Galaretka kompotowa według przepisu krok po kroku 🍮 ze zdjęciem

Zdrowa galaretka kompotowa z jagodami i owocami 🍮

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, miska, deska do krojenia, nóż, formy do galaretek, łyżka stołowa.

Składniki

Produkt Ilość
woda 850 ml
cukier 200 gramów
jakiekolwiek jagody 300g
żelatyna błyskawiczna 30 gramów
brzoskwinie 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Do małego rondla wlej 750 ml zimnej wody. Kładziemy patelnię na kuchence, włączamy ogień. Dodaj 200 gramów cukru pudru na patelnię, wymieszaj, pozwól syropowi się zagotować.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop.

  • Gdy syrop się gotuje, weź małą miskę, wlej do niej 100 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, dodaj tam 30 gramów żelatyny instant. Mieszaj składniki łyżką stołową, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odkładamy to na bok.

    Oddzielnie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.

  • Sortujemy jagody czarnej porzeczki w ilości 300 gramów, oczyszczamy je z nadmiaru gruzu, myjemy pod bieżącą wodą. Wracamy do syropu na kuchence, który już się zagotował. Czyste jagody wkładamy do rondla z wrzącym syropem, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kompot. Musisz gotować przez 10-12 minut po ugotowaniu.

    Jagody myjemy i wkładamy do wrzącej wody.

  • Gdy kompot jest gotowy, odstaw go do ostygnięcia do około 80 stopni.

    Niech kompot trochę ostygnie.

  • Następnie spęcznioną żelatynę dodaj do patelni z kompotem, mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

    Gdy kompot nieco ostygnie, dodaj do niego żelatynę.

  • Pod kranem myję dwie brzoskwinie, usuwam z nich pestki, obieram je z grubych fragmentów skórki, kroję nożem owoce w drobną kostkę na desce do krojenia.

    Brzoskwinie pokrój na kawałki.

  • Na blacie kładziemy czyste galaretki, kawałki brzoskwini kładziemy na dno foremek tak, aby dno pojemnika pokryło się owocami.

    Połóż plasterki brzoskwini na dnie galaretki.

  • Bierzemy patelnię z kompotem i rozpuszczoną żelatyną, mieszankę wlewamy kadzią do form wypełnionych plasterkami brzoskwini.

    Wlej galaretkę do foremki i pozwól jej ostygnąć.

  • Pozostaw produkt, aż całkowicie ostygnie w temperaturze pokojowej. Gdy galaretka ostygnie do temperatury pokojowej, formy wstawiamy do lodówki, trzymamy, aż deser całkowicie stwardnieje, nabierze pożądanej konsystencji. Gdy galaretka całkowicie zastygnie, wyjmij ją z lodówki. Jest gotowy, okazał się bardzo piękny i apetyczny z wyglądu. Czas zanieść to do stołu.

    Jak widać, wykonanie takiej galaretki kompotowej wcale nie jest trudne.

  • Pomocne wskazówki

    • Formę z deserem przed podaniem zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie odwróć go na talerz do serwowania, galaretka pozostanie na nim. Udekoruj obranymi plasterkami pomarańczy, mandarynki lub cytryny.
    • Możesz przygotować taki produkt z dowolnych innych jagód: wiśni, śliwek, truskawek, malin. Zamiast brzoskwiń możesz użyć dowolnego innego owocu, takiego jak jabłka, jako wypełniacza owocowego.

    Przepis

    Aby w pełni zrozumieć, jak powstaje galaretka kompotowa, możesz to obejrzeć. Dowiesz się o ilości składników, kolejności czynności w aplikacji i przygotowaniu ich do użycia.

    Często chcesz ugotować pyszny deser dla swojego domu, ale jest to łatwe, szybkie i wykonane z produktów, które są zawsze pod ręką. Dlatego wypróbuj proponowany przepis na zrobienie pysznej galaretki kompotowej z żelatyną. Zrozumiesz, że to naprawdę proste, ale bardzo smaczne. Podziel się wrażeniami z deseru, powiedz nam, co zmieniłeś lub dodałeś podczas gotowania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author