Funchoza z warzywami krok po kroku ­čŹť przepis ze zdj─Öciem

Pyszna funchose z warzywami - idealna dla os├│b przestrzegaj─ůcych zdrowej diety ­čŹť

Sprz─Öt i przybory kuchenne: salaterka z pokrywk─ů, n├│┼╝, deska do krojenia, tarka do marchwi korea┼äskiej, mo┼║dzierz, ┼éy┼╝ka kuchenna, kuchenka, lod├│wka.

Składniki

funchose 150 gram├│w
kolorowa papryka 150 gram├│w
marchewka 1 szt.
og├│rek 150 gram├│w
Pietruszka 1 p─Öczek
por 70 gram├│w
olej ro┼Ťlinny 2-3 ┼éy┼╝ki. l.
czosnek 1-2 go┼║dziki
czerwona ostra papryka ¼ łyżeczki
nasiona kolendry ┬Ż ┼éy┼╝eczki
sos sojowy 1-2 łyżki. l.
ocet ry┼╝owy 1 ul. l.
Sól 1,5-2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim przygotujmy sam─ů funchose. Do osobnej miski wsypa─ç 150 gram├│w ┼Ťredniej grubo┼Ťci funchose, doda─ç ┬Ż ┼éy┼╝eczki soli, zala─ç wrz─ůtkiem. Pojemnik przykrywamy funchose pokrywk─ů, odstawiamy na siedem minut. Je┼Ťli produkt jest rzadki, czas przebywania we wrz─ůcej wodzie b─Ödzie kr├│tszy – 3-4 minuty.

    Aby przygotować funchezę, przygotuj składniki

  • Jedn─ů marchewk─Ö obieramy, myjemy pod kranem, ┼Ťcieramy na marchewki korea┼äskie, solimy ze szczypt─ů soli i lekko ugniatamy r─Ökami, aby by┼éa bardziej elastyczna i mi─Ökka.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, zetrzyj marchewki

  • Tutaj r├│wnie┼╝ pocieramy ┼Ťwie┼╝y og├│rek wa┼╝─ůcy 150 gram├│w po umyciu go pod bie┼╝─ůc─ů wod─ů. Przygotowane warzywa przek┼éadamy do salaterki, a na desce do krojenia kroimy por w cienkie plasterki, oko┼éo 70 gram├│w i wysy┼éamy do salaterki. Przed u┼╝yciem umyj cebul─Ö zimn─ů wod─ů.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, zetrzyj og├│rki

  • Teraz przygotowujemy papryk─Ö w r├│┼╝nych kolorach, odcinaj─ůc pewn─ů cz─Ö┼Ť─ç z ca┼éego produktu. Waga tego sk┼éadnika powinna by─ç ograniczona do 150 gram├│w. Pokroi─ç w cienkie paski, doda─ç do salaterki z innymi warzywami.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, pokr├│j papryk─Ö

  • Pod bie┼╝─ůc─ů wod─ů myjemy ma┼éy p─Öczek ┼Ťwie┼╝ej pietruszki, drobno siekamy na desce do krojenia, a tak┼╝e wysy┼éamy do salaterki.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, posiekaj warzywa

  • Obieramy jeden z─ůbek czosnku, myjemy go, kroimy bardzo drobno, wysy┼éamy do salaterki, k┼éadziemy na ┼Ťrodku pojemnika na wierzchu warzyw.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, posiekaj czosnek

  • P├│┼é ┼éy┼╝eczki nasion kolendry mia┼╝d┼╝ymy w mo┼║dzierzu, wtedy jej aromat b─Ödzie o wiele ciekawszy. Umie┼Ť─ç kolendr─Ö na wierzchu czosnku.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, przygotuj przyprawy

  • Teraz dodaj czwart─ů cz─Ö┼Ť─ç ┼éy┼╝eczki ostrej czerwonej papryki, wlej j─ů na wierzch czosnku i kolendry. Nabieramy jedn─ů ┼éy┼╝eczk─Ö soli, solimy na wierzchu warzywa, nast─Öpnie do salaterki dodajemy jedn─ů ┼éy┼╝k─Ö octu ry┼╝owego i dwie ┼éy┼╝ki sosu sojowego.

    Aby przygotowa─ç funchez─Ö, przygotuj sos sojowy

  • Wlej trzy ┼éy┼╝ki oleju ro┼Ťlinnego do ma┼éego rondla, podpal, podgrzej do lekkiej mgie┼éki. Wlej olej do ┼Ťrodka salaterki na przyprawy. Nast─Öpnie wymieszaj warzywa szpatu┼ék─ů kuchenn─ů i ┼éy┼╝k─ů kuchenn─ů. Wod─Ö z funchose odced┼║ przez durszlak, pokr├│j na kawa┼éki no┼╝yczkami kuchennymi, poniewa┼╝ jest bardzo d┼éuga, dodaj j─ů do warzyw w salaterce, dok┼éadnie wymieszaj wszystkie sk┼éadniki.

    Aby przygotować funchezę, przygotuj składniki

  • Nast─Öpnie przykryj salaterk─Ö pokrywk─ů i wy┼Ťlij do lod├│wki na 3-4 godziny. Po tym czasie mo┼╝na poda─ç do sto┼éu zdrowe, dietetyczne danie z funchose i warzyw.

    Pomocne wskaz├│wki

    • Przygotowuj─ůc sa┼éatk─Ö mo┼╝na pomin─ů─ç ocet ry┼╝owy.
    • Zamiast por├│w mo┼╝esz wzi─ů─ç cebul─Ö s┼éodk─ů, czerwon─ů lub zwyk┼é─ů.
    • Dodaj czosnek do smaku, w zale┼╝no┼Ťci od upodoba┼ä.
    • Takie danie lepiej ugotowa─ç wieczorem i zostawi─ç na noc w lod├│wce, a nast─Öpnie poda─ç do sto┼éu.
    • To zdrowe, smaczne, lekkie danie mo┼╝na przechowywa─ç w lod├│wce przez 4-5 dni.

    Przepis

    Zobaczysz szczeg├│┼éowo ca┼éy proces gotowania funchose z warzywami, dowiesz si─Ö o prawid┼éowym przechowywaniu i formowaniu produktu, uzyskasz wskaz├│wki dotycz─ůce wymiany sk┼éadnik├│w.

    Drodzy czytelnicy, czy ju┼╝ kiedy┼Ť gotowali┼Ťcie tak niezwyk┼ée danie, czy robicie to po raz pierwszy? Lubi┼ée┼Ť funchose z warzywami? Co zosta┼éo zmienione podczas przygotowania i jak wp┼éyn─Ö┼éo to na produkt? Podziel si─Ö swoimi przepisami na gotowanie funchose z warzywami, je┼Ťli wiesz, jak gotowa─ç taki produkt przez d┼éugi czas.

    Inne przepisy funchose

    Funchoza z wo┼éowin─ů

    Funchoza z wieprzowin─ů

    Funchoza po koreańsku

    Funchoza z krewetkami

    wyci─ůgnij makaron

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author