
Sprzęt i przybory kuchenne: miarka, tarka, patelnia grubościenna, płyta grzewcza.
Składniki
Makaron „Gniazda” | 10 kawałków. |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
mielona wieprzowina | 350 gramów |
twardy ser | 100 gramów |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej roślinny (słonecznikowy) | 1 ul. l. |
gotowana woda | 1 l |
suszone przyprawy | 5-7g |
Sól | ¼ łyżeczki |
Ziele angielskie mielone | ¼ łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie do napełniania
Jedną cebulę średniej wielkości kroimy w drobną kostkę, jedną marchewkę nacieramy na drobnej tarce. 
Podgrzewamy grubościenną głęboką patelnię i wlewamy na nią łyżkę rafinowanego oleju roślinnego. 
Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę rozkładamy na rozgrzanej powierzchni, smażymy na średnim ogniu, aż cebula nabierze złotego odcienia, a warzywa oddadzą nadmiar wilgoci. 
Smażone warzywa przekładamy do głębokiej miski i mieszamy z 350 g mięsa mielonego. Możesz wziąć mięso mielone z dowolnego mięsa (kurczak, wołowina, mieszane). Najlepiej ugotować go samemu z wybranych kawałków mięsa, do smaku dodać tłuszcz lub boczek. Dzięki temu możesz być pewien nienagannej jakości produktu. 
W tej samej misce dodaj ¼ łyżeczki. sól (do smaku), taką samą ilość mielonego pieprzu ziele angielskie i ulubione suszone zioła lub przyprawy, wymieszać. Gotowe nadzienie pozostawiamy do zaparzenia przez 10 minut. 
Składanie naczynia
Uzyskana ilość wypełnienia przeznaczona jest na 10 średnich gniazd. W sprzedaży w sklepach dostępne są gniazda o różnych kształtach i rozmiarach, dlatego warto skupić się na oku. Każdy taki produkt posiada wewnątrz wgłębienie, w którym umieszczamy gotowe wypełnienie. Staramy się wypełniać go gęściej, wtedy danie będzie bardziej soczyste. 
Uformowane gniazda makaronu umieść w głębokiej, grubościennej patelni. 
Nadzienie przygotowujemy w następujący sposób: do jednego litra przegotowanej wody dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, dodajemy trochę soli. 
Mieszaj, aż pasta całkowicie rozpuści się w wodzie i utworzy się jednorodność. 
Nadzienie wkładamy do grubościennej patelni wzdłuż ściany, aby nie wylewać go bezpośrednio na gniazda. Powinien zakrywać dno nieco mniej niż połowę. 
Stawiamy na małym ogniu przez około 15 minut pod zamkniętą pokrywką. I tym razem danie powinno być duszone, a makaron powinien stać się miękki. 
Podczas duszenia gniazd makaronu, zetrzyj 100 gramów twardego sera na drobnej tarce. Możesz wziąć absolutnie dowolny ser, a także kontrolują smak i zawartość tłuszczu w potrawie. Gniazda duszone przez 15 minut posyp tartym serem i duś przez kolejne 5 minut. 
Gotowe produkty przenosimy do naczynia i dekorujemy świeżymi ziołami. 
Opcje napełniania
Gniazda makaronowe są dobre, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu i można je doprawiać różnymi nadzieniami. Klasyczne nadzienie z mięsa mielonego można uzupełnić na kilka prostych sposobów, a jednocześnie nadać potrawie nowych nut smakowych.
- Podczas formowania nadzienia do mielonego mięsa dodać paprykę i czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i w to samo miejsce przymocować pęczek drobno posiekanej świeżej bazylii. Te składniki nadadzą zwykłemu daniu inny smak.
- Do nadziewania makaronu używaj startego sera. Tylko 50-70 gramów twardego sera doda miękkości gotowemu mielonemu mięsu, a po pokrojeniu gniazda będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
- Kremowe nadzienie. Aby zastąpić pomidora, możesz użyć delikatniejszego nadzienia. Aby to zrobić, dodaj 50 ml śmietanki do litra wody i napełnij nią uformowane gniazda.
Przepis
Pomoże to nawet najmłodszemu kucharzowi szybko nauczyć się gotować gniazda makaronowe.
Drodzy czytelnicy, czy już przygotowaliście takie danie? Jakie nadzienia do makaronów wolisz? Napisz w komentarzach.
Inne przepisy na makaron
Makaron Z Roztopionym Serem
smażony makaron
Makaron marynarki wojennej
Makaron z mięsem
Gniazda makaronów
Miłego czytania!