Francuskie mięso z kurczaka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Francuskie mięso z kurczaka - bardzo smaczne i soczyste

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, tarka, łyżka, głębokie naczynie do pieczenia, deska do krojenia, nóż, prasa do czosnku.

Składniki

Pierśi kurczaka 700 gramów
cebula 2 szt.
majonez 2 łyżki stołowe. l.
kwaśna śmietana 4 łyżki. l.
twardy ser 200 gramów
olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
świeży koper ½ pęczka
Sól 1-2 łyżeczki
zmielony czarny pieprz ½ łyżeczki
papryka 1 łyżeczka
czosnek 2 goździki

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim kroimy 700 gramów fileta z kurczaka w niezbyt grube, ale nie cienkie plastry. Mięso kroimy w poprzek włókien, grubość kawałków powinna wynosić około 4-5 mm.

    Gotowanie mięsa z kurczaka po francusku

  • Dwie średnie cebule są obrane, umyte pod bieżącą zimną wodą. Na desce do krojenia pokrój cebulę na pół-pierścienie, na razie wyjmij z boku.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Teraz przygotujmy sos mięsny. W małym pojemniku wymieszaj dwie łyżki majonezu i cztery łyżki kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Obieramy dwa ząbki czosnku, myjemy pod bieżącą wodą, przepuszczamy czosnek przez prasę bezpośrednio do pojemnika na śmietanę i majonez. Czosnek doda pikanterii potrawie. Tutaj również dodajemy łyżeczkę papryki, która nada produktowi pięknego koloru.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Zetrzyj 200 gram twardego sera na tarce. Użyłem mieszanki serów, ale możesz użyć dowolnego twardego sera, który masz w lodówce. Potrzebujemy 200 gramów sera. Połowę startego sera dodajemy do potraw, gdzie przygotowujemy sos do polędwicy, składniki dokładnie mieszamy łyżką stołową.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Umyj pół pęczka zielonej cebuli pod kranem, pokrój na desce do krojenia, dodaj do sosu, wymieszaj. Możesz dodać dowolne przyprawy, zioła, które lubisz. Nasmaruj głębokie naczynie do pieczenia dwiema łyżkami oleju roślinnego, ułóż pierwszą warstwę. To będą kawałki kurczaka. Mięso układamy bardzo ciasno, nie dopuszczając do żadnych szczelin. Sól i pieprz, używając około pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu na całej powierzchni z jednej strony – to wystarczy.

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Następnie połowę przygotowanego sosu rozprowadź na wierzchu i rozprowadź równomiernie na mięsie.

    Aby przygotować danie, ułóż sos

  • Teraz posmaruj cebulę pokrojoną w półpierścienie, posol i pieprzem do smaku.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Kolejną warstwą znów będzie filet z kurczaka, potem pozostała połowa sosu, cebula na wierzchu w półpierścieniach. Ostatnia warstwa produktu będzie składać się z pozostałego twardego sera.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Formularz z produktem wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z konwekcją na 25 minut. Jeśli go nie ma, mięso gotuj dłużej o około 5-7 minut.

    Rozgrzej piekarnik do gotowania

  • Mięso z kurczaka gotuje się bardzo szybko, więc staraj się nie rozgotować go w piekarniku. Gdy ser się zaczerwieni, po 25 minutach wyjmujemy formę z produktem, kroimy na porcje i możemy podawać do stołu.

    Francuskie mięso z kurczaka jest gotowe

  • Pomocne wskazówki

    • Nie ma potrzeby ubijania fileta z kurczaka, jak to miało miejsce w przypadku wieprzowiny, samo mięso z kurczaka jest bardzo miękkie.
    • Możesz użyć majonezu i śmietany o dowolnym procencie zawartości tłuszczu.
    • Jeśli sos z polędwicy wydaje Ci się zbyt tłusty, możesz zastąpić śmietanę jogurtem lub usunąć majonez.
    • Jeśli chcesz uzyskać bardziej miękką cebulę, możesz podsmażyć ją na oleju roślinnym. Musisz użyć oleju w minimalnej ilości, ponieważ kwaśna śmietana i majonez już dadzą naczynie dużą zawartość tłuszczu.

    Przepis

    Jeśli chcesz lepiej wiedzieć, jak gotuje się kurczaka po francusku w piekarniku, aby zrozumieć produkty i ich ilość dla produktu, aby zobaczyć szczegółowo cały proces gotowania, musisz zapoznać się z tym materiałem.

    Znasz już przepis na gotowanie wieprzowiny po francusku, prawdopodobnie nie raz przygotowywałeś taki produkt. Dzisiejsze produkty są bardzo podobne. Powiedz mi, czy lubisz mięso z kurczaka po francusku? Napisz w komentarzach, jak przepisy różnią się smakiem, podziel się wrażeniami, powiedz nam, co zmieniłeś, dodałeś podczas gotowania i jak to wpłynęło na jego smak?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author