Galaretka sokowa z żelatyną krok po kroku 🍒przepis ze zdjęciem

Prosty przepis na zrobienie galaretki sokowej z żelatyną 🍒

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, miska żelazna i szklana, pojemniki do zaparzania galaretki, łyżka stołowa.

Składniki

Składnik Ilość
Sok do wyboru 600 ml
żelatyna 10 gramów
Woda 200 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Do dużej miski wlej 10 gramów żelatyny. Wlewa się do niego 200 mililitrów zimnej wody. Mieszanina jest dokładnie wymieszana, aby żelatyna została w większości rozpuszczona. Następnie należy pozostawić mieszankę przez 40 do 60 minut, aby „pęcznieła”.

    Galaretka z soku z żelatyną

  • Po wyznaczonym czasie spęcznioną mieszankę należy wlać do żelaznej miski. Na kuchence stawia się żelazną miskę. Roztwór musi być podgrzany, ale nie może się gotować. Płyn należy cały czas mieszać. Musisz gotować, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie.

    Przygotuj składniki do galaretki

  • Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści, do miski wlewa się 600 mililitrów soku.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić galaretkę

  • Powstałą mieszaninę należy wlać do foremek. Formy z płynem przenosi się do lodówki do całkowitego zestalenia.

    Przygotuj formy do galaretki

  • Gdy tylko płyn stwardnieje, można go natychmiast zjeść. Na tym kończy się proces wytwarzania galaretki z soku z żelatyną, smacznego.

    Prosty przepis na zrobienie galaretki sokowej z żelatyną

  • Galaretka warstwowa

    Jeśli chcesz stworzyć piękne danie z galaretką, możesz użyć kilku kompozycji o różnych kolorach i smakach i zamrozić je warstwami. Z czasem ta procedura zajmie kilka godzin.

    Również w tym przypadku łatwo jest dodać do kompozycji owoce, jagody, kawałki czekolady lub inne składniki. Można je również układać w określony wzór. Metodologia jest następująca. Pierwszą warstwę wylewa się na dno formy, po czym umieszcza się w lodówce do całkowitego zestalenia warstwy. Następnie dodawana jest nowa warstwa.

    W ten sposób układana jest dowolna liczba warstw. Owoce lub jagody dodaje się do dowolnych warstw, gdy płyn w nich mocno zgęstniał, ale nie został całkowicie zamrożony.

    Przepis

    od twórcy przepisu wyraźnie zademonstruje każdą chwilę robienia galaretki z soku żelatynowego. Warto odnieść się do tego, czy przewodnik krok po kroku opisuje jakiś punkt nie jest do końca jasny. Z drugiej strony, jeśli obejrzysz wideo z wyprzedzeniem, cały proces stanie się wizualnie przejrzysty, co ułatwi Ci własne zadanie.

    Galaretka sokowa z żelatyną to niskokaloryczny deser, który jest szczególnie odpowiedni latem w postaci schłodzonej. W tym przypadku jednocześnie daje przyjemność z owocowego lub jagodowego smaku soku i przynosi przyjemny chłód.

    Dużym plusem jest możliwość użycia dowolnego soku, co sprawia, że ​​deser nie będzie nudny. Ponadto, w razie potrzeby, do galaretki można dodać świeże lub puszkowane owoce i jagody. Aby to zrobić, umieszcza się go w lodówce, aż prawie całkowicie zgęstnieje, po czym dodaje się do niego pożądany produkt. Najważniejsze jest ostrożne spuszczenie wody, jeśli używany jest środek konserwujący.

    Kolejnym możliwym „ulepszeniem” receptury jest użycie odpowiednich przypraw. Na przykład cynamon, anyż, kardamon czy goździki.

    Podobała Ci się galaretka sokowa z żelatyną? Podziel się swoją opinią lub pomysłami na gotowanie w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author