Funchoza z warzywami krok po kroku 🍜 przepis ze zdjęciem

Pyszna funchose z warzywami - idealna dla osób przestrzegających zdrowej diety 🍜

Sprzęt i przybory kuchenne: salaterka z pokrywką, nóż, deska do krojenia, tarka do marchwi koreańskiej, moździerz, łyżka kuchenna, kuchenka, lodówka.

Składniki

funchose 150 gramów
kolorowa papryka 150 gramów
marchewka 1 szt.
ogórek 150 gramów
Pietruszka 1 pęczek
por 70 gramów
olej roślinny 2-3 łyżki. l.
czosnek 1-2 goździki
czerwona ostra papryka ¼ łyżeczki
nasiona kolendry ½ łyżeczki
sos sojowy 1-2 łyżki. l.
ocet ryżowy 1 ul. l.
Sól 1,5-2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim przygotujmy samą funchose. Do osobnej miski wsypać 150 gramów średniej grubości funchose, dodać ½ łyżeczki soli, zalać wrzątkiem. Pojemnik przykrywamy funchose pokrywką, odstawiamy na siedem minut. Jeśli produkt jest rzadki, czas przebywania we wrzącej wodzie będzie krótszy – 3-4 minuty.

    Aby przygotować funchezę, przygotuj składniki

  • Jedną marchewkę obieramy, myjemy pod kranem, ścieramy na marchewki koreańskie, solimy ze szczyptą soli i lekko ugniatamy rękami, aby była bardziej elastyczna i miękka.

    Aby przygotować funchezę, zetrzyj marchewki

  • Tutaj również pocieramy świeży ogórek ważący 150 gramów po umyciu go pod bieżącą wodą. Przygotowane warzywa przekładamy do salaterki, a na desce do krojenia kroimy por w cienkie plasterki, około 70 gramów i wysyłamy do salaterki. Przed użyciem umyj cebulę zimną wodą.

    Aby przygotować funchezę, zetrzyj ogórki

  • Teraz przygotowujemy paprykę w różnych kolorach, odcinając pewną część z całego produktu. Waga tego składnika powinna być ograniczona do 150 gramów. Pokroić w cienkie paski, dodać do salaterki z innymi warzywami.

    Aby przygotować funchezę, pokrój paprykę

  • Pod bieżącą wodą myjemy mały pęczek świeżej pietruszki, drobno siekamy na desce do krojenia, a także wysyłamy do salaterki.

    Aby przygotować funchezę, posiekaj warzywa

  • Obieramy jeden ząbek czosnku, myjemy go, kroimy bardzo drobno, wysyłamy do salaterki, kładziemy na środku pojemnika na wierzchu warzyw.

    Aby przygotować funchezę, posiekaj czosnek

  • Pół łyżeczki nasion kolendry miażdżymy w moździerzu, wtedy jej aromat będzie o wiele ciekawszy. Umieść kolendrę na wierzchu czosnku.

    Aby przygotować funchezę, przygotuj przyprawy

  • Teraz dodaj czwartą część łyżeczki ostrej czerwonej papryki, wlej ją na wierzch czosnku i kolendry. Nabieramy jedną łyżeczkę soli, solimy na wierzchu warzywa, następnie do salaterki dodajemy jedną łyżkę octu ryżowego i dwie łyżki sosu sojowego.

    Aby przygotować funchezę, przygotuj sos sojowy

  • Wlej trzy łyżki oleju roślinnego do małego rondla, podpal, podgrzej do lekkiej mgiełki. Wlej olej do środka salaterki na przyprawy. Następnie wymieszaj warzywa szpatułką kuchenną i łyżką kuchenną. Wodę z funchose odcedź przez durszlak, pokrój na kawałki nożyczkami kuchennymi, ponieważ jest bardzo długa, dodaj ją do warzyw w salaterce, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

    Aby przygotować funchezę, przygotuj składniki

  • Następnie przykryj salaterkę pokrywką i wyślij do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie można podać do stołu zdrowe, dietetyczne danie z funchose i warzyw.

    Pomocne wskazówki

    • Przygotowując sałatkę można pominąć ocet ryżowy.
    • Zamiast porów możesz wziąć cebulę słodką, czerwoną lub zwykłą.
    • Dodaj czosnek do smaku, w zależności od upodobań.
    • Takie danie lepiej ugotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a następnie podać do stołu.
    • To zdrowe, smaczne, lekkie danie można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

    Przepis

    Zobaczysz szczegółowo cały proces gotowania funchose z warzywami, dowiesz się o prawidłowym przechowywaniu i formowaniu produktu, uzyskasz wskazówki dotyczące wymiany składników.

    Drodzy czytelnicy, czy już kiedyś gotowaliście tak niezwykłe danie, czy robicie to po raz pierwszy? Lubiłeś funchose z warzywami? Co zostało zmienione podczas przygotowania i jak wpłynęło to na produkt? Podziel się swoimi przepisami na gotowanie funchose z warzywami, jeśli wiesz, jak gotować taki produkt przez długi czas.

    Inne przepisy funchose

    Funchoza z wołowiną

    Funchoza z wieprzowiną

    Funchoza po koreańsku

    Funchoza z krewetkami

    wyciągnij makaron

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author