Galaretka porzeczkowa krok po kroku ­čŹ«przepis ze zdj─Öciem

Pachn─ůca i pi─Ökna galaretka z czerwonej porzeczki ­čŹ«

Sprz─Öt i przybory kuchenne:

  • miska;
  • t┼éuczka do ziemniak├│w;
  • ┼üopatka;
  • talerz;
  • patelnia;
  • hals;
  • sito lub durszlak (metal);
  • sterylizowane s┼éoiki;
  • obejmuje.

Składniki

Produkt Ilo┼Ť─ç
Czerwone porzeczki 1 kg
drobny cukier 1 kg

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowujemy sk┼éadniki. Bierzemy kilogram czerwonej porzeczki i myjemy. Badamy porzeczki i usuwamy zgni┼ée lub zepsute jagody. Oddzia┼é├│w nie mo┼╝na usun─ů─ç – na Twoj─ů pro┼Ťb─Ö.

    Dobrze myjemy czerwon─ů porzeczk─Ö, ga┼é─ůzki mo┼╝na zostawi─ç.

  • Dodaj kilogram drobnego cukru do porzeczki w misce. Musi by─ç ma┼éy i szybko si─Ö rozpuszcza─ç. Dobrze wymieszaj porzeczki z cukrem.

    Wymieszaj porzeczki z cukrem.

  • Wymieszaj jagody, a┼╝ pojawi si─Ö pierwszy sok. Je┼Ťli chcesz przyspieszy─ç proces, we┼║ t┼éuczek do ziemniak├│w i zmia┼╝d┼╝ nim jagody. Mo┼╝esz te┼╝ po prostu wymiesza─ç jagody kilka razy i pozostawi─ç je na 1-1,5 godziny, a┼╝ dadz─ů sok.

    Dobrze wymieszaj jagody z cukrem, aby uzyska─ç sok.

  • K┼éadziemy jagody na kuchence, zaznaczamy na 10 minut i ci─ůgle mieszaj─ůc podgrzewamy jagody cukrem.

    K┼éadziemy jagody na kuchence i gotujemy, mieszaj─ůc, przez 10 minut.

  • Kiedy pojawia si─Ö piana, zaczynamy intensywnie ingerowa─ç. Staramy si─Ö nie zmniejsza─ç ognia, ale je┼Ťli d┼╝em ÔÇ×ucieknieÔÇŁ, lepiej obni┼╝y─ç ogie┼ä troch─Ö do ┼Ťredniego.

    Kiedy jagody zaczn─ů si─Ö gotowa─ç, nale┼╝y je energicznie wymiesza─ç.

  • Usuwamy uformowan─ů piank─Ö. Przelej d┼╝em przez sito lub durszlak do rondla. Dobrze odced┼║ jagody.

    Po usuni─Öciu powsta┼éej piany filtrujemy przysz┼é─ů galaretk─Ö przez sito.

  • Przygotowujemy wst─Öpnie wysterylizowane s┼éoiki. Aby to zrobi─ç, umyj je sod─ů, a nast─Öpnie w┼é├│┼╝ do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. Dobrze wyciskamy jagody, mo┼╝na u┼╝y─ç t┼éuczka do ziemniak├│w. Wymieszaj sk┼éadniki i przelej do s┼éoik├│w.

    Wlej galaretkę do wysterylizowanych słoików.

  • Pozostaw galaretk─Ö otwart─ů, a┼╝ do ca┼ékowitego zestalenia.

    Galaretk─Ö nale┼╝y pozostawi─ç otwart─ů do ca┼ékowitego ostygni─Öcia.

  • Galaretk─Ö pokrywamy wieczkami lub foli─ů, jak Ci odpowiada.

    Gdy masa ostygnie, mo┼╝na j─ů przykry─ç pokrywkami lub foli─ů spo┼╝ywcz─ů.

  • Gotowe! Tak─ů galaretk─Ö mo┼╝na przechowywa─ç nie tylko w lod├│wce, ale tak┼╝e w temperaturze pokojowej. Smacznego!

    Ta galaretka z czerwonej porzeczki doskonale zachowuje swój kształt.

  • U┼╝yj odmian

    Oczywi┼Ťcie tak─ů galaretk─Ö mo┼╝na je┼Ť─ç bez niczego ÔÇô po prostu ciesz─ůc si─Ö czystym smakiem porzeczek. Jednak ten sk┼éadnik mo┼╝na stosowa─ç w dowolnych deserach i potrawach. Na przyk┼éad mo┼╝esz u┼╝y─ç galaretki w nast─Öpuj─ůcych deserach:

    • sernik twarogowy;
    • ciasto galaretkowe bez pieczenia;
    • ciasto sufletowe;
    • ciasto;
    • biszkopt z galaretk─ů;
    • ciasto z kwa┼Ťnej ┼Ťmietany;
    • ciasto musowe;
    • ciasto lodowe;
    • mro┼╝ony jogurt z kawa┼ékami galaretki;
    • lody z kawa┼ékami galaretki;
    • ser twarogowy deserowy;
    • ciasta z galaretk─ů i budyniem;
    • sos d┼╝emowy;
    • Ciasta z galaretk─ů;
    • parfait;
    • ciasto jogurtowe;
    • ciasto ┼Ťmietankowe z galaretk─ů;
    • ciasto ┼Ťmietankowe z galaretk─ů.

    Istnieje wiele opcji deser├│w z galaretk─ů i zawsze mo┼╝esz zrobi─ç galaretk─Ö wed┼éug tego przepisu. Mo┼╝esz te┼╝ zrobi─ç pyszny deser z galaretk─ů i bit─ů ┼Ťmietan─ů, pe┼énot┼éust─ů ┼Ťmietan─ů lub jogurtem naturalnym.

    Przepis

    Aby bardziej szczeg├│┼éowo pozna─ç ka┼╝dy etap przygotowywania galaretki z czerwonej porzeczki, zwr├│─ç na to uwag─Ö. W nim kobieta podzieli si─Ö swoim autorskim przepisem i podpowie, jak zrobi─ç galaretk─Ö bez u┼╝ycia ┼╝elatyny i innych zag─Öszczaczy. Mi┼éego ogl─ůdania!

    Teraz ju┼╝ wiesz, jak zrobi─ç galaretk─Ö z czerwonej porzeczki z zaledwie dw├│ch sk┼éadnik├│w – porzeczek i cukru. Przepis jest bardzo prosty, a ka┼╝da gospodyni, nawet pocz─ůtkuj─ůca, mo┼╝e zrobi─ç tak─ů galaretk─Ö. Nie potrzebujesz sokowir├│wki ani innych narz─Ödzi, kt├│rych nie ma w ka┼╝dym domu. W ci─ůgu zaledwie godziny mo┼╝esz zrobi─ç naturaln─ů pyszn─ů galaretk─Ö i zadowoli─ç ni─ů ca┼é─ů rodzin─Ö. Czy kiedykolwiek robi┼ée┼Ť galaretk─Ö wed┼éug tego przepisu? Czy wiesz, ┼╝e nie musisz u┼╝ywa─ç ┼╝elatyny? Napisz swoje odpowiedzi w komentarzach poni┼╝ej i daj nam zna─ç, czy spodoba┼é Ci si─Ö ten przepis!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author