Galaretka z kurczaka: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne galaretki z kurczaka

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta kuchenna lub do smażenia, lodówka, drobne sitko, głęboki pojemnik, 3 litrowy rondel z pokrywką, waga kuchenna, miarka, łyżka cedzakowa, miska głęboka, deska do krojenia, łyżka stołowa, folia spożywcza, nóż, 2 głębokie pojemniki 20×13×4 cm, talerz obiadowy

Składniki

kawałki kurczaka 1 kg
Woda 2,1 litra
Sól 1 ul. l.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Liść laurowy 2 szt.
Czarny pieprz 4 groszki
żelatyna 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 1 kg kawałków kurczaka pod bieżącą wodą.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Do 3-litrowego rondla wlać 2 litry wody, rozpalić duży ogień i poczekać, aż się zagotuje. Obierz 1 marchewkę. 1 cebulę myjemy pod bieżącą wodą bez usuwania łuski. Gdy woda się zagotuje, na patelnię ostrożnie włożyć kawałki kurczaka, marchewki i cebulę, dodać 2 liście laurowe i 4 ziarna pieprzu. Gdy płyn ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień, aby bulion zbytnio się nie zagotował, przykryj połowę rondla pokrywką i gotuj przez 1,5 godziny.

    Aby przygotować danie, zagotuj bulion

  • Po 1,5 godziny dodaj 1 łyżkę do bulionu. l. sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.

    Dodaj sól do ugotowania

  • Po 30 minutach wyjąć kurczaka z bulionu łyżką cedzakową i pozostawić do ostygnięcia.

    Zagotuj mięso, aby przygotować danie

  • Wyciągamy również marchewki potrzebne do wykonania dekoracji do przyszłej galaretki oraz cebulę, którą wyrzucamy.

    Ugotuj warzywa do gotowania

  • Przecedź bulion przez drobne sitko do głębokiej miski. Mięso oddzielamy od kości wystudzonego kurczaka i rozrywamy rękoma na małe kawałki.

    Aby przygotować danie, pokrój mięso

  • Do głębokiej miski wlać 30 g żelatyny, wlać 100 ml zimnej wody i pozostawić do spęcznienia na 20-30 minut.

    Aby przygotować danie, przygotuj żelatynę

  • W głębokich pojemnikach ułożyć rozłożone mięso z kurczaka. Marchewki kroimy dowolnie według smaku i kładziemy na wierzchu mięsa z kurczaka. Do rondla wlać 1 litr bulionu, dodać spęcznioną żelatynę, postawić na małym ogniu i podgrzać, ciągle mieszając łyżką, aby galaretowata masa się rozpuściła, ale nie doprowadzać do wrzenia.

    Aby przygotować danie, pokrój mięso

  • Ostrożnie wlać bulion do pojemników z mięsem i marchewką, aby zachować wystrój i ostudzić potrawę. Przykryj galaretowane mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc, aby dobrze się zamroziło.

    Przygotuj formularz do gotowania

  • Galaretkę wyjmujemy z lodówki, kroimy na porcje, kładziemy na talerz obiadowy i podajemy na stole.

    Wypełnij formularz, aby przygotować danie

  • Ważny! Jeśli martwisz się ilością tłuszczu unoszącego się na powierzchni bulionu, możesz go po prostu zgarnąć. Aby to zrobić, po wyjęciu mięsa i warzyw z bulionu należy opuścić na jego powierzchnię serwetkę lub ręcznik papierowy i natychmiast go wyjąć. Powtórz procedurę kilka razy czystymi chusteczkami, aż będziesz zadowolony z wyniku.

    Przepis

    Przyjrzenie się niektórym punktom przepisu pomoże wyjaśnić niezrozumiane punkty, na przykład gotowanie bulionu z żelatyną lub dekorowanie galaretki mięsa plasterkami gotowanej marchewki.

    Kochasz mięso w galarecie z kurczaka? Czy masz jakieś uwagi lub poprawki dotyczące tego przepisu? Jakich składników zazwyczaj używasz w tym daniu? Dodajesz żelatynę, czy wolisz bez niej chodzić? Powiedz innym czytelnikom o swoich głównych umiejętnościach kulinarnych w zakresie gotowania galaretki w komentarzach, a to pomoże im osiągnąć pożądany rezultat.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author