Galaretka wołowa : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną galaretkę wołową według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, nóż, deska do krojenia, sitko, gaza.

Składniki

Składniki Ilość
Wołowina z kością 1,5 kg
Woda 2 litry
Cebula 2 szt.
Marchewka 1 szt.
groszek ziele angielskie 5 sztuk.
Liść laurowy 2 szt.
Sól 1 ul. l.
Czosnek 3 plastry
żelatyna 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Weź 1,5 kg wołowiny na kość, może to być górna część nogi, opłucz pod bieżącą wodą, usuń folie i moczyć przez 6-10 godzin w zimnej wodzie.

    Jak gotować galaretkę wołową: prosty przepis

  • Mięso pokroić w poprzek ziarna do kości.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Włóż mięso do miski multicooker i napełnij ją 2 litrami zimnej wody.

    Aby ugotować danie, napełnij mięso wodą

  • Zamknij wolną kuchenkę, ustaw tryb na „duszenie” lub „galaretka” i pozostaw do gotowania na 3 godziny.

    Włącz multicooker, aby przygotować danie

  • Obierz 1 średnią marchewkę i pokrój w plastry za pomocą kręconego noża. Obierz 2 cebule i pokrój każdą na 4 kawałki. Obierz 3 ząbki czosnku i pokrój w plasterki.

    Przygotuj warzywa do gotowania

  • Po 3 godzinach otwórz wolną kuchenkę i wybierz 1 stos. Rosół. Przygotowane warzywa włożyć do mięsa, 1 łyżka. l. sól, 2 liście laurowe i 5 groszków ziela angielskiego. Ponownie zamknij multicooker i pozostaw ten sam program na kolejną godzinę.

    Aby przygotować danie, wrzuć warzywa do miski

  • W szklance bulionu rozpuść 1 łyżkę. l. żelatyna i dobrze wymieszać.

    Aby przygotować danie, przygotuj żelatynę

  • Po 1 godzinie wyjąć mięso i warzywa z bulionu, osobno włożyć marchewki, wszystko trochę schłodzić.

    Wyjmij mięso, aby ugotować.

  • Oddziel mięso od kości i rozłóż na średnie kawałki. Wymieszać bulion z rozcieńczoną żelatyną z resztą bulionu. Przykryj sitko gazą i przecedź przez nie bulion.

    Odcedź bulion, aby przygotować danie.

  • Udekoruj dno pojemnika plastrami gotowanej marchewki i gałązkami pietruszki.

    Pokrój warzywa do ugotowania

  • Następnie ułóż mięso i napełnij wszystko bulionem.

    Aby przygotować danie, rozłóż mięso

  • Galaretkę wkładamy do lodówki do stwardnienia i odstawiamy na 6-8 godzin.

    Odcedź bulion, aby przygotować danie.

  • Aby uzyskać skuteczną porcję, zanurz galaretowaty pojemnik na kilka sekund w ciepłej wodzie, przykryj talerzem, odwróć i wyjmij galaretowane mięso.
  • Galaretka jest gotowa, smacznego.

    Jak nauczyć się gotować pyszną galaretkę wołową według prostego przepisu

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Aby galaretka była przezroczysta, a podczas gotowania nie wyróżniała się duża ilość piany, namocz mięso w zimnej wodzie na 3-4 godziny.
    • Do wołowiny można dodać 1-2 udka wieprzowe, to wystarczy do zestalenia bez użycia żelatyny.
    • Aby uzyskać mocniejszy smak czosnku, dodaj do bulionu 1-2 posiekane ząbki przed polaniem mięsa.
    • Dno pojemnika na mięso w galarecie można ozdobić różnymi ziołami, gotowanymi jajkami, kukurydzą lub zielonym groszkiem.

    Przepis

    Przepis krok po kroku pomoże Ci zobaczyć wszystkie procesy wytwarzania galaretki wołowej.

    Powiedz nam w komentarzach, czy podobał Ci się przepis i czy Twoja rodzina gotuje galaretkę.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author