Galaretka porzeczkowa krok po kroku 🍮przepis ze zdjęciem

Pachnąca i piękna galaretka z czerwonej porzeczki 🍮

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • miska;
  • tłuczka do ziemniaków;
  • Łopatka;
  • talerz;
  • patelnia;
  • hals;
  • sito lub durszlak (metal);
  • sterylizowane słoiki;
  • obejmuje.

Składniki

Produkt Ilość
Czerwone porzeczki 1 kg
drobny cukier 1 kg

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy składniki. Bierzemy kilogram czerwonej porzeczki i myjemy. Badamy porzeczki i usuwamy zgniłe lub zepsute jagody. Oddziałów nie można usunąć – na Twoją prośbę.

    Dobrze myjemy czerwoną porzeczkę, gałązki można zostawić.

  • Dodaj kilogram drobnego cukru do porzeczki w misce. Musi być mały i szybko się rozpuszczać. Dobrze wymieszaj porzeczki z cukrem.

    Wymieszaj porzeczki z cukrem.

  • Wymieszaj jagody, aż pojawi się pierwszy sok. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, weź tłuczek do ziemniaków i zmiażdż nim jagody. Możesz też po prostu wymieszać jagody kilka razy i pozostawić je na 1-1,5 godziny, aż dadzą sok.

    Dobrze wymieszaj jagody z cukrem, aby uzyskać sok.

  • Kładziemy jagody na kuchence, zaznaczamy na 10 minut i ciągle mieszając podgrzewamy jagody cukrem.

    Kładziemy jagody na kuchence i gotujemy, mieszając, przez 10 minut.

  • Kiedy pojawia się piana, zaczynamy intensywnie ingerować. Staramy się nie zmniejszać ognia, ale jeśli dżem „ucieknie”, lepiej obniżyć ogień trochę do średniego.

    Kiedy jagody zaczną się gotować, należy je energicznie wymieszać.

  • Usuwamy uformowaną piankę. Przelej dżem przez sito lub durszlak do rondla. Dobrze odcedź jagody.

    Po usunięciu powstałej piany filtrujemy przyszłą galaretkę przez sito.

  • Przygotowujemy wstępnie wysterylizowane słoiki. Aby to zrobić, umyj je sodą, a następnie włóż do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. Dobrze wyciskamy jagody, można użyć tłuczka do ziemniaków. Wymieszaj składniki i przelej do słoików.

    Wlej galaretkę do wysterylizowanych słoików.

  • Pozostaw galaretkę otwartą, aż do całkowitego zestalenia.

    Galaretkę należy pozostawić otwartą do całkowitego ostygnięcia.

  • Galaretkę pokrywamy wieczkami lub folią, jak Ci odpowiada.

    Gdy masa ostygnie, można ją przykryć pokrywkami lub folią spożywczą.

  • Gotowe! Taką galaretkę można przechowywać nie tylko w lodówce, ale także w temperaturze pokojowej. Smacznego!

    Ta galaretka z czerwonej porzeczki doskonale zachowuje swój kształt.

  • Użyj odmian

    Oczywiście taką galaretkę można jeść bez niczego – po prostu ciesząc się czystym smakiem porzeczek. Jednak ten składnik można stosować w dowolnych deserach i potrawach. Na przykład możesz użyć galaretki w następujących deserach:

    • sernik twarogowy;
    • ciasto galaretkowe bez pieczenia;
    • ciasto sufletowe;
    • ciasto;
    • biszkopt z galaretką;
    • ciasto z kwaśnej śmietany;
    • ciasto musowe;
    • ciasto lodowe;
    • mrożony jogurt z kawałkami galaretki;
    • lody z kawałkami galaretki;
    • ser twarogowy deserowy;
    • ciasta z galaretką i budyniem;
    • sos dżemowy;
    • Ciasta z galaretką;
    • parfait;
    • ciasto jogurtowe;
    • ciasto śmietankowe z galaretką;
    • ciasto śmietankowe z galaretką.

    Istnieje wiele opcji deserów z galaretką i zawsze możesz zrobić galaretkę według tego przepisu. Możesz też zrobić pyszny deser z galaretką i bitą śmietaną, pełnotłustą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

    Przepis

    Aby bardziej szczegółowo poznać każdy etap przygotowywania galaretki z czerwonej porzeczki, zwróć na to uwagę. W nim kobieta podzieli się swoim autorskim przepisem i podpowie, jak zrobić galaretkę bez użycia żelatyny i innych zagęszczaczy. Miłego oglądania!

    Teraz już wiesz, jak zrobić galaretkę z czerwonej porzeczki z zaledwie dwóch składników – porzeczek i cukru. Przepis jest bardzo prosty, a każda gospodyni, nawet początkująca, może zrobić taką galaretkę. Nie potrzebujesz sokowirówki ani innych narzędzi, których nie ma w każdym domu. W ciągu zaledwie godziny możesz zrobić naturalną pyszną galaretkę i zadowolić nią całą rodzinę. Czy kiedykolwiek robiłeś galaretkę według tego przepisu? Czy wiesz, że nie musisz używać żelatyny? Napisz swoje odpowiedzi w komentarzach poniżej i daj nam znać, czy spodobał Ci się ten przepis!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author