Gofry belgijskie: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne belgijskie gofry

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • gofrownica;
  • wagi kuchenne;
  • rondel;
  • sito;
  • mikser;
  • zlewka;
  • głęboka miska;
  • podawać danie;
  • drewniana szpatułka;
  • łyżka i łyżeczka.

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna 250g
cukier 80 gramów
mleko 100 ml
kurze jajo 3 szt.
masło 100 gramów
cukier waniliowy 8-10g
proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj ciasto na gofry. W głębokiej misce ubij 2 jajka kurze i dodaj do nich 80 g cukru i około 8-10 g cukru waniliowego. Możesz użyć brązowego cukru zamiast zwykłego cukru.

    Jajka ubijamy do miski, dodajemy do nich cukier.

  • Następnie dobrze ubić jajka z cukrem na gładką i puszystą masę mikserem.

    Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera.

  • Rozpuść 100 g masła wcześniej w rondlu na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, ostudź w temperaturze pokojowej i wlej do miski z ubitymi jajkami.

    Do masy jajecznej dodać roztopione masło.

  • Następnie wlej 1 łyżeczkę do masy. proszek do pieczenia i dobrze ubij mikserem.

    Dodaj proszek do pieczenia.

  • Do ubitych składników przesiać przez sito 250 g mąki pszennej i wlać 100 ml mleka.

    Przesiej mąkę i dodaj mleko.

  • Następnie ubij wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto jest grubsze niż na naleśniki, ale bardziej płynne niż na naleśniki. Odstaw ciasto na kilka minut.

    Ciasto będzie dość gęste.

  • W międzyczasie włącz i dobrze rozgrzej gofrownicę. Następnie otwórz i nałóż na każdą formę 2 łyżki. l. przygotowane ciasto, wygładzić lekko w kształcie.

    Włóż ciasto do gofrownicy.

  • Zamknij pokrywkę gofrownicy i piecz gofry przez 4 minuty. Wyjmij gotowe produkty z gofrownicy szpatułką i połóż na talerzu. W ten sam sposób przygotuj gofry z pozostałego ciasta. Okazują się bardzo pachnące z piękną rumianą skórką. Aby gofry były lekko chrupiące i niezbyt mokre, lepiej schłodzić je oddzielnie od siebie, a dopiero potem ułożyć w stos.

    Gofry belgijskie szybko się pieczą.

  • Podczas serwowania gofry belgijskie można polać miodem, rozpuszczoną czekoladą, dowolnym syropem, mlekiem skondensowanym lub dżemem według własnego uznania. Za pomocą takich dodatków można skleić gofry, a także posypać cukrem pudrem, różnymi jagodami, posiekanymi owocami i podawać z lodami. Możesz dekorować i uzupełniać smak niesamowitych gofrów na różne sposoby, w zależności od swoich upodobań.

    Deser można podawać z owocami.

    Pachnące wypieki sprawią Ci więcej przyjemności, nawet z pysznym dodatkiem do wyboru, jeśli pijesz je z herbatą, kawą lub mlekiem, a także chłodnym kompotem z owoców lub jagód.

    Przepis

    Jak ubić delikatne i przewiewne ciasto na pyszne gofry, a następnie upiec produkty w gofrownicy i udekorować je, możesz przyjrzeć się bliżej.

    Pachnące gofry według tego przepisu są lekko chrupiące na zewnątrz i dość miękkie i przewiewne w środku. Koniecznie spróbuj upiec je samemu i przekonaj się, że jest to nie tylko łatwe, ale i niesamowicie pyszne. Taki deser będzie doskonałą opcją śniadaniową lub po prostu niesamowitą ucztą na herbatę. Udostępnij w komentarzach, jeśli podobał Ci się przepis. Opowiedz nam, jak dekorujesz i z jakimi pysznymi dodatkami podajesz najdelikatniejsze belgijskie gofry.

    Inne przepisy na gofry

    Gofry z Hongkongu

    Miękkie gofry

    Jak zrobić miękkie gofry

    Cienkie gofry

    Gofry w multibaker

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author