
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, płaska płyta, gaza, łyżka stołowa, 2-3 salaterki, lodówka.
Składniki
Produkt | Ilość |
żelatyna | 15 gramów |
jakiekolwiek jagody | 100 gramów |
cukier granulowany | 100 gramów |
woda | 450 ml |
Gotowanie krok po kroku
Mrożone wiśnie są wcześniej wyjmowane z zamrażarki i pozostawiane w temperaturze pokojowej do momentu ich rozmrożenia. 
Do przygotowania galaretki owocowej używamy 15 gramów żelatyny. Umieszczamy go w osobnym małym pojemniku, wlewamy 50 ml zimnej wody. Za pomocą łyżeczki dobrze wymieszaj powstałą masę, usuń ją na bok, aby żelatyna naparła się i pęcznieła. 
Do osobnego pojemnika wkładamy kawałek gazy, kładziemy na nim rozmrożone wiśnie, jedną ręką zbieramy brzegi gazy, mocno trzymamy nad miską, a drugą staramy się wycisnąć z jagód tyle soku, ile możliwy. 
Skrawki wiśni są umieszczane osobno w małym rondlu. 
Ciasto pozostałe po wyciśnięciu soku zalać wodą w objętości 400 ml, patelnię postawić na ogniu. Pozwól wodzie się zagotować, gotuj ciasto maksymalnie przez 5-6 minut, a następnie usuń powstały płyn z ognia. 
Filtrujemy ten kompot przez durszlak lub sito, myjemy patelnię. 
Na tę samą patelnię wlewamy przecedzony kompot, dodajemy do niego sok z jagód, które otrzymaliśmy wcześniej, a następnie na patelnię z płynem wlewamy 100 gramów cukru pudru. 
Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie umieść spęcznioną żelatynę na patelni. 
Teraz postaw patelnię z powstałą mieszanką na ogniu, zagotuj i gotuj przez jedną do dwóch minut na średnim ogniu. Uważnie monitorujemy, czy wszystkie składniki są całkowicie rozpuszczone. 
Dwie minuty po ugotowaniu zdejmij patelnię z ognia, wlej galaretkę do małych salaterek lub specjalnych foremek, odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. 
Gdy produkt ostygnie, umieść formy w lodówce na dwie do trzech godzin. Po tym czasie galaretkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do szerokiego pojemnika i wlewamy do niej gorącą wodę. Sałatkę z galaretką trzymamy minutę, następnie przykrywamy płaskim naczyniem i odwracamy 
Gotowa galaretka znajdzie się na płaskim talerzu, a teraz możemy poczęstować gości, przyjaciół i krewnych. 
Pomocne wskazówki
- Do przygotowania galaretki można wykorzystać nie tylko mrożone wiśnie, ale także świeże owoce: morele, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki. Z powodzeniem można też zmieszać dwa lub trzy owoce na sok, który jest potrzebny do niezwykłego smacznego produktu.
- Aby skutecznie przygotować galaretkę, przy zakupie zwracaj uwagę na terminy ważności żelatyny, przeterminowany składnik nie nadaje się do produktu.
- Galaretka będzie znacznie lepsza, jeśli przechowujesz ją w lodówce nie przez 2-3 godziny, ale przez 10-12 godzin, czyli zostaw ją na całą noc, dopiero potem użyj.
Przepis
Ten materiał wprowadzi Cię w szczegółowe przygotowanie galaretki owocowej, której głównym składnikiem są wiśnie. Dowiedz się, jakie inne składniki i w jakich ilościach są używane, jak je prawidłowo stosować.
Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, jak przygotowujecie galaretki owocowe? Jakich owoców i jagód używasz? Czy przepis z artykułu okazał się dla Ciebie przydatny i dlaczego? Podziel się wrażeniami po przygotowaniu smakołyku. Jak zareagowali na niego twoi bliscy?