
Sprzęt i przybory kuchenne: salaterka z pokrywką, nóż, deska do krojenia, tarka do marchwi koreańskiej, moździerz, łyżka kuchenna, kuchenka, lodówka.
Składniki
funchose | 150 gramów |
kolorowa papryka | 150 gramów |
marchewka | 1 szt. |
ogórek | 150 gramów |
Pietruszka | 1 pęczek |
por | 70 gramów |
olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
czosnek | 1-2 goździki |
czerwona ostra papryka | ¼ łyżeczki |
nasiona kolendry | ½ łyżeczki |
sos sojowy | 1-2 łyżki. l. |
ocet ryżowy | 1 ul. l. |
Sól | 1,5-2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Przede wszystkim przygotujmy samą funchose. Do osobnej miski wsypać 150 gramów średniej grubości funchose, dodać ½ łyżeczki soli, zalać wrzątkiem. Pojemnik przykrywamy funchose pokrywką, odstawiamy na siedem minut. Jeśli produkt jest rzadki, czas przebywania we wrzącej wodzie będzie krótszy – 3-4 minuty. 
Jedną marchewkę obieramy, myjemy pod kranem, ścieramy na marchewki koreańskie, solimy ze szczyptą soli i lekko ugniatamy rękami, aby była bardziej elastyczna i miękka. 
Tutaj również pocieramy świeży ogórek ważący 150 gramów po umyciu go pod bieżącą wodą. Przygotowane warzywa przekładamy do salaterki, a na desce do krojenia kroimy por w cienkie plasterki, około 70 gramów i wysyłamy do salaterki. Przed użyciem umyj cebulę zimną wodą. 
Teraz przygotowujemy paprykę w różnych kolorach, odcinając pewną część z całego produktu. Waga tego składnika powinna być ograniczona do 150 gramów. Pokroić w cienkie paski, dodać do salaterki z innymi warzywami. 
Pod bieżącą wodą myjemy mały pęczek świeżej pietruszki, drobno siekamy na desce do krojenia, a także wysyłamy do salaterki. 
Obieramy jeden ząbek czosnku, myjemy go, kroimy bardzo drobno, wysyłamy do salaterki, kładziemy na środku pojemnika na wierzchu warzyw. 
Pół łyżeczki nasion kolendry miażdżymy w moździerzu, wtedy jej aromat będzie o wiele ciekawszy. Umieść kolendrę na wierzchu czosnku. 
Teraz dodaj czwartą część łyżeczki ostrej czerwonej papryki, wlej ją na wierzch czosnku i kolendry. Nabieramy jedną łyżeczkę soli, solimy na wierzchu warzywa, następnie do salaterki dodajemy jedną łyżkę octu ryżowego i dwie łyżki sosu sojowego. 
Wlej trzy łyżki oleju roślinnego do małego rondla, podpal, podgrzej do lekkiej mgiełki. Wlej olej do środka salaterki na przyprawy. Następnie wymieszaj warzywa szpatułką kuchenną i łyżką kuchenną. Wodę z funchose odcedź przez durszlak, pokrój na kawałki nożyczkami kuchennymi, ponieważ jest bardzo długa, dodaj ją do warzyw w salaterce, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
Następnie przykryj salaterkę pokrywką i wyślij do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie można podać do stołu zdrowe, dietetyczne danie z funchose i warzyw.
Pomocne wskazówki
- Przygotowując sałatkę można pominąć ocet ryżowy.
- Zamiast porów możesz wziąć cebulę słodką, czerwoną lub zwykłą.
- Dodaj czosnek do smaku, w zależności od upodobań.
- Takie danie lepiej ugotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a następnie podać do stołu.
- To zdrowe, smaczne, lekkie danie można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
Przepis
Zobaczysz szczegółowo cały proces gotowania funchose z warzywami, dowiesz się o prawidłowym przechowywaniu i formowaniu produktu, uzyskasz wskazówki dotyczące wymiany składników.
Drodzy czytelnicy, czy już kiedyś gotowaliście tak niezwykłe danie, czy robicie to po raz pierwszy? Lubiłeś funchose z warzywami? Co zostało zmienione podczas przygotowania i jak wpłynęło to na produkt? Podziel się swoimi przepisami na gotowanie funchose z warzywami, jeśli wiesz, jak gotować taki produkt przez długi czas.
Inne przepisy funchose
Funchoza z wołowiną
Funchoza z wieprzowiną
Funchoza po koreańsku
Funchoza z krewetkami
wyciągnij makaron
Miłego czytania!