloną cebulę, 6-8 szt. pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. 
W misce wymieszać jajko (1 szt.) trzepaczką dodać suszony czosnek (1 łyżeczka), wlać śmietanę (200 ml), dokładnie wymieszać. 
Na ciasto rozkładamy pokrojony boczek i zieloną cebulkę (1/3 cebuli), zalewamy startym serem, układamy pomidory pokrojoną stroną do góry. 
Napełnij ciasto przygotowaną mieszanką jajeczno-śmietankową. 
Wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez 30 minut, następnie wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu lekko ostygnąć w formie. 
Przełóż ciasto na talerz. 
Smacznego!
Przepis
Film wyraźnie wyjaśnia, jak prawidłowo zagnieść ciasto, jak umieścić je w formie, jak przygotować nadzienie. Proponowany materiał ułatwi Ci przygotowanie tego cudownego ciasta.
Drodzy czytelnicy, jeśli macie jakieś pytania lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat przepisu, chcecie podzielić się swoimi wynikami gotowania, proszę zostawcie swoje komentarze poniżej. Interesują nas Twoje uzupełnienia i komentarze. Powodzenia w gotowaniu, sztuce kulinarnej i dobrym nastroju!
Inne przepisy na ciasto
Szarlotka w piekarniku
Szarlotka Tatarska z makiem Katlama
Szarlotka luzem z twarogiem Szarlotka lawaszowa
z serem i ziołami
Ciasto z kapustą i rybą
Smacznego!