Funchoza z mięsem i warzywami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka Funchose z mięsem i warzywami – świąteczna przekąska

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, łyżka lub łopatka, deska do krojenia, miska, tarka, patelnia, płyta grzewcza.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso (wieprzowina, wołowina) 400 gramów
Cebula 2 szt.
Marchewka 3 szt.
Ogórek 1 szt.
Funchoza 200 gramów
Czosnek 3 goździki
Słodka papryka 3 szt.
sos sojowy 3 art. l.
Sól 1 łyżeczka
Olej roślinny 50g
Ostre papryczki 1-2 szczypty
Koreańska przyprawa do funchose 1 saszetka

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wkładamy 200 g funchose, posypujemy jedną łyżką deserową soli. Zalej gorącą wrzącą wodą tak, aby całkowicie przykryła makaron, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut.

    Funchose posyp solą i zalej wrzątkiem.

  • Pokrój 400 g miąższu wieprzowego lub wołowego na cienkie paski. Mięso jest łatwiejsze do krojenia, gdy jest lekko zamrożone. Dlatego, jeśli chcesz, jeśli masz go świeży, włóż go do zamrażarki na pół godziny przed użyciem.

    Mięso kroimy w cienkie paski.

  • Dwie cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy olej roślinny, pozwalamy się rozgrzać. Rozsmarowujemy posiekane mięso i smażymy na dużym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Smaż mięso na patelni.

  • Podczas gdy mięso się gotuje, zajmijmy się warzywami. Czyścimy trzy marchewki, pocieramy je na tarce do marchwi koreańskiej. W razie potrzeby możesz pokroić go w cienkie patyczki. Alternatywnie możesz ugotować marchewkę po koreańsku i jej użyć.

    Marchewki nacieramy koreańską tarką.

  • Myjemy jeden ogórek i kroimy go w cienkie paski. W razie potrzeby ogórek można również zetrzeć na koreańską marchewkę.

    Świeży ogórek pokroić w paski.

  • Myjemy trzy papryki. Zalecamy użycie papryki w różnych kolorach, aby gotowe danie było kolorowe. Z papryki wyciąć szypułkę, nasiona i pokroić w cienkie paski. Umieść marchew, ogórek i paprykę w jednej głębokiej misce.

    Pokrój paprykę w ten sam pasek.

  • Gdy mięso będzie smażone przez 15 minut, dodaj do niego posiekaną cebulę i trzy łyżki sosu sojowego. Mieszaj i smaż, aż cebula będzie miękka.

    Dodaj cebulę i sos sojowy do mięsa na patelni.

  • Obierz trzy ząbki czosnku, umyj, bardzo drobno pokrój, wyślij do warzyw.

    Zmiel czosnek i dodaj go do warzyw.

  • Gotowe mięso wysyłamy do miski z posiekanymi warzywami.

    Mięso przekładamy na posiekane warzywa.

  • Makaron polać płynną koreańską przyprawą do funchose.

    Dodaj funchose i przyprawy.

  • Wymieszaj masę tak, aby makaron, mięso i warzywa były ze sobą równomiernie wymieszane. Po wymieszaniu smakujemy. Dodaj brakujące przyprawy. Zalecamy dodanie ostrego i czarnego mielonego pieprzu, sosu sojowego.

    Funchose dobrze wymieszać z mięsem i warzywami.

  • Gotową sałatkę można zaparzyć na kilka minut, a następnie podawać. Możesz zrobić swój własny pikantny sos do sałatek. Aby to zrobić, podgrzej olej roślinny na patelni, wlej do niego wszystkie przyprawy, które planujemy użyć do sałatki, wymieszaj. Możesz dodać kilka łyżeczek octu winnego i sosu sojowego. Wlej wszystkie zmieszane składniki z powstałą cieczą.

    Oryginalna pikantna sałatka jest gotowa.

  • Przepis

    Pora zajrzeć, która szczegółowo opisuje każdy etap tworzenia funchose z mięsem i warzywami. Zobaczysz, jak wygląda gotowe mięso po usmażeniu. Dowiedz się, jak kroić warzywa, aby wyglądały harmonijnie w sałatce. Posłuchaj rady autora filmu.

    Podobał Ci się przepis? Zostaw swoje wrażenia z powstałego dania w komentarzach. Jakie inne przyprawy dodałeś do gotowego dania?

    Inne przepisy funchose

    Chiński makaron z woka

    sos do dressingu

    Funchoza z warzywami

    Funchoza z wołowiną

    Funchoza z wieprzowiną

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author