Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, miska żelazna i szklana, pojemniki do zaparzania galaretki, łyżka stołowa.
Składniki
Składnik | Ilość |
Sok do wyboru | 600 ml |
żelatyna | 10 gramów |
Woda | 200 ml |
Gotowanie krok po kroku
Galaretka warstwowa
Jeśli chcesz stworzyć piękne danie z galaretką, możesz użyć kilku kompozycji o różnych kolorach i smakach i zamrozić je warstwami. Z czasem ta procedura zajmie kilka godzin.
Również w tym przypadku łatwo jest dodać do kompozycji owoce, jagody, kawałki czekolady lub inne składniki. Można je również układać w określony wzór. Metodologia jest następująca. Pierwszą warstwę wylewa się na dno formy, po czym umieszcza się w lodówce do całkowitego zestalenia warstwy. Następnie dodawana jest nowa warstwa.
W ten sposób układana jest dowolna liczba warstw. Owoce lub jagody dodaje się do dowolnych warstw, gdy płyn w nich mocno zgęstniał, ale nie został całkowicie zamrożony.
Przepis
od twórcy przepisu wyraźnie zademonstruje każdą chwilę robienia galaretki z soku żelatynowego. Warto odnieść się do tego, czy przewodnik krok po kroku opisuje jakiś punkt nie jest do końca jasny. Z drugiej strony, jeśli obejrzysz wideo z wyprzedzeniem, cały proces stanie się wizualnie przejrzysty, co ułatwi Ci własne zadanie.
Galaretka sokowa z żelatyną to niskokaloryczny deser, który jest szczególnie odpowiedni latem w postaci schłodzonej. W tym przypadku jednocześnie daje przyjemność z owocowego lub jagodowego smaku soku i przynosi przyjemny chłód.
Dużym plusem jest możliwość użycia dowolnego soku, co sprawia, że deser nie będzie nudny. Ponadto, w razie potrzeby, do galaretki można dodać świeże lub puszkowane owoce i jagody. Aby to zrobić, umieszcza się go w lodówce, aż prawie całkowicie zgęstnieje, po czym dodaje się do niego pożądany produkt. Najważniejsze jest ostrożne spuszczenie wody, jeśli używany jest środek konserwujący.
Kolejnym możliwym „ulepszeniem” receptury jest użycie odpowiednich przypraw. Na przykład cynamon, anyż, kardamon czy goździki.
Podobała Ci się galaretka sokowa z żelatyną? Podziel się swoją opinią lub pomysłami na gotowanie w komentarzach.