Galaretka żelatynowa według przepisu krok po kroku 🍮 ze zdjęciem

Prosty przepis na pyszną galaretkę żelatynową 🍮

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, płaska płyta, gaza, łyżka stołowa, 2-3 salaterki, lodówka.

Składniki

Produkt Ilość
żelatyna 15 gramów
jakiekolwiek jagody 100 gramów
cukier granulowany 100 gramów
woda 450 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Mrożone wiśnie są wcześniej wyjmowane z zamrażarki i pozostawiane w temperaturze pokojowej do momentu ich rozmrożenia.

    będziemy potrzebować świeżych lub mrożonych jagód.

  • Do przygotowania galaretki owocowej używamy 15 gramów żelatyny. Umieszczamy go w osobnym małym pojemniku, wlewamy 50 ml zimnej wody. Za pomocą łyżeczki dobrze wymieszaj powstałą masę, usuń ją na bok, aby żelatyna naparła się i pęcznieła.

    Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.

  • Do osobnego pojemnika wkładamy kawałek gazy, kładziemy na nim rozmrożone wiśnie, jedną ręką zbieramy brzegi gazy, mocno trzymamy nad miską, a drugą staramy się wycisnąć z jagód tyle soku, ile możliwy.

    Wyciśnij sok z jagód.

  • Skrawki wiśni są umieszczane osobno w małym rondlu.

    Na patelni umieszczamy ciasto pozostałe po jagodach.

  • Ciasto pozostałe po wyciśnięciu soku zalać wodą w objętości 400 ml, patelnię postawić na ogniu. Pozwól wodzie się zagotować, gotuj ciasto maksymalnie przez 5-6 minut, a następnie usuń powstały płyn z ognia.

    Ciasto jagodowe zalać wodą i gotować przez kilka minut.

  • Filtrujemy ten kompot przez durszlak lub sito, myjemy patelnię.

    Powstały kompot jest filtrowany.

  • Na tę samą patelnię wlewamy przecedzony kompot, dodajemy do niego sok z jagód, które otrzymaliśmy wcześniej, a następnie na patelnię z płynem wlewamy 100 gramów cukru pudru.

    Do rondla wkładamy kompot, sok i cukier.

  • Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie umieść spęcznioną żelatynę na patelni.

    Dodaj żelatynę.

  • Teraz postaw patelnię z powstałą mieszanką na ogniu, zagotuj i gotuj przez jedną do dwóch minut na średnim ogniu. Uważnie monitorujemy, czy wszystkie składniki są całkowicie rozpuszczone.

    Gotuj galaretkę przez kilka minut.

  • Dwie minuty po ugotowaniu zdejmij patelnię z ognia, wlej galaretkę do małych salaterek lub specjalnych foremek, odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

    Wlej płyn do foremek i ostudź.

  • Gdy produkt ostygnie, umieść formy w lodówce na dwie do trzech godzin. Po tym czasie galaretkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do szerokiego pojemnika i wlewamy do niej gorącą wodę. Sałatkę z galaretką trzymamy minutę, następnie przykrywamy płaskim naczyniem i odwracamy

    Wyjmujemy zamrożoną w lodówce galaretkę i wkładamy do miski z gorącą wodą.

  • Gotowa galaretka znajdzie się na płaskim talerzu, a teraz możemy poczęstować gości, przyjaciół i krewnych.

    Ten przepis na galaretkę żelatynową pozwala przygotować deser o niemal dowolnym smaku.

  • Pomocne wskazówki

    • Do przygotowania galaretki można wykorzystać nie tylko mrożone wiśnie, ale także świeże owoce: morele, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki. Z powodzeniem można też zmieszać dwa lub trzy owoce na sok, który jest potrzebny do niezwykłego smacznego produktu.
    • Aby skutecznie przygotować galaretkę, przy zakupie zwracaj uwagę na terminy ważności żelatyny, przeterminowany składnik nie nadaje się do produktu.
    • Galaretka będzie znacznie lepsza, jeśli przechowujesz ją w lodówce nie przez 2-3 godziny, ale przez 10-12 godzin, czyli zostaw ją na całą noc, dopiero potem użyj.

    Przepis

    Ten materiał wprowadzi Cię w szczegółowe przygotowanie galaretki owocowej, której głównym składnikiem są wiśnie. Dowiedz się, jakie inne składniki i w jakich ilościach są używane, jak je prawidłowo stosować.

    Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, jak przygotowujecie galaretki owocowe? Jakich owoców i jagód używasz? Czy przepis z artykułu okazał się dla Ciebie przydatny i dlaczego? Podziel się wrażeniami po przygotowaniu smakołyku. Jak zareagowali na niego twoi bliscy?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author