
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, sitko, foremki do galaretek, rondel, miska, sitko, łyżka stołowa.
Składniki
dżem jagodowy | 1 stos |
cukier granulowany | ½ stosu |
woda | 2,5 stosu. |
żelatyna | 20 gramów |
czerwone wino | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Umieść 20 gramów żelatyny w małym pojemniku. Zagotuj wodę, wlej ⅔ szklanki wody, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 10 minut, aby wystygła. Gdy woda ostygnie, wyjąć ją z lodówki, przelać do pojemnika z żelatyną, wymieszać łyżeczką, odstawić na godzinę, aby żelatyna pęcznieła. 
W osobnej misce umieść szklankę dowolnego dżemu jagodowego. Zagotuj wodę w czajniku elektrycznym, wlej 2,5 szklanki gorącej przegotowanej wody do miski z dżemem. 
Do tej mieszanki dodaj pół szklanki cukru pudru, mieszaj łyżką stołową, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, kładziemy na rondel grube sitko, przepuszczamy przez niego powstałą mieszaninę wody, dżemu i cukru. Następnie dodaj spuchniętą żelatynę do rondla. 
Stawiamy rondel z płynem na kuchence, włączamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. W tym czasie, gdy płyn się nagrzewa, stale mieszamy żelatynę łyżką stołową, aby szybciej się rozpuściła i nie opadła na dno rondla. 
Kiedy na powierzchni mieszanki jagodowej zaczną pojawiać się bąbelki i widać, że zaraz nastąpi wrzenie, wyłącz ogień pod rondelkiem i odsuń go na bok. 
Następnie do rondla dodaj dwie łyżki czerwonego wina dowolnej odmiany i producenta: zależy to od Twoich preferencji. 
Wymieszaj, przykryj rondel pokrywką i pozwól mieszance wina i jagód ostygnąć do temperatury pokojowej. Na blacie stawiamy kilka małych foremek, do których wlejemy galaretkę. Włóż po kilka jagód z dżemu, który był użyty do galaretki do każdego pojemnika na dnie, dodaj zaparzoną galaretkę do foremek przez sito. 
Wszystkie formy wkładamy do lodówki i trzymamy tam do całkowitego zestalenia. 
Gdy galaretka całkowicie stwardnieje, można ją podawać na stole.
Pomocne wskazówki
- Formę z deserem przed podaniem można umieścić w pojemniku z gorącą wodą na pół minuty, a następnie odwrócić na talerzu. Galaretka zgrabnie zmieści się na talerzu do serwowania. Deser można udekorować plastrami mandarynki, listkami mięty, świeżymi owocami.
- Do takiego produktu można użyć dżemu malinowego, wiśniowego, truskawkowego, wiśniowego, morelowego. Galaretka okazuje się bardzo smaczna, pachnąca.
Przepis
Ten film pokazuje szczegółowo cały proces wytwarzania galaretki jagodowej: od przygotowania składników do końcowego efektu bez akompaniamentu głosowego.
Istnieje wiele przepisów na robienie galaretek z różnych składników, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbuj zrobić galaretkę z dżemem jagodowym z żelatyną. Przekonasz się, że robienie tego jest proste, łatwe i ekonomiczne. Być może przygotowałeś galaretkę jagodową po swojemu – podziel się przepisem, powiedz nam jak to robisz, jaki jest sekret Twojego przygotowania.