
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia z grubym dnem i pokrywką, deska kuchenna, nóż, tarka, miska głęboka, blender, talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Bezwonny olej roślinny | 50 ml |
Cebula | 3 szt. |
Marchewka | 2 szt. |
Czosnek | 3 goździki |
Sok pomidorowy | 500 ml |
Woda | 200 ml |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Chmeli-suneli | 1 łyżeczka |
Liść laurowy | 3 szt. |
gniazda makaronów | 9 szt. |
Mielona wieprzowina, wołowina, kurczak (dowolna do gustu) | 500 gramów |
słodka papryka | 1 łyżeczka |
Jaja przepiórcze | 9 szt. |
Zieloni (dowolne) | smak |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotujmy sos pomidorowy. Aby to zrobić, przygotuj warzywa. Pokrój jedną cebulę na półpierścienie. Na średnim ogniu podgrzewamy patelnię z grubym dnem, wlewamy 50 ml bezwonnego oleju roślinnego. Do oleju dodać posiekaną cebulę, wymieszać, smażyć kilka minut. 
Zetrzyj dwie średniej wielkości marchewki na grubej tarce. Następnie do cebuli dodać startą marchewkę, smażyć jeszcze kilka minut. 
Pokrój 3 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Do warzyw wysyłamy plastry czosnku, mieszamy i smażymy wszystko razem przez kolejne 2 – 3 minuty. 
Łączymy 500 ml soku pomidorowego i 200 ml zimnej wody, mieszamy i wlewamy na patelnię z warzywami. 
W tym momencie sól i pieprz do smaku. Wlej 1 łyżeczkę. chmiel-suneli i dodaj 3 szt. liść laurowy. Możesz dodać dowolne inne przyprawy i przyprawy, które lubisz. 
Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy sos na małym ogniu, aby trochę się zagotował, a warzywa były dobrze ugotowane. 
W międzyczasie przygotujmy farsz. Można użyć dowolnego farszu. W głębokiej misce wymieszaj 500 g mielonego mięsa, drobno posiekanego lub posiekanego w blenderze 2 średniej wielkości cebule. 
Dopraw solą, pieprzem do smaku. Wlej 1 łyżeczkę. słodka papryka. Dobrze wymieszaj farsz. 
Gdy mięso mielone jest gotowe, a sos trochę się zredukował, zaczynamy gotować gniazda makaronów. Wyciągamy gniazdo suchego makaronu i wkładamy do niego mięso mielone łyżką, na ile się zmieści. Z góry musisz zrobić małe wcięcie. 
W ten sposób wypełniamy wszystkie gniazda. Z tej ilości składników uzyskuje się 8-9 sztuk. 
Włóż wszystkie gniazda makaronu na patelnię w sosie, lekko topiąc. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut, aż mięso i makaron się ugotują. 
Kiedy wszystko jest gotowe, wbijamy jedno jajko przepiórcze do każdej wnęki od góry, niech się chwycą. Aby to zrobić, możesz przykryć patelnię pokrywką na 1 – 2 minuty. Możesz również użyć jaj kurzych, tylko wgłębienia w mięsie mielonym powinny być większe. 
Gotowe danie podawaj w porcjach, posypane dowolnymi ziołami według własnego gustu. Smacznego! 
Przepis
Możesz obejrzeć przepis, gdzie zobaczysz, jak krok po kroku przygotować sos pomidorowy, zrobić mięso mielone, uformować gniazda makaronowe i podać danie. Miłego oglądania!
Jeśli podobało Ci się pyszne i pachnące danie – gniazda makaronów, chcesz opisać swój przepis kulinarny lub wprowadzić jakieś dodatki, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Zaskocz i zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół bardzo pięknym, bogatym i apetycznym daniem!
Inne przepisy na makaron
Makaron na patelni
Makaron Z Serem
Makaron z mięsem
Makaron z kurczakiem
Makaron z pastą pomidorową
Miłego czytania!