Gniazda makaronów z mięsem mielonym na patelni według przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Gniazda makaronów z mięsem mielonym na patelni - szybko, prosto i smacznie

Sprzęt i przybory kuchenne: miarka, tarka, patelnia grubościenna, płyta grzewcza.

Składniki

Makaron „Gniazda” 10 kawałków.
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
mielona wieprzowina 350 gramów
twardy ser 100 gramów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny (słonecznikowy) 1 ul. l.
gotowana woda 1 l
suszone przyprawy 5-7g
Sól ¼ łyżeczki
Ziele angielskie mielone ¼ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie do napełniania

  • Jedną cebulę średniej wielkości kroimy w drobną kostkę, jedną marchewkę nacieramy na drobnej tarce.

    Cebulę i trzy marchewki pokroić na tarce.

  • Podgrzewamy grubościenną głęboką patelnię i wlewamy na nią łyżkę rafinowanego oleju roślinnego.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę rozkładamy na rozgrzanej powierzchni, smażymy na średnim ogniu, aż cebula nabierze złotego odcienia, a warzywa oddadzą nadmiar wilgoci.

    Cebulę i marchewkę włożyć na patelnię i smażyć do miękkości.

  • Smażone warzywa przekładamy do głębokiej miski i mieszamy z 350 g mięsa mielonego. Możesz wziąć mięso mielone z dowolnego mięsa (kurczak, wołowina, mieszane). Najlepiej ugotować go samemu z wybranych kawałków mięsa, do smaku dodać tłuszcz lub boczek. Dzięki temu możesz być pewien nienagannej jakości produktu.

    Wymieszać smażone warzywa z mięsem mielonym.

  • W tej samej misce dodaj ¼ łyżeczki. sól (do smaku), taką samą ilość mielonego pieprzu ziele angielskie i ulubione suszone zioła lub przyprawy, wymieszać. Gotowe nadzienie pozostawiamy do zaparzenia przez 10 minut.

    Dodaj przyprawy do nadzienia do smaku, wymieszaj.

  • Składanie naczynia

  • Uzyskana ilość wypełnienia przeznaczona jest na 10 średnich gniazd. W sprzedaży w sklepach dostępne są gniazda o różnych kształtach i rozmiarach, dlatego warto skupić się na oku. Każdy taki produkt posiada wewnątrz wgłębienie, w którym umieszczamy gotowe wypełnienie. Staramy się wypełniać go gęściej, wtedy danie będzie bardziej soczyste.

    Powstałym nadzieniem nadziewamy gniazda makaronu.

  • Uformowane gniazda makaronu umieść w głębokiej, grubościennej patelni.

    Półfabrykaty układamy dość ciasno na głębokiej patelni.

  • Nadzienie przygotowujemy w następujący sposób: do jednego litra przegotowanej wody dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, dodajemy trochę soli.

    Do nadzienia mieszamy wodę z pastą pomidorową, dodajemy sól.

  • Mieszaj, aż pasta całkowicie rozpuści się w wodzie i utworzy się jednorodność.

    Wymieszaj sos.

  • Nadzienie wkładamy do grubościennej patelni wzdłuż ściany, aby nie wylewać go bezpośrednio na gniazda. Powinien zakrywać dno nieco mniej niż połowę.

    Na ścianie patelni napełnij gniazda nadzieniem pomidorowym.

  • Stawiamy na małym ogniu przez około 15 minut pod zamkniętą pokrywką. I tym razem danie powinno być duszone, a makaron powinien stać się miękki.

    Danie gotujemy pod pokrywką, aż makaron będzie gotowy.

  • Podczas duszenia gniazd makaronu, zetrzyj 100 gramów twardego sera na drobnej tarce. Możesz wziąć absolutnie dowolny ser, a także kontrolują smak i zawartość tłuszczu w potrawie. Gniazda duszone przez 15 minut posyp tartym serem i duś przez kolejne 5 minut.

    Pod koniec gotowania posyp naczynie startym serem.

  • Gotowe produkty przenosimy do naczynia i dekorujemy świeżymi ziołami.

    Są to przepyszne gniazda makaronów z mielonym mięsem na patelni, które możesz sam ugotować.

  • Opcje napełniania

    Gniazda makaronowe są dobre, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu i można je doprawiać różnymi nadzieniami. Klasyczne nadzienie z mięsa mielonego można uzupełnić na kilka prostych sposobów, a jednocześnie nadać potrawie nowych nut smakowych.

    • Podczas formowania nadzienia do mielonego mięsa dodać paprykę i czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i w to samo miejsce przymocować pęczek drobno posiekanej świeżej bazylii. Te składniki nadadzą zwykłemu daniu inny smak.
    • Do nadziewania makaronu używaj startego sera. Tylko 50-70 gramów twardego sera doda miękkości gotowemu mielonemu mięsu, a po pokrojeniu gniazda będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
    • Kremowe nadzienie. Aby zastąpić pomidora, możesz użyć delikatniejszego nadzienia. Aby to zrobić, dodaj 50 ml śmietanki do litra wody i napełnij nią uformowane gniazda.

    Przepis

    Pomoże to nawet najmłodszemu kucharzowi szybko nauczyć się gotować gniazda makaronowe.

    Drodzy czytelnicy, czy już przygotowaliście takie danie? Jakie nadzienia do makaronów wolisz? Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy na makaron

    Makaron Z Roztopionym Serem

    smażony makaron

    Makaron marynarki wojennej

    Makaron z mięsem

    Gniazda makaronów

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author