Galaretka dżemowa z żelatyną 🍒 według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Prosty przepis na galaretkę z dżemem jagodowym z żelatyną 🍒

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, sitko, foremki do galaretek, rondel, miska, sitko, łyżka stołowa.

Składniki

dżem jagodowy 1 stos
cukier granulowany ½ stosu
woda 2,5 stosu.
żelatyna 20 gramów
czerwone wino 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Umieść 20 gramów żelatyny w małym pojemniku. Zagotuj wodę, wlej ⅔ szklanki wody, ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 10 minut, aby wystygła. Gdy woda ostygnie, wyjąć ją z lodówki, przelać do pojemnika z żelatyną, wymieszać łyżeczką, odstawić na godzinę, aby żelatyna pęcznieła.

    Galaretka z dżemu z żelatyną

  • W osobnej misce umieść szklankę dowolnego dżemu jagodowego. Zagotuj wodę w czajniku elektrycznym, wlej 2,5 szklanki gorącej przegotowanej wody do miski z dżemem.

    Przygotuj składniki do galaretki

  • Do tej mieszanki dodaj pół szklanki cukru pudru, mieszaj łyżką stołową, aż cukier całkowicie się rozpuści.

    Dodaj cukier, aby zrobić galaretkę

  • Gdy cukier całkowicie się rozpuści, kładziemy na rondel grube sitko, przepuszczamy przez niego powstałą mieszaninę wody, dżemu i cukru. Następnie dodaj spuchniętą żelatynę do rondla.

    Odcedź składniki na galaretkę

  • Stawiamy rondel z płynem na kuchence, włączamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. W tym czasie, gdy płyn się nagrzewa, stale mieszamy żelatynę łyżką stołową, aby szybciej się rozpuściła i nie opadła na dno rondla.

    Przygotuj potrawy do galaretki

  • Kiedy na powierzchni mieszanki jagodowej zaczną pojawiać się bąbelki i widać, że zaraz nastąpi wrzenie, wyłącz ogień pod rondelkiem i odsuń go na bok.

    Rozpuść żelatynę, aby zrobić galaretkę

  • Następnie do rondla dodaj dwie łyżki czerwonego wina dowolnej odmiany i producenta: zależy to od Twoich preferencji.

    Dodaj wino do galaretki

  • Wymieszaj, przykryj rondel pokrywką i pozwól mieszance wina i jagód ostygnąć do temperatury pokojowej. Na blacie stawiamy kilka małych foremek, do których wlejemy galaretkę. Włóż po kilka jagód z dżemu, który był użyty do galaretki do każdego pojemnika na dnie, dodaj zaparzoną galaretkę do foremek przez sito.

    Przygotuj formy do galaretki

  • Wszystkie formy wkładamy do lodówki i trzymamy tam do całkowitego zestalenia.

    galaretka dżemowa z żelatyną gotowa

  • Gdy galaretka całkowicie stwardnieje, można ją podawać na stole.

    Pomocne wskazówki

    • Formę z deserem przed podaniem można umieścić w pojemniku z gorącą wodą na pół minuty, a następnie odwrócić na talerzu. Galaretka zgrabnie zmieści się na talerzu do serwowania. Deser można udekorować plastrami mandarynki, listkami mięty, świeżymi owocami.
    • Do takiego produktu można użyć dżemu malinowego, wiśniowego, truskawkowego, wiśniowego, morelowego. Galaretka okazuje się bardzo smaczna, pachnąca.

    Przepis

    Ten film pokazuje szczegółowo cały proces wytwarzania galaretki jagodowej: od przygotowania składników do końcowego efektu bez akompaniamentu głosowego.

    Istnieje wiele przepisów na robienie galaretek z różnych składników, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbuj zrobić galaretkę z dżemem jagodowym z żelatyną. Przekonasz się, że robienie tego jest proste, łatwe i ekonomiczne. Być może przygotowałeś galaretkę jagodową po swojemu – podziel się przepisem, powiedz nam jak to robisz, jaki jest sekret Twojego przygotowania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author